joulukuuta 03, 2019

Uudistunut Lasipalatsi avasi joulun ja tarjoaa vaikka mitä kivaa


Lasipalatsi on yksi lempipaikoistani Helsingin keskustassa! Paikkaan liittyy NIIN paljon rakkaita muistoja omasta lapsuudesta ja nuoruudesta. Kun Espoosta matkattiin Helsinkiin ottamaan vappua vastaan vanhempien kanssa ostettiin Lasipalatsin edestä aina ilmapallot. Tässä talossa on aikoinaan sijainnut Helsingin ensimmäinen jäätelöbaarikin. Minun lapsuudessani Valion baari oli kyllä muuttanut nimensä Violaksi ja 80-luvulla siitä tuli Elannon HM-kahvila.

Alunperin vain väliaikaiseksi basaarirakennukseksi vuonna 1936 avattu talo on todellinen funkkishelmi. Jo valmistuessaan se oli nähtävyys, jota tultiin katsomaan ja ihmettelemään kauempaankin. Valtavasti isoja ikkunoita, katolla välkkyviä neonvaloja ja  -mainoksia sekä avaran korkeita tiloja! Rakennuksen suunnittelivat uraansa vasta aloittelevat nuoret arkkitehtiopiskelijat Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki.


Lasipalatsin alueella on historiaa vieläkin kauempaa sillä alun perin paikalla sijaitsi venäläinen kasarmialue. Vanha Turun maantie päättyi tähän ja aluetta kutsuttiinkin Turun kasarmiksi. Yksi näistä kasarmeista toimi vuosia linja-autoasemana ennenkuin Kampin terminaali rakennettiin. Jos suunniteltu hanke toteutuu tulee tästä viimeisestä kasarmitalosta osa Amos Rexia ja sieltä löytyy kolmen salin elokuvateatteri vuonna 2021.

Jo avautuessaan 30-luvulla Lasipalatsi oli näyttäytymispaikka. Talon ravintolassa oli kattoterassi ja eksoottinen palmuja sisältävä talvipuutarha. Ravintola Lasipalatsi on toiminut talossa sen avautumisesta saakka. Olen monia kertoja istunut herkuttelemassa ravintolan vihreässä Palmusalissa blinejä tammikuussa ja parsaa myöhemmin keväällä. Omnomnom!

Rakennusta oltiin useaan otteeseen purkamassa maan tasalle mutta kansalaisten vastustelujen ja Museoviraston ansiosta talo onneksi säilyi. Talo suojeltiin ja Lasipalatsin liiketilojen mittava entisöintiremontti sekä Amos Rexin rakennustyöt aloitettiin 2016 tammikuussa. Täysin uusittu ja uljas Lasipalatsi aukesi kesällä 2018.

Lasipalatsissa liikkuessaan kannattaa katsella talon upeita funkkis värisävyjä. Vaikka talo on ulkoapäin valkoinen niin sen  sisällä on käytetty huikeita funkkistyylille tyypillisiä värisävyjä katossa, pilareissa ja seinissä. Punaista, keltaista, vihreää ja turkoosinsinistä. Remontissa myös ravintolan pilareiden metallisävyjä uudistettiin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää Paavo Tynellin pallovalaisimiin, joita näkyy roikkumassa ryppäinä katosta. Myös kellot Lasipalatsin sisäseinillä ovat huikeita.


AMOS REX

Amos Rex on elämys, jota ei kannata jättää väliin. Se on yhdistelmä taidetta ja kaupunkikulttuurin kohtaamispaikkaa. Maanalaiset näyttelytilat ovat huikeita ja niiden kattoikkunoista tulvii luonnonvaloa tiloihin. Tällä hetkellä taidemuseossa on retrospektriivinen näyttely Birger Carlstedt, Kultainen kissa. Näyttely on avoinna 12.1.2020 saakka. Tästä voit kurkistaa minun ensiviisiitin fiiliksiä Amos Rexistä.
Museokaupasta voi hankkia myös joululahjaksi vaikkapa taidekirjoja.  
BIO REX Lasipalatsi

Elokuvateatteri BIO REXiin liittyy myös paljon muistoja. Olen joskus nuorena tyttönä ollut täällä ehkä elämäni kamalimmilla treffeillä mutta nauttinut myös lukemattomista onnistuneista elokuvailloista. Kun elokuvateatteri valmistui 1936 oli se Helsingin suurin ja modernein. Istuimia salista löytyy 554 ja lisäksi on mahdollista varata itselleen oma kahden tai neljän hengen aitio. Lasipalatsin ulkoseinän ovesta ja kapeita rappusia kuljetaan Bio Rexin konehuoneeseen. Rappusilta oli jännät näkymät aukiolle! 


FIILINKI

Fiilinki on liike, josta löytyy yksilöllinen valikoima sekä lastenvaatteita että asusteita monilta eri brändeiltä. Valikoimassa on myös kastetuotteita, uima-asuja, leluja ja pelejä.

IITTALA Lasipalatsi

Iittalan liike Lasipalatsissa
on samassa kulmatilassa, jossa tehtiin vuosia suosittua nuorten ohjelmaa "Jyrki" ja myöhemmin myös YLEn aamu-teeveetä. Kävin täällä ihastelemassa tilaa jo 30.8.2018 kun Amos Rex avattiin. Kun astut liikkeeseen teet samalla huikean aikamatkan menneeseen. Suomalaista designiä joka puolella ja Merivaaran funkkiskalusteita. Iittalan myymäläkalusteet on teetetty tilaan ja ne ovat hengeltään myös vanhahtavia. Alvar Aallon legendaarinen Aalto- maljakko on muuten yhtä vanha kuin Lasipalatsi.
KARHU

Vuonna 1916 perustettu Karhu vietti 100-vuotisjuhliaan pari vuotta sitten. Yrityksen nimenä oli ensin Oy Urheilutarpeita - Sportartiklar Ab kun Arno Hohenthal, Karl Stockmann ja Lauri "Tahko" Pihkala perustivat sen. Nimi muuttui paremmin suuhun sopivaksi Karhuksi 1920. Paavo Nurmi ja monet muut juoksivat Karhun maailman tietoisuuteen 30-luvulla. Hiihtävä Karhu on puolestaan ollut yrityksen tunnuksena ihan alusta saakka ja monet meistä varmasti muistavatkin legendaariset Karhu-sukset. 

Pääsin juttelemaan myös hiihdon entisen maailmanmestarin ja kuusinkertaisen olympiamitalisti Harri Hirvenniemen kanssa. Kirvesniemi johtaa nyt Karhun Kiteen tehdasta. Lasipalatsin liikkeessä oli esillä legendaarisia vanhoja Karhun tuotteita ja paljon uutta trendikästä. Ehkä ensi kesänä myös minun jalassani on Karhut :)
KORRES

Kreikkalainen vuonna 1996 perustettu Korres löytyy myös nyt Lasipalatsista. Korresin apteekkikosmetiikkasarja saapui Suomeen jo 2005. Sarja tunnetaan luonnollisia ainesosia suosivana ja perustajiensa Lena ja Georges Korresin farmaseutti- ja kemiantekniikkataustaan pohjautuvana ihon- ja hiushoito- sekä värikosmetiikkasarjana. I love me -messuilla ihastuin Korresin Golden Krocus sahramikauneuseliksiiriin, jota olisi kiva kokeilla joskus. 
KEOPS Lasipalatsi

"Jotkut puhuvat silmälaseista. KEOPSilla puhutaan tyylistä." Aika hyvä motto! Lasipalatsin silmälasiliikkessä myydään huippubrändien silmä- ja aurinkolaseja. Sovittelin vähän erilaisia kehyksiä ja jostain kumman syystä nappasin taas käteeni kissamaisia kehyksiä plus yhdet punaiset. Nuo Celinen ylisuuret kulmikkaat metallikoristeilla varustetut aurinkolasit olivat myös supertyylikkäät. Tom Fordin tuleva mallisto oli myös laajasi esillä joten jos olet trendikkäitä kehyksiä vailla poikkea tutustumassa. 
MAKIA

Punavuoresta alunperin lähtöisin oleva Makia on myös rantautunut Lasipalatsiin. Suomalaisia katumuotivaatteita niin miehille kuin naisillekin. Makia x Alvar Aalto mallistossa on kivoja beanieta, sormikkaita, t-paitoja, huppareita ja villapaitoja. Keltainen beanie olisi kiva ja harmaat kynsikkäät! Liikkeen sisustus oli tyylikäs ja Hemuli skeittilauta ihana!
MOOMIN SHOP

Uusin tulokas Lasipalatsissa on nyt marraskuussa auennut Moomin Shop. Pelkkä vierailu tässä Muumihahmojen ja Muumi-tuotteiden tilassa oli taianomainen. Myymälä on saanut inspiraationsa Toven Janssonin ensimmäisestä muumikirjasta "Muumit ja suuri tuhotulva". Näihin aikoihin Muumeilla oli kirjoissa vielä "pitkä kuono". Liikkeen seinillä ja sisustuksessa on monia yksityiskohtia Tuhotulva -kirjasta ja mm. pienenpieni Muumi, jota voi tutkailla suurennuslasilla. 

Oma suosikkikirjani lapsuudessa oli "Ja kuinkas sitten kävikään". Hyppääminen sivulta toiselle erilaisten aukkojen kautta oli lapsena jännää. Ja se ihana kuva kirjan lopussa, jossa lempeä Muumimamma tarjoilee viinimarjoja seikkailusta selvinneelle Muumipeikolle. 

Muumiliikkeessä on myös hurjan kauniit valaisimet, joiden valmistajan ehdin jo unohtaa. Lampuista tuli mieleen ihan vesikasvit. Moomin Shopin astiat ovat myös hurmaavia. Lasipalatsista löytyy toki myös kahviloita ja ravintoloita. Ravintola Lasipalatsi on elämys ja tarjolla on klassikkoannosten lisäksi myös teemaviikkoja. Palmusaliin kannattaa aina kurkistaa kun käy ravintolassa. Cafè Lasipalatsi, Cafe Java ja La Torrefazione Lasipalatsi auttavat kun kahvihammasta kolottaa ja tarjoilevat myös aamiaista. Haiku Sushi tarjoilee japanilaista ruokaa, kulttuuria ja taidetta. Tarjolla sushia, pokebowleja ja juomia.

Lasipalatsissa viihtyy koko perhe ja elämyksiä löytyy ihan varmasti kaiken ikäisille!

12 kommenttia:

 1. Voi että teillä päin on noita mielenkiintoisia käyntikohteita joihin olisi kiva päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Kristiina! Minä taas aina kaipaan sinne Ahvenanmaalle kun olen käynyt vain kerran.
   Ehkä ensi kesänä tulette reissuun tänne Helsinkiin :)

   Poista
 2. Muumi shop, ihastumista ensi silmäyksellä :) Tykkään myös silmälasiliikkeistä, käydään välillä äitini kanssa niissä muuten vaan sovittelemassa laseja!
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moomin Shop oli erittäin onnistunut kokonaisuus. Ihana kokemus sekä lapselle että aikuiselle.

   Kiva harrastus teillä äidin kanssa😉 Keopsilla oli paljon kauniita kehyksiä

   Kivaa torstai päivää ❤️

   Poista
 3. Amos Rexin useimmat näyttelyt on tullut katsastettua.
  Lasipalatsin ravintolassa tapasimme tavata vanhojen työkavereiden kanssa, kunnes jossain vaiheessa totesimme, että sen lista oli liian "pöyhkeä" ja tarjoilu turhan tympeää ja lähdimme testaamaan muita vaihtoehtoja. Tavaroita tarvitsemme vain harvoin, joten noissa liikkeeissä ei ole tullut käytyä, silmälaseja sentään joskus, mutta viimeisimmät hankinnat olen tehnyt Salmelta Yrjönkadulta. Tosin Keopsinkin valikoima saattaisi olla tutustumisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amos Rex on kyllä tosi huippu paikka. Täytyy ehtiä tuonne meneillään olevaan näyttelyyn ehdottomasti. Edellisen näyttelyn missasin.
   Suosittelen, että annat uuden mahdollisuuden Lasipalatsin ravintolalle. Itse en säännöllisesti
   blineillä ja olen aina ollut tyytyväinen.
   Keopsilla iskin silmäni noihin Celinen aurinkolaseihin...

   Poista
 4. Mä voitin tuossa elokuussa Lasipalatsin kisan ja Keopsilta aurinkolasit. Ovat muuten kovassa käytössä <3 Amos Rexiin tarttis vihdoinkin mennä käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihan mieletön juttu! Minulta on tainut mennä tämä sinun voitto ihan ohi.
   Ehdottomasti menet Amos Rexiin. Itse paikka on jo sellainen elämys ja niistä
   kattoikkunoista on jännät näkymät ulos.

   Poista
 5. Moomin Shop on niin ihana, siellä pitää ehdottomasti seuraavalla Helsingin reissulla käydä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän tytölle olisi Moomin Shopissa aika kivoja juttuja. En tiedän onko vielä hurahtanut
   muumeihin mutta kun näkee ne pehmolelut niin viimeistään siinä vaiheessa.

   Poista
 6. Olipas hyvä ja sivistävä postaus. En tiennyt oikein Lasipalatsin historiasta tai edes nykyisyydestä. Amos Rexin sentään tiesin ja siellä on ollut tarkoitus mennä käymään. Vielä en ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Minna ♥ Lasipalatsi on monella tapaa aika mullistava rakennus. Kannattaa käydä tutustumassa kun olette Helsingissä. Täällä on myös lapsille kaikkea kivaa katsottavaa ja koettavaa Moomin Shopin lisäksi. Amox Rex on myös huippu paikka!

   Poista