joulukuuta 04, 2019

Tallinnan joulutorin iltatunnelmissa

Pressimatka Storytold, Your Brand Up Studio, Visit Estonia, Viking Line

Tallinnan joulutori voitti viime vuonna yleisöäänestyksessä Euroopan kauneimman joulutorin tittelin. Pari viikkoa sitten kävellessäni taas jälleen kerran Tallinnan Raatihuoneentorilla puisten söpöjen joulumökkien keskellä mietin mielessäni miten kaunis ja idyllinen tämä joulutori onkaan. Olin ensimmäistä kertaa joulutorilla pimenevässä illassa. Kynttilöitä paloi lyhdyissä ja jouluvalot valaisivat monia joulumarkkinoiden myyntikojuja. Tunnelma oli illalla täysin erilainen kuin päiväsaikaan.



Tallinnalaisten mukaan Euroopan ensimmäinen joulukuusi on juuri pystytetty tähän Raekoja Platsin keskelle jo vuonna 1441. Kuten aina ennenkin korkea kuusipuu seisoi ylväänä keskellä Raatihuoneen toria kauniisti koristeltuna. Joulukuusen punaisia isoja sydänkoristeita ihailen vuosi toisensa jälkeen. Ne näyttävät ihan siltä kuin sydämet sykkisivät. Vaikka oli tiistai ilta ja joulutori oli avoinna vasta kolmatta päivää näkyi kojujen välissä muitakin jouluihmisiä fiilistelemässä jouluntaikaa. Karusellin musiikki kantautui vaimeasti torin toiselta laidalta. Muuten torilla oli ihanan rauhallista ja väljää liikkua.



Tallinnan joulutorilla on mukavs vain kävellä ja katsella mitä kaikkea myyntikojuissa onkaan tarjolla. Erilaisia herkullisia makkaroita ja juustoja on kiva antaa ja myös saada joululahjaksi. Olimme jatkamassa matkaa illalliselle, joten mitään suuria kantamuksia en halunnut ottaa mukaani. Jätin tällä kertaa elintarvikehankinnat laivalle ja Marjon matkaan lähti jotain pientä torilta, joka mahtui näppärästi käsilaukkuun. Sitä ei blogissa voi kuitenkaan paljastaa ettei mahdollinen lahjasaaja saa joululahjastaan vihiä etukäteen...



Kaksi vuotta sitten tutustuin Tallinnan joulutorilla mukavaa nuoreen naiseen, johon törmäsin taas tänä vuonna torilla. Ilokseni hän muisti minut vielä. iLata Desing valmistaa todella värikkäitä käsityönä tehtyjä huovutustöitä. Mikä parasta nämä tuotteet valmistetaan Eestissä. iLata Designin liike löytyy Nautica keskuksesta, Lootsi 7 ja huopatöitä on myös myynnissä joulutorilta. Tätä myyntikojua ei kannata ohittaa jos huovutetut tuotteet ja käsityöt kiinnostavat.




Tallinnan joulutorilla oli tarjolla todella monenlaisia glögejä, jotka kyllä lämmittivät kivasti kävelyn lomassa. Pieni lumipeite olisi antanut täydellisen loppusilauksen joulutorille mutta kaunista täällä oli lumettomuudestakin huolimatta. Kävin ostamassa pari käsitehtyä suklaaherkkua, jotka nautin torikävelyni lomassa. Makkaroitakin olisi tehnyt mieli maistella mutta olimme menossa illalliselle. Jos et jaksa itse väsätä piparkakkutaloa niin sellaisen pienen söpön piparitalonkin voit hankkia joulutorilta.





Jos käsityöt ja värikkäät villapaidat, kaulaliinat tai päähineet kiinnostavat voi niitäkin ostaa Tallinnan joulutorilta. Joulukoristeita löytyy Shishin joulukojun lisäksi muualtakin. Pääsin muuten tällä samalla reissulla vierailemaan Shishin Noblessnerin alueella sijaitsevaan showroomiin ja outlet liikkeeseen, jotka olivat aivan taivaallisia! Shishiin palataan ennen joulua ihan omassa postauksessa. Mutta jos olet nyt suunnittelmassa reissua Tallinnaan varaa ihmeessä aikaa Shishi-vierailulle. Et tule pettymään!




Tallinnan perinteinen  joulutori on tänä vuonna Raatihuoneen aukiolla 15.11.2019 - 7.1.2020. Viehättävän tunnelmalliset joulumarkkinat ovat avoinna joka päivä kello 10-19. Joulutorin ohjelmalavalla on monipuolista jouluohjelmaa. Omassa pienessä talossaan on myös itse Joulupukki, joka vastaanottaa kilttejä lapsia. Kävin itse viime vuonna Joulupukin mökissä mutta valkoparta ei juuri silloin ollut kotosalla. Sympaattinen pikkumökki siinä ohjelmalavan vieressä!



20 kommenttia:

  1. Joulutorin tunnelmista nautin viime vuonna ja ensi viikolla vietämme viikonlopun Tallinnassa. Eiköhän silloinkin tule joulutorilla käytyä, yksi täsmäostoskin olisi mietittynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että olette menossa ensi viikolla Tallinnaan. Joulutorilla näytti todella kauniilta ja muutenkin kaupunki oli jo pukeutunut jouluun. Torilla myös näytti ihan erilaiselta pimeään aikaan mikä oli itselleni uusi kokemus. Aina aiemmin olen käynyt päiväsaikaan torilla! Kivaa reissu teille :)

      Poista
  2. Joulutorit ovat niin hurmaavia! Minä kävin pari vuotta sitten Tallinnassa joulutorimatkalla ja tykkäsin torista.

    Hyvää itsenäisyypäivää Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän ne ovat - ehkä me pääsemme ensi vuonna yhteisreissulle johonkin joulutorille ;)
      Hyvää itsenäisyyspäivää Rva Kepponen!

      Poista
  3. Tallinnan joulutori on niin kaunis! Ihania käsitöitä siellä on taas ollut myynnissä. Minusta tuntuu, että tori on tunnelmallisempi nimenomaan iltaisin.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnan vanhakaupunki itsessään on hurmaava ja UNESCON maailmanperintölistan kohde. Raatihuoneen aukio luo aika satumaiset puitteet torille ja ehkä myös sen pieni koko tekee siitä niin symppiksen.
      Hyvää itsenäisyyspäivää ja viikonloppua Outi <3

      Poista
  4. Ihania kuvia! Olin itse Tallinnassa 3 viikkoa sitten, mutta näin joulutorin vain yöllä, kun se oli jo kiinni. Näiden kuvien avulla pääsin tunnelmaan, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Diina-Maria :) Joulutori näytti varmasti ihan erilaiselta yöllä kun valot oli sammutettu.
      Kannattaa myös vierailla päiväsaikaan ja torihan on auki loppiaiseen tai siis kuten Virossa sanotaan Kolmen Kuninkaan päivään.

      Poista
  5. Nyt kyllä jo ihmetyttää....luin juuri että Tallinnan Joulutori on äänestetty Euroopan parhaaksi v 2019. Onko äänestäjät käyneet monellakin torilla, herää kysymys. Tyypillisesti varmaan yhdellä .....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinna valittiin viime vuonna vuoden joulutoriksi. Tämän vuoden äänestys on vielä käynnissä eli tästä linkistä voi käydä äänestämässä. Tallinnan joulutori ei ole edes kisaamassa vuonna 2019.

      https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/

      Vuonna 2019 kisaamassa ovat mm. Budapest, Gdansk, Wien, Vilna, Köln jne. Mukana kisassa on tänä vuonna 24 joulutoria mutta Tallinnan joulutori ei ole mukana kisaamassa.

      Mukavaa joulun odotusta sinulle!

      Poista
  6. Viime vuonna tuolla tuli oltua. En itse niin ihmeellisenä pidä kyseistä joulutoria. Tuomaan markkinat oli meille enemmän kuin tämä. Mutta ihan kiva, jos ihmiset ovat tuota mieltä, että Tallinnan tori on kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomaan markkinat ovat myös ihana tapahtuma ja sielläkin tulee käytyä joka vuosia.
      Äänestyksen tulos kertoo minusta siitä, että Tallinnan torista on pidetty viime vuonna.
      Tänä vuonna on kisaamassa mm. Gdansk, Vilna, Praha joten jäädään mielenkiinnolla odottamaan kuka tänä vuonna voittaa.

      Poista
  7. Ihanat kuvat olet saanut otettua joulutorilta ❤Tuo tori on kyllä niin ihastuttava ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael ❤ Kaunista oli ja näimme vielä kaiken iltavaloissa, joka lisäsi torin tunnelmaa.
      Mukava reissu kaiken kaikkiaan.

      Poista
  8. Ihan kiva tuo tori on varmaan. Mutta äänestyksen tulos ei kylläkään ole ihan absoluuttinen totuus. Mini joka on tuo valinnut ei välttämättä ole koskaan käynyt yhdelläkään muulla. Saati sitten samaa vuonnamonella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneus on aina katsojan/äänestäjän silmässä joten ei tietenkään Tallinnan joulutori ole välttämättä kaikkien mielestä se kaunein. Tänä vuonna valitaan joku toinen tori ja Tallinna ei ole edes mukana tämän vuoden äänestyksessä. Euroopassa monia kauniita joulutoreja. Itse ajattelen tällaista äänestystä "leikkimielisenä kilpailuna" ja minusta on pääasia, että joulutoreja arvostetaan. Joulutori perinne on vanha ja toreilla on kiva kuluttaa aikaa aistien tunnelmaa.

      Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  9. Mä oon aina halunnut päästä käymään Tallinnan joulutorilla! Ehkä vielä joskus :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä Henna vaikka ensi vuonna :) Kivaa joulunodotusta :)

      Poista
  10. On vain mainosta laittaa nuo torit johonkin järjestykseen. Pitäisi olla aikamoinen määrä kokemusta eri puolelta eli eri maista,kylistä ja kaupungeista. Tosi monta on tullut nähtyä eri vuosina. Jos olisi pakko äänestää eli laittaa joku niistä ykköseksi , se olisi kyllä Vilna. Kolme kertaa on nähty Vilnan Joulutoreja eri vuosina ja ne kyllä sykähdyttävät eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin, että joulutoreista halukkaat ovat äänestäneet ja tämä äänestyksen tulos. Kauneus on minusta aina katsojan silmissä joten monia muukin voi olla eri mieltä "juuri siitä kauniimmasta joulutorista".

      Itse en ole Vilnan joulutorilla käynyt mutta kiitos vinkistä. Viime elokuussa kävin ensimmäistä kertaa Vilnassa ja kaunis kaupunki. Ehdottomasti haluan mennä uudelleen ja ehkä myös joulutorille siellä. Blogiin on tulossa kirjoituksia Vilnasta nyt keväällä.

      Mukavaa uutta vuotta sinulle :)

      Poista