joulukuuta 01, 2022

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit 3.-4.12. kutsuu valmistautumaan jouluun

 

Joulukuu on vihdoin alkanut ja nyt myös täällä blogin puolella starttaavat jouluaiheiset postaukset. Tulevana viikonloppuna 3.-4.joulukuuta järjestetään taas Loviisassa Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtuma, jossa tänä vuonna yksitoista ihanaa joulukotia avaa ovensa kutsuen joulutunnelmaansa. Kahta lukuunottamatta joulukodit löytyvät Loviisan keskustasta. Kauppiaantalo löytyy Skinnasrbystä ja Rautaparta puolestaan Strömforsin eli Ruotsinpyhtään ruukinalueelta. Joulukodit ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina 10-17. Tapahtumaan on vapaapääsy. 

Loviisan jouluavaus viikonlopussa on paljon muutakin ohjelmaa. Kimmon joulumaailma (Kuningattarenkatu 44) tarjoaa jouluasetelmia runsain mitoin la-su 10-17. Loviisan torilla Raatihuoneen edessä on mahdollista istahtaa vanhan hevoskarusellin kyytiin. Loviisan kaupungin museosta, Komendantin talosta löytyy joulunäyttely, jossa voi kurkistaa sadan vuoden takaiseen joulun viettoon. Itse talo on myös jouluasussa. Laivasillalla järjestetään joulumarkkinat 3.12. klo 10-17. Tästä voit kurkistaa vielä tarkemmin viikonlopun ohjelmasta.

Loviisa on suloinen pikkukaupunki, joka on jouluasussaan kauniin tunnelmallinen. Joulukodit ovat kuuluneet minun joulukuun ohjelmaani jo vuodesta 2013. Joulukodeissa on saa hyvin nostettua joulutunnelmaa ja halutessaan voi samalla tehdä pieniä joululahjahankintoja esimerkiksi Pitkänpöydäntalosta, Kuninkaanlammesta tai vaikka Kauppiaantalon yhteydessä olevasta Villistä Kanalasta. Toki Loviisasta löytyy moni muitakin ihania putiikkeja ja yksi suosikkini Krinti, joka löytyy Suolatorilta. Kristissä on kivoja antiikkisia juttuja mutta myös uusiakin tavaroita sulassa sovussa keskenään. 

Nämä Tiernapojat löytyivät Krintin ulkopuolelta joulukuussa 2018. 

KuninkaanlampiKuninkaanlammen maisemissa ovat kuninkaalliset astelleet satoja vuosia sitten kun talovanhus 1750-luvulla Loviisaan rakennettiin. Entisiin linnoituskaivauksiin on muodostunut talolle oma lampi ja taloa ympäröivä runsas puutarha on hurmaava sekä kesällä että talvella. Pihapiiristä löytyy herkkuja tarjoava kahvila, jonka yhteydessä on myös lifestyle myymälä ja kaikkea kivaa kotiin tai vaikka lahjaksi. Päärakennus on tyylikkään kotoisasti sisustettu ja täynnä kauniita esineitä. 

Kotisatama
Kuva: Loviisan kaupunki / Creative Peak

Kotisatama on itselleni uusi kohde eli täällä en vielä ole vieraillut. Punainen talo lienee yksi vanhimmista LWT-kohteista eli sen on arvioitu olevan 1700-luvulta. Kun nykyiset asukkaat ovat viisi vuotta sitten ottaneet talon haltuunsa on siellä tehty perusteelliset tutkimukset, jotka osoittivat sen olen hyväkuntoinen ja terve talo! Talon joulunvietossa näkyy varmasti perinteitä kahdesta kulttuurista sillä talon isäntä on kotoisin Englannista. Ihan varmasti mielenkiintoinen kohde! 

Villa Degerby

Kuva: Loviisan kaupunki / Creative Peak

Villa Degerby on toinen tapahtuman taloista, joka on itselleni uusi kokemus. En ole vieraillut siellä aiemmin missään talotapahtumassa ja mietin olisiko talo ensimmäistä kertaa mukana nyt tänä jouluna. Talovanhus on vuodeta 1907 ja nykyisten asukkaiden koti koostuu kolmesta entisestä asunnosta, joista on tehty yksi koti. Tällä hetkellä talossa asuu Loviisan entinen kaupunginarttitehti. 

PitkänpöydäntaloPitkänpöydäntalon Kaisa ja Tuomo Korpelasta on tullut kuin hyviä ystäviä koska heidän kodissaan olen käynyt jo kohta kymmenen vuoden ajan. Tässä talossa on labradorinnoutajalla aina punainen joulukaulus tapahtumassa. Myynnissä on sekä itse talossa että myös pihalla olevassa työtilassa emännän tekemään uniikkia keramiikkaa sekä suosittuja paperisavilyhtyjä. Mainioita kotimaisia käsitehtyjä lahjaideoita pukinkonttiin laitettavaksi. Talon pitkä olohuonetila on aina kauniisti kynttilöillä valaistuna. 

Auringonpuolella


Auringon puolella -niminen talo oli ensimmäisestä kertaa joulukotina mukana 2018, jolloin itse vierailin siellä. Inga Peuran ja Risto Rannan talossa on tarinallisuutta, lämpöä ja vanhan talon tunnelmaa. Muistan, että kaikille tapahtumaan osallistuville pariskunta jakoi joulutarinan kierroksen päätteeksi. Myynnissä oli silloin käsikudottuja villasukkia, joita on myös kiva minusta antaa joululahjaksi. 

VackerbackaVackerbacka on taas mukana Wanhan Ajan Joulukodit tapahtumassa muutaman vuoden tauon jälkeen. Tähän taloon astuessaan ei koskaan voi aavistaa mitä tällä kertaa löytyy huonetiloista. Ihan varmasti Tina Karvonen on loihtinut taas mielenkiintoisen joulusisustuksen jollain erilaisella twistillä. Jos vanhat perinteet pitävät paikkansa niin Juha Karvonen paistelee joulutorttuja, joista minäkin olen jo vuosia nautiskellut talokierroksella. 

Lilla Ljuva


Nina Wiklundin henkiin herättämä yllätyksellisen kaunis ja paljon yksityiskohtia sisältävä talo on varmasti taas muuttanut vähän sisustustaan kesän talokierrokseni jälkeen. Tämä vuonna 2018 Suomen kaunein koti -finaalissa kolmanneksi sijoittunut koti on rakennettu 1902 ja viime kesä sen väri muuttui punaiseksi. Nina kodin sydän on ehdottomasti keittiö ja koko talossa leijuva joulunhenki. Jos hyvä tuuri käy voi makuuhuoneesta nähdä vilahduksen pari vuotta sitten taloon muuttaneen "Pielaveden lahjan maailmalle" eli kotoisammin Pekka-kissan. 

Villa Elma
Kuva: Loviisan kaupunki / Creative Peak

Villa Elmassa olen vieraillut LWT 2019 -kesätapahtumassa ja ensimmäisen kerran jo aiemmin kun kohde oli vielä restaurointivaiheessa. Vanhin osa tätä taloa on valmistunut jo 1800-luvulla. Muistan ihailleeni talossa kuistin näkyvillä olevaan vanhaa hirsiseinää, joka loi hyvän kontrastin vieressä olevalle oranssille tapetille. Talon laajennettu 1922, jolloin se sai myös mansardikaton. Villa Elman syvänvihreä kakluuniuuni lämmittää varmasti mukavasti näin talvella. Nyt talo on pukeutunut jouluasuun ja näyttää varmaan vähän erilaisella koska LWT:n esittelytekstissä sanotaan "Villa Elmassa asuu jouluihmisiä"

Villa ArmasVilla Armas v.1906 on tuttu LWT 2017 joulukotien yhteydestä. Minulle on vierailusta jäänyt erityisesti mieleen todella kaunis joulukuusi, joka muistutti koristeidensa puolesta isovanhempieni joulukuusta lapsuudestani. Talossa oli ainakin muutamia vuosia sitten myynnissä pihalla havukransseja ja sisäkuistilla kortteja sekä nukkeja ja keramiikkaa. Idyllinen talo, jossa oli rauhallinen jouluntunnelma ja siellä taisi silloin soida myös joululaulut ellen ihan väärin muista. Talossa on myös esillä todella kauniita emännän tekemiä Faberge-munia.

Kauppiaantalo, Skinnarsby

Kuva: Minna Järvinen
Kuva: Minna Järvinen

Kuva: Minna Järvinen

Kauppiaantalo esiteltiin juuri blogissa mutta talo on pukeutunut nyt jouluun. Kaikki postauksen sisäkuvat ovat itse emännän Minnan Järvisen ottamia. Ihana vintagekoti, jossa väriä ja runsautta riittää. Joulukuusi on koristeltuna joulua varten ja taitaa siellä olla pari lahjapakettiakin jo kuusen alla. Ehkä taustalla soi retrohenkisiä joululauluja. Villi Kanala lifestyle -puoti sijaitsee talon pihapiirissä ja sieltä voi tehdä kivoja joululahjalöytöjä. Talon puutarha on peittynyt jo lumivaippaan ja Suomen Pienin Kauppamuseo pihapiirissä ovat jo sulkeutunut odottamaan ensi kesää. Kauppiaantalo sijaitsee Skinnarbyssä eli on etäkohde ja se on avoinna jouluaattoon saakka aina viikonloppuisin la-su 11-16. 

Rautaparta, RuotsinpyhtääRautaparta löytyy Strömforsista eli Ruotsinpyhtäältä. Olen itse kahdesti käynyt talossa juuri joulukotien aikaan. Kymijoen rannalla seisoo 200 vuotta vanha hirsirakennus, joka on siirretty Joroisilta tänne itäiseen Suomeen. Taloa on jouduttu vähän lyhentämäänkin koska se ei olisi muuten mahtunut tontille. Valtavan suuri ja komea rakennus, jossa on huonekorkeutta ja tilaa myös isommallekin joulukuuselle. Perinteisen tunnelmallinen joulukoti, jossa tunnelmaa riittää.

Jos viikonloppuna ei ole tekemistä käännä auto kohden Loviisaa ja huristele kurkkimaan Wanhan Ajan Joulukoteja. Hyvä tunnelman nostattaja tapahtuma ja samalla voit kurkistaa myös muitakin Loviisan jouluavaukseen liittyviä juttuja tai hankkia joululahjoja. Kivaa viikonloppua kaikille!
2 kommenttia:

 1. Noissa kodeissa on kunnon vanhanajan joulun tunnelmaa.
  Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisan joulu on satumainen ja harmitti kun tänä vuonna en ehtinyt ihan paikan päälle aistimaan sitä. Kivaa viikkoa Outi ♥

   Poista