joulukuuta 21, 2023

Stockmannin jouluikkuna johtaa tänä vuonna toiveiden taikametsään

 

Vaikka en enää ole pikkutyttö täytyy minun silti ihan joka ikinen vuosi käydä kurkkimassa miltä Stockmannin jouluikkunanurkkaus Aleksin ja Keskuskadun kulmauksessa näyttää. Pikkutyttönä joko omat vanhemmat, isovanhemmat tai Aili-täti veivät katsomaan jouluiseksi somistettua Stockan ikkunaa. Muistan, että ikkunat olivat aina satumaisen kauniita ja en olisi millään tahtonut lähteä kauniiden ikkunoiden äärestä jatkamaan matkaa kaupungilla eteenpäin. 

Stockmannin ihan ensimmäinen jouluikkuna esiteltiin 1949 eli samana vuonna kun Aleksin joulukatu avattiin ensimmäistä kertaa. Talven pimeyteen ja valottomuuteen saatiin samaan aikaan sekä piristystä että valoakin kaamosajan pimeyttä vastaan taistelemaan.

Löysin MTV3 tekemän artikkelin vuoden 2014, jossa esitellään aiempien vuosien Stockan jouluikkunoita ja ideoita niiden takana. Harmillisesti osa kuvista on mustavalkoisia joten "jouluisuus" ei niistä ikkunoista oikein pääse esille. 
Vuoden 1949 jouluikkunassa oli vielä pienet ikkunaruudut. Isoihin ikkunalaseihin siirryttiin seuraavana kesänä. Etualalla olevan nallen kyltissä toivotetaan "Hyvää joulua Stockmann-leikkikaluilta". Kuva: Stockmann 


Vuoden 1957 jouluikkunan joulupukki lentää helikopterilla. 
Vuonna 1981pehmoeläimet ympäröivät poikkeuksellisen nenäkkään Joulupukin. 
Tämän kuvan otin itse 2016 ja silloin katukuvassa ei paljon lunta näkynyt joten Stockmannin lumoava jouluikkuna oli tuona vuonna tehty lumi- ja jääaihe teemalla. 


Jouluikkuna  2017 sisälsi suloisia pikku mökkejä talvisessa kylässä ja vintiöiden mäenlaskua. Myös kuumailmapallo oli silloin mukana. 
Tänä vuonna satuikkunat ovat erilaisia eli perinteet yhdistyvät moderneihin digitaalisiin toteutuksiin: tuttujen satu- ja eläinhahmojen rinnalla seikkailevat hologrammeilla ja projisoinneilla luodut eläimet. 


"Tänä vuonna Stockmannin satuikkunoiden äärellä pääsee sukeltamaan toiveiden taikametsään, joka on kuin kesä talven keskellä. Ikkunoiden rinnalle Stockmann on luonut sadun, jonka kautta taikametsän hahmot ja tapahtumat heräävät eloon uudella tavalla. Mukana on myös aikaisempaa enemmän liikettä ja tekniikkaa; käytössä on ensimmäistä kertaa hologrammeja, ja projisoinnit tekevät paluun muutaman vuoden tauon jälkeen. Hologrammein ja projisoinnein luodut eläimet seikkailevat taikametsässä sulassa sovussa aikaisemmilta vuosilta tuttujen kuninkaallisten hahmojen ja pehmoeläinten kanssa." Stockmannin omilta nettisivuilta lainattu kuvaus vuoden 2023 taikametsästä. 

Hyvin värikylläinen ikkuna ja siinä myös tapahtui paljon. Piti olla valppaana nähdäkseen kaiken vai oliko ihan kaikkea edes mahdollista nähdä? Mitä luultavimmin me ihmiset kun näemme asioita eri tavalla heti myös voivat olla tarkkasilmäiset nähdä jotain mitä toiselta menee ohi. Tänään illansuussa ei ikkunakulmauksen edessä ollut ruuhkaa joten sisälle pääsi kun edellinen oli poistunut. 

Onko sinulla jotain lapsuudenmuistoa Stockmannin jouluikkunasta? Enää ei ole kovin montaa yötä jouluaattoon...
2 kommenttia:

  1. Stockmannin jouluikkuna on ollut aina komea. Kun tulimme Helsinkiin sukuloimaan joulun aikaan totta kai mentiin katsomaan aina tavaratalon jouluikkunaa. Poika taisi olla silloin 3 tai 4 vuotias eikä olisi halunnut millään lähteä pois ikkunan luota. Itkuhan siinä sitten tuli ja paha mieli kun ei saanut jäädä tonttujen kanssa. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin muistan, että kerran olin Aili-tädin kanssa katsomassa Stockmannin jouluikkunaa enkä olisi millään halunnut lähteä pois ikkunan äärestä. Lopulta Aili-täti, joka oli töissä Fazerilassa sai minut houkuteltu pois karkilla :D Olihan se lapselle niin iso juttu kun on edelleen vaikka pikkutyttö en ole vuosiin enää ollut. Oikein mukavaa joulunaikaa sinulle Sinikka ja perheellesi ♥

      Poista