joulukuuta 26, 2019

Leppoisia joulutunnelmia ja yhdessäoloa kiirettömästi


Mukavaa tapaninpäivän myöhäisiltaa sinne ruutujen toiselle puolelle! Minun olisi tarkoitus laittaa joulun 2019 osalta tunnelmakuvia jo aiemmin tänne blogiin mutta jouluna "aikataulut voivat vähän joustaa". Kun syödään hyvin yhdessä - siis pitkään ja hartaasti - sekä keitetään kahvia ja nautitaan makeita jouluherkkuja kiirettömästi niin kello voi unohtua. Mutta ehtiihän tänne vielä näitä päivitellä. Tärkeintä on jouluntunnelma ja yhdessäolo.


En muista milloin viimeksi olisi ollut niin sateista ja harmaata kuin tänä jouluna. Meillä Espoossa maa on musta ja jouluaattona satoi lisäksi vielä vettä. Onneksi kun kävimme Vihdissä Irjalan hautausmaalla muistamassa poisnukkuneita läheisiä sade muuttui tihkuksi. Kynttilämeri oli kaunis kuten aina jouluisin. Pieni lumipeite maassa olisi toki tehnyt näystä vieläkin vaikuttavamman. Tänä vuonna veimme kynttilän ensimmäistä kertaa loppukesästä menehtyneen isäni veljen, setäni haudalle.


Ostin tänä vuonna taas yhden suosikki joulukukkani eli jouluruusun. Mukaani kaupasta lähti myös hyasintteja ja amaryllis. Osa hyasinteista on jo auennut ja niiden huumaava tuoksu yhdistettynä joulun muihin mausteisiin makuihin ja tuoksuihin kuuluu minusta joulukotiin. Luulen, että valkoinen amaryllikseni puhkeaa kukkaan ihan muutamien päivien kuluttua. Ja meillähän joulu jatkuu sinne loppiaiseen ja Nuutinpäivään saakka, joten hyvin se ehtii kukkia vielä toisenkin kerran. Ei siis mitään kiirettä.


Meillä joulu on ollut vuosia jo punainen. Keittiön pieneen vitriinikaappiin kerätään aina niitä jouluun kuuluvia tärkeitä asioita ja esineitä. Vitriini on itse asiassa viritelmä eli tämä aikoinaan Piirongista ostettu yläosa on asetettu äitini isoisän tekemän pesukomuutin päälle. Pesukomuutin sisällä säilytetään aina joulun jälkeen osa jouluastioista. Esille pääsevät jouluiset mukit, Mums designin poronpää, Indiskasta vuosia sitten ostetut kannut ja kauhat, polkagris makeiskepit, punainen pikkuauto ja kaikkea itselleni rakasta. Pesukomuutin sisältä löytyvät äidin isoisän nimikirjoitus kuten myös meidän jokaisen ruokapöydän tuolin alta, jotka ovat myös hänen puusepän töitään.


Jouluruokia on nautittu nyt jo kolme päivää. Ja jos minulta kysyttäisiin niin voisin jatkaa niiden syömistä ihan loppiaiseen saakka. Kalapöydästä tulee aina otettua toinenkin kerta koska lohet, mädit, katkaravut, sillit vain ovat niin hyviä. Tänä vuonna unohdin pakastaa uusia perunoita joulupöytään. Ensi vuonna pitää muistaa tehdä niin! Totta kai meillä syötiin myös kinkkua. Rypsiporsasta ja isäni oli ostanut lisäksi savustettua kinkkua. Rosollia, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa. Meidän joulupöytään ei koskaan ole kuulunut maksalaatikko mutta isoäidillä oli makaronilaatikko joulupöydässä. Keitettyjä herneitä pitää olla ehdottomasti. Meidän joulupöytämme on hyvin perinteinen.


Kaivoin tänä vuonna esille eteisen seinälle roikkumaan tämän Tukholmasta varmaan 15 vuotta sitten ostetun huopaisen tonttukalenterin. Pakko myöntää, että tämä kalenteri oli myös jossain vaiheessa "pari vuotta hukassa" kuten meillä joskus käy joulukoristeiden kanssa. Kaikki kyllä aina löytyy kun niiden aika on :D


Nyt on pakko tunnustaa teille, että "se fiksumpi aivolohko" voitti rumavillapaita kakku -casen. Mitä enemmän asiaa pohdin ja puntaroin tulin juuri tähän aivolohkon viestittämään ajatukseen itsekin "Unohda koko juttu sillä jouluna on herkkuja pöydässä jo ihan riittämiin." Meillä pitää nimittäin jouluna olla aina luumuhilloisia joulutorttuja ja paljon. Tein niitä muuten tänään vielä lisääkin pari pellillistä. Lisäksi olen leiponut melkoisesti piparkakkuja ja sen piparkakkutalonkin, joka siis odottaa syöjiään Nuutinpäivänä. Katsotaan mitä herkkuja sitä tehdään uudenvuoden illaksi eli onko siellä mahdollisesti joku kakku...


Minnie saa myös aina jouluna maistaa vähän jouluherkkuja omien ruokiensa lisäksi. Hän sai pienet palat molemmista kinkuista ja totta kai myös isoja katkarapuja muutaman. Piparkakkuja ihan vähän ja ýhden joulutortun sakaran kärjen. Olisihan se vähän julmaa antaa toisen syödä vain omia murkinoitaan myös jouluna.




Nyt illalla olen ottanut ihan rennosti. Lukenut joululahjaksi saamaani kirjaa, mutustellut piparkakkuja ja juonut teetä. Minulla on päälläni ruudulliset olohousut ja se totta kai "ruma jouluvillapaita" sekä villasukat. Voisiko sitä mukavammin päättää tapaninpäivän iltaa. Huomenna vietän lomapäivää joten ei haittaa jos kirja vie mukanaan myöhään yön koska huomenna voi nukkua sitten vähän pidempään.

Miten joulu siellä ruudun toisella puolelle on sujunut? Tuliko mieluisia joululahjoja? 



20 kommenttia:

  1. Ihanaa punaista joulutunnelmaa! Hyvin samanlaisista aineksista koostuu meidänkin joulumme, paitsi punaista meillä ei oikeastaan ole joulukoristelussa. Tosin kaksi keramiikkaista tonttua ja kaksi keramiikkaista enkeliä ovat punaisia ja ruokapöydän pöytäliina on Marimekon "Tummanpunainen"-kankaasta, mutta muuta punaista ei sitten löydykään. Eilen jo jossain välissä käväisi mielessä, että mitä jos jo korjaisi joulun pois, mutta nyt kun heräsin niin miehen sytyttämät kyntteliköt, tähti keittiön ikkunassa ja joulukuusen valot saivat kuitenkin toisiin ajatuksiin. Annetaan joulun olla meillä vielä ainakin uudenvuoden yli.
    Oikein ihania vuoden viimeisiä päiviä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina <3 Hyviä vuoden viimeisiä päiviä myös sinulle sinne Ahvenanmaalle.
      Meidän joulu on jo vuosia ollut punainen. Joskus ikuisuus sitten se oli valkoinen ja nuoruudessa
      kun minulla oli "vaaleanpunainen kausi" omistin myös vaaleanpunaisia joulukoristeita. Ne on aikoja sitten myyty kirpputorilla ja jälkikäteen ajateltuja en voi ymmärtää miksi olen joskus edes ostanut niitä.
      Meillä on todella joulu kotona ihan Nuutinpäivään saakka joten punaisella mennään.
      Itselläni on myös yksi Marimekon "punasävyinen kangas", joka odottaa joululiinaksi ompelua.

      Poista
  2. Tänä aamuna söin viimeiset mädit, kalaa on vielä runsaasti eikä kinkussa olla puolivälissäkään... Hyvää ne muutamat päivät, mutta nyt olisin valmis jo unohtamaan jouluruoat vuodeksi.

    Aattona söin palan kakkua, mutta jälkiruokia emme muuten ole syöneet. Suklaatahan ei jälkiruoaksi lasketa😉

    Leppoisia välipäiviä, taidan itsekin vetäytyä taas kirjan pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mädit ja kalat loppuivat jo eilen. Savustettua kinkkua on vielä mutta ajattelin ostaa toisen pienen rypsiporsaskinkun ja paistaa sen kun kinkku vaan makean sinapin kanssa on NIIN hyvää.
      Joo, suklaata ei todellakaan lasketa - en edes muista paljonko sitä napsin joulunpyhinä.
      Leppoisia välipäiviä. Tänään nähtiin hetki jo aurinkoakin...

      Poista
  3. Ihania tunnelmakuvia joulustasi :) Tuo punaisten astioiden vitriini on minusta erityisen hieno.

    Meillä on enää ihan vähän jouluruokia jäljellä. Yritämme miehen kanssa syödä ne kuitenkin loppuun, vaikka minulla on jo laatikkokiintiö täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen! Tuo astiakaappi "systeemi" vaihtaa aina sitten väriä kun joulu on ohi. Mutta kätkee sisäänsä tai sinne pesukomuuttiin joulua koko vuodeksi.

      Te olette olleet tehokkaita. Todella meillä on savustettua kinkkua muutama viivu jäljellä ja vähän laatikoita. Minä puolestani rakastan laatikoita :D

      Poista
  4. Oikein hyviä välipäiviä. Itsellä ollut kiireinen loppuvuosi siksi toivottelen vasta nyt. Kaunis joulu teillä ollut. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein mukavia vuoden välipäiviä Sinikka sinulle ja perheellesi. Loppuvuodesta tekemistä riittää joten ei hätää.

      Poista
  5. Ihana ja tunnelmallinen joulu ollut teillä. Mua huvittaa, kun olen ollut koko joulun ihan nälkäinen, kun jouluruoka ei putoa muhun sitten ollenkaan, paitsi tietty kalat. Nyt lihasoppa tulilla ja kohta pääsee syömään kunnolla, eikä närppien :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Diina-Maria❤️ Et ole ainoa jolle jouluruoka ei maita. Niitä löytyy ihan lähipiiristäkin😁 Lihakeitto kuulostaa hyvältä välipäivä herkulta

      Poista
  6. Ihanan jouluisia kuvia, ensi joulua taas odotellessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira ❤️ Meillähän joulu jatkuu vielä Nuutinpäivään saakka joten joulussa täällä ollaan edelleen. Mukavia välipäiviä ja vuodenvaihdetta!

      Poista
  7. Sain paljon ihania lahjoja ja niitä tässä nyt sulatellaan :) Ihana joulu teillä on ollut <3
    Kivaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus ❤️ Kiva kuulla, että olit kiltti ja tuli lahjoja! Mukavaa viikonloppua ja toivottavasti aurinko pilkottaisi kuten tänäänkin...

      Poista
  8. Huh mikä määrä erilaista jouluista tavaraa :-) - mutta toisaalta kiva katsella niitä ruudun takaa, kunhan ei tarvitse itse miettiä, että mihin niitä sijoittaisi (ja kuka niistä pyyhkisi pölyjä). Hotellijoulussamme oli se hyvä puoli, että koristelutkin olivat talon puolesta. Meidän joulukoristevarastomme käsittää alle 10 pientä juttua ja pari joulukukkaa, tänä vuonna itsenäisyyspäivänä ostetun valkoisen amarylliksen ja punaisen ja valkoisen minikokoisen joulutähden.
    Lahjoja pukki ei tuonnut, sillä niitä emme tapaa harrasta - vai kelpaisiko juuri jouluviikolla varattu ja maksettu parin viikon reissu Etelä-Amerikkaan ja Karibialle maaliskuun alkuun moiseksi? Tosin kumpikin meistä maksoi oman reissunsa ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hätää Pirkko :) Eivät nämä joulutavarat parin viikon aikana kovin paljon pölyä ehdi itseensä kerätä. Laitan koristeet esille vasta jouluviikolla ja Nuutinpäivänä korjaan ne pois. Kyllä siinä pölyt pyyhitään välilläkin.

      Minikokoiset joulutähdet ovat hauskoja mutta tänä jouluna en itse nähnyt niitä missään myynnissä tai sitten en osannut katsoa.

      Kyllä meilläkin noita lahjapaketti tuli niille suvun pienimmille eniten. Ehdottomasti nuo teidät lomareissut ovat hyviä joululahjoja :D Kivoja välipäiviä Meriharakoille!

      Poista
  9. Teidän joulunne on ollut ihana ja niin kaunis. Ihailen aina kauniita joulukoristeitasi, vanhoja esineitä ja kauniita astioitasi, joita kuvissasi näkyy. Vaikka meillä on aika vaaleansävyinen koti, niin kuitenkin jouluna meilläkin on koristeluissa mukana punaista.

    Meidän joulumme meni oikein hyvin. Siihen sisältyi niin kahdenkeskistä aikaa kuin yhteisiä hetkiä suvunkin kanssa. Lahjojakin saimme ja ne olivat kaikki mieluisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥ Kuten tuolla totesin minunkin jouluni on joskus ollut aika valkoinen ja hopeinen mutta sitten alkoi tämän punainen joulu, joka tuntuu jatkuvan. Minulla on niin paljon astioita jo isoäidin peruja, että niitä on kiva ottaa esille ja kuvata. Ja sitten itse kerättyjä myös. Ai, miten niin astia- ja sisustushullu!

      Kiva kuulla, että teidän joulunne sujui mukavissa merkeissä. Tärkeintä on tehdä joulusta kiireetön, leppoisa ja juuri oman näköinen. Teidän joulunne tuntui olevan tätä ja kuvien kautta välittyi juuri tämä tunnelma.

      Poista
  10. Olipas hienoja kuvia! Teillä on ollut mukava joulu.
    Kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pekka :) Oikein mukavaa uutta alkanutta vuotta myös sinulle Tähystäjäprinsessan kanssa!

      Poista