joulukuuta 22, 2023

Joulukalenteri 24 luukkua - luukut 19. - 21.12.

 

Enää yksi päivä ja kaksi yötä hartaasti odotettuun jouluaattoon! Lumi inferno on peittänyt pääkaupunkiseudun valkoisen lumivaipan alle ja huomiselle taitaa olla tulossa vielä lisääkin lunta. Joulusta taitaa sitten tulla valkoinen myös Suomen Turussa, jonne tänään on satanut ruhtinaallisesti peräti 2 senttimetriä lunta. Meillä Espoossa sai tänä aamuna todellakin kaivaa autoa lumivaipan alta. Nuoskalumen kolaaminen tuntuu ihan varmasti lihaksissa viimeistään huomenna koska olihan se melko raskasta puuhaa. 

Nyt on aika avata joulukalenterin luukut 19. - 21.12. Yhteenveto lopuista luukuista tulee joulupäivänä eli silloin vihonviimeiset luukut 22.-24.12. Mutta siihen on vielä aikaa ja melkoisen paljon myös jouluisia puuhia tehtävänä. 

19.12.2023

Joulu on lahjojen antamisen ja saamisen aikaa. Kaikilla ei ole varaa ostaa yhtäkään joululahjaa saati mahdollisuutta ajatella edes koko asiaa. Maailmassa, jossa on niin paljon hätää ja kärsimystä tuntuvat joululahjat hieman pinnallisilta ongelmilta.

Me jokainen voimme auttaa monia lapsia saamaan joulun ja sen joululahjankin.

Pelastusarmeijan joulupata on Suomen perinteisin joulunajan keräys, jolla autetaan kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä ja muita avuntarvitsijoita. Padat ovat olleet kaduilla auttamisen symboleina lähes koko Pelastusarmeijan yli 130-vuotisen historian ajan, Joulupadat ovat jälleen ympäri Suomea 15.-23.12.2023. Voit lahjoittaa joulupata.fi tai MobilePay 45011

Lahjoita Pelastakaa Lasten joulukeräykseen ja auta kotimaan lapsia. Suomessa elää yli 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä ja määrän pelätään kasvavan. Perheillä on pulaa jopa ruuasta. Voit tehdä kertalahjoituksen tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi. lahjoittajapalvelu@pelastakaalapset.fi

Joulupuu keräys on perinteinen hyvänmielen joulukeräys, jossa kerätään joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Löydät netistä kaikki eri paikkakunnat Suomessa, jossa Joulupuu keräys toteutetaan tavaralahjoina. Voit myös lahjoittaa eJoulupuun kautta rahalahjoituksen.

Tässä muutamia tapoja, joilla voit antaa joululahjan sellaiselle, joka ei sitä muuten tule samaan. Netistä löytyy muitakin vaihtoehtoja. Ollaan kilttejä toisillemme ja annetaan jokaiselle hyvän mielen joulu.

20.12.2023

Jos joulumieli on kiireen tai stressin kautta kadoksissa tässä muutamia vinkkejä miten joulumieltä voi nostattaa.

Kotona ei tarvitse tehdä lattiasta kattoon ulottuvaa suursiivousta jos se ei tunnu omalta. Hommia perheessä kannattaa jakaa perheenjäsenten kesken ja aloittaa joulusiivous hyvissä ajoin ettei iske viimeisten päivien "hikeä pukkaa ja päätä kiristää vanne" -fiilis. Marttojen kuuluisa jouluslogan tiivistää olennaisen "Jos et aio viettää jouluasi komerossa, komeroita ei tarvitse jouluksi siivota." Viisaita naisia nämä Martat joten tätä kannattaa kyllä noudattaa.
Jos haluat kotiin mukavan jouluisen tuoksun kinkun ja torttujen paistamisen lisäksi koristele keittiön pöydälle muutamia neilikka-appelsiineja tai yhtä hyvin voit käyttää sitruunoita, limejä, mandariineja tai greippejä. Neilikka-appelsiinin tarina vie kauas keskiajan Ranskaan. Tuolloin aatelistolla oli tapana kantaa kaulassaan tai vyössään pientä kultaista, voimakkaasti tuoksuvaa palloa nimeltään pomme d'ambre eli amberiomena. Nykyään pomanderit mielletään joulukoristeiksi ja niistä tulvahtaa mukavan jouluinen tuoksu keittiöön. Neilikka-appelsiinin voit myös ripustaa langalla roikkumaan.

Kaikkea ei joulupöytään tarvitse valmistaa itse vaan sen mukaan mitä ehtii ja jaksaa tehdä. Loput voi ostaa valmiiksi tehtynä eikä siitä tarvitse kantaa yhtään huonoa omaatuntoa. Omalle isoäidilleni oli kunnia-asia, että kaikki oli omin kätösin tehtyä ja hän venytti vuorokautta ennen jouluaattoa, jotta kaikki saatiin valmiiksi. Muista olla armollinen itsellesi kuten myös sen siivouksen suhteen.

Laita taustalle soimaan rauhoittavaa joulumusiikkia niin saat ajatukset tasaantumaan. Välttämättä "Hei tonttu-ukot hyppikää" ei ole se oikea vaan siinä onkin hyvä svengi.

Pidä tauko touhuamisen lomassa ja muista pyytää apua kun tarvitset sitä. Jouluna kenenkään ei tarvitse olla Super-Hero, joka selviää kaikesta yksin. Piipahda välillä vaikka ulkona pienellä happihyppelyllä.

Ja tärkeintä on muistaa, että joulu tulee joka vuosi vaikka juuri tänä vuonna et olisikaan ehtinyt tehdä Seija-tädin piparkakkuja ja Ville-vaarin sinappisilakoita. Hyvää joulumieltä ja ei ole enää montaa yötä itse jouluaattoon.

21.12.2023Joulukalenterin eli toiselta nimeltään adventtikalenterin auttaa meitä joulukuussa laskemaan päiviä jouluaattoon. Koska joulu oli vuoden tärkein juhla jo 1800-luvulla perheissä pidettiin tukkimiehen kirjanpitoa joulukuun päivistä.

"Adventti" sana tulee latinan kielestä ja se tarkoittaa "tuleva". Alun perin joulua edeltävä neljän viikon adventtikausi pidettiin kristinuskoon kääntyneiden valmistautumisaikana kasteeseen. Nykyään adventti kausi yhdistetään Jeesuksen syntymään.

Ensimmäinen adventtikalenteri painettiin Saksassa 1900-luvun alussa ja se oli tehnyt Gerhard Lang. Kun Gerhard oli itse ollut poika oli hänen äidillään tapana valmistaa hänelle pahvilevy, johon oli liitetty 24 pientä kynttilää - yksi jokaiselle päivälle ennen joulua.

Joulukalenterin painatus jouduttiin lopettamaan 1930-luvulla koska toinen maailmansota pakotti Saksan säännöstelemään pahvin käyttöä.

Toisen maailmansodan jälkeen Richard Sellmer loi erilaisen joulukalenterin, joka perustui meidän tuntemaan talviseen kaupunkikuvaan. Kalenterille annettiin nimi "Pieni Lown"

Nopeasti massatuotanto saatiin uudelleen käyntiin ja adventtikalenterin toinen tuleminen alkoi. 1950-luvulla Sellmerin kalentereita vietiin Yhdysvaltoihin ja muukin maailma alkoi tuntemaan tuotteen.

Ensimmäiset suklaakalenterit tulivat markkinoille 1958 mutta ne eivät herättäneet kansan mielenkiintoa vielä silloin. Vuonna 1971 Cadbury-niminen suklaafirma osallistui Englannissa joulukalenterikilpailuun omalla kalenterillaan. Huomiota saatiin mutta vasta 1993 suklaakalentereista tuli hittituotteita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti