joulukuuta 10, 2023

Talvipuutarha joulu on avoinna loppiaiseen saakka

 

Minä tein eilen retken yhteen suosikkipaikkaani Helsingissä eli Töölönlahden pohjoispuolella olevaan iki-ihanaan Talvipuutarhaan. Kaikille avoin kasvikeidas on jo vuodesta 1893 tarjonnut mahdollisuuden pääsymaksutta sukeltaa vihreän, vehreään maailmaansa. En ole koskaan laskenut kuinka monta kertaa vuodessa Hammarskjöldintiellä vuodessa piipahdan mutta uumoilen etteivät taida kahden käden sormet riittää. Jos merenranta on paikka, jossa maadoitun ja kerään ajatuksia kokoon tulee hyvänä kakkosena vihreään syliinsä kutsuva Talvipuutarha. Suosittelen joskus todella kiireisen päivän keskellä tekemään vartin mittaisin retken Talvipuutarhaan. Takaan, että olet ihan uusi ihminen kun lähdet sieltä. Talvipuutarhassa oli myös kauriita ja taitaa tuolla niiden jalkojen juuressa olla minun kaksi joulukalenterihahmoani vuosien takaa eli Maisa Hiiri ja Topi Tonttu poseeraamassa mukana. 

Joulukuun alussa Talvipuutarha siirtyi jouluun joka perinteisesti on esillä loppiaiseen saakka. Amarylliset, atsaleat, hyasintit, joulutähdet ja jouluruusut ovat levittäytyneet puutarhaan. Tai jos ihan tarkkoja ollaan joulukukkia löytyy Palmuhuoneesta ja Länsisiivestä. Vain yhden kerran on nähnyt Kaktushuoneessa pieniä tonttuja kaktusten seassa mutta yleensä joulua ei siellä ole. Toki äärimmäisen kauniisti kukkivia joulukaktuksia kannattaa käydä ihailemassa siellä. Olen itse niin ylpeä, että marraskaktukseni kukki nyt toisen kerran elämässään joten innolla odotan kuinka monta nuppuja siihen tulee vuoden kuluttua. Olen saanut kukan alun perin mummolastani joten kasvilla on suuri tunnearvo. 


Ihaillessaan kukkaloistoa kannattaa samalla etsiä myös Talvipuutarhan tonttuja, joita näkyy siellä ja täällä tarkkailemassa näin joulun alla. Niihin voi nimittäin törmätä hyvinkin yllättävissä paikoissa joten silmät kannattaa pitää auki kun liikkuu puutarhassa. Joka vuosi tontut ovat vähän eri paikoissa joten puutarhassa nähdään myös vaivaa kun tehdään somistuksia vuoden isoihin juhliin jouluun ja pääsiäiseen. Tuttuja tonttu hahmoja laskettelee vesikelkalla puutarhassa tai muuten vaan hiippailee joulukukkien seassa. 

Taas on tuttuja Maisa Hiiri ja Topi Tonttu parin vuoden takaisista joulukalentereista seikkailemassa Talvipuutarhan punatulkkujen seurassa. 

Ensimmäistä kertaa näin Talvipuutarhassa valtavan suuren Pähkinänsärkijän, jonka seuralaisena oli kaksi hiirtä. Minulle tuli heti mieleen Pjotr Tsaikovskin säveltävä balettiteos. Sen juoni perustuu E.T.A. Hoffmannin vuonna 1819 kirjoittamaan satuun Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas. Pähkinänsärkijän tapahtumat sijoittuvat jouluyöhön, ja siksi se on erityisesti juuri joulunajan ohjelmistossa. Monia baletteja olen nähnyt ja kokenut mutta en koskaan Pähkinänsärkijää. Tämä  asia täytyy ehdottomasti korjata. Jo pelkästään istuminen Palmuhuoneessa yli 130 vuotta vanhan kameliapuun alla, joka on juuri puhkeamaisillaan kukkaa on hyvin voimaannuttava kokemus! Kameliapuu kukkii muuten lokakuusta helmikuun alkuun joten senkin kukinnan näkeminen on kaunis elämys ja minäkin otin kukista muutamia valokuvia vierailuni aikana. Karppilammikon ääressä tulee myös vietetty aikaa ja katseltua noita valtavan suuria kaloja, jotka tuntuvat ottavan katsojaan ihan kontaktia. Aika veikeitä otuksia!Talvipuutarha on avoinna ma-to 10-16, pe suljettu (kasvien huoltopäivä), la-su 10-16. Pyhäpäivinä 10-16. Osoite: Hammarskjöldintie 1 A, 00250 Helsinki. Paikalla ei ole kahvilaa mutta sinne voi ottaa omat kahvit termarissa mukaan ja pientä purtavaakin. 
Joulun aukioloajat löytyvät tästä.

Perjantai 22.12.  klo 10-16 !

Jouluna 23.-25.12.  SULJETTU !

Tapaninpäivänä 26.12.  klo 10-16

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2024  klo 10-16

Loppiainen 6.1. 2024  klo 10-16


4 kommenttia:

 1. Talvipuutarhassa on varmasti voimaannuttava tunnelma. Ollapa lähempänä. Lumisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvipuutarha on yksi minun maadoitus paikoistani. Joskus jos siellä on isoja koululaisryhmiä opettajan kanssa tutustumassa kohteeseen siirryn suosiolla vaikka talon ruusupuutarhaan pihalla. Rakastan myös sitä rauhallisuutta, joka kukkaloiston ja kasvien keskellä normaalisti vallitsee. Tulkaa joskus kesällä käymään niin näette ruusutarhan samalla ja ehkä jotain muitakin Helsingin vihreistä puistoista.

   Poista
  2. Täytyy pitää mielessä tämä voimaantumiskeidas, kun tyttäristä yksi muuttaa Helsinkiin. Kyläreissulle kiva kohde!

   Poista
  3. Jään odottamaan sinua retkesi valokuvia ja tunnelmia talvipuutarhasta. Mukavaa joulunodotusta ♥

   Poista