joulukuuta 26, 2022

Joulutunnelmointia

 

Hyvää Tapaninpäivän iltaa kaikille! Minä rakastan joulua joten kolme viime päivää ovat olleet kuluvan vuoden odotettuja kohokohtia. Pikkutytöstä saakka olen pitänyt joulusta. Ehkä lapsena tärkeitä olivat joululahjat ja tuleeko joulupukki varmasti käymään mutta sen lisäksi myös joulun tunnelma on ollut minulle aina merkityksellinen. Oma äitini osasi loihtia lapsuudenkotiini jouluisen ja satumaisen tunnelman hyvinkin pienillä mutta perinteisillä jutuilla, jotka toistuivat vuodesta toiseen. Omassa joulunvietossani olen pyrkinyt tähän samaan eli joidenkin asioiden suhteen noudatan tuttua kaavaa, johon olen tottunut ja kasvanut. 

Vasta jouluviikolla muutamia päiviä ennen joulua kodissamme alkaa näkyä joulukoristeita. Jos meillä olisi vielä aito joulukuusi sekin tulisi kotiin vasta 21.joulukuuta Tuomaan päivänä. Meidän joulumme myös päättyy vasta Nuutin päivänä eli 13.tammikuuta. "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Noudatan siis edelleen vanhan kansaperinteen joulukäsitettä eli joulumme jatkuu vielä loppiaisen yli. Haluan kunnioittaa oppimaani tapaa mutta jokainen tekee oman joulunsa kanssa juuri kuten haluaa ja kokee oikeaksi.  

Aattoiltana kävimme perinteisesti Irjalan hautausmaalla Vihdissä sytyttämässä kynttilät poisnukkuneiden haudoille. Luminen hautausmaa näytti todella kauniilta kun lukemattomia kynttilälyhtyjä jo paloi siellä. Jouluaaton sää oli muuten poikkeuksellisesti aurinkoinen mutta muistin/ehdin kuvata hautausmaalta vain kauniin auringonlaskun. Se antoi jo lupauksen siitä, että päivä on pidentynyt ja ollaan menossa kohti valoa. 
Viimeiset kolme päivää olen saanut herkutella jouluruuilla, joita kaipaan aina jo joulukuun alussa. Riisipuuroahan meillä syödään kotona ympäri vuoden kanelin ja sokerin kanssa mutta muuten jouluruokia minä nautin jouluaaton ja loppiaisen välisenä aikana. Olen nykyään laiska kokki eli ostan joko "äitien tekemät" ja Kokkikartanon joululaatikot valmiina. Aikani ei riitä ja kiireessä on yhtenä jouluna vuosia sitten jouduttu tikkaamaan kämmentä kun veitsi putosi kiireessä sen läpi. Kaikkea ei tarvitse ehtiä tehdä itse opin minäkin kantapään kautta. Pitää osata olla armollinen itselleen. 

Jouluaterialla söimme taas perinteisesti ensin kaloja, mätiä, äyriäisiä ennen siirtymistä kinkkuun, joululaatikoihin, rosolliin ja muihin lisäkkeisiin. Yritin aina hillitä kalapöydästä syömistä, että jaksaisin sitten myös lämmintä ruokaa mutta usein kalapuolta tulee syötyä enemmän. Kalat ja nimenomaan mäti ovat vain niin hyviä, että usein niitä tulee syötyä vähän liikaa. 


Jälkiruoaksi meillä on kahvin kanssa nautittu piparkakkuja - kaupasta ostettuja -  kun en ehtinyt tänä vuonna leipoa kuin joulutorttuja ja mausteista joulukakkua. Piparkakkutalon suunnittelin tekeväni kuten viime joulunakin mutta se jäi suunnitelman asteella kun päivät ja tunnit kävivät vähiin. Ehkä taas ensi vuonna. Olen miettinyt onkohan joulukuu nykyään lyhyempi kuin ennen vai onko minulla vain enemmän hommaa :D   


Meillä kotona Mimmi ei ole enää tänä jouluna ollut yhtä kiinnostunut joulukoristeista ja -kukista kuin viime vuonna. Tosin onhan se jo vuoden vanhempi kuin silloin. Joulukukkina meillä on tänä vuonna amarylliksia ja hyasintteja. Tein joulukukkiin kotona omat "istutukset" eli löysin Rustasta vihreää samalta - oli muuten Norjasta kotoisin - ja laitoin sitä mullan päälle sekä viime vuonna Emma's & Mama's verkkokaupasta ostettuja kärpässieniä sekä isoja pähkinöitä. Punaisia tulppaaneita olisin halunnut mutta niitä ei ollut lähikaupassa eikä ollut aikaa enää lähteä kukkakauppaan. Ehkä saan niitä ensi viikolla jostain. Ensimmäiset tämän sesongin valkoiset tulppaanit ostin jo pari viikkoa sitten. 


Joulukoristeet ovat pitkälle samoja mitä aiempinakin jouluina. Esimerkiksi tuo enkelikoriste on varmaan 20 vuotta sitten ostettu Tiimarista - muistatteko vielä tämän superihanan kaupan - ja pidän siitä edelleen. Minähän olin vuosia haaveillut omista Pähkinänsärkijöistä ja ostinkin niitä sitten viime vuonna useita. Pakko myöntää heikkouteni näihin puisiin nukkehahmoihin eli jo ennen joulua tilasin Newportin joulualesta jo joulukuun alkupuolella kolme uutta Pähkinänsärkijää -20% alennuksella. Toimitus kesti reilut kaksi viikkoa joten mietin jo kuumeisesti ovatko ne hukkuneet jonnekin. Onneksi tulivat vihdoin ja ihan ehjiä perille. 

Tuleeko näistä joku keräilyharrastus jää nähtäväksi mutta aina kun alkaa jotain keräilemään kannattaa miettiä missä niitä säilyttää kun ei ole jouluaika. Minusta Pähkinänsärkijät kuuluvat vain jouluun. Perustelin tätä ostostani sillä, että ennen joulua laitoin Fidalle kiertoon 5 isoa jätesäkillistä vaatteita, kodintekstiileitä, kenkiä, saappaita jne. ja lisäksi myös astioita sekä esineitä, joita en enää tarvitse. Käytin ensimmäistä kertaa muuten Fidan ilmaista noutopalvelua, joka toimi äärimmäisen hyvin eli voin suositella. 
Mimmi sai kolme joululahjaa aattona joten meillä kyllä riitti "vilinää ja vilskettä mutta onneksi ei helinää ja helskettä" kuten jo Instagramin puolelle postailin. Mimmiltä piti välillä ottaa osa leluista pois kun meno kävi niin hurjaksi. Mimmi käyttäytyi kuin pieni lapsi eli ensi kerralla ei noin montaa lelua kerralla päästä vähemmällä juoksulla. 


Joulutunnelmointia vai mahtaako tässä kuvassa väsyttää jo? Onneksi minulla on huomenna vielä lomapäivä ja sitten taas työt kutsuvat. 

Miten teidän joulunne sujui? Mikä oli joulupöydän herkku? Kävikö Joulupukki ja tuliko lahjoja? Lomailetko vielä vai kutsuuko jo työt? Kivoja välipäiviä kaikille!
 


2 kommenttia:

 1. Voi tuli vesi kielelle, vaikka jouluruoat eivät enää ihan houkuttelekaan. Mäti on suurta herkkuani eikä meillä sitä nyt ollut. Samoin graavi lohi on niin hyvää ja sitä meillä on joka joulu kun kaikki siitä tykkäävät. Joulutortut ja taatelikakun tein tänä jouluna airfryerissä ja hyviä tuli. Samoin lanttulaatikon valmistin sillä.
  Meillä ei jakseta joulua pitää Nuutinpäivään saakka, vaan useimmiten jo Uudenvuoden jälkeen haluan korjata koristeet pois. Saa nähdä miten kauan tällä kertaa saavat olla paikoillaan.
  Ihanaa loppuvuotta sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ja kiva kuulla, että kuvani saavat veden herahtamaan kielelle ♥ Mäti on täällä päässä suurta herkkua kuten myös graavattu lohi ja nyt kun kirjoitin tätä kommenttia sinulle minulle tuli ihan hirveä himo saada molempia. Jännää, että olet tehnyt joululeivonnaiset airfryesissä. Minun on varmaan investoitava siihen ja aloitettava myös ruoan valmistaminen sillä. Niin moni on kehunut! ihanaa loppiaista Kristiina ♥

   Poista