joulukuuta 26, 2023

Joulutunnelmia ja tapaninpäivän iltaa

 

Hyvää tapaninpäivän iltaa  kaikille! Toivottavasti teidän joulun juhlapäivät ovat sujuneet mukavissa merkeissä ja Joulupukkikin on piipahtanut lahjasäkkinsä kera. Jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä ovat minun lapsuudestani saakka luoneet sellaisen pyhän kolminaisuuden, jolloin meillä on aina pöydät notkuneet jouluherkuista. Kuten niin monena aiempanakin vuotena myös tänä jouluna olemme istuneet pitkään ja hartaasti joulupöydässä nauttimassa jouluruuista. Arjessa on ihan riittävästi kiirettä ja hoppua joten jouluna arvostan sitä ettei ole mitään turhaa hälinää. Toki jos perheessä on pieniä lapsia voi mahdollinen Joulupukin odottaminen luoda vähän sellaista kilpajuoksua kellon kanssa jos tekee aikataulusta vaikka pukin saapumisen takia liian kireän. 

Muistan jo lapsesta kuinka joulukuun alussa jo mietin vesi kielellä joulupöydän antimia. Olin harvinainen lapsi, joka maistoi mukisematta esimerkiksi kaikkia meillä tarjottavia laatikoita eli imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja myös lanttulaatikkoa. Monelle lapselle perinteiset suomalaiset laatikkoruoat eivät todellakaan kuulu suosikkeihin. Poikkesimme täysin veljeni kanssa eli hän ei lapsena eikä myöskään nyt aikuisena koske perinteisiin joululaatikkoíhin. Minulle ne taas ovat suurinta herkkua ja kuuluvat ehdottomasti joulupöytääni. Ainoa, jota en lapsena enkä myöskään nyt aikuisena voinut sietää on lipeäkala, josta me lapsemme saimmekin vapautuksen. Se jo tuoksuihin ihan kummalta. 

Alkupalapöydässä meillä oli tänä vuonna uutuutena Myrskylän Savun kalalajitelma eli graavattua kirjolohta, kotimaista kylmäsavustettua hauen fileetä sekä kylmäsavustettua kirjolohta. Olin muistanut kesällä pakastaa uusia pieniä perunoita joten saimme myös tuntea kesäperunan maun keskellä talvea. Totta kai perinteistä rosollia, jättikatkarapuja, Skagen katkarapusalaattia, kylmäsavulohisalaattia ja totta kai perinteisesti myös mätiä smetanan ja silputun sipulin kera. Olen aina tehnyt jouluaatoksi myös munanpuolikkaita mutta tämä vuonna jätin ne pois ja vähän sitten kuitenkin harmitti joten ensi jouluna en jätä niitä pois. 

Meillä oli kahdenlaista kinkkua tarjolla eli veljeni oli paistanut myös oman pikkukinkun, josta toi sitten maistiaisia. Totta kai perinteiset laatikot eli peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko. Olen vuosia ollut laiska kokki ja ostanut laatikot valmiina. Aiemmin väsäsin ne ihan alusta loppuun mutta nykyään menen siitä mistä aita on matalin. Kunnon makeaa sinappia kinkun kanssa ja herneitä. 

Kahvin kanssa totta kai perinteisiä joulutorttuja, joita kävin paistamassa isäni luona viikolla. Tästähän olikin jo se hassu kuva missä Mimmi hamuili paistamattomia torttuja uunipelliltä. Totta kai perinteisiä piparkakkuja ja taatelikakkua. Huomasin juuri, että kaffepöydän herkuista ei ole kuvan kuvaan otettu. Olin varmaan jo niin pökerryksistä herkuista, että valokuvaaminen unohtui tyystin. 

Oli muuten onni onnettomuudessa, että ylipäätänsä saimme lämmintä ruokaa jouluaattona. Meillä olivat joululaatikot uunissa lämpiämässä, herneet omassa kattilassaan liedellä ja perunat omassaan. Kun totesin, että perunat ovat nyt valmiit väänsin kyseisen levyn kytkimen pois päältä ja samalla kuului ihan hirveä pamahdus ja koko liesi meni pimeäksi. Koska ruokailu oli jo alkamassa ei ollut aikaa tutkia mitä oli tapahtunut vaan nautimme ensin jouluaterian. 

Tarkempi tutkiminen myöhemmin illalla osoitti, että sulake ei ollut palanut vaan liesi oli yksinkertaisesti vain hajonnut. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä pitikin sitten soveltaa vähän ruuan kanssa eli veljeni toi retkikäyttöisen kaasulieden keitettäviä perunoita varten ja muuten lämmitettiin joululaatikoita mikrolla. Nyt sitten liesikaupoille joulun jälkeen. Kaikkea voi siis sattua myös jouluaattona!Kotona en voi olla ihailematta amarylliksia, jotka ovat todella kauniita! Punertavien leikkoamaryllisten varsi jouduin vielä kertaalleen lyhentämään koska niiden painavat kukat oli katkaisseet varret osittain. Valkoiset ovat edelleen jaksaneet kukkien painoin eli ovat siinä pituudessa, johon ne leikkasin maljakkoon laittaessa. 


Tämä on muuten poikkeuksellinen joulu, että en ole juurikaan syönyt suklaata. Kaikkea muuta hyvää olen kyllä popsinut joten palataan sitten taas ruotuun viimeistään uudenvuoden jälkeen. Huomenna on paluu taas töihin ja toivon, että vuoden viimeiset päivät ovat mieluummin leppoisia kuin kiireisiä.

Miten sinun joulusi sujui? Tuliko syötyä hyvin sekä suolaista että makeaa? Olitko kiltti ja sait lahjoja joulupukilta? Mukavia välipäiviä ja hyvää lomaa jos sellaista vietät!


4 kommenttia:

 1. Oikein huvitti, kun ruokavalikoimamme olisi voinut olla suora kuvaus meidän jouluruoista! Laatikot, kalalajitelma ja mäti sekä kinkku kuuluvat meidänkin joulupöytään. Ja jälkiruoaksi oli meilläkin joulutorttuja, taatelikakkua ja pipareita.
  Lahjoja tuli sopivasti ja kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä.
  Harmillista että hellanne pamahti rikki juuri jouluna. Onneksi apu kuitenkin löytyi niin ettei pelkästään kylmiä ruokia tarvinnut syödä. Vaikka ne kylmät ovat ainakin itselleni ne parhaat.
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme siis tehneet samanlaisia valintoja joulupöytäämme :D Toisaalta siihen voi vaikuttaa myös se, että sinä ole kotoisin Turusta ja minä pääkaupunkiseudulta joten varmasti myös joulunviettotavat ovat lähempänä toisiaan kuin vaikka Pohjois- tai Itä-Suomessa asuvien osalta. Onko Ahvenanmaalla muuten jotain omia jouluun liittyviä tapoja ja traditioita?

   Meillä oli onni onnettomuudessa, että kaikki oli valmista siinä vaiheessa kun liesi sanoi sopimuksen irti. Isälläni on erikoismitoitettu liesi joten nyt uuden hankkiminen on vähän pulmallista. Toivotaan, että löydetään uusi samankokoinen tilalle.

   Kivaa viikonloppua ♥

   Poista
 2. Ihania tunnelmakuvia!
  Olipas sinänsä tuuri, että liesi hajosi vasta sen jälkeen, kun jouluateria oli valmiina. Liesillä on pitkä käyttöikä, mutta eivät nekään ole ikuisia.

  Meillä on joulu kulunut syöden ja läheisiä tavatessa ja ensimmäinenkin työpäivä on jo takana. Alkaa olla tämän vuoden työpäivät kohta loppuun lusittu :) Mukavaa vuodenvaihdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Joulutunnelma on tärkeä juttu ja yritin vangita sitä näihin kuviin.

   Liesi on todella vanha mutta toiminut ihan moitteettomasti tähän saakka. Nyt käytössä oli kolme levyä ja uuni oli myös päällä joten ehkä kuormitus oli liikaa.

   Mukavaa vuodenvaihdetta.

   Poista