joulukuuta 02, 2023

Skavabölen pojat - KUT:n 25-vuotisjuhlanäytelmä

 

Kaikki postauksen kuvat Tuomas Scholz - lippu saatu esitykseen Keski-Uudenmaan Teatterilta

Toinen ei saa kuolla ennen toista. Eikä valehdella. Eikä jättää toista pulaan. Muuten joutuu maksamaan miljoonan tai enemmän. Koko elämänsä ajan. 


Se on Rupertin ja Evertin verivala. Veljesten keskinäinen side pysyy ja vahvistuu, kun kaikki muu hajoaa ympärillä. Samaan aikaan kun Virén juoksee kultaa, liikkuu isä uuden naisen kanssa ja äiti vajoaa yhä syvemmälle ahdistukseen. Veljekset voivat luottaa vain toisiinsa.


Ajassa risteilevä tarina näyttää lapsuuden kauneuden ja julmuuden. 70-luvun kuvaus yhdistyy villiin, runolliseen fantasiaan ja vapauttavan mustaan huumoriin.







Keski-Uudenmaan Teatterin 25-vuotisjuhlanäytelmä Skavabölen pohjat on upea kunnianosoitus 11.elokuuta menehtyneen teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja näyttelijä Antti Raivion muistolle. Vuonna 1991 Q-teatterissa esitetty Antti Raivion kirjoittama näytelmä Skavabölen pojat oli aikoinaan jättimenestys. Näytelmä oli vahvasti omaelämänkerrallinen, traagisenhauska kertomus, joka muistutti todella paljon Antin ja hänen veljensä Leo Raivion omaa lapsuutta 1970-luvulla kun Lasse Viren juoksi Suomen maailmankartalle ja öljykriisi kuritti koko maailman taloutta. Raivion omassa lapsuudessa koettiin perheen hajoaminen avioeron takia, isän alkoholismi ja äidin mielenterveysongelmat. 









Minä en koskaan nähnyt Q-teatterin alkuperäistä näytelmää Skavabölen pojat. Sen sijaan olin katsomassa 2009 Zaida Bergrothin ohjaaman Skavabölen pojat elokuvan. Käsikirjoittajina elokuvassa olivat Antti Raivion lisäksi Zaida Bergroth sekä Jan Forsström ja elokuva sai myös Jussi-palkinnon käsikirjoituksesta. Muistan, että elokuva todella kolahti minuun ja loppuillan näytöksen jälkeen taisin olla aika omissa ajatuksissani miettien elokuvan tapahtumia. 


Elokuvan pojat asuivat Kauniaisissa melkoisessa perhehelvetissä kun minä taas onnellisesti vanhempieni sekä veljeni kanssa Espoossa. Vanhempien rajut riidat pelottivat aivan varmasti Rupertia ja Evertiä. Yhden riidan päätteeksi äiti Pipa vietiinkin mielisairaalaan lepäämään. Poikien keskinen verivala oli heille tärkeä ja varmasti myös koossa pitävä voima tuon kaiken muun pahoinvoinnin keskellä. Tunsin olevani etuoikeutettu kun minulla kaikki oli äärimmäisen hyvin. 








Avioeron jälkeen pojat muuttavat isänsä kanssa Hyrylään tai Skavaböleen, jonka ruotsinkielinen nimi kuulostaa ilman muuta paremmalta kuin junttimainen Hyrylä. Kaverit ja mahdolliset orastavat ihmissuhteet tyttöjen kanssa jäivät Kauniaisiin. Pojat eivät saa pitää yhteyttä äitiinsä, jota kaipaavat ja nurkissa pyörii myös isän uusi naisystävä. Ei helppo yhtälö murrosikäisille pojille. Nurkissa pyörii vielä mystinen Taikuri, joka tuo viinaa ja myös juo sitä poikien isän kanssa. Lopulta tuomari isä juo itsensä hengiltä ja taiteilija äiti menee junan alle.









KUT:n näytelmän on ohjannut 28-vuotias teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä David Sandqvist. Hän on valmistunut Teatteritaiteen maisteriksi TeaKista keväällä 2022, mutta ehtinyt jo ohjata useissa teattereissa näytelmiä. Sandqvist kiteyttää Skavabölen pojat -näytelmästä hyvin KUT:n sivuilla seuraavasti "Raivion tapa kuvata maailmaa on rehellinen, räävitön, kaunis ja hauska. Se kulkee jatkuvasti naurun ja ahdistuksen rajamailla, käyden sopivasti molemmin puolin."







Rupertin roolia Keski-Uudenmaan Teatterissa näyttelee Ville Hilska. Hilskalla on menossa viides eli viimeinen vuosi ja Rupertin rooli on hänen opinnäytetyönsä. Pikkuveli Evertiä näyttelee Akseli Lehtinen, joka on Hilskan kurssikaveri. Ville ja Akseli olivat myös kovin samannäköisiä eli hyvin he menivät veljeksistä. Myös Lehtinen tekee opinnäytetyönsä Evertin roolissa. Poikien näyttelijätaiteen professori Elina Knihtilä on itse aikoinaan näytellyt Skavabölen poikien kulttimaineeseen nousseessa kantaesityksessä Q-teatterissa. 


Samassa esityksessä on ollut mukana myös nuori näyttelijätär Anna-Leena Sipilä, joka palaa nyt vanhempana ja kokeneena näyttelijänä uudelleen KUT:in esityksessä Skavabölen poikiin jälleen kerran. Sipilällä on näytelmässä lukuisia rooleja: Anu, Hippa, Taikuri, Sallinen, Lotta ja Keke.






Inka Kallen esittää näytelmässä perheen äitiä Pipaa, joka on Ateneumin käynyt kotirouva ja temperamenttinen taiteilijasielu. Keskiluokkainen perheidylli särkyy kun oma aviomies paljastuu pettäjäksi, jolla on toinen nainen. Ex-mies onnistuu vielä saamaan erossa pojat itselleen ja äiti suree itsensä hengiltä kun pojat eivät saa puoleen vuoteen olla yhteydessä omaan äitiinsä. Surun murtama Pipa jättäytyy junan alle. Inkalla on myös pieni rooli Rebeccana näytelmässä. 








Saga Sarkola esittää näytelmässä monia rooleja sekä naisena että myös miehenä. Saga on isän uusi naisystävä Anneli, Ossi, Rosenqvist, Hennni, Tamara ja Jutta. Moneen rooliin muuntautuvan Sagan vanhemmat Asko Sarkola ja Jonna Järnefelt ovat myös näyttelijöitä. 


















Jari Vainionkukka esittää vahvasti Pekka isää juristia, joka on valtion hallinnon palveluksessa. Pekka manipuloi vaimoaan Pipaa ja on myös väkivaltainen häntä kohtaan olleessaan humalassa. Isälle alkoholi tuntuu maistuvan ja virkakin jää. Mystinen Taikuri on uskollinen ryyppyseuralainen, joka ilmestyy aina tarvittaessa paikalle. Jarilla on rooli myös Peppenä näytelmässä. 










Skavabölen pojat näytelmän lavastuksen on tehnyt Ia Ensterä ja puvustuksesta vastaa Sinikka Zannoni. Näytelmässä on tavoitettu äärimmäisen hyvin 70-luvun värikkyys, leveät lahkeet, tolppakorkokengät ja monet muut aikakauden tunnusmerkit. Äänisuunnittelu Tony Sikström. 


Keski-Uudenmaan Teatterin näytelmän ensi-ilta oli 23.marraskuuta, johon minulla oli kutsu mutta esteen takia jouduin perumaan menoni ja kävin katsomassa näytelmän lauantaina 25.marraskuuta päivänäytännössä klo 14. Näytelmää esitetään tammikuun 20.päivään saakka. Tarkemman päivänmäärät näet tästä. Esityspaikkana on ihan uusi vain pari kuukautta toiminnassa ollut Kulttuurikeskus Monio, joka on jännä hirsirakennus Pataljoonantiellä. 


Ehdottomasti vahva suositus käydä katsomassa Skavabölen pojat. Näytelmä on aikoinaan ollut Q-teatterin läpimurtonäytelmä ja kulttuuritapaus, joka on miellettiin myös sukupolvikokemuksena. Näytelmä kertoo 70-luvusta mutta siinä on paljon yhtymäkohtia myös nykyhetkeen ja ihmisten pahoinvointiin tämän päivän elämän pyörityksessä. Kiitos KUT upeasta näytelmäkokemuksesta! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti