marraskuuta 30, 2023

Maailmankuulun Lauschan lasisia joulukoristeita myydään Suomen lasimuseon kaupassa

 

Minä olen aina haaveillut, että joskus ennen joulua teen matkan Saksan Thüringerin osavaltiossa sijaitsevaan Lauschan kaupunkiin. Lauscha kun on maailmankuulu nimenomaan käsinpuhalletuista lasiesineistä ja erityisesti joulukuusen koristeista. Paikka itsessään vaikuttaa jo aika eksoottiselta sillä kaupunki sijaitsee Thüringerin Schiefergebirgen vuoristossa syvässä laaksossa. Wikipedia tietää kertoa, että Lauschan rautatieasema on 611 metrin korkeudella merenpinnasta, ja korkein kaupungin alueella oleva vuorenhuippu Pappenheimer Berg kohoaa peräti 834,5 metriin. Keskimääräinen korkeus alueella on 625 metriä. Kaupungissa järjestetään vuosittain kahtena adventtina joulumarkkinat Kugelmarkt, joka vetää yleisöä kymmeniätuhansia paikalle. Jouluhulluja on siis muitakin kuin minä!






Kaikki neljä ylläolevaa kuvaa sisältää tsekkiläisiä käsipuhallettuja joulukuusen koristeita, joita Suomen lasimuseon museokaupassa oli myös myynnissä. 

Vieraillessani Suomen lasimuseossa huomasin, että aulan museokaupassa oli myynnissä Lauschan koristeiden lisäksi myynnissä myös tsekkiläisiä käsinpuhallettuja joulukoristeita. Pakkohan minun oli jäädä niitä hetkeksi siihen ihailemaan ja katselemaan. Olin jo melkein ostamassa yhden superihanan joulukoristeen kun huomasin, että sekä kamerani että kännykkäni akut olivat molemmat ihan lopussa joten napsin vain muutamia kuvia hätäisesti ja ostokset jäivät. Harmi kun kuvaaminen jäi myös kesken eli siksi osan kuvista olen joutunut lainaamaan postaukseen netistä. Onhan tässä vielä toki aikaa ajaa Riihimäelle ostamaan himoitsemani koristeet vielä ennen joulua. 






Minua jäi polttelemaan tämä kuninkaallinen joulukoriste, jonka hinta oli peräti 49€! Saisi olla aika tarkka ettei vaikka Mimmi vetäisi tätä kaveria ohi kulkiessaan lattialle. 

Lauschan kaupungissa, Saksan itäosassa on valmistettu lasia jo 1500-luvulta lähtien. Lasimestarit Hans Greiner ja Christoff Müller perustivat lasihytin 1595 ja siitä sai alkunsa sekä Lauscha että paikallinen lasinvalmistus. 1700-luvulta alkaen täällä valmistettiin lasihelmiä lasiputkesta. 1800-luvulla työ tehostui entisestään kun valmistuksessa käytettävä tulenliekki saatiin palkeilla entistä kuumemmaksi. Ensimmäiset maininnat Lauschan kuusenkoristeista löytyvät 1860-luvulta erään kauppiaan luettelosta. Lauschassa erikoistuttiin juuri joulukuusen koristeisiin ja puhaltajat työskentelivät kotoaan käsien. Koko perhe myös osallistui koristeiden tekoon. Miehet puhalsivat lasiset joulukuusen koristeet. Naiset puolestaan hopeoivat, maalasivat ja pakkasivat valmiit tuotteet. Myös lapsien apu lasipajoissa oli tarpeen sillä perheet olivat köyhiä ja kaikkien piti ansaita rahaa ruokaan.  

Koko perhe osallistuu joulukuusen koristeiden tekoon 1925. Kuva: Suomen lasimuseo 

1900-luvun alkupuolella joulukoristeiden tuotanto alkoi laskemaan ensimmäisen maailmansodan takia. Sodan jälkeen 1923 Lauschaan perustettiin lasikoulu tukemaan lasivalmistusta kaupungissa. Kun muualla Saksassa entinen koristeellinen tyyli alkoi väistymään joulukoristeissa niiden muuttuessa entistä yksinkertaisimmiksi noudatti Lauschan tuotannon pääosa edelleen vanhaa perinnettä. 



1800-luvun lopulta lähtien Lauschan koristeita myytiin jo kaikkialla Euroopassa ja Amerikassa. Euroopan kuningashuoneet, aateliset ja porvarit olivat ihastuneet Lauschan tuotantoon vauhdittaen näin samalla tuotteiden menestystä ja myyntiä. Laajempi läpilyönti maailmanmarkkinoille saavutettiin Woolworths-kauppaketjun kautta, joka toi Lauschan upeat lasiset koristeet moneen eri paikkaan maailmalla. 



Toinen maailmansota keskeytti joulukoristeiden valmistamisen vuonna 1943. Kun sota oli päättynyt tuotanto jatkui mutta nyt entisen Itä-Saksan puolella, johon Lauscha silloin kuului. Koska joulukoristeet tuotettiin nyt DDR:ssä pääosa joulukoristeita vietiin Neuvostoliittoon. Pikku hiljaa koneellinen tuotanto myös käynnistyi. Osa Lauschan entisistä lasinpuhaltajista muutti Länsi-Saksan Neustadtiin. 




Kun Saksat vuonna 3.lokakuuta 1990 yhdistyivät ja Berliinin muurikin murtui Lauschan puhaltajat aloittivat taas uudelleen valmistamaan lasisia joulukuusen koristeita vanhoilla muoteilla eli haluttiin palata entiseen koristeellisempaan tyyliin. 

Lauscha on saanut ajan kuluessa myös kilpailijoita lasisten joulukuusen koristeiden markkinoille. Nykyään ohuen ohuita lasisia joulukoristeita tehdään myös Tsekeissä, Puolassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. 

Itselläni on muutamia lasisia joulukuusen koristeita, joista osan olen ostanut Sishin ihanasta  joulukoristeliikkeestä Tallinnasta muutamia vuosia sitten. Usein antiikkitapahtumissa ja kirppareilla etsin vanhoja, lasisia joulukoristeita mutta niiden löytäminen ainakaan ehjinä tuntuu olevan aika kiven alla. Täytyy jatkaa etsimistä ja alkaa suunnitella vihdoin myös kauan haaveiltua matkaa Lauschan kaupunkiin.

Hyvää alkavaa joulukuuta kaikille 🎄🎄🎄



2 kommenttia:

  1. Itselläni joulu ja tanskalainen Georg Jensen ovat yhdistyneet toisiinsa. Lapsena isäni osti minulle vuosittain Georg Jensenin joululusikan, joita ostin sittemmin vielä itsekin muutaman, niin kauan kun niitä tehtiin jokaiselle tasakymmenvuosisynttärinä. Näitä koristeellisia lusikoita käytämme erityistilanteissa, kuten vaikka jouluisin, jälkiruokalusikoina. Myös Georg Jensenin joulukoristeita on tullut jokunen ostettua ja joka kerta Kööpenhaminassa käydessämme käymme myös ko. myymälässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Georg Jensenin koristeet ovat todella kauniita. Olen joskus kuolannut niitä mutta jättänyt kuitenkin ostamatta. Ihana perinne tuo joululusikka, jonka isäsi antoi sinulle. Kävin juuri kurkistamassa Georg Jensenin nettisivuilla ja todella tyylikkäitä tuotteita ja paljon.
      Kivaa viikonloppua!

      Poista