joulukuuta 21, 2019

Mihin joulukaupunkiin haluaisit matkustaa?

Prahan joulumarkkinat, kuva Prague Experience

Meillä on pitkä perinne muutaman hyvän ystävän kanssa tavata aina ennen joulua. Vietämme hetken yhdessä vaikka kuuman glögin tai hyvän ruoan äärellä. Olemme nykyään järjestäneet "joulutreffit" jossain kaupungilla niin kenellekään ei tule tarpeetonta stressiä. Aikojen alussa kokoonnuimme aina jonkun kotona mutta kun elämäntilanteet muuttuivat tämä oli helpompi ratkaisu. Alussa myös vaihdoimme pieniä lahjoja keskenämme mutta tästäkin tavasta luovuttiin jo useita vuosia sitten. Nykyään on tärkeää tavata, jutella, toivottaa hyvät joulut ja rutistaa ystäviä kotiinlähtiessä.

Prahan joulumarkkinat, kuva Picjumbo 

Ajauduimme tänä vuonna keskustelemaan siitä mikä on kaunein joulukaupunki? Kukaan meistä ei ollut viettänyt joulua muualla kuin Suomessa. Itse olen kerran tapaninpäivän iltana lähtenyt Lanzarotelle reissuun mutta jouluaaton ja joulupäivän olin perinteisessä joulunvietossa perheen ja läheisten kanssa. Muistan, että vaikka odotin matkaa minusta oli harmittavaa jättää jouluinen koti viikoksi ja siirtyä lämpöisempiin maisemiin. Vain jouluhullu voi ajatella näin...


Toisen kerran on viettänyt loppiaisen molemmin puolin muutamia päiviä Lontoossa lomaillen. Joulukoristeet olivat vielä kaupungilla esillä mutta muuten katukuvaa hallitsi jo ihan hillitön alennusmyyntien tulva. En kokenut Lontoota myöskään kovin jouluiseksi kaupungiksi koska sää on sateisen harmaa koko reissun ajan. Vähän sellainen kuin mitä meillä nyt on pääkaupunkiseudulla ollut.

Lontoo, Soho 

Kööpenhaminassa olen parinakin vuonna ollut joulukuun alkupuolella työmatkalla. Ehdin molemmilla kerroilla myös käydä Tivolissa ja joulu siellä on ehdottomasti myös kokemisen arvoinen ja ylipäätänsä Kööpenhamina talviasussa on kaunista katsottavaa.


Pitkän miettimisen jälkeen minä sain listattua kolme kaupunkia, jotka haluaisin kokea jouluisessa asussa. Praha, Gdansk ja Wien. Olen käynyt kaikissa näissä kaupungeissa ja menettänyt kaikille sydämeni mutta olen nähnyt ne kesällä. Jouluiset Praha, Gdansk ja Wien olisi upea kokea tulevaisuudessa. Krakova oli myös pitkään listalla mutta pudotin sen pois koska haluan ensin vierailla siellä keväällä tai kesällä.

Prahassa olin ensimmäistä kertaa 2017 työmatkalla ja mietin miksen koskaan aiemmin ollut matkustanut sinne? Hurmaava kaupunki! Tästä voit kurkistaa kuvia yhdestä Euroopan kauneimmasta kaupungista - siis Prahasta. Ruoka- ja majoitusvinkkejäni löytyy puolestaan tästä. Kaarlesilta ja Vlatava-joki olivat yhden postauksen aiheena.


Gdanskissa olin työmatkalla kesällä 2018 ja silloin kaupungista jäi erittäin positiivinen kokemus. Tästä voit kurkistaa minun hotelli- ja ravintolavinkit kaupunkiin. Ja totta kai vanhan hansakaupungin upea arkkitehtuuri sotki minun pääni ihan pyörälle. Löysin reissullani myös mielenkiintoisen kahvilan Josef K. Lisääkin postauksia Gdanskista tulee keväällä blogiin. Jouluisen Gdanskin haluan kyllä myös kokea ja joulumarkkinat siellä. 

Wien, Belvedere, kuva Pixabay

Wienistä minulle on jäänyt reppureissultani ikuisuus sitten erittäin hauskat muistot. Kaupunki itsestään on täynnä mielenkiintoista katsottavaa ja jouluiseen aikaan vaikkapa Belvederen joulumarkkinat kiinnostavat. Minulla on myös hassu toive tuoda sellainen "saappaanmallinen glögimuki" joltain joulumatkalta itselleni tuliaisena. 

Wien, kuva Pixabay

Jos sinun pitäisi nimetä joulukaupunki - tai parikin kaupunkia - johon haluaisit matkustaa tunnelmoimaan joulunaikaan mitkä ne olisivat? Olisi kiva myös kuulla miksi valitsit juuri nämä kaupungit. Hyvää joulunodotusta! 


10 kommenttia:

 1. En ole pahemmin joulun aikaan missään matkustellut, joten mikä vaan näistä mainitsemistasi kelpaisi. Mihinkään lämpimään en halua jouluna matkustaa, vaan mieluiten ihailisin jouluisia kaupunkinäkymiä lumella kuorrutettuna. Tallinnan joulutorin ja vanhan kaupungin olen nähnyt ja tunnelma siellä oli kyllä hieno.
  Mukavaa joulun aikaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään itse joulun aikaan siis jouluaatto-joulupäivä-tapaninpäivä halua olla missään muualla kuin kotosalla. Jouluhullulle koti on silloin paras paikka :) Joulukuun alussa-ehkä jo marraskuun lopussa voisi kyllä käydä fiilistelmässä pari päivää näissä kaupungeissa. Tallinnan joulutori ja itse Vanhakaupunki on todella näkemisen arvoinen.
   Oikein mukavaa joulua Kristiina sinulle sinne ihanalle Ahvenanmaalle <3
   PS. Ahvenanmaalla voisin myös käydä joskus joulukuussa :)

   Poista
 2. Min' en myöskään haluaisi matkustaa joulun aikaa etelän lämpöön. Joulu suomessa on hyvä ja jos sen josks pääsisi johonkin pohjoiseen hirsimökkiin viettämään, niin olisihan se ihanaa ja varmasti kokemisen arvoista. Ulkomailla en ole käynyt kuin Tallinnan joulumarkkinoilla, mutta joku euroopan kaupunki joulumarkkinoineen kiinnostaa, kuten esimerkiksi Berliini. Olen nähnyt sieltä ystävien ja veljeni ottamia kuvia ja vaikutti kivalta. Varmasti myös mainitsemasi Wien olisi upea myös joulun aikaan.

  Mukavaa sunnuntaita sinulle ja ihanaa joulun aikaa, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se joulufiilis ei ainakaan minulle tulisi siellä etelän lämmössä. Tai silloin kun tapaninpäivän iltana lähdimme reissuun tuntui, että "joulu loppui" vaikka itse kohteessa se kyllä oli jatkui oli täysi tohina päällä.

   Lapin tai pohjoisen hirsimökki kuulostaa kyllä myös erittäin oivalliselta vaihtoehdolta. Berliiniä minäkin mietin pitkään kun tein tätä listaa mutta siellä on ollut muutamina vuosian "levottomuuksia" joulutorilla joten siksi jätin se pois.

   Ihanaa joulun aikaa ja 4.adventtia Krisse <3

   Poista
 3. Prahasa olin muutama vuosi sitten itsenäisyyspäivän tienoolla. Joka paikassa oli todella paljon turisteja, me mukaan lukien. Jäi vähän ahdistava fiilis tungoksista. Jos sama ihmismäärä olisi ollut paikallissia, olisi väkimäärä jakaantunut tasaisemmin, nyt oli pullonkauloja joka puolella.

  Kööpenhamina joulun aikaan sen sijaan on viehättävä. Berliinissäkin olen ollut joulun aikaan ja tykännyt kierrellä joulutoreja.

  New Yorkissa olin au pair-vuonna parikin kertaa, asuinhan vain tunnin junamatkan päässä. Kyllä siinä oli sitä filmeistä tuttua tunnelmaa.

  Tokiossa olen ollut juuri joulun jälkeen. Vaikkei joulua siellä virallisesti vietetäkään, oli monessa paikassa kaunis valaistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prahassa taitaa olla aina paljon ihmisiä. Niin oli elokuussakin kun olin siellä. Toisaalta kun etsii sellaisia katuja ja rauhallisia paikkoja niin kyllähän sinne sekaan sopii.

   Olen samaa mieltä Köpisestä. Tivoli on todella viehättävä myös talvella. Saltzburg on myös viehättävä pikkukaupunki ja siellä olen käynyt vain kesällä joten senkin olisin voinut laittaa listalle.

   Tokio reissunne muistan hyvin ja ne apinat siellä lumen keskellä :D

   Poista
 4. Tallinnassa tai Prahassa oli kiva viettää joulun aikaa. Tunnelma on kohdillaan, koristelut ihania.
  Ihania tunnelmia sai napattua näistä kuvista mukaan. Kaunista joulua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinan on kaunis joulukaupunki ja suosittelen joulutoria. Prahassa toki paljon enemmän ihmisiä mutta joskus vielä sinne joulukuussa haluan.
   Oikein mukavaa joulunaikaa Outi <3

   Poista
 5. En ole ollut kuin kerran poissa kotoa jouluaattona, mutta joulukuussa on tullut piipahdettua fiilistelemässä joulutoreja. Olen käynyt joulutorilla Prahassa, Pariisissa, Munchenissa, Krakovassa ja naapurissa Tallinnassa. Tykkäsin kaikista :) Haluaisin ehdottomasti nähdä Tivolin jouluvaloissa. Mysö Wienissä ja Stransburgissa olisi ihana käydä.

  Ihanaa joulua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tivoli on kyllä kiva ja Köpis ylipäätänsä joulukuussa. Krakovan joulutorin haluan nähdä mutta ensin Krakovan kesällä. Meillähän taisi olla suunnitelma tämän reissun suhteen... ;)
   Oikein ihanaa joulua <3

   Poista