joulukuuta 15, 2023

Joulukalenteri 24 luukkua - luukut 12. - 15.12.

Tänään joulukalenterin luukut 12. - 15.12. esitellään täällä blogin puolella lukijoiden toiveesta. Tämä joulukalenteri ilmestyi alun perin vain henkilökohtaisella Facebook-sivullani mutta sen verran paljon tuli pyyntöjä, että joulukalenteri siirtyi myös laajemmalle lukijakunnalle mahdolliseksi nähdä eli tänne blogiini. Kalenteri on jo 13. tekemäni ja perinne taitaa jatkua seuraavinakin jouluina. 

12.12.2023







Joulukuuhun ja jouluun liittyvät saumattomasti joululaulut. Itse en pidä siitä, että marketissa alkaa jo lokakuun lopussa soida "Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemu raikkahin aika." koska jouluun on vielä useita kuukausia. Nyt joulun alla kuuntelen oikein mielelläni joulumusiikkia sekä radiosta että myös joulukonserteissa.
Olen käynyt elämässäni myös Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa, joita seurakunnat ovat järjestäneet. Siellä jaettavista joululaulu kirjasista ovat kaikki osallistuneet saaneet laulaa yhdessä joululauluja. On muuten mukava kokemus eikä siellä minusta tarvitse miettiä osaako laulaa riittävän hyvin koska itse tapahtuman tunnelma ja yhteisöllisyys ovat käsinkosketeltavia.
Joululaulut ovat tuttuja ja turvallisia, joita olemme ehkä laulaneet jo koulussa tai kotona perheen kesken. Myös kuorojen joululaulukonsertit ovat suosikkejani.
Vanhimmat joululaulut ovat yhtä vanhoja kuin joulu itse. Jo 300-luvulla Roomassa aloitettiin esittämään jouluaiheisia hymnejä, joista meidän päiviimme asti on säilynyt muutamia. 1200-luvulla yleistyi varsinainen joululaulu perinne Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.
Enkeli taivaan - alun perin virsi - syntyi Martin Lutherin tekstinä jo 1535. Muutama vuosi myöhemmin 1539 hän loi tekstille myös sävellyksen. Kun Enkeli taivaan alkaa soimaan se koskettaa aina ja tuo mieleen lapsuuden joulut ja myös koulun joulujuhlan.

13.12.2023









Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain hänen kuolinpäivänään 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään maallistunein muodoin ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa.
Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun sekä pitää kädessään kynttilää. Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian kuolinpäivään, mikä viittaa siihen, ettei kyseessä ollut sattuma. Vuoden pisimpään yöhön ja valon juhlaan liittyneet pakanalliset tavat ja uskomukset yhdistyivät.
Lucian uskotaan olleen historiallinen henkilö, joka todennäköisesti eli vuosina 283-303. Lucia-perinne on perinnetutkijoiden mukaan yhdistelmä Pyhää Nikolausta, nuuttipukkia, Jeesus-lasta ja Luciferia.
Luciaan liittyvät kertomukset ovat peräisin Syracusasta Sisilian saarelta Italiasta. Lucian historiallisuutta ei pyhimyslegendoissa epäillä. Ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsin Länsi-Götanmaalla vuodelta 1746.
Joka vuosi joulukuun 13.päivänä Helsingin tuomiokirkossa kruunataan Suomen Lucia. Lucia tuo laulua, lämpöä ja valoa keskelle pimeintä sydäntalvea. Kruunattu Lucia neito johdattelee kirkolta kaupungin halki kulkueen, johon osallistuu tavallisesti tuhansia osanottajia.

14.12.2023








Koko Suomi neito on saanut ihanan valkoisen lumipeitteen ylleen Hangosta Utsjoelle. Viime päivinä on Etelä-Suomessakin lumimäärä lisääntynyt ihan valtavasti. Lumen syvyys tänään Helsingissä on 24 cm kun meillä Espoon Nuuksiossa 27 cm. Vertailun vuoksi Lapin Inarissa lumensyvyys on 51 cm ja Kittilän Pokassa 53 cm.
Lapset ovat kaivaneet kelkkoja, liukureita ja suksiakin jo esille etelässäkin. Lumilinnoja tai muita rakennelmia ei näy koska pakkalumesta niitä ei pysty tekemään. Viikonloppuna pakkaset hellittävät ja on luvassa lämpöasteita sekä myös auringonpaistetta Espoossa. Ehkä sitten näemme niitä lumirakennelmiakin.
Mutta joulun sää mietityttää ainakin perheen pienempiä - pääseekö Joulupukki poroineen jos ei ole lunta? Joulupukki pääsee aina perille kun viisas mies. Jouluviikko on tavanomaista lämpimämpi mutta välipäivinä taas pakastaa. Ja lumisen talven on ennustettu jatkuvan joten no worries!
Kuva on 1.joulukalenteristani 2013 vuodelta ja Topi-tonttu on kelkkailemassa aika lumisissa maisemissa kuten tänäkin päivänä.#throwbackpic2013

15.12.2023








Jos aika käy kaiken jouluhössötyksen keskellä ahdistavaksi lähde nyt viikonloppuna silittämään ja syöttämään jäkälällä ihania poroja Nuuksioon. Meillä Espoossa on todellakin Suomen eteläisin kohde, jossa voit nähdä ihan aitoja poroja poropuistossa.
Nuuksion Poropuistoon saapui neljä poroa Suomen Lapista jouluna 2013. Keväällä 2019 porotokkaan liittyi vielä kaksi poroa lisää. Helmikuussa 2019 tokka täydentyi vielä suloisella valkoisella vasalla eli nykyään poroja on yhteensä seitsemän.
Emänsä menettänyt poron vasa sai Facebookin nimi äänestyksen jälkeen nimekseen Helmi. Vasa oli menettänyt emänsä eli oli melkoinen ihme, että pikku Helmi oli selvinnyt hengissä. Valkoinen poro on harvinainen ja värinsä takia se pärjää usein luonnossa heikommin kuin lajitoverinsa koska valkoinen väri ei suojaa sitä luonnossa. Uskomuksen mukaan valkoinen poro tuo kuitenkin onnea porotokkaan.
Pääsymaksua vastaan saat nokipannukahvit pullan kera ja jäkälää, jota saa syöttää poroille. Porot antavat jopa silittää itseään. Nuuksion vanhin poro Niila on tokan johtaja ja totta kai johtajalla on suurimmat sarvet. Porot ovat veikeitä otuksia ja Nuuksiossa on upeat puitteet myös. Joulusiivousta voi taas jatkaa kun kotiutuu!



2 kommenttia:

  1. Olet tehnyt suuren työn joulukalenterissa ja hienolta näyttää. Itseltä ei löytyisi viitseliäisyyttä samanlaiseen, joten tyydyn vaan katsomaan toisten bloggaajien aikaansaannoksia.
    Mistä muuten johtuu se, että kun klikkaan sinun blogiasi oman blogiluetteloni kohdalla, niin se menee kyllä sinun blogiisi, mutta sitä nimenomaista postausta, jonka otsikko näkyy blogiluettelossani, ei tule näkyviin? Näkyy vain blogisi nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Minulla on tähän kalenterin tekemiseen pitkät - yli 10 vuotta vanhat perinteet - joten yhden luukun tekemiseen menee max 15-20 min. aikaa. Hahmottelen päässäni juttuja kun kalenterin hahmot on valittu ja sitten vain toteutan ne. Minä rakastan tällaista puuhailua ja varsinkin joulun alla.

      Onneksi sain virheen korjattu blogissa eli nyt pitäis näkyä.
      Kivaa päivää ♥

      Poista