joulukuuta 17, 2019

Talvipuutarhan joulu jatkuu loppiaiseen saakka


Talvipuutarhan joulu virittelee hyvin joulutunnelmaa ja mikä parasta se on on avoinna aina loppiaiseen saakka. Jo itse paikka on hurmaava yli 120-vuotta vanha rakennus. Voimme kiittää herrahenkilöä, jonka rintakuva seisoo Talvipuutarhan edessä katsellen kohden Töölönlahtea mahdollisuudesta nähdä eksoottisia kukkia ja kasveja Helsingissä.  

Kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors rakennutti Talvipuutarhan arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan jo vuonna 1893. Alusta lähtien on puutarhassa voinut vierailla veloituksetta ihastelemassa kasveja ja lepuuttamassa hermojaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua. 


Pidempää blogiani seuranneet tietävät, että Talvipuutarhalla on paikka minun sydämessäni. Jo vartin oleskelu vaikka Talvipuutarhan läntisessä siivessä rentouttaa. Täällä voi nauttia kiireettä oman take-away kahvinsa ja istua hetken palmujen katveessa. Nyt palmuihin ovat kiivenneet joulun kunniaksi myös tontut kiikkumaan. Ja näkyi siellä myös siiliperhekin oravan ja pöllön lisäksi. Kannattaa katsella tarkasti mitä kasvien lomasta löytyykään.

Seinän syvennykset ovat hieno yksityiskohta palmujen lisäksi ja huomioikaa tuo upea poltetun oranssin sävy. Jostain syystä minulle tulee tästä tilasta aina mieleen Pompeiji. Tämän siiven erikoisuus on viime vuosadan alun huonekasvit. Täältä löytyy isoäidin kodista muistoja kliivia, papinkaura, kärsälilja ja apostolinmiekka. Ja tässä tilassa muuten aina istuu "isoäitejä" Airam-termospullojen ja korvapuustien kanssa. 
Joskus käyn nauttimassa sen kahvihetkeni Palmuhuoneessa, jota hallitsevat kamelia, kuningasmagnolia ja palmu. Talvipuutarhan vanhin kasvi on juuri magnolia. Kun magnolia vuonna 1907 tuotiin tänne Hakasalmen huvilalta se oli vain puolitoistametrinen. Nyt "hieman pidempi"! Tämä satavuotias kaunotar kukkii lokakuulta helmikuun puoliväliin.

Palmuhuoneessa voi kiivetä myös ylös pienelle parvelle, josta aukeaa huikea näkymä sekä karppialtaaseen että yli koko huonetilan. Punakylkiset karpitkin olivat minusta ihan joulutunnelmissa altaassaan, johon oli tuotu joulun kunniaksi myös "hylje ja joutsen". Tässä huoneessa on myös lasien takana "pelottavia lihasyöjäkasveja", joita minä lapsena aina halusin kurkkia.

Kannattaa myös huomioida takaseinän upea Salomo Wuorion seinämaalaus vuodelta 1893. Kun Talvipuutarhaa peruskorjattiin 70-luvulla tämä mestariteos löydettiin. Tässäkin tilassa näkyy tonttuja hyasinttien ja amaryllisten joukossa. Joulu on hiipinyt jokaiseen huoneeseen puutarhassa. Joulutähdet sopivat muuten hyvin yhteen orkideoiden kanssa.Kannattaa myös kiinnittää huomiota pieneen erkkeriin, joka harmikseni on lähes aina varattuna kun yritän sinne kahvittelemaan. Metallisiin kauniisiin kierreportaisiin on aina joulutapahtumassa tehty jotain kivaa jouluista. Nyt tilassa oli "valkoisia pitkäpyrstöisiä riikinkukkoja" ja jouluruusuja. Ostin muuten omani kotiin jo viime viikonloppuna. Tästä erkkeristä avautuu näkymä Talvipuutarhan ruusutarhan yli Töölönlahdelle.Talvipuutarhassa on yli 200 erilaista kasvia! Kasvillisuus on valittu kasvimaantieteellisin perustein, jossa on huomioitu Välimeren ilmaston alueen kasvillisuus, sekä maailman kuivakkoalueet. Lisäksi tässä historiallisessa rakennuksessa on haluttu korostaa esteettisyyttä ja historiallista kiinnostavuutta.

Kaktushuone on myös tonttujen valloittama. Siellä ne piikikkäiden kaktusten ja kukkivien joulukaktusten seassa näyttivät juokselevat. Tässä huoneessa on mehikasveja paljon ja myös kukkivia kaktuksia. Oma joulukaktukseni ei vain aloiteta kukkimista...

Kannattaa käydä tunnelmoimassa ja keräämässä joulufiilistä täällä vaikka vain sen vartin verran!


6 kommenttia:

 1. Satumaailma on minulle aina tullut mieleen talvipuutarhasta.
  Ihanaa iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvipuutarha on kyllä satumaa sanan varsinaisessa merkityksessä ja kaikkina vuodenikoina. Pääsiäisen aikaan kannattaa myös käydä vierailulla.
   Kivaa alkanutta lomaa sinulle Outi <3

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Pitääkin käydä tuolla katsomassa ja fiilistelemässä <3 Ihanaa joulun aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Maiju! Täällä kyllä pystyy laskeutumaan sellaiseen joulurauhaa vihreyden ja kukkien keskellä. Hyvää joulun odotusta <3

   Poista
 3. Talvipuutarha on yksi suosikkejani ja aika vakituinen käyntikohde meidän perheellemme. Tänä vuonna vietimme siellä kiva tee-se-itse-brunssin esikoisen synttäreiden kunniaksi. Minusta Talvipuutarha on parhaimmillaan juuri joulun aikaan, toinen suosikki on pääsiäinen. Tänä vuonna minusta kukat ja koristeet olivat ihan poikkeuksellisen hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että myös sinun suosikki on Talvipuutarha. Teidän tee-se-itse-brunssi postaus oli kiva ja varmasti myös esikoiselle mieleen jäävä synttäri. Pääsiäinen on joulun ohella upea. Minustakin tänä vuonna koristeet ja kukat olivat todella upeita.

   Poista