joulukuuta 31, 2023

Uusi vuosi raketteineen ja ilotulituksineen stressaa koiraa

 

Kuva lainattu FB-kaverin seinältä 

Reilun kuuden tunnin kuluttua keskiyöllä vuosi 2023 vaihtuu uuteen uljaaseen vuoteen 2024! Usein juhlintaan kuuluu ilotulitusrakettien ampuminen taivaalle juhlistamaan tätä suurta tapahtumaan eli vuodenvaihtumista. Oman juhlintamme tiimellyksessä monikaan meistä ei osaa edes ajatella sitä tosiasiaa, että uuden vuoden aattoilta ja yö on koiranomistajalle ja ennen kaikkea hänen lemmikilleen ehkä vuoden stressaavin ja raskain päivä. Koirassa pelkoa synnyttää ilotulitteiden erilaiset kovat äänet ja valojen välke. Em. ovat yleensä koiran normaalielämästä todella poikkeavia ja yhtäkkisiä ilmiöitä koiralle. Myös ilotulitteista tuleva savunhaju voi tuntua koirasta pelottavalta. 
Kuva Koirapalvelu Kelpo Kuono / Facebook 

Näin kirjoitin blogiin 29.joulukuuta 2018. "Kun minusta tuli koiranomistaja 2005 kävimme yhdessä Minnien kanssa parina ensimmäisenä vuonna jopa katsomassa omalla kotipihalla kun lähistöllä paukuteltiin raketteja ilmaan. Koira ei ollut moksiskaan tai ainakaan se näyttänyt pelkäävän. Täytettyään kolme vuotta alkoi Minnie todella tulla pelokkaaksi uuden vuoden aattona. Tähän on osittain ollut syynä myös se, että rakettien räiskintä on meidän nurkilla saatettu aloittaa jo klo 16 iltapäivällä ja se on jatkunut monta päivää."
Minnie rakettikammo vain lisääntyi iän myöden ja viimeiset vuodet hän selvisi uudenvuoden juhlinnasta Sileo-geelin avulla. Tuo geeli, jota siis annosteltiin ikeniin auttoi kyllä mutta koiran silmistä näki etteivät sitä kuuluvat äänet ja värikkyys taivaalla miellyttäneet vaan päin vastoin pelottivat. Toistaiseksi Mimmi 2,5 vuotta on ollut neutraali uudenvuoden rakettien kanssa mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. 

Kuva Scandic Hotel 

Omassa ystäväpiirissä on koiranomistajia, jotka menevät vuodenvaihteeksi omalle mökille tai johonkin korpimajoitukseen, jossa ei ole mahdollisuutta edes tavata muita ihmisiä. Entinen työkaverini on majoittunut koirineen jo useana vuotena Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevaan Scandic Helsinki Airport hotelliin koska lentoaseman läheisyydessä on rakettien ampuminen kiellettyä. Nelihenkisen perheen plus koirien kanssa majoittuminen ei ole ihan halpa lysti mutta toistaiseksi ovat toimineet näin. Perheen sijoittuminen useaan paikkaan juhlimaan ei sekään houkuttele heitä. 

Kuva: Lemmikkihotelli Doggies and Kitties

Olen itsekin ollut katsomassa maailmalla todella spektaakkelimaisia ilotulituksia mutta hankittuani koiran olen oppinut miettimään asiaa myös lemmikin näkökulmasta. Usein ei vielä edes pitäydytä sovitussa aikataulussa eli ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18-02. Vielä on ulkona hiljaista mutta kohta se varmaan alkaa ja jatkuu aamuyön pikkutunneille tai parhaassa tapauksessa uudenvuoden päivään. 
Myös se siivo luonnossa ja pihalla on sanoinkuvaamaton eli kukaan rakettien ampujista ei ole edes viitsinyt korjata omia roskiaan pois. Saatan kuulostaa tiukkapipoiselta ihmiseltä, joka ei ymmärrä ettei uutta vuotta voi juhlia ilman raketteja mutta haluaisin herättää tästä keskustelua laajemmin. Ei luontoa saa muutenkaan roskata vaan siitä voi saada sakot parhaassa tapauksessa. 

Olen iloksi huomannut, että tänä vuonna oma kotikaupunkini Espoo ei järjestetä ilotulitusta ollenkaan. Juhlassa Tapiolassa nähdään yhdistetty vesi-valo-show ja sirkustaidettakin. Onneksi enemmistö Suomen suurimmista kaupungeista ei järjestä uutenavuotena perinteistä ilotulitusta! Espoon lisäksi Helsinki, Vantaa, Tampere, Oulu, Kuopio, Lahti, Pori, Kouvola, Hämeenlinna, Porvoo ja Salo eivät ammu taivaan tuuliin raketteja juhlinnassa sen sijaan järjestävät. Hyvä päätös! Perusteiksi on kerrottu ympäristösyyt, metelin välttäminen ja/tai kustannussäästöt.

Turku, Jyväskylä, Joensuu, Lappeenranta, Seinäjoki, Rovaniemi ja Mikkeli räiskivät rahaa taivaan tuuliin kuten ennenkin. 

Jos ammut raketteja niin teethän sen annetun aikarajan puitteissa. Korjaathan siivosi pois myös luonnosta rakettien ampumisen jälkeen ja käytäthän itse myös suojalaseja omien silmiesi takia. Hyvää vuodenvaihdetta kaikille!
Kuva Pixabay

Mukavaa vuodenvaihdetta miten ikinä sitä sitten vietätkin! 
2 kommenttia:

 1. Onhan tuo haastavaa koirien ja koiranomistajien kannalta. Ehkä raketit kuitenkin kohta alkavat olla katoavaa kansanperinnettä ja siinä mielessä tilanne paranee.
  Koirattomana myönnän kyllä, että mielelläni katselen rakettishowta, joka meillä on tarjolla joka uusi vuosi, jos vaan ollaan kotona - ei niin, että itse ostaisimme raketteja tai ampuisimme niitä, mutta kun talostamme on näköala ehkä Etelä-Espoon parhaalle paikalle ampua raketteja, eli Haukilahden venesatamaan, niin tuleehan tuosta näkymästä nautittua! Eilen ei kyllä juuri mitään kuulunut ennen klo18 ja aika nopeasti näytös hiljeni myös puolen yön jälkeen. Siinä välissä useimmat olivat tainneet valita jonkun tasatunnin, eli 21 ja 22 esimerkiksi oli pienet "rakettinäytökset".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää uutta alkanutta vuotta Pirkko ♥

   Uusi vuosi on aina vähän haastava koiran kanssa ja mitä enemmän koiralle tulee ikää se enemmän se alkaa pelkäämään. Vielä ei Mimmin kanssa ole ollut ongelmia mutta niitä saattaa vielä tulla kun koiralle tulee enemmän ikää. Onhan se pelottavaa kun lähdet koiralenkillä klo18 aikaan yhtäkkiä ihan vieressä vajaan 10 metrin päässä alkavat raketit sinkoilla kävelytiellä taivaalle. Itse sytyttäjät eivät ole täysikäisiä ja mukana ei ole edes aikuisia. Vaaratilanteita voi sytyttyä jos raketti ei lähdekään yläilmoihin vaan osuu ohikulkijaan.

   Eilen Kansalaistorin tapahtumassa (yleisöä yli 75 000) myös yleisö oli ampunut raketteja eli todella vaarallisia tilanteita on aiheutettu. Helsingin kaupunki järjesti ilotulituksen sijaan pyroshown. Ihmiset olivat tuoneet juhliin omia rakettejaan, joita he ampuivat väkijoukossa. Ihan käsittämätöntä touhua!

   Olen minäkin elämäni aikana nähnyt ulkomailla ihan käsittämättömän hienoja ilotulituksia, joita on ollut upeaa seurata. Enää en pidä räiskinnästä ainakaan jos se on turvatonta ja aiheuttaa oikeasti vaaratilanteita.

   Poista