joulukuuta 08, 2019

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit 2019


Terveisiä Loviisasta ja Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumasta! Matkasin eilen heti aamusta vähän harmaassa ja tihkusateisessa säässä Loviisan hurmaavaa pikkukaupunkia kohden. Säästä huolimatta en ollut ainoa jouluhengen perässä kaupunkiin saapunut. Meitä "aikaisen aamun kukkujia" oli muitakin liikkellä. Jos talvista tapahtumaa vertaa elokuun lopun Loviisan Vanhat Talot -viikonloppuun on kaupunki ihan erilainen.

Hämärässä talvivalossa kaikki näyttää vieläkin enemmän sadunomaiselta. Jos sattuu vielä luminen sää on Loviisa kuin suoraan satukirjan sivulta. Pittoreskit vanhat talot, kapeat kujat, koristeltuja joulukuusia ja tunnelmallista joulumieltä joka puolella. Minulle tapahtuma toimii aina joulun starttauksena.

Tänä vuonna Wanhan Ajan Joulukodit ovat avoinna siis kahtena viikonloppuna 7.-8.12. ja 14.-15.12. kello 10-17. Kannattaa vielä ennakkoon varmistaa eri joulukotien aukioloajat. Muutamat kohteet avaavat ovensa vain yhtenä viikonloppun. Valtaosa taloista löytyy Loviisan alueelta mutta myös Strömforsin Ruukkialueelta löytyy koteja. Siellä vietetään myös vielä tänään Ruukin perinteisiä joulumarkkinoita. Tästä voit ladata tarkemmat ohjeet taloista ja muustakin jouluohjemasta.

Ehdin kiertää eilen kahdeksan hurmaavaa joulukotia, jotka kaikki olivat minulle jo monilta aiemmilta jouluilta ja kesätapahtumasta tuttuja. Kurkistetaan nyt näihin jouluisiin koteihin.

Lilla Ljuva

Lilla Ljuva on Suomen 3.kaunein koti muutaman vuoden takaa. Tässä talossa riittää naurua sekä puhetta talon emännän Fröken Wiklundin kanssa. Hänen hersyvä naurunsa on ihana! Kammarin ovi on tänä jouluna suljettuna koska Lilla Ljuvaan on muuttanut uusi kissa. Muru-kissan siirryttyä ajasta ikuisuuten ei uutta kissaa ehkä ihan näin nopeasti ollut tarkoitus hankkia mutta sitten tuli tieto Pekasta. Pielavedellä on saatu kiinni luonnosta hylätty Pekka-kissa, joka nyt sai uuden kodin Lilla Ljuvasta. Pekka on kotiutunut erittäin hyvin ja kehrääkin jo kun sitä silittää tai harjaa. 

Kun katselin Lilla Ljuvan kuivattuja appelsiinirenkaita nauhassa sain ajatuksen josko minäkin tekisin niitä tänä jouluna. Tästä voit kurkistaa yhden ohjeen niiden valmistukseen. Keittiön pöydällä oli maljakossa punaisia ruusuja ja kuusenhavuja, jotka nekin näyttivät todella mielenkiintoisilta yhdessä. Tästä talossa saa aina uusia ideoita itselleen.





Helgas

Kun astuu sisään tähän entiseen matkustajakotiin voi ensi luulla olevansa jossain kaukana Aasiassa. Pitkänomainen sisäkuisti on kuin suoraan Balilta värikkäine tyynyineen, rottinkikalusteineen, viherkasveineen ja Buddha-maalauksineen. Nopeampi tarkastelu osoittaa, että tähänkin tilaan on nyt joulunaikaan myös hypähtänyt tonttuja. Eksoottinen kuisti on parhaimmillaan juuri kesällä kun ikkunoista vielä tulvii auringonvaloa. Ihana paikka!

Helgasista löytyy myös kivaa ostettavaa vaikkapa joululahjaksi. Maustekakkuja, hilloja, omena-marjaglögiä ja myös mielenkiintoisia pikkupusseja, joiden sisältä löytyy "puhdistavan virkistävää nokkosyrttiä" jalkakylpyä varten. Joulupakettiin voi hankkia myös Senni Koskenvesan kauniita grafiikkavedoksia.

Helgas tarjoaa myös mahdollisuuden kahvitella talon isossa salissa. Keittiössä näytti olevan vaikka mitä vegaaneja jouluherkkuja mutta tässä vaiheessa aamua en vielä tarttunut houkutukseen. Kuivattuja appelsiinikiekkoja voi käyttää myös joulukuusen koristeena ja niistä lähti muuten herkullisen jouluinen tuoksu myös.





Villa Hanna

Villa Hannassa en ole nyt muutamaan vuoteen käynytkään. Villa Hanna on sisustettu hyvin pelkistetyn skandinaavisesti ja vaaleilla sävyillä. Olen joskus päässyt kurkistamaan yläkertaan, johon mennään jänniä kierreportaita mutta nyt se oli suljettuna. Hämärässä kynttilänvalossa huomasin myös perheen harmaaviirullisen kissan torkkumassa sängyllä. Villa Hannan keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota jännään pieneen tulisijaan ja kivaa avohyllykköön seinällä. 




Vackerbacka

Loviisan ainoa porttitalo on aina "must to see" -kohde. Tänä vuonna myös upea moottoripyörä oli saanut "ylleen jouluvalot" ja siitä löydät kuva Marjon matkassa Instagramin puolelta. Instan kohokohdista "Loviisa joulu" löytyy muitakin kuvia eiliseltä reissultani. Karvosten joulussa näkyi tänä vuonna tanskalaisuus. Perhe on aikoinaan asunutkin Tanskassa ja joulukuuseen oli nyt ripustettu Tanskan lippusarja. Perinteinen "kettupiparkakku joulukalenteri" löytyy vakiopaikaltaan. Ruokapöydän päälle on ripustettu jännästi ylösalaisin roikkumaan hyasintteja. Talossa voi nauttia glögin kanssa myös joulutorttuja. Vackerbackassa on paljon jänniä yksityiskohtia. 





Pitkänpöydäntalo

Pitkänpöydäntalosta löytyi ihana Lilli-labbis kaulassaan totta kai punainen joulukaulus! Hän otti tapahtuman hyvin rennosti vaikka ympärillä pyöri ihmisiä. Mietin mielessäni ettei oma russeliriiiviöni Minnie 14v olisi missään tapauksessa kyennyt samaan suoritukseen. Se olisi viipottanut huoneesta toiseen kärkkyen ihmisiltä makupaloja ja rapsutuksia. Niin erilaisia ovat eri koirarodut!

Ihailen aina talon ison salin pimentämistä tapahtumaan ja vain kynttelikköjen antamaan valoa tilassa. Huoneesta löydät kuvia vaikka tästä vuoden 2017 postauksesta. Kannattaa aina myös kurkistaa ison kakluunin "aukkoon", josta löytyy ihana joulukuvaelma. Kaunis tila ja seinällä oleva iso maalaus on myös puhutteleva.

Talon emännän keramiikkataiteilija Kaisa Korpelan uniikkeja keramiikkatöitä löytyy myös ostettavaksi. Itse olen kotiuttanut täältä yhden "koirakuorolaisen" ja muutamia "koirakoukkuja". Erikoiset paperisavilyhdyt ihastuttavat vuodesta toiseen samoin kuin värikkäät keramiikkamunat. 





Villa Aaltonen

Villa Aaltosen pihapiirissä on useita rakennuksia. Itse joulukodissa voit nauttia herkullista lounasta tai vain kahvitella herkkujen ääressä. Kaunis koti, josta löytyy paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tästä aiemmasta postauksestani voit kurkistaa miltä näyttää mystisessä glögikellarissa, jota ei missään tapauksessa kannata jättää väliin.

Myös pihatalon joulumyyjäiset on "must to visit" -paikka. Ihania kudottuja villasukkia vaikka joululahjaksi. Vaikka itse olen "aiemmassa elämässäni" neulonut paljonkin mm. villapaitoja en koskaan ole opetellut kantapään neulomista. Kauniita puolalaisia joulupalloja on myynnissä myös. Vähän samannäköisiä muistan olleen isovanhempien joulukuusessa. Näillä joulukoristeilla emme todellakaan saaneet lapsena leikkiä koska ne olivat ohutta lasia.

Villa Aaltosen puutarha on nyt talvilevossa ja herää taas keväällä henkiin. Avoimet puutarhat -tapahtumassa kesällä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa sen huikeaa kukkaloistoa. 





Villa Limppu

Kun astuu Villa Limpun ovesta sisälle tietää, että tässä talossa on todellakin leivottu leipää. Ihana limpun tuoksu leijailee talossa ja saaristolaisleipiä on myös myytävänä. Ehdottomasti kannattaa ostaa sillä talon isännän salaisen reseptin mukaan leivottu leipä vie kielen mennessään. Talosta löytyy myös emännän ompelemia hiiritonttuja ja elämiä. Kuistille katettu joulupöytä on joka vuosi todella upea! Puutarhasta löytyvä pihahuonekin on pukeutunut punavalkoiseen jouluun!





Kuninkaanlampi

Kuninkaanlammella on mielenkiintoinen ja vaiheikas historia. Tämä talovanhus on rakennettu jo 1750-luvulla. Kun Loviisassa oli valtava tulipalo 1855 polttaen lähes koko kaupungin maan tasalle oli Kuninkaanlammen talo yksi pelastuneista. Tämän talon puutarhassa on satoja vuosia sitten kävellyt  itse kuningas Adolft Fredrik ja tästä voit lukea lisää talon mielenkiintoisesta historiasta.

Kuninkaanlampi on todella kaunis myös jouluna. Sen puutarhasta avautuu näkymä historiallisten linnoitustöiden aikana syntyneeseen erikoiseen lampeen. Tuo sininen puutarharyhmä muodostaa kauniin kuvauspaikan puutarhassa ja ahkerasti sitä myös valokuvataankin. Pihanrakennuksesta löytyvässä puodissa myydään jouluista piensisustusta. Aina sieltä jotain kivaa löytyy kuten taas eilenkin.

Itse joulukodissa voi riisua päällysvaatteet sekä kengät hetkeksi ja istahtaa ihanaa kotiin nauttimaan kahvia, teetä tai glögiä Olga-rouvan herkullisten leivonnaisten kanssa. Minun suosikkini on vuodesta toiseen kaalipiirakka ja vadelmaleivonnainen.
.




Vielä yksi vinkki jos ole menossa Loviisaan. Suolatorilta löytyy Krinti niminen liike. Olen kirjoittanut siitä aiemminkin blogissa. Liikkeessä on sekä kivoja antiikkisia juttuja mutta myös uusia tavaroita. Olen itse onnistunut tekemään täältä todella hauskoja ja myös omalla tavallaan erikoisia löytöjä. Eilen ihana Ylppö-koira oli liikkeen puolella nukkumassa nojatuolissa. Ihanan hellyyttävä otus.

  Kiitos kerran kotinsa oven avanneille loviisalaisille 



10 kommenttia:

  1. Kauniita jouluisia koteja. Tuolta nappasin muutaman idean mukaani, esimerkiksi ruusujen yhdistäminen havuihin, todella kaunista.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loviisan joulu ja joulukodit ovat NIIN kauniita! Talot näyttävät talvella jotenkin ihan erilaisilta ja perheet ovat panostaneet vielä kotiensa somistamiseen. Ruusut ja havut toimivat minustakin todella hyvin yhdessä. Minä nappasin myös pari juttua hautumaan omaan mieleeni...
      Kivaa uutta viikkoa Outi <3

      Poista
  2. Aina yhtä ihanaa nähdä kuvia omasta kotikaupungistaan sinun blogissasi :-)
    Kävin itse markkinoilla ja parissa kodissa, mutta aika ei riittänyt tänä vuonna uuden työni takia kaikkeen.
    Ensi viikonloppuna käyn ehkä myös parissa kodissa ja Malmgårdin markkinoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Carita kauniista sanoistasi :)
      Mietin kiertäessäni kodeissa törmäänkö sinuun jossain mutta emme nähneet.
      Itseäni harmitti etten ehtinyt enää Strömforsin Ruukkiin. Alkoi jo hämärtymään
      ja sataakin joten jätin näkemättä monta kivaa taloa Ruukissa. Harmitti vähän.
      Ensi viikonloppuna minulla ei ole mahdollisuutta tulla enää Loviisaan eikä
      myös Malmgårdin markkinoille. Siellä olenkin käynyt vain kesäaikaan.
      Hurmaava paikka!

      Poista
  3. Alkoi minuakin kiinnostaa noiden appelsiinisiivujen kuivattaminen koristustarkoituksiin. Niitä näkyikin parissa paikassa koristeina.

    Olit bongaillut noita joulukotien lemmikkejä useassa kohteessa. Minä en nähnyt tänään yhtäkään karvaista otusta köllöttelemässä. Ehkä ne olivat jo eilen kyllästyneet vierailijoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta näyttivät niin hauskoilta joten enköhän niitä ala väsäilemään.

      Minä bongasin karvakavereita melkein kaikissa taloissa. Pekka kissaa en Lilla Ljuvassa nähnyt kun oli kammarissa. Villa Limpun uutta koiraan en tavannut. Kuninkaanlammen kissat olivat yläkerrassa piilossa. Helgas-talon mopsista ja Vackerbackan kissasta tuli niin surkeita kuvia etteivät päässeet blogiin. Ylppö muuten nautti kun sitä kuvattiin. Ehkä yksi päivä riitti karvakavereille ja sunnntaina olivat piilossa lepäämässä.

      Poista
  4. Tuo on tapahtuma, jossa pitäisi ehdottomasti ehtiä joku vuosi käymään! Joulukuussa on nykyisin niin paljon kaikenlaista kivaa, että pitäisi joku vuosi ottaa joulukuussa lomaa, että voisi käydä monessa kivassa tapahtumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä vierailemaan joku vuosi! Tämä toimii hyvänä joulumielen nostattajana. Joulukuussa kyllä riittää "vipinää ja vilskettä". Joka puolella tapahtuu ja aina kuulee jostain uudesta kivasta tapahtumasta, johon olisi päästävä. Loma joulukuussa voisi olla ratkaisu :D

      Poista
  5. Minä olen joku joulu kuivannut noita appelsiininsiivuja. Minä vaan säilöin ne lasipurkkiin. Säilyivät siellä muuten useamman vuoden. Tosi monessa joulukodissa ehdit käymään. Montako niitä on kaikenkaikkiaan? Lumi tekisi varmasti Loviisasta todellakin satumaisen kauniin. Aika monessa joulukodissa ehdit piipahtaa yhden reissun aikana. Kiitos, kun jaoit tunnelmia kanssamme ♥

    Mukavaa joulun odotusta sinulle, Marjo ♥ Nyt se tosiaan alkaa. Tänä vuonna minulla myöhemmin kuin normaalisti, mutta eiköhän tässä ehdi vielä hyvin saavuttaa joulun tunnelman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muukin on tehnyt appelsiininsiivuja.

      Joulukoteja oli Loviisassa 13 ja 1 Pernajassa. Strömforsin Ruukissa oli 5 kotia. Harmitti kun aika loppui kesken mutta minähän jään aina suustani kiinni ja juttelen ihmisten kanssa enkä halua tästäkään luopua kierroksella.

      Mukavaa jouluodotusta myös sinulle Krisse <3

      Poista