joulukuuta 07, 2022

Koira ystävän turvallinen joulunaika

 

Kun ensimmäinen jackrussellini Minnie 4.joulukuuta 2005 saapui meille olin ihan noviisi mitä kaikkea pitää ottaa huomioon koiran ja joulunvieton suhteen. Vaikka olin lukenut useita koiran hoito-oppaita moni asia opittiin kantapään kautta. Viime jouluna Mimmi oli jo 9 kuukauden ikäinen pentu ja olin jo vuosien kokemuksen jälkeen sisäistänyt juuri jouluun liittyvät "vaaratekijät koiralle". Olin siis paremmin varautunut mitä kannattaa ja mitä ei kannata antaa koiran/pennun tehdä tai syödä jouluna. Ystäväperheeseen on tullut juuri pari viikkoa sitten pieni koiranpentu ja lupasin ystävälleni koota tänne blogiin pienen postauksen siitä miten luodaan turvallinen joulu karvaiselle, uudelle koiraystävälle. Toivottavasti tästä on apua muillekin uusille koiranomistajille. 


Koira ja joulukukat

Jouluna kotiin hankitaan joulukukkia luomaan joulutunnelmaa ja tuomaan joulun tuoksua taloon. Joulukukista mm. joulutähti, hyasintti, amaryllis, jouluruusu ja tulppaanit ovat koiralle myrkyllisiä. Minnie kanssa kaikki joulukukat oli sijoitettu niin korkealle ettei sillä ollut mahdollisuutta maistella kasveja ohi mennessään. Mimmi osoitti viime jouluna ihan pientä kiinnostusta joulukukkiin mutta ne oli sen verran vaikeasti tavoitettavissa ettei suuhun eksynyt mitään. Jouluruoat ja joulukinkku

Kuten Tonttujen jouluyö -joululaulussa rallatellaan joulupöydässä "herkkua on siinä monenlaista, monenlaista" ja ne herkut kiinnostavat myös koiraa. Koko joulun ajan kotona on lukemattomia erilaisia ja mielenkiintoisia tuoksua, jotka saavat koiran kiinnostumaan. Jouluruokien rippeitä ei kannata antaa koiralle koska sen vatsa ei ole tottunut niihin ja esimerkiksi kinkussa on runsaasti sekä rasvaa että suolaa, jotka eivät sovin koiralle. Uunista tullut kinkku myös kiinnostaa koiraa joten kannattaa sijoittaa kinkku koiran ulottumattomiin. Vuosia sitten työkaverini koira oli päässyt perheen kuistille missä kinkku oli jäähtymässä ja kinkusta oli kadonnut paljon ennen kuin isäntäväki ehti hätiin. Koiran vatsa meni ihan sekaisin ja joulu ei ollut kenellekään kivaa sen jälkeen. Koira voi saada myös akuutin haimatulehduksen valtavasta rasvamäärästä. Kinkun rasva ja verkko ovat koirasta ihan vastustamattomia herkkuja joten kannattaa laittaa nekin tarpeeksi korkealle ja estää koiran pääsy jäteastiaan. 

Suklaa ja muut jouluherkut

Koiralle voivat suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat ihan pieninäkin määrinä aiheuttaa myrkytyksen joten älä jätä liian alhaalla oleville tasoille em. jouluherkkuja. Myös muut joulukarkit, jotka sisältävät makeutusaineena ksylitolia ovat koiralle hyvin vaarallisia. Koiran vatsa ei myöskään kestä hiivaa, joten pullataikinaa tai muutakaan kohotettua taikinaa koiran ei pitäisi päästä koskaan nautiskelemaan. Koirille on olemassa myös omaa "koirien suklaata", jota mm. koirien adventtikalenterit sisältävät ellei siellä ole muita koiranherkkuja. Itse suosin koirille tarkoitettu herkkuja palkkiona suorituksesta. Kynttilät ja steariini

Mimmiä kynttilät kiinnostivat ihan hurjasti viime jouluna. Minnie puolestaan ei koskaan edes kiinnittänyt niihin huomiota. Koirissa on myös toki yksilöllisiä eroja vaikka olisivat samaa rotuakin. Steariini maistuu koirasta hyvälle ja viiksikarvat voivat kärventyä jos työntää kirsunsa liian lähelle kynttilää tai tuikkua. Toki myös tulipalon riski kasvaa jos koira pääsee innoissaan vaikka kaatamaan kynttilät ja lyhdyt terassilla. 
Joulukuusi

Meidän kodissa oli aina aito joulukuusi siihen saakka kunnes Minnie saapui taloon. Ensimmäisenä jouluna se oli niin pieni pentu, että päätettiin jättää kuusi hankkimatta. Toisen joulun alla kävimme kummipoikani luona, jossa villi Minnie joi joulukuusenjalasta vettä ja sen jälkeen lähes kaatoi joulukuusen joten meille ei sitten ole joulukuusta sisälle kotiin hankittu. Koristeet joulukuusessa myös kiinnostavat koiria joten tarpeeksi ylhäälle ripustaminen voi auttaa siihen. Monissa joulukuusen koristeissa on vielä houkuttelevia värejä ja kimallusta, joka lisää kiinnostusta. 

Joululahjat, joulupaperi ja narut

Mitään ruokaa tai makeisia sisältäviä joulupaketteja ei kannata jättää kuusen alle. Vuosia sitten kuulin tapauksesta, jossa joulusuklaarasiat oli perheen spanielin toimesta avattua ja osa suklaasta myös syöty. Koira jäi onneksi henkiin mutta joulunvietto keskeytyi kun piti kiireellä lähteä eläinlääkäri päivystykseen.
Kahisevat ja kivasta revittävät joulupaperit ovat koirista ihan superhauskoja kuten myös joulupakettien narut. Kannattaa olla tarkkana ettei koira syö em. tuotteita ettei tule suolitukoksia vierasesineistä. Monet lahjanarut ovat myös tosi teräviä joten koiran ikenet voivat haavautua. 

Siivousaineet

Jouluna myös siivotaan paljon joten myös erilaisia puhdistusaine pulloja käytetään ahkerasti. Koirien kanssa kannattaa toimia kuten pienten lasten kanssa  - älä jätä mitään myrkyllistä lasten ulottuville. Vuosia sitten kuulin jutun, jossa pieni lapsi oli päässyt nuolaisemaan WC-ankkapulloa mutta ei toki saanut sitä auki pullon turvakorkin ansiosta. Koirilla on puolestaan puruvoimaa ja terävät hampaat, joilla kyllä erilaiset siivousaineet saadaan esille halutessa. Mitään siivousaineita ei kannata jättää koirien ulottuville niin ei satu mitään ikävää. 

Tassu-Apu on koonnut hyvän muistilistan joulun vaaroista koirille. 

Postauksen kuvat on valittu minun vanhoista joulupostauksista, samoin kuvat sekä Minniestä että Mimmistä. Mukavaa joulunodotusta sekä koirille että heidän palvelusväelleen 
6 kommenttia:

 1. Aika paljon kaikkea pitää huomioida jotta koirankin joulunvietto sujuisi turvallisesti. Ja aika monen kirjoittamasi asian välttäminen olisi hyvä ihmisillekin, mutta onneksi jouluruokia syödään vain kerran vuodessa :) Hyviä ohjeita uusille koiranomistajille annoit.
  Turvallista ja tunnelmallista joulun viettoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pentukoiran kanssa saa olla vielä tarkempi ja usein kun koira aikuistuu se ei enää ole kiinnostunut joulujutuista. Toisaalta juuri jackrusselli on aina kiinnostuntu kaikesta oli sen minkä ikäinen tahansa. Koiran on vaikea vastustaa jouluisia tuoksuja ja juuri jäähtymään jätetty kinkku onkin saattanut mennä parempiin suihin aika äkkiä. Ystäväni kiitteli myös näistä ohjeista ja päättivät etteivät vielä tänä jouluna tuo sisälle joulukuusta.

   Tuo on muuten ihan totta, että me ihmisetkin tarvitsisimme jouluksi vähän ohjeita joskus. Toisaalta joulu on vain kerran vuodessa joten en huolestuisi ihan hirveästi jos silloin lipsutaan ylen syömään joulun ja uudenvuoden aikaan jos sitten taas palataan ruotuun.

   Kivaa viikonloppua Kristiina ♥

   Poista
 2. Jaoin postauksesi tyttärelleni, joilla on ensimmäistä joulua oma ihana Noomi koiruliini.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit Outi ♥ Kaikki on Noomille uutta ja ihmeellistä mutta kyllä hän oppi ajan myötä. Kivaa viikonloppua ♥

   Poista
 3. Tarmo ei ollut varas, vaikka kuono joskus kävikin olohuoneen pöydällä haistelemassa mitä kulhossa mahtoi olla. Kinkun ja Tarmon väliin ei kuitenkaan kannattanut mennä jos joku oli kinkkua leikkaamassa. Tarmo ilmoitti suorin sanoin murahtamalla haluavansa pitää suoran näköyhteyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska muisto Tarmosta ♥ Tarmo oli päättänyt katsella tarkkana kinkun siivuttamista ja hyvä ettei kukaan mennyt siihen väliin. Koiratkin usein vuosien saatossa oppivat joulujutut mutta ruoantuoksua niiden on kyllä aina aika vaikea vastustaa. On toki myös rotukohtaista myös.

   Poista