joulukuuta 06, 2023

Hyvää 106. itsenäisyyspäivää meille suomalaisille

 

Hyvää 106. itsenäisyyspäivää Suomelle ja kaikille meille suomalaisille! Ulkona paistaa aurinko pilvettömän siniseltä taivaalla ja lumi on peittänyt luonnon valkoisella vaipallaan. Meillä Espoossa pakkasta on -6°C joten mitä parhain ulkoilusää Mimmin kanssa. Lipputangoissa liehuvat siniristiliput itsenäisyyspäivämme kunniaksi. Tänään me suomalaiset vietämme itsenäisyyspäivää myös ensimmäistä kertaa osana suurempaa liittoutumaa. Nato-jäsenyytemme alkoi kun Suomi hyväksyttiin sotilasliiton jäseneksi 4. huhtikuuta 2023. 

Ilmassa on edelleen myös paljon epävarmuutta koska Ukrainassa sotaa jatkuu edelleen ja Gazan tilanne on katastrofaalinen. Olemme joutuneet poikkeuksellisesti sulkemaan koko itä-rajamme kahdeksi viikoksi estääksemme luvatonta maahantuloa. Korona pirulainenkin on taas talvikauden alettua nostanut jälleen kerran päätään ja kaatanut ihmisiä sängyn pohjalle. Mutta meillä Suomessa ovat asiat kuitenkin hyvin verrattuna moniin muihin maihin joten meillä on tänään oikeus ja kohtuus myös juhlistaa itsenäisyyspäiväämme omalla tavallamme. 


Meidän suomalaisten tapa juhlia itsenäisyyttämme on hyvin perinteinen ja omalla tavallaan myös harras. Kuten aina itsenäisyyspäivän aamuna myös tänään kello 9 on ollut perinteinen lipunnosto Tähtitorninmäellä. Presidenttipari on käynyt laskemassa seppeleen Hietaniemen sankariristille kello 10.20. Seppeleenlaskun yhteydessä Ilmavoimien Hornetit lensivät eteläisen Helsingin yli noin kello 10.30. Tämä ilta tulee legendaarisesti huipentumaan Linnan juhliin ja Linnan jatkoihin. Ja kuten laulaja ja lauluntekijä Olli Halonen asian hyvin tiivistää "Ja meille hyvää viihdettä on katsoa kättelyjonoa." 
Kysyin muutamilta ystäviltäni mitä heille merkitsee itsenäisyys ja näin he vastasivat. 

"Minulle se merkitsee sitä, että saan elää vapaassa maassa ilman pelkoa."

"Ennen kaikkea hyvinvointia ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Kaikki ovat samalla viivalla."

"Tunnen olevani vapaa ja pystyväni tekemään myös omia päätöksiä suomalaisessa yhteiskunnassa. Minun kuunnellaan ja saan vaikuttaa." 

"Ehdottomasti itsenäisyys merkitsee minulle suomalaista kulttuuria. Meidän suomalaiset arvomme ovat kulttuurin perusta ja yhteiskuntamme arvot ovat samoilla linjoilla kuin omat arvoni."

"Itse koen, että itsenäisyys antaa minulle onnellisuutta ja rauhaa. Minulla on mahdollisuus elää vapaana omana itsenäni yhteiskunnassa yhtenä sen jäsenenä."

Moni ystäväni nosti esille vielä elossa olevat sotaveteraanit ja lotat, jotka itseään säästämättä ovat taistelleet meidän ja Suomen itsenäisyyden puolesta toisessa maailmansodassa. Sodassa mukana olleita alkaa vuosi vuodelta on entistä vähemmän mutta emme silti saisi unohtaa heidän tekemiään uhrauksia ja urotöitä. 

Olen taas koonnut tähän postauksen valokuvistani Suomi-kuvia. Oikein mukavaa itsenäisyyspäivää kaikille! Kohottakaamme malja upealle isänmaallemme!


Olli Halonen - Kylä keskellä ei mitään 


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Suomin - isänmaamme - on kaunis maassa, jossa valokuvattavaa riittää.

      Poista