joulukuuta 07, 2019

Ravintola Loisteen joulupöytä ja Ivanan joululahjapaja


Olen virallisesti tunnustautunut "jouluhulluksi" täällä blogissa joten kenellekään ei varmaan ole yllätys, että minä rakastan myös jouluruokia! Perinteiset laatikot ovat suurta herkkuani puhumattakaan kalapöydän antimista tai kinkusta tujun sinapin kera. Jouluna kokkaillaan paljon kotosalla mutta ennen jouluaattoa on myös kiva piipahtaa valmiissa joulupöydässä herkuttelemassa.

Minä pääsin vähän ennakkoon maistelemaan Ravintola Loisteen joulupöydän antimista jo lokakuun puolivälissä. Samalla reissullani tapasin muuten myös Joulupukin, joka oli lähtenyt lahjapakettien kanssa Korvatunturilta Helsinkiin. Samalla tutustuimme myös uusittuun Hotelli Vaakunaan, jota pääset kurkistamaan tarkemmin tästä postauksesta.


Ravintola Loiste henkii sitä samaa  50-luvun henkeä mitä Hotelli Vaakunakin. Ravintolan katosta roikkuu upeita Paavo Tynellin valaisimia ja seinilläkin on muotoilijamestarin lampetteja. Jopa kello sisäänkäynnin yhteydesssä näyttää kuin korulta. Kiiltäväksi maalatut tummanpunertavat pilarit jäsentävät tilaa ja seinien puupaneloiti tuo sinne lämpöisyyttä. Ravintolaan tulvii paljon valoa funkkikselle tyypillisten nauhaikkunoiden kautta.

Kannattaa myös kiinnittää huomioita sisäpihalle avautuviin pikkuikkunoihin, jotka tuovat muotokieleltään mieleen laivahytin ikkunat. Ravintolan ulkoikkunoitsa aukeaa muuten huikeat näkymät Helsingin kattojen ylle. Tästä perspektiivistä nämä tutut korttelit näyttävät kuitenkin ihan erilaisilta kuin maan tasalta katsottaessa.



Ravintola Loisteen keittiömestari Mikko Terho esitteli meille joulumenun, joka koostuu alkupalapöydästä, lämpimistä ruokalajeista ja jälkiruokapöydästä. Maistelimme meille valikoituja ruokalajeja ja pakko myöntää, että jo lokakuussa jouluruoat maistuivat ihan taivaallisilta. Melkoista makujen sinfoniaan. Joukossa itselleni tuttuja ja turvallisia jouluruokia mutta joukossa myös kivoja uutuuksia, joita oli hauska maistaa.


Alkupalapöydästä löytyy seuraavia herkkuja.

Mätivalikoima - siian ja kirjolohen mätiä, sitruuna cavi-artia, smetanaa ja sipulia
Sinappisilakkaa, seljankukkasilakkaa, sherrysilakkaa ja sillikaviaaria
Jääkellarin lohta ja hovimestarin kastiketta
Lämminsavustettua lohta ja tartar-kastiketta
Meriantura terriiniä
Savuporo-päärynätartaria
Hirvipatee, pihlajanmarjahyytelöä ja pähkinää
Aladobia
Savukalkkunafileetä
Punasipuli-Cumberland
Joulukinkkua ja sinappia
Keitettyjä perunoita ja tillivoisulaa
Rosollia ja punajuurikermaa
Metsäsienisalaattia
Paahdettua kukkakaali-karpalosalaattia
Vihersalaattia
Tomaatti-punasipulisalaattia

Kun kurkkasin listaa niin minusta kaikki annokset olivat laktoosittomia ja gluteenittomia mutta kannattaa vielä toki tarkistaa. Omaa herkkuani on mätivalikoima runsaan smetanan ja sipulin kera. Tätä on nimittäin pakko aina omastakin joulupöydästä santsata. Toki myös muita erilaisia kaloja syön mieluusti. Usein alkupalapöydän jälkeen täytyy kotona joulupöydässä pitää pieni taukoa, että jaksaa siirtyä seuraavien tarjoilujen pariin. 


Lämmin ruokavalikoima joululounaalla sisältää

Lipeäkalaa ja Bechamel-kastiketta
Joulumakkaroita
Karjalanpaistia
Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa
Luumuja ja herneitä
Glaseerattuja juureksia
Joululimppua, ruisleipää, talon leipää ja voita 

Itse olen syönyt viimeksi lapsena lipeäkalaa joten sen jättäisin tästä valikoimasta suosiolla väliin. Nuo glaseeratut juurekset olivat erittäin makoisia. Joululimppua rakastan ja joulun aikana sitä tulee syötyä myös aterioiden ulkopuolella. Saatan jopa aamiaisella ottaa palasen joululimppua ja mielelläni laitan sen päälle maksamakkaraa viipalen.




Jälkiruokapöydän herkkuja ovat

Appelsiinipannacottaa
Juustoja ja hedelmiä
Suklaakakkua ja marenkia
Jouluinen täytekakku
Piparkakku-suklaamoussea
Pikkuleipälajitelma
Marmeladia

Hyvään jouluherkutteluun kuuluvat ehdottomasti myös minusta juustot. Sinihomejuusto ruskeiden pipariden kanssa on meillä kotona sellainen herkku mitä voidaan napostella jo marraskuun puolella. Muutenhan joulumme alkaa vasta joulukuun puolella ja koti koristellaan vasta jouluviikolla. Appelsiinipannacotta oli muuten ihanan raikas. Jouluisia herkkuja kuten marmeladia on vaikea vastustaa. Kun muistaa sen nyrkkisäännön, että sillä mitä syöt joulun ja uudenvuoden välissä ole juurikaan merkitystä vaan sillä mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä. Joulu on vain kerran vuodessa joten silloin minusta on lupakin herkutella kun palataan taas ruotuun!


Ravintola Loisteen joulupöytä on tarjolla 9. - 20.12.2019 maanantaista perjantaihin 11.30 - 15.00 ja lauantaina 14.12. klo 13.00 - 16.00. Joulupöydän hinta on 64€ ja lapset 3€/ikävuosi(3-12v).


Saimme ruokailuhetkeemme yllätysvieraan Paola Suhosen Ivana Helsingistä kertomaan omista joulumuistoistaan. Oli jännä huomata miten samanlaisia muistoja Paolalla oli vaikka joulupukista mitä itsellänikin on. Joulunhenki ja lämmin yhdessäolo ovat minustakin ne tärkeimmät jutut jouluna. Aina ei välttämättä edes tarvita lahjoja vaikka niitä on toki mukava saadakin.

Lapsena joululahjoilla oli toki todella suuri merkitys kun joulupukille kirjoitettiin kirje, jossa toivottiin vaikka mitä juttuja. Joskus se pettymys saattoi olla melkoinen kun joulupukki ei ihan koko listaa ollutkaan käärinyt lahjapaketteihin. Toisaalta se opetti myös ajattelemaan ettei ihan kaikkea mitä toivoo voi eikä ole edes tarpeellista saada itselleen.


Paola Suhonen oli järjestänyt meille myös joululahjapajan eli saimme valita yhden Ivana Helsingin pikkulaukun, joka sitten pakattiin Paolan suunnittelemaan Ivanan kankaaseen. Tämän joululahjan voi sitten antaa läheiselleen joululahjaksi jouluaattona. Hauska idea on myös pakata lahja kankaaseen, jota lahjansaaja voi myös käyttää avattuaan lahjansa.



Meitä odotti vielä yllätys sillä yhteen kerrosaulaan ilmestyi kesken glögin ja piparin nauttimisen Joulupukki kantaen lahjasäkkiä. Tilaan oli tuotu todella kaunis joulukuusi, jonka juurella oli myös lahjapaketteja. Kun Joulupukki sitten kutsui minut hakemaan pakettia - taisin olla ihan ensimmäinen - niin ihan sitä häkeltyi ja olisi tehnyt mieli niiata Joulupukille :D Kun hipsin autolle tilaisuuden jälkeen niin taisin herättää lokakuussa hilpeyttä katukuvassa joulupakettini kanssa.

Hotelli Presidentti tarjoaa Linnanvoudin joululounasta 16.12. - 20.12.2019  11.00 - 14.30 hintaan 56€/henkilö.

Hotelli Tornin joulubuffet tarjoillaan 27.11. - 20.12.2019 11.30 - 16.00 hintaan 69€/henkilö.





8 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja! Mäti ja muut kalajutut ovat niitä parhaita joulupöydän antimia. Rosolli ja laatikot sekä kinkku maistuvat myös taivaallisilta. Viime jouluksi tein ensimmäistä kertaa bataattilaatikkoa ja se olikin kaikkien suosikki. Ja nuo jälkiruoat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä herkkuja! Bataattilaatikkoa olen maistanut ja pitänyt sen mausta. Itse en ole sitä tehnyt enkä muuten laatikoitakaan vuosiin. Se vuosi kun veitsi lävisti kämmeneni joulukiireissä alkoi hillitä minun lanttujen, porkkanoiden ja perunoiden lohkomista. Olen ostanut valmiina sen jälkeen kaikkina jouluna. Onneksi sain tikit silloin käteen mutta jouluhommat loppuivat siihen.

      Poista
  2. Oi, miten herkullisen näköistä ruokaa! Meillä on ollut tapana käydä työkavereiden kesken ennen joulua joululounaalla. Tänä vuonna en ollut toimistolla vastustamassa, kun kohteeksi valikoityi intialainen ravintola :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulumenu maistiaiset olivat erittäin maukkaita. Joulumakkarat ovat muuten itselleni uusi juttu mutta pidin niistä myös kovasti. Joululounasperinne meillä oli entisessä työpaikassa pienen porukan kesken. Pitäisi herättää uudelleen henkiin tapa. Intialainen "joululounas" :D

      Poista
  3. Hyvällä jouluruoalla on tärkeä merkitys jouluna. Kinkku on juhlapöydän kunkku, jota ilman joulu ei varmasti tuntuisi joululta. Itse en välitä kaikista joululaatikoista ja mies ei niitä syö lainkaan, mutta kylmät kalat ja mäti lisukkeineen kuuluu meilläkin ehdottomasti joulupöytään.

    Teillä on ollut hieno ja herkullinen jouluruokailu kauniissa miljöössä. Ja joulupukki....♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä joulupöydän antimilla on suuri merkitys! Ruoka ja yhdessäsyöminen on tärkeä osa joulua. Ja se kiireettömyys ja herkuttelu. Joululaatikoista pidän mutta kuten tuolla Kristiinalle kirjoitin en ole enää itse niitä tehnyt. Kinkkua rakastan ja sinapin kanssa. Kinkun pitää olla ehdottomasti harmaasuolattu! Kalapöytä on meilläkin suosikki, josta myös santsataaan.

      Hotelli Vaakuna ja Ravintola Loiste ovat molemmat interiöörin takia on upeita paikkoja. Se hisotriallisuus ja funkkishenki. Jos liikut Helsingissä piipahda ihmeessä katsomassa ja ihastelemassa.

      Poista
  4. Olipa hitsin hyvän kuuloinen menu. Kiva kun oli kaikille jotakin. Itsekin olisin tuolla saanut masuni täyteen, vaikka en syökään sikaa tai kalaa.
    Kiva idea tuo kankaaseen lahjan pakkaaminen. Kankaasta saa helposti ommeltua vaikka meikkipussin itselleen.
    Kivaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loisteen joulumenussa on paljon vaihtoehtoja joten nälkäisenä ei kotiin pääse lähtemään.
      Kangas oli niin suuri, että siitä voi tehdä myös issompaa kuin meikkipussin.
      Kivaa uutta viikkoa Outi <3

      Poista