heinäkuuta 07, 2014

Se on auki taas

Helsingin Vanha Kauppahalli on kuoriutunut remonttivaatteistaan ja avannut ovensa yli vuoden kestäneen saneerauksen jälkeen jo 9.kesäkuuta. Minulla oli vakaa aikomus sännätä halliin heti avajaisviikolla ihastelemaan ja ihmettemään uutta tilaa mutta aikatauluni eivät sitä valitettavasti sallineet. Juoksin Kauppahallin läpi kollegojeni kanssa juhannusta edeltävänä torstaina matkalla Kauppatorille ja hyvältähän se näytti pikaisestikin katsottuna.


Viime lauantaina päätin sopia hyvän ystäväni kanssa lounastapaamisen uusittuun Kauppahalliin lähempää tutustumista varten ja ihan ajan kanssa . Hallin ympärillä parveili turisteja sankoin joukoin ja japanilaisten kamerat räpsyvät siihen tahtiin, että nyt kuvattiin ihan urakalla suomalaista kaupunki kesää. Ja miksi ei olisi kuvattu sillä onhan Helsinki älyttömän kaunis ja idyllinen kesäkaupunki. Mereltä pääkaupunkimme muistuttaa silhuetiltaan ihan Venetsiaa mielestäni.
Lokit muuten järjestivät pienoisen lentonäytöksen hallin ulkopuolella kun odottelin ystävääni mutta onneksi säästyi taivaalta tippuvilta "yllätyksiltä". Yleensä joka kesä saan juurikin Kauppatorin läheisyydessä "terveisiä taivaalta" ja pääsen pyykkäämään kotiin mennessä :)

Päätimme ennen lounasta vähän kierrellä hallissa. Selkeästi remontti oli tehnyt Vanhasta Kauppahallista paljon valoisamman kuin ennen. Paljonhan rakenteita ei mielestäni ollut muutettu mutta hallia oli nykyaikaisettu mm. ilmastoinnin osalta ja ilma tuntui vaihtuvan paljon paremmin kuin aeimmin ehkä hieman tunkkaisessa ja kuumassa hallissa. Kauppahallin suurin uudistus varmaan on itsepalvelu-Alkon ja ravintolamaailman ilmestyminen hallin keskiosaan.

Katiskavalaisimet olivat mielestäni hauskoja. Osa ruokailupöydistä on nostettu korokkeelle, joten tuon oikeassa reunassa olevan hyllyn takana olevilta paikoilta oli ihan merinäköala. Tämä kahvila-ravintola Story oli tupaten täynnä puolenpäivän aikaan joten tähän emme halunneet jäädä jonottamaan. Listalla näytti olevan mutkatonta kotiruokaa, lohikeittoa, liha- ja kala-annoksia sekä kasvisruokaa. Storyyn täytyy tulla tutustumaan jonain vähemmän ruuhkaisena päivänä sillä onhan ravintolan takana ihan Michelin-tähdillä palkittuja tekijöitä.  

Hallin yrittäjistä osa on vanhoja tuttuja, jotka olivat välillä evakosssa Hietalahden hallissa mutta mukaan mahtuu myös kuusi täysin uutta yrittäjää. Hallin avajaisia edelsi jonkinlainen kiista vuokrasopimusten muuttamisesta määräaikaisiksia mutta toivottavasti tämä saatiin hyvään loppupäätökseen.

Vanhassa Kauppahallissa ihailen aina vihannesten, sienien, marjojen ja hedelmien esillepanoa. Täällä kaikki näyttää niin tuoreelta ja pakkohan se on myöntää, että hyvin asetellut näyttävät myös kauniilta. Muistan parin vuoden takaa Ruotsin toreilla ihastelleeni miten jopa sienet oli järjestetty toripöydille siisteihin kekoihin sen sijaan, että ne olisi vain kaadettu esille puolihuolimattomasti. 
Esillepanolla on tosi suuri merkitys. Tässä kauppias Merja Valon tyylinäytettä - mi piace!

Kesällä muuten porkkanatkin maistuvat niin makeilta, että niitä voi syödä puntillisen ihan huomaamatta ruoskutellen kuin jänöjussi :)

Päädyimme lopulta nauttimaan lounasta E.Erikssonin Osteri Bistroon vaikka kumpikaan meistä ei ostereihin kajonnutkaan. Kahdellakymmellä eurolla olisi nimittäin saanut kolme osteria ja shampanjaa, jota tänne selkeästi monet tulevatkin nautiskelemaan. Tiskillä on muuten ihan älyttömän paljon herkullisia annoksia joten tässähän tuli ihan vaikeus valita mitä ottaa. Lopulta päädyin itse Skagen-leipään ja ystäväni otti tuollaisen lohi-äyriäistapas annoksen. Lasit Chablis valkkari kruunasivat aterian - mums! Bistrossa ei todella ole kuin kolme pientä pöytää joten vähän aikaa voit joutua odottamaan omaa istuinpaikkaasi. Hurmaava pikku paikka <3


Vastapäätä osteri bistroa kävi melkoinen kuhina E.Erikssonin kalatiskillä kun turistit napsivat kuvia komeista lohifileistä ja asiakkaat ostivat viikonlopun kalojaan sekää muita herkkuja. Jos haluan tuoretta kalaa menen ehdottomasti aina kauppahalleihin tai Stockmannille asioimaan.

Vanhassa Kauppahallissa oli muutamia päiviä aiemmin avautunut täysin uusi tuttavuus Suomessa nimeltään Röntgen Café & Conditorei. Tämän kahvila-konditorian juuret ovat Saksassa jo vuodesta 1879 toimineessa perheyrityksessä. Onnistuin bongaamaan kahvilassa heidän tiskillään jopa kahvilan konditoriamaailmanmestarin Bernd Siefert mutta en saanut kameraani niin nopeasti esille, että olisin ikuistanut miehen. Bernd on suunnitellut upean konfektikokoelman kahvilalle.


Sain todella ystävällistä ja yksityiskohtaista opastusta Röntgen kahvila-konditorion tarjonnasta ja herkuista tältä herttaiselta kahvilavastaavalta. Ihan huippu tyyppi! Kuvassa oleva Röntgen-leipä oli jännänmakuista - voisin ehkä kuvailla sitä sanoilla "miedosti kevyen happamana". Lisäksi tarjolla oli leipäpuolella erilaisia saksalaisia sämpylöitä, joita myös paistetaan tässä kahvila-konditorion yhteydessä. 

Kahvilassa myyntiin myö saksalaisia voileipiä ja grillissä tirisi bratwursteja sekä muista saksalaisia makkaroita. Esitin vienon toiveen, että joskus makkaran kanssa voitaisiin tarjoilla kölsch olutta. Itse en ole ollenkaan oluen ystävä enkä pidä oluen mausta mutta lukuisilla Kölniin suuntautuneilla työmatkoilla olen totutellut tähän kölschin makuun ja jopa mieltynyt siihen vähitellen. Minusta on myös hauskaa, että kölsch tarjoillaan sylinterinmallisesta lasista perinteisen tuopin sijaan.

Entäs sitten nämä praliinipussit...niin herkullisen näköisiä. Herkkusuut löytävät varmasti mieleisiään herkkuja Röntgen kahvila-konditorion valikoimista.


Päädyin pitkällisen harkinnan jälkeen ottamaan tällaisen suussasulavan tyrninmarjaleivoksen. Ei yhtään liian makea vaan tyrninmarja antoi siihen mukavan kirpeyden. Tosin mieli olisi tehnyt myös maistaa Mousse au Chocola Karhunvatukkaleivoksia. Vieressä myös ihania jäätelöitä täynnä oleva kylmätiski ja jumalaisen näköisiä kakkupaloja. Kääk....kun voisi ottaa ihan vähän kaikkea!  Äärimmäisen hyvää eurooppalaista kahvia tarjolla ja mukavan ystävällinen ilmapiiri. Suosittelen tutustumaan tarkemmin Röntgen kahvila-konditorion tarjontaan kun poikkeat Vanhassa Kauppahallissa. Tähän paikkaan ei voi olla ihastumatta!

Mukava aamupäivä Vanhassa Kauppahallissa läheni loppuaan ja lähdin kiirehtimään kotiin laittaakseni itseni kuntoon iltapäivän juhlatilaisuuteen. Ihanaa kun Vanha Kauppahalli on taas avoinna. Ehdottomasti kannattaa käydä hankkimassa hyviä kesäherkkuja hallista tai piipahtaa sinne syömään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti