joulukuuta 15, 2013

Loviisan Joulu 2013

Eilen oli jännä päivä sillä lähdin ensimmäistä kertaa tutustumaan Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumaan Loviisassa. Olenkin täällä jo aiemmin bloggaillut Loviisan Wanhoista taloista ja silloin paikkakuntalaiset Carita ja Heikki molemmat kehottivat minua pistäytymään myös joulukuussa heidän kotikaupungissaan. Hain ystäväni Niinan hyvissä ajoin aamusta ja lähdimme aurinkoisessa talvisäässä ajelemaan Loviisaa kohti. Piti ihan kaivaa aurinkolasit nenälle niin kirkkaasti ja matalalla aurinko paistoi. Hassua, että nyt parina päivänä on aurinko näyttäytynyt  kuin kevättalvella....mutta ei se minua ole haitannut - päinvastoin!

Loviisassa esiteltäviä joulukoteja oli tänä vuonna seitsemän kappaletta ja me ehdimme niistä kuuteen. Kuninkaanlampi jäi valitettavasti katsomatta ajanpuutteen takia!  Niina valisti minua, että siellä tarjotaan ihania venäläiseen tyyliin valmistettuja "Olgan paakkelsseja" eli suolaisia ja makeita joululeivonnaisia ja suussa sulavia kaalipiirakoista joten laitoin Kuninkaanlammen seuraavan joulun "Must to see!" -listalleni :)Loviisassa oli vain muutamia pakkasasteita mutta sen verran viileästi mereltä tuuli, että joudun käydä nappaamassa päälleni paikallisesta Seppälästä yhden mustan poolopaidan suojaamaan itseäni vilustumiselta. Reilu viikko jouluaattoon joten nyt ei todellakaan ole varaa saada valuvaa nenää tai kipeää kurkkua - koputtaa puuta....ja juo kuumaa tätä kirjoittaessaan....


Ensimmäinen talomme oli Pitkänpöydäntalo, jossa meidät vastaanotti jo pihamaalla talon emäntä Kaisa Korpela ja perheen suloinen, ruskea labbis Seda kaulassaan punainen joulukaulus  :) Sedaa näytti kiinnostavan keittiön leipomispuuhat ja saihan se nuolla sitten kulhoja kun Quiche Lorrainen piirakkatäytteet oli kaadettu vuokiin. Ihana pakkaus ja kiva juttu, että oli toipunut viime kesän ilkeästä ampiaisenpistosta. Sedan herkeämätön tuijotus muistutti ihan tilanteita meidän omasta keittiöstä. Kun itse leivon niin valkomusta russeli istuu koko ajan vieressäni ja tapittaa tummilla nappisilmillään jos jotain vaikka putoaisi lattialle tai tulisi muuten vain nuoltavaksi.... :D Minnie tietää, että kun on vatkattu jotain hänelle tulee takuuvarmasti hyvää myös.
Seuraavaksi Vackerbackan taloon, jonka näkemista todella odotin kesän jälkeen innolla. Talon toinen puoli oli vielä täysin remontin alla mutta sinne oli somistettu ihana talon emännän tekstiilitaiteilija Tina Karvosen joulupuoti. Minä rakastuin näihin humoristisen kippurakärkisiin joulusukkiin.
Aika veikeitä :) Myynnissä oli myös kynttilöitä, koruja, kasvivärjättyä lankaa ja kudonnaisia.

Oli aika siirtyä Karvosten perheen asuttamaan talon puoliskoon kun Tina kertoi, että sieltä saisi kuumaa marja-aroniasta tehtyä glögiä, pipareita ja torttuja. Todella persoonallisen kaunis koti ja monia minua viehättäviä asioita, esineitä, asetelmia. Kuten jo elokuun postauksessa kirjoitin pidän siitä, että tässä kodissa on klassikoita sekoitettuna vanhaan ihanassa suhteessa. Eikä turhaa pönötystä vaan elämisen makua sisustuksessa.Hauska syötävä, piparkakku adventtikalenteri. Tällainen täytyy varmaan väsätä itse ensi jouluna.
Tulisijan reunalla puolestaan roikkui se perinteisempi pussukka joulukalenteri - tällaisen olen itsekin tehnyt muutamana jouluna. Pusseihin on kiva piilottaa jotain pientä yllätystä.
Rakastan tätä Vackerbackan talon sisääntuloa kadulta pihapiirin! Tässä on jotain kuninkaallista.


Sitten otettiinkin suunnaksi Riemumaisterin Huvila koska viereiseen Ajurintaloon näytti menevän juuri bussilastillinen vierailijoita emmekä halunneet jäädä jonottamaan joten sinne palattaisiin sitten myöhemmin. Kesän vierailuun verrattuna Loviisassa on ihanan rauhallista ja taloissa vieraileviin ihmisiin törmäsi sattumalta kaduilla joten ei tietoakaan elokuisesta tungoksesta ja hälinästä. Kyllä Loviisassa hermo lepäsi ja kaikki olivat kovin ystävällisiä sekä jouluista lauantaina.

Riemumaisterin Huvila on saanut keväällä uudet asukkaat ja kokenut mukavan nuorennusleikkauksen aikaisempaan verrattuna. Päivi Mäkinen ja Aki Mattila asuttivat nyt taloa hurmaavan Martta-tyttärensä ja russelinsa - valitettavasti nimeä en nyt saa päähäni - kanssa ja viettävät itse asiassa  ensimmäistä jouluaan Loviisassa. Kauniin kodikas sisustus ja eteishallissa pieni käsityö-ja askartelupuoti. Pidin paljon talon lämminhenkisestä tunnelmasta.

Tämä vanha ikkunapoka yhdistettynä punavalkoisiin lapasiin ja joulupalloihin oli hurmaava. Ja söpöinen pikkukuusi viinintekopullossa - AAAH! Olen jotenkin myös rakastunut näihin neulottuihin joulukuusenkoristeisiin. Ensin vierastin norjalaisten Arnen ja Carloksen villapalloja mutta nyt olen vähän hurahtanut niihin ja miettinyt jo itse muutaman pallon neulomisesta.

Riemumaisterin Huvilassakin oli pöytä koreana jouluherkuista. Sääli ettei millään jaksanut syödä ja juoda jokaisessa talossa vaikka tarjoilut runsaita ja herkullisia olivatkin.

Saimme vielä käydä tonttupukuun sonnustautuneen Martan opastuksella perheen pihatalossa tutustumassa perheen russelipoikaan, joka oli suljettuna sinne joulukoti esittelyn ajaksi. Russeli kuulemma karkailee tontilta ja lähtee omille retkille Loviisan kaduilla. Olipas söpö koiruus ja todella terhakas pakkaus ja saimme joulusuukot molemmat Niinan kanssa läksiäislahjaksi.

Seuraavaksi sitten Ajurintalon joulutunnelmiin. Saimme kuulla talon isäntä Heikki Poralta, että talossa oli ollut todella bussilastillinen Venäjältä tulleita vierailijoita kun ensin sinne yritimme ja muutenkin väkeä oli riittänyt kiitettävästi. Ihailimme Ajurintalon pitkää, suoraa ja todella tasaista joulukuusta salissa. Heikki kertoi, että kaikkiin joulukoteihin toimitetaan joulukuuset ja todella kauniit kuuset olikin toimitettu. Joulukuusi olisi omassakin kodissa mukava mutta luulen ettei toimisi meidän russeliriiviön takia. Kuusesta luovuttiin kun koira tuli taloon.


Jotkut kyllä osaavat ottaa ihanan rennosti näin joulunaikaan :)

Seuraava kohteemme oli Muotokuja, joka on äärimmäisen minimalistinen uusi joulukoti. Täälläkin näytti niin jouluiselta ja erilaiselta kuin kesällä. Muotokujaakin on pitkään ja hartaasti remontoitu ja perhe viettää täällä nyt toista jouluaan. Perheen pieni, uusi, nelikuinen vauva pääsee viettämään täällä ensimmäistä jouluaan. Talossa on esillä ja myynnissä paikallisia design tuotteita, mm. talon emännän tekstiilitaitelija Anna Huhdanomia Muotokuja-tuotteita, Ruth Landesan Nämä-sarjan tuotteita sekä talon isännän, puuartesaani Patrick Hällstenin taidonnäytteitä.
Viimeinen kohteemme Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumassa oli Villa Aaltonen Pitkäkujalla. Niina oli kertonut minulle puutarhan glögipolusta, joka johtaisi glögikellariin. Ihana puutarha näin talvisaikaankin ja toden totta me päädyimme todella ihanaa ja romanttiseen kivijalassa sijaitsevaan glögikellariin. Sääli ettemme ehtineet juoda täällä glögejä koska kiirehdimme talon yläkertaan syömään kun nälkä alkoi jo ilmoitella läsnäolostaan.
Söimme herkullisen höyryävää kanttarellikeittoa, joka lämmitti mukavasti ja maistui taivaalliselta. Kuulimme samalla ikäväksemme ettei Villa Aaltosen talo ei ole ensi vuonna mukana Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumassa. Onhan tällaisen joulutapahtuman kahden viikonlopun järjestäminen kaikessa joulukiireessä ja hässäkässä melkoinen voimien koetus perheille ja nostan hattua, että jaksavat ja viitsivät päästää meitä vierailijoita ihaniin koteihin.


Ehdimme pikaisesti piipahtaa vielä muutamassa liikkeessä ennen kotiinlähtöä pääkaupunkiseudulle.
Pop-up kauppa Krinti, Villa Vanilla ja Coco ehdittiin koluta ja totta kai tehdä pieniä löytöjä myös. Loviisasta taitaa olla vaikea lähteä kotiin ilman yhtään kassia.
Kiitos kaikille ihanille perheille, jotka pääsitte meidät koteihinne ihailemaan
Wanhan Ajan Joulukoteja <3

Haluan toivottaa oikein hyvää joulun alusviikkoa kaikille ja rapsutuksia myös kaikille karvakavereille, jotka tapasin eilen.

Oikein mukavaa ja nautinnollista joulua <3

Keväällä tapaamme varmaan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa ja elokuussa sitten taas.
5 kommenttia:

 1. kaunista. hyviä kuvia. kivoja kissoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - sinä sitten mukana ensi vuonna - eikös niin!
   Kissoja näkyi monessa talossa ja pihoilla - mustia, valkoisia, harmaankirjavia....
   Ja koiria myös tuli paijailtua.....arvaa kun tulin kotiin miten Minsu nuuhkia minua :D

   Poista
 2. Kivoja kuvia, kiitoksia käynnistä ja tervetuloa kesällä uudestaan! Russelimme nimi oli Lasse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lassea vähän uumoilin, mutta en uskaltanut kirjoittaa tänne ettei mene koiruuden nimi väärin. Ehkä tuon oman russelini Minnien myös niin Lasse saa leikkikaverin :)

   Kiitos kutsusta ja varmaan tulen.

   Oikein mukavaa jouluodotusta teille ja rauhallista joulua kun se koittaa :)

   Poista
  2. Lassen karkailu ei ollut liioittelua, se kunnostautui joululomalla lähtemällä 2 kertaa omille teilleen. Ensin joulupäivänä juuri ennen päivällistä ja toisen kerran, kun piti lähteä Tukholmaan matkalle.. Molemmilla kerroilla ystävälliset paikalliset ihmiset toivat sen kotiin, ei olisi tullut itse. Tällä hetkellä se on koirien arestissa, eli saa liikkua ulkona vain hihnan perässä.

   Poista