joulukuuta 29, 2023

Helsingin hurmaavia joulutunnelmia

 
Helsinki, rakas pääkaupunkimme on myös todella kaunis joulukaupunki. Meillä on ollut jouluvalaistu joulukatu siis tuttu Aleksanterinkatumme jo vuodesta 1949. Perinteisin menoin avaamme joulukadun sekä Joulupukin että tutun joulukulkueen kera vuodesta toiseen. Katujen varsille kerääntyä ihmisiä ottamaan joulua ja Joulupukkia vastaan porojensa kanssa. Vaikka jouluvalot ovat olennainen osa joulukatua ovat Helsingin jouluvalot vähemmän kimaltelevia ja välkkyviä kuin muissa joulukaupungeissa Euroopassa. 

Meidän joulumme on ehkä kotikutoisempi tai tavallisempi kuin muualla mutta samalla käsinkosketeltavan aitoa ilman turhaan "tingeltangelia". Itse rakastan Helsingin joulun aitoutta ja rehellisyyttä, joka sopii meidän suomalaiseen sielunmaisemaan. 


Muutamia vuosia sitten Allas Sea Poolin yhteyteen Katajannokanlaiturille pystytetty Sky Wheel pyörii omaan verkkaiseen tahtiinsa oli sen kyydissä matkustajia tai ei. Itse olen kahdesti käynyt tuolla yläilmoissa katselemassa Helsinkiä. Esplanadin puisto on ollut helsinkiläisten kävely- ja näyttäytymispaikka jo vuodesta 1812. Valaistut porot, kuuset ja reki luovat mukavan valokuvauspaikan Johan Ludwig Runebergin muistomerkin ympärille. Tässä kuvataan paljon ja otetaan myös selfieitä. 

Jos on lunta saattaa Espan puistossa olla myös mahdollista päästä hevos- tai poniajelulle kuten viime joulun aikaan. Veikko hevosen kyydissä saattoi hetken hengähtää jouluostosten lomassa ja tunnelmoida. Myös poniratsastusta oli tarjolla pikkuväelle. Jouluiseen Helsinkiin kuuluu minusta myös hurmaava Tivoli Seiterän vanha venetsialainen karuselli, jonka kyytiin olen ehdottomasti menossa ensi joulukuussa. Kyytiin kun pääsevät sekä lapset että lapsenmieliset. 
Ravintola Kappeli eli Esplanadikappeli on Esplanadin puiston itäpäässä sijaitseva hurmaava ravintola, joka avattiin jo vuonna 1867. Pitkät on perinteet tällä rakennuksella, joka aikoinaan oli tunnettu runoilijoiden, kirjailijoiden ja taitelijoiden kantapaikkana erityisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. 

Jos mielii nauttia joulunaikaan iltapäiväteetä niin sekin onnistuu lähes suoraan Havis Amandan patsasta vastapäätä olevassa Salutorget ravintolassa. Helsingin kaupungin entinen rahatoimisto muutettiin ravintolaksi muutamia vuosia sitten. Rakennuksen historia ulottuu aina 1820-luvulle. Tästä löytyy lisätietoa miten kauppiais Petter Brofeldtin sekatavaraliikkeestä tuli komea pankkisali.
Vanha Kauppahalli on oiva paikka tehdä ruokahankintoja vaikka uudenvuoden menun suhteen. Tämä hyvin perinteinen 1800-luvulta peräisin oleva kauppahalli tarjoaa hyvien raaka-aineiden lisäksi tuoreita paikallisia herkkuja ostettavaksi kotiin. Minulla on tästä paikasta paljon muistoja kun kävin siellä isotätini Aili-tädin kanssa pikkutyttönä. Vähän isompana tyttönä olen itse hankkinut sieltä herkkuja mm. joulupöytään. 
Keskuskadulla on nykyään aika komeat jouluvalot vaikka itse katu onkin talvella melko autio ja tyhjä kun kesäiset terassit puuttuvat sieltä. Melko massiiviset jouluvalot sopivat kyllä Stockmannin tavaratalon yhteyteen koska itse rakennus on myös komea. Toivon sydämestäni, että vanha perinteikäs jo vuodesta 1930 Helsingin maamerkkinä toiminut tavaratalo jatkaa edelleen toimintaansa. Siellä vuosia extraamassa olleena ilta- ja viikonloppumyyjänä päivätyöni ohella ehdin kasvaa tavaratalon faniksi ja osaksi taloa.  
Muutamia vuosia sitten jouluvalot levisivät myös Mannerheimintielle eli Postitalolta Erottajalle. Aluksi vierastin noita "merimerkin näköisiä betonisia jouluvalotelineitä" mutta ajan kanssa olen tottunut niihin. Samanlaisia näyttäisi olevan myös Pariisissa joten ehkä ne ovatkin ihan tyylikkäitä! 

Yksi Helsingin kauneimmista kaduista on ehdottomasti lyhyt Sofiankatu, joka kulkee Aleksin ja Pohjoisespan välillä. Sofiankadun ympärillä olevat rakennukset edustavat empiretyyliä ja Sofiankatu on ollut olemassa jo 1640-luvulta asti. Täällä ns. Torikortteleissa ollaan todella "vanhassa Helsingissä" eli Kruunuhaan kaupunginosassa, Leijonan ja Sarvikuonon korttelien välissä. Sofiankatu on kävelykatu nykyään ja sen varrella on kivoja liikkeitä. Toinen vanha katu on lyhyt Katariinankatu, jota pitkin raitiovaunu ajaa. Kadun länsipuoleinen kortteli oli nimeltään Leijona ja itäpuoleinen Elefantti. Myös tällä kadulla rakennuskanta on empiretyylistä ja se kuuluu kaikista vanhimpaan Helsingissä. Suomen oloissa on harvinaista, että kaikki kadun varrella olevat rakennukset ovat joko 1800- tai 1700-luvulta. Helsingin kaupungintalo (Engel 1833), Bockin talo (1763) ja entinen Kleinehin talo (Granstedt 1815) sekä Sederholmin talo (1757) ovat kaikki upeita rakennuksia. Jouluvalot ovat juuri oikeanlaiset sekä Sofiankadulle että Katariinankadulle - riittävän "vanhanaikaisen tyylikkäät".
Helsingin joulutunnelma on kaunista ja perinteikästä ydinkeskustassa. Kohta valoa tulee lisää kun LUX Helsinki alkaa ensi viikolla eli 3.-7. tammikuuta 2024. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja. Festivaalin teema on tänä vuonna "Tiedettä taiteesta". Teoksia nähdään Helsingin ydinkeskustassa, Hietaniemen hautausmaalla, kulttuurikeskuksissa ja Korkeasaaren eläintarhassa. Minä odotan tällä hetkellä eniten Senaatintorin ympärillä oleviin rakennuksiin projisoitavia Katariina Sourin 19 öljyvärimaalausta. Koko LUX Helsinki ohjelmatarjonnan löydät tästä

Uuden vuoden juhlinnan jälkeen voidaankin sitten siirtyä valotaiteen pariin ja jouluhan todella jatkuu vielä loppiaiseen saakka ja meillä vielä Nuutin päivään saakka. Mukavaa viikonloppua kaikille! 

8 kommenttia:

 1. Ihana Helsinki! Voi miten kauniilta kaikki näyttääkään kuvissasi. Meiltä pääsisi laivalla suoraan Helsinkiin, mutta arastelen yölaivalla matkustamista kun ulkona on pimeää. Nukun laivalla huonosti ja herään kuuntelemaan kaikenlaisia ääniä peläten tietysti pahinta! Niinpä jää nuokin näkymät näkemättä.
  Oikein hienoa vuodenvaihdetta sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Helsinki on kyllä kaunis kaupunki niin kesällä kuin talvellakin. Ymmärrän hyvin ettet halua välttämättä lähteä tuonne jäiden sekaan seilaamaan pimeään talveen. Itsekään en koskaan talvella nuku laivassa kuin koiranunta eli heräilen kaikkiin ääniin kuulostellen niitä. Normaalisti kesäaikaan nukun laivassa kuin tukki mutta minulle on jäänyt yhdestä talvimyrskystä kun menimme veljeni kanssa kouluhiihtolomalla helmikuussa Tukholmaan sellainen pelko. Laiva joutui nimittäin ihan hirveää talvimyrskyyn ja kaikki kahvilat/ravintola laivalla jouduttiin sulkemaan ja ihmisiä pyydettiin siirtymään hytteihinsä. Tulimme aikataulusta myöhässä Tukholmaan ja koko päivä meni pahasta merenkäynnistä johtuen ihan mönkään.

   Kiitos, vuodenvaihde meni mukavasti mutta pakkasta oli vain vähän liikaa ♥

   Poista
 2. Onhan tässä, Helsingissäkin, kieltämättä monta samaa elementtiä kuin joulutoreissa Keski-Euroopassa. Jotenkin vaan kun pääkaupunkiseudulla asuu lähiössä, niin Helsingissä tulee vaan pistäydyttyä. Kaupunkilomillamme tapaamme valita hotellin usein ensisijaisesti mielessä sijainti, sijainti ja sijainti, jolloin esimerkiksi äskettäin Luxemburgissa päädyimme, tietysti, keskelle kaikkea, joten oli helppo poiketa kaupungilla useampaan otteeseen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset joulutorit ovat kehittyneet vuosien varrella. Esimerkiksi Tuomaan markkinat olivat aluksi Esplanadin puistossa, joka oli ihan sympaattinen paikka mutta ei yhtään niin näyttävä kuin Senaantintori. Tallinnan joulutorissa on oma viehätyksensä kun se on myös sympaattisen pieni. Olen ollut saksalaisilla joulutoreilla ja siellä oli myös ihan kivaa tosin ihmisiä ehkä vähän liikaa minun makuuni. Luxemburgin joulutori näytti todella kauniilta ja kutsuvalta.

   Poista
 3. Onhan Helsingissä panostettu joulukoristeluun aika tavalla. Valojakin on hyvin paljon ja kauniisti ne on somistettu. Ehkä ainoa ero Keski-Eurooppaan kaupunkeihin on se, että etelämpänä käytetään enemmän värillisiä valoja siellä, missä Pohjola tykkää pitäytyä lämpimässä valkoisessa sävyssä. Täällä Kaunasissa on myös kaikki valot lämminvalkoisia, ei mitään ylimääräistä blingiä.

  Maltalla oli paljon värikkäämpi jouluvalaistus. Toisaalta etelän kaupunkeja voi ymmärtää: siellä on talvisin pilkkopimeä ja jos vielä sataa, niin valoja tarvitaan paljon enemmän, kun lumisessa Pohjolassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosina koristelua on lisätty mutta esim. Aleksanterinkadun siis joulukadun koristeet ovat ihan ne samat, jotka ovat olleet alusta lähtien. Niitä on saatettu uusia vuosien varrella mutta vanhan mallin mukaan.

   Itse pidän enemmän lämpimänvalkoisista jouluvaloista ja inhoan erilaisia välkkyviä monivärisiä valoja. Niistä tulee enemmän mieleen disco kuin joulu :D Tuo on kyllä ihan totta, että meillä Suomessa lumi valaisee talvimaisemaa joten kovin paljon valoja ei edes tarvita. Noita Mannerheimintien valopylväitä - siis betonisiä - inhosin aluksi mutta niihinkin olen jo tottunut.

   Poista
 4. Hienoja tunnelmakuvia Helsingistä. Minulla jäi tänäkin vuonna harmillisesti näiden jalkovaivojen takia Tuomaan markkinat ja jouluinen Helsinki kokematta. Minulla on ollut monena vuotena treffit joulutorille sovittuna, mutta enemmän niitä on peruuntunut kuin toteutunut. Ehkä ensi jouluna menen paikalle heti avajaisviikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Harmi kun sinä et jalkavaivojen ja keppien kanssa pääsyt tänä vuonna katsomaan Tuomaan markkinoita. Käyn usein itse heti ensimmäisenä avajaispäivänä aistimassa tunnelmaa ja menen vielä toisen kerran myöhemmin. Ensi vuonna pitää sopia yhteistreffit Senaatintorille.

   Poista