joulukuuta 16, 2023

Tuomaan markkinat ovat avoinna vielä 22.joulukuuta saakkaTerveisiä Tuomaan Markkinoilta! Kävin ensimmäisen kerran jo 2.joulukuuta lauantaina ja eilen tein toisen piipahduksen markkinoille. Ensimmäisellä kerralla Senaatintorilla oli paljon kuvauksellisempi ilma koska pakkasta ihan reilusti ja valkoinen kaunis lumipeite markkinakojujen yllä. Eilen oltiinkin sitten ihan nollakelissä ja huomattavasti harmaammassa säässä joten valokuvien suhteen piti rajata kuvauskohteita. Molempina lauantai päivinä tori oli ihan täynnä ihmisiä ja tuntui, että myös turisteja oli liikkeellä paljon. Tuomaan Markkinat ovat koko ajan kehittyneet joten en yhtään ihmettele jos Suomen rajojen ulkopuoleltakin tullaan näille joulumarkkinoille. Senaatintorin ympäristö muodostaa Helsingin empire-keskustan, joka on Helsingin palon jälkeisen asemakaavan laatijan J.A. Ehrenströmin ja arkkitehti C.L. Engelin luomus. Senaatintori on tyypillinen klassistinen aukio, jonka maanmerkkiä, Tuomiokirkkoa (entistä Nikolainkirkkoa) reunustavat symmetriset julkiset rakennukset: Senaatin talo ja Yliopiston päärakennus. Senaatintori luo upeat puitteet järjestää joulumarkkinat joten en yhtään ihmettele, että turistitkin ovat löytäneet talvisen Helsingin. Kuvassa Katariinankatu jouluvalaistuksessa. Toinen yhtä kuvauksellinen katu on Sofiankatu eli viereinen katu. 
Joulumarkkinoilla minä aina katselen himmeleitä ja mietin "Tuollainen olisi kiva koriste jouluna." Sisuni ei anna ostaa valmista himmeliä koska haluaisin itse oppia tekemään himmelin. Ehkä ensi vuonna menen himmelikurssille.


Tuomaan Markkinoiden upea karuselli on Tivoli Seiterän. 


Iskin silmäni jo viime talvena näihin Mehiläisfarmi Elma B:n ihaniin mehiläisvanha kynttilöihin. Yritys hoitaa mehiläisiä Pohjois-Satakunnassa eli he saavat tärkeimmät raaka-aineet omasta tarhauksestaan. He suunnittelevat ja valmistavat Elma B -tuoteperhettä hunajasta ja mehiläisvahasta. Kynttilöissä on minusta upeita värejä ja kivoja muotoja. Mehiläisfarmi Elma B on myyntimökki 104.

Senaatintorin joulukuusi on varmasti aina Helsingin suurin joulukuusi. Suuri kuusi kaadettiin espoolaisen Teemu Saarisen pihasta Riihiniityntieltä ja se kuljetettiin Helsingin keskustaan. Kuusella oli ikää 40 vuotta ja korkeutta 20 metriä. Tästä linkistä näet kun kuusta tuodaan torille. Upea kuusi ja monta kertaa olen minäkin tuon kuusen ohi Jupperissa mennyt koska ystäväni asuu tuossa ihan parin sadan metrin päässä. 
Tuomaan Markkinat on oivallinen paikka ostaa joko kotiin omaan joulupöytään tuotteita tai sitten joululahjaksi. 

Tuomaan Markkinoilla on jonotettu hittiriisipuuroa, joka N4ku-ravintolan yrittäjä ja keittiömestari Valtteri Sinkkosen tekemään. Tämä riisipuuro tehdään kattilan sijaan uunissa, jossa se saa rauhassa kypsyä. Sinkkonen jakoi puuronsa reseptin Hesarin Ruoka-osiossa eli täytyy kokeilla itsekin sitä joskus. Tästä pääset  kurkkaamaan reseptiin. Minähän keittelen riisipuuroa läpi vuoden eli myös perinteisen jouluajan jälkeenkin. Riisipuuro vain on niin hyvää! Lisää Elma B -tuoteperheen kynttilöitä. Minä jätin riisipuuron nyt syömättä mutta totta kai nautin kaffetta hyvä pullan kera. Tuomaan Markkinoilta löytyy myös Kaarnalaiva nimisen yrityksen tuotteita myyntimökistä 74. Olen ensimmäistä kertaa tutustunut näihin luonnonmateriaaleista tehtyihin harjoihin Teijon Masuunin yhteydessä olevassa Kaarnalaivan puodissa. Kestäviä ja ekologisia tuotteita - suosittelen. Harjat valmistetaan Mathildedahlin ruukinkylässä. Olen ostanut Kaarnalaivan lattiaharjan 2018 ja se on kuin uusi edelleen. Kestävä tuote ja käsintehty!Tuomaan Markkinoilta löytyy myös Ruukinkylän herkkuja, Billnäsin ruukista

Empire-keskustan kauniita, vanhoja  valaisimia tuomassa tunnelmaa markkinoille. 

Tuomaan Markkinoiden Karuselli on minusta todella kaunis ja se tuo paljon iloa sekä kyydissä oleville että myös meille katselijoille. Ehkä minäkin uskaltaudun tuon kaunottaren kyytiin vielä joskus. Tuomaan Markkinoiden sivuilla mainostetaan "Tarjoamme maksuttomat karusellikyydit kaikenikäisille kokko markkinoiden ajan. Karuselli pyörähtää markkinoiden aikana 1500 kertaa ja koko tapahtuman aikana kyytiin mahtuu yhteensä 38 640 lasta tai lapsenmielistä markkinakävijää." Eilen oli hyvin lähellä etten jo mennyt kyytiin mutta lapsien jono kiemurteli varmasti yli sadan metrin mittaisena joten päätin siirtää karuselliajon johonkin vähemmän ruuhkaiseen aikaan. Minähän olen kuluvan viikon lomalla joten saa nähdä ehdin karusellin kyytiin. 
Tuomaan Markkinat on avoinna Helsingin Senaatintorilla 1.12.–22.12.2023 su–to klo 11–19 sekä pe–la klo 11–20. Markkinoille on vapaa pääsy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti