joulukuuta 25, 2023

Joulukalenteri 24 luukkua - luukut 22. - 24.12.

 


Vuoden 2023 viimeiset luukut ovat avautuneet "Joulukalenteri 24 luukkua" postauksessa. Sydämellinen kiitos teille kaikille, jotka olette taas todella runsaasti seuranneet näitä minun joulupuuhasteluista. Joulukalenterin ovat löytäneet myös Suomen rajojen ulkopuolella olevat blogiani seuraavat. Tekstit eivät ehkä välttämättä aukea heille kuin Google kääntäjällä mutta ehkä kuvat puhuttelevat enemmän. Niille, jotka ovat kyselleet jatkuuko tämän perinne joten vastannut näin "Pantteri ei pääse pilkuistaan eikä Marjon joulukalenteristaan." Joten eiköhän joulukalenteri tule ensikin vuonna.

22.12.2023"On lunta tulvillaan nyt raikas talvisää" voisi rallatella viime öisen ja tämän päiväisen lumi infernon jälkeen. Lumi on tosin raskasta nuoskalunta, joten tänään lumitöitä tehneet tietävät viimeistään huomenna niitä tehneensä. Ja kun ei ole pakkasta niin ehkei voida ihan puhua "raikkaasta talvisäästä". Mutta lapset ovat olleet innoissaan siitä, että esille on vihdoin voinut ottaa kelkat ja pulkat. Nopeimmat nuoskalunta odottaneet ovat jo ehtineet kieritellä lumiukkoja tai peräti rakennella lumilinnoja kotiensa pihalle.

Lumimyräkkä aiheutti tänään myös "vauhtia ja vaarallisia" tilanteita heille, jotka pakkasivat perheensä autoon ja matkasivat muualle Suomeen joulun viettoon. Teiden liukkaus ja lumisuus vaatii maltillista ajonopeutta ja turhien ohitusten välttämistä, että päästään turvallisesti perille. Kiire, ylinopeus ja huono keli ovat kaikkein huonoin yhdistelmä joululiikenteessä joten malttia teille ja matkaajille!

Metsän eläimiä voi myös muistaa jättämällä niille ruokaa. Kauralyhde maistuu pikkulinnuille ympäri talven. Lyhteen voi sijoittaa omalle pihalle tai viedä sen metsää jos asuu kerrostalossa. Lyhde on kätevintä kietaista narulla puun rungolle puolentoista kahden metrin korkeuteen. Lintujen ruokinnassa voi käyttää myös talipalloja, pähkinöitä, auringonkukan siemeniä ja rasvatankoa. Ruokinta tulee tapahtua automaattien kautta eivät siimahännät siis rotat pääse samoilla apajille. Kannattaa aina huomioida oman taloyhtiön järjestyssäännöt ruokinnassa. Jos aloitat ruokinnan sitä kannattaa jatkaa aina huhtikuulle saakka.

Koska tontut liikkuvat vielä nurkissa kannattaa olla edelleen kilttinä ja jouluaattoon on enää kaksi yötä ja yksi päivä....

23.12.2023Kun kotiin alkaa ilmestyä punaista on se merkki siitä, että joulu on ihan ovella. Tai siis yhden yön jälkeen on jouluaatto.

Meillä vietetään ns. vanhan kansa joulua. joka kestää Tuomaan päivästä aina Nuutin päivään asti. Joulukuun alkupuolella jotain jouluista saattaa olla esillä mutta varsinaiset joulukoristeet laitetaan esille aina 21.joulukuuta ja ne riisutaan pois 13.tammikuuta. Tämän tavan olen oppinut isoäidiltäni ja lapsuudenkodistani enkä halua muuttaa tätä traditiota. Joulumme on muuten ihan kuten kaikilla muillakin mutta itse joulunaika on vain määritelty Tuomaan ja Nuutin mukaan.

Aikoinaan Tuomaan päivä myös muutti ihmisten rutiinit eli arkinen aherrus hiljeni ja alkoi levon ja rauhan aika. Enää ei tehty teurastuksia, pantu olutta, leivottu tai valettu kynttilöitä.

Tuomaan päivän savupirttejä pestiin vedellä ja hiekalla kirkkaan vaaleiksi, minkä takia päivää onkin kutsuttu Tohu- ja Noki-Tuomaaksi. Seinät ja katto peitettiin tuoksuvista petäjäpäreistä punottuihin kuvioihin. Vuoden pimeimpään aikaan kuuluivat myös lattialle levitetyt oljet ja olkikoristeet, jotka ovat vanhoja kasvun, elämän ja luonnonkierron vertauskuvia.

Oluella on ollut erityinen merkitys joulurauhan alkamisessa. Tuomaan päivän tapoihin kuului maistella jo jouluoluen makua. Sanottiin, että "Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa". Ihmiset myös söivät yhtä hyvin kuin kekrinä ja loikoilivat paitasillaan pirtin oljilla.

Tuomaan ja joulun välistä aikaa kutsuttu laajalla alueella Suomessa "pesäpäiviksi". Auringon sanotaan olevan kolme päivää pesässään, josta se nousee jouluaamuna ja vuosi aloittaa hitaasti kulkunsa kohti kevättä. Pesäpäivien aikaan ei saanut kehrätä, hakata metsästä puita tai edes vuolla lastuja. Näistä teoista olisi seurauksena onnettomuutta karjalle vai viljalle.

Tuomaan päivään viettoon liittyvät vanhat suojaavat aurinkosymbolit, joita tunnetaan useita. Joissakin vanhoissa riimusauvoissa päivää kuvaa vanha suojamerkki, "Tuomaanristi", joka valmistettiin päreistä. Tuvan, navetan ja tallin oveen sekä porttiin saatettiin myös maalata tervalla suojeleva rengasristi.

24.12.2023Jouluaatto ja Suomen Turku on julistanut joulurauhan.

Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.
On aika kiittää kaikki tämän vuoden joulukalenterin seuraajia. Olkoon jouluaattosi lämminhenkinen ja juuri sinun näköisesi. Vietät joulua perheen, sukulaisten, puolisosi tai ystäviesi kanssa tulkoon tästä joulusta ikimuistoinen. Nauti herkuista jouluaterialla älä laske kaloreita sillä joulu on vain kerran vuodella. Tuokoon Joulupukki joulumielen lisäksi ehkä jonkun mukavan joululahjan sinulle.
Oikein mukavaa ja rentouttavaa joulua kaikille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti