marraskuuta 06, 2022

LWT22 - Kauppiaantalo on värikkään mielenkiintoinen keräilijäkoti Skinnarbyssä

 

Palataanpa hetkeksi vielä elokuisiin Loviisan Wanhat Talot 2022 tunnelmiin ja piipahdetaan värikkään mielenkiintoiseen keräilijäkotiin Kauppiaantaloon. Helsinkiläiset Minna ja Kari Järvinen ostivat vuonna 2009 vanhan Kauppiaantalon itselleen ajatuksella, että tästä 1800-luvun lopun rakennuksesta tulisi heidän talvimökkinsä. Pariskunta asui tuolloin vielä Kaapelintehtaan loft-asunnossa Ruoholahdessa ja vakituisesti he muuttivat Skinnarbyhyn vuonna 2018. Karistaessaan kaupungin pölyt jaloistaan Minna ja Kari jättivät samalla myös sen hetkiset päivätyönsä. Ihanan uskalias hyppy uuteen ja tuntemattomaan - arvostan! 

Kauppiaantalo heinäkuun alussa 2019 Avoimet puutarhat -tapahtuman aikaan. 

Tullessaan katsomaan myytävää taloa Järviset olivat iskeneet silmänsä myös Vårkullan tilan tontilla olevaan pieneen sekatavarakauppa rakennukseen. Sympaattinen kyläkauppa kuuluisi myös taloon ja sen 3000 neliön tonttiin. Paavalinkyläntien varressa seisova kaupparakennus ehti palvella asiakkaita vuodesta 1958 aina vuoteen 1984-1985 saakka. Kauppatoimintaa tontilla oli tosin harjoitettu jo 1800-luvun lopulta nykyisestä keittiöstä käsin ennen kuin 50-luvun lopulla valmistui "ihan oikea sekatavarakauppa". Tässä talossa on aina asunut "kauppamiehiä" selkeästi. Nyt Järviset jatkavat kauppaperinteitä lifestyleliike Villin Kanalan kautta entisessä kanalassa. Suomen pienen kauppamuseo 2019 kesällä kun Marjon matka vei sinne ensimmäisen kerran. 

Kauppiaantalon hurmaava huvimaja on rakennettu vanhoista ikkunoista.

Minä vierailin ensimmäisen kerran Kauppiaantalon pihapiirissä jo kesällä 2019 Avoimet puutarhat -tapahtuman aikana. Talo ei vielä silloin ollut yleisölle laajemmin avoinna mutta sain kuumana kesäpäivänä kurkistaa taloon sisälle käydessäni siellä toiletissa. Muistan elävästi, että nykyisen makuuhuone tilan lattia oli täysin auki ja Karin pää vain näkyi sieltä jostain maauumenista kun tervehdimme. Kunnostus ja remontointi olivat tuolloin vielä täydessä touhussa. Kauppiaantalo kesällä 2019 kuvattuna sisäänkäynnin puolelta. Vanhojen ompelukoneiden metallijalustoja on käytetty luovasti Kauppamuseon puutarhassa eri tarkoituksissa. 

Minna ja Kari ovat pieteetillä kunnostaneet vanhaa taloaan. Vanhimmat osat ovat 1800-luvun lopulta mutta seinäeristeistä löytyneiden sanomalehtien vuosiluvuista päätellen on taloa laajennettu ainakin kahdesti. Lehdet 1940-luvulta ja 60-70-luvuilta kertovat siitä, että tilaa on suurennettu. Talossa löytyy eteinen, kylpyhuone/wc, keittiö, ruokailutila, makuuhuone ja sali. Minusta on ihanan nostalgista, että Kauppiaantalon yksi huoneista on nimetty juuri saliksi. Taloa on kunnostettu perinnerakentamista kunnioittaen mikä on myös upea juttu. Salin ja makuuhuoneen välinen seinä on tehty vanhoista ikkunoista.

Salin kirjanhyllyssä kirjoja oli todella runsaasti sekä viehättäviä esineitä kuten tämä figuriini. 

Aikoinaan juuri saleissa istuttiin iltaa ruokailun jälkeen vaikka nauttien elävästä pianomusiikista tai gramofonista, joka soitti savikiekkoja. Salissa oli leppeä tunnelma ja siellä saatettiin nauttia lasillinen punssia illan kuluessa henkevän keskustelun lomassa. Salit ja salongit olivat ihan aluksi vain säätyläisten eli porvariskotien huonetiloja. Sali oli saatettu nimetä vaikkapa empiresaliksi siellä olevien huonekalujen myötä. Toki itsenäiset maalaisisännät lainasivat ideoita näistä yläluokan säätyläiskodeista omiin taloihinsa varallisuutensa mukaan. 

Ihanan turkooseja Kupittaa Saven erilaisia maljakoita, kannuja ja kulhoja. Turussa 1921 perustetun Kupittaan Saven esineet ovat erittäin haluttuja keräilijöiden keskuudessa. Jo vuonna 1937 Pariisin maailmannäyttelyssä ja Milanon triennaalissa yritys sai palkintoja muotoilustaan. Järvisiltä löytyy myös muunkin värisiä ihania Kupittaan Saven tuotteita. Itse omistan turkoosiin Kupittaan teepannun ja kalanmuotoisen Simppu-tuhkakupin. 

Minna ja Kari ovat keräilijöitä joten Kauppiaantalossa on paljon vintage esineitä. Hyvin edustettuna on 50-60 -lukujen astiat, esineet ja sisustuselementit. Koti on pullollaan väriä ja todella upeita yhden värin ympärille tehtyjä asetelmia. Tässä talossa ja sen sisustuksessa silmä erottaa aina jotain joka herättää mielenkiinnon ja kysymyksen esineen alkuperästä. Minulle talossa tulvahti mieleen myös muistoja jostain omasta lapsuudessa nähdyn tutun esineen kautta vuosien takaa. 

Makuuhuoneessa värikkyys jatkuu tekstiileissä. Vanhan talon lattioilla on myös runsaasti mattoja. 

Oranssinvärinen lasikokoelma ja lisää samaa väriä makuuhuoneen kattovalaisimessa.


Sisustuksessa on myös leikkimielisisyyttä ja tässä kodissa on turha ryppyotsaisuus unohdettu ihan kokonaan. Kun ympärillä on runsaasti värejä niin harmaanakin marraskuun päivänä värikkyys antaa eloa huoneisiin. Minun elokuussa ottamissani valokuvissa ikkunoista tulviva auringonvalo korostaa vielä enemmän värikkyyttä sekä myös hurmaavia tapetteja seinissä. Me suomalaiset olemme ehkä turhankin ujoja käyttämään runsaita tapetteja yhdistettynä vielä väreihin. Toki jokainen rakentaa kotinsa juuri niiden mieltymysten ja puitteiden mukaan, jossa itse viihtyy eli "annetaan kaikkien kukkien kukkia" myös sisustuksessa. Minnan ja Karin talossa sisustus myös elää eli tavarat vaihtavat paikkaansa. Kauppiaantalossa kuvaushetkellä elokuu-syyskuun vaihteessa puusohva oli keittiössä mutta se taitaa olla tällä hetkellä salissa. Kun elämäntilanteet ja tarpeet muuttuvat voidaan näppärästi myös muuttaa kalusteiden paikkaa ja antaa kodin muovautua kulloisiinkin tarpeisiin. Minun lapsuudenkodissani äiti oli saattanut vaihtaa huonekalujen paikkaan sillä aikaa kun olimme koulussa ei iltapäivällä olohuoneessa saattoi olla ihan erilainen järjestys. Fiksuna naisena äiti siirteli/veteli huonekaluja mattojen/huopien avulla seinältä toiselle. 

Ruokasalin pöytä kutsuu istumaan alas ja nauttimaan aterian ympärillään. 

Ihana huonekuusi vanhan valokuvan kera ja vanha pönttöuuni on ihana!

Kylpyhuone löytyy eteisen yhteydestä.

Kauppiaantalo on täynnä historian havinaa ja vierailu siellä on huikea aikamatka menneisiin vuosikymmeniin. Yllätyksellinen, värikäs, kodikas ja mielenkiintoinen ovat adjektiivit, joilla minä kuvailen tätä vanhaa taloa ja sen sisustusta. Kerrostumia eri aikakausilta sulavasti sekaisin mutta silti kaikessa on mukana se "kuuluisa punainen lanka". Kauppiaantalo on juuri asukkaidensa Minnan ja Karin näköinen! Kiitos esittelystä ja nähdään taas pian ♥♥♥


5 kommenttia:

 1. Huomaa, että kyseessä on keräilijöiden koti. Niin paljon kaikkea kaunista. Tuolla samoillessa menisi tunteja. Kaunis ja värikäs koti <3
  Ihanaa tiistaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että tykkäsit ❤️ Tervetuloa joulukuun viikonloppuina katsomaan, pidämme taloa avoinna la-su klo 11-16 ennen aattoa. t. Minna

   Poista
  2. Kiitos Outi kommentistasi ♥ Sinun pitää kyllä joku vuosi päästä katselemaan Loviisan Wanhoja taloja.

   Poista