marraskuuta 29, 2022

Nottbeckit, Tampereen kosmopoliitit -näyttely Tampereen Museo Milavidassa

 

Tampereen Näsinkalliolta löytyy upea uusbarokkinen palatsi nimeltään Näsilinna. Ehdottomasti paikka, jossa kaupungissa käydessään kannattaa joskus piipahtaa. Tämän yksinäisen ylväänä seisovan, valkoisen palatsin rakennutti Finlaysonin pietarislaislähtöisen patruunan Wilhelm von Nottbeckin poika Peter von Nottbeck. Komea rakennus valmistui vuonna 1898 ja sen suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede. 

Alun perin taloa kutsuttiin nimellä Milavida. Rakennuksen vaiherikas historia on traagisen kiinnostava ja vuodesta 2015 alkaen talossa on toiminut Museo Milavida, joka tarjoaa mielenkiintoisia näyttelyitä tiloissaan. Talon yksi näyttelyistä kertoo aina Nottbeckin suvun historiasta ja muut näyttelyt keskittyvät muotiin sekä muotoiluun. 


Milavidassa näkyy 1800-luvun kertaustyylien aika sekä vaikutteita eri tyylisuunnista. 

Milavida nimi on niin erikoinen, että monesti itse miettinyt mistä kummasta se mahtaa tulla ja mitä tarkoittaa. Nyt löysin Museo Milavidan Facebook-sivulta niin kaiken kattavan selityksen, että haluan jakaa sen tänne postaukseen myös. Ehkä moni muukin on pähkäillyt Milavida sanan alkuperää. Alla oleva teksti on kirjoitettu 5.toukokuuta 2015 ja itse uskon vahvasti alkuperän selvitykseen. Aamulehdessä oli samana keväänä käyty vilkasta keskustelua juuri avatun uuden museon erikoisesta nimestä.

"Täydellä varmuudella nimen alkuperää ei voida ehkä koskaan selvittää, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä se juontaa venäjän kieleen ja kulttuurialueelle. Von Nottbeckeilla oli kiinteät yhteydet Venäjälle ja etenkin Pietariin.
Von Nottbeckit eivät olleet ruotsinkielisiä, vaan koko Tampereella asumisaikansa heidän kotikielensä oli saksa. Toki he myös puhuivat ranskaa, venäjää ja englantia sekä vähitellen myös ruotsia ja suomea.
Milavida-nimen etymologia siis tuskin vie ruotsin kieleen ja peninkulmanlaajuiseen, vaan nimi tulee venäjästä ja tarkoittaa sulomaisemaa, kaunista näköalaa.
Nimellä on kuitenkin laajempikin arkkitehtoninen merkitys. Se on venäjänkielinen käännös italian belvedere-termistä eli tarkoittaa näköalapaviljonkia tai huonetta eli näköalan katseluun tarkoitettua rakennuksen osaa tai erillistä rakennelmaa, jossa ainakin osa seinistä on avoimia. Tämä kuvaus tosin sopii vielä paremmin von Nottbeckien ensimmäiseen, 1860 rakennettuun Milavida-nimiseen rakennukseen, joka sijaitsi alempana samaisella kalliolla.

1700- ja 1800-luvuilla venäläisissä aateliskartanoissa oli yleisesti Milavidoja. Tunnetuin lienee Moskovassa Tsartisynon keisarillisen palatsin puistossa oleva Milavida."


Wilhelm von Nottbeck (1818-1890) ehti asua ennen Tampereelle muuttoa useissa paikoissa Suomessa mm. Viipurissa, Kuopiossa ja Lahdessakin.

Nottbeckin suvun alkuperä on osittain epäselvä ja mahdollisesti suku on lähtöisin Saksan Westfalenista. Suvun esi-isiä on työskennellyt Munsterin hovioikeudessa jo 1500-luvun lopulla. Tallinnassa Nottbeckit ovat asuneet 1600-luvulta alkaen useiden sukupolvien ajan ja heidän kotikielensä oli saksa. Kauppias Carl Samuel Nottbeck muutti Pietariin, jossa hänestä kehittyi äärimmäisen merkittävä liikemies.

Nottbeckin nuorempi poika Wilhelm Nottbeck saapui Pietarista Tampereelle 1836 ja aloitti työt Finlaysonin tehtaalla, jonka hänen isänsä oli ostanut. Wilhelm kohosi tehtaan johtajaksi 1860 ja tiedetään, että Nottbeckilla oli hyvin läheiset yhteydet sekä Venäjän hoviin että myös keisari Aleksanteri II:een. Sekä Wilhelm että myös hänen veljensä Carl aateloitiin vuonna 1855 nimellä von Nottbeck. Paria vuotta myöhemmin suku otettiin jäseneksi ritarihuoneeseen ja kirjattiin ritarihuoneen aatelismatrikkeliin numerolla 221.

Kuva lainattu Ritarihuoneen nettisivuilta.



Vuonna 1847 Wilhelm avioitui kreivitär Constance von Mengdenin (1824-1888) kanssa.

Vuonna 1856 eli vuosi aateloinnin jälkeen Nottbeck sai toimia isäntänä kun Venäjän keisari Aleksanteri II saapui vierailulle Tampereelle. Maaliskuun 28.päivänä joukko kaupunkilaisia odotti lumisateessa korkea-arvoista keisarin seuruetta yli yön. Finlaysonin tehtaan työntekijät olivat muodostaneet ihan kunniakujan kun Aleksanteri II saapui vihdoin paikalle iltapäivällä. Kun itse edellisen kerran kävin museossa oli siellä "kuvitteellinen juhlapöytä" katettuna juuri tätä keisarin vierailua ajatellen ruokasaliin. Itse Milavida rakennustahan ei oltu vielä edes rakennettu keisarivierailun aikaan eli tämä illallinen oli tarjolla Nottbeckin perheen silloisessa kodissa.


Keisari Aleksanteri II ja keisarinna Maria Aleksandrovna vierailivat Tampereella 1856.


Pöytään oli katettu uusi juhla-astiasto keisariparin juhlavierailua varten. Lautasliinojen taittelusta näki mikä paikoista oli varattu miehille mikä naisille. Miesten lautasliina oli taiteltu siten, että liinat muistuttivat ristikkäin asetettuja kivääreitä kattauksessa. Naisten lautasliina oli puolestaan taiteltu naisellisempaan vähän ehkä simpukkamaiseen muotoon.


Uusi von Nottbeck vaakunalla koristeltu posliiniastiasto oli ensimmäistä kertaa esillä keisarin kunniaksi.


Mitä mahdettiin nauttia kristallinkruunun alla jää salaisuudeksi mutta varmasti Nottbeckin keittiön kokit olivat laittaneet vain parhaita herkkuja juhlapöytään korkea-arvoisille vieraille.





Sivupöydälle katetuista vaakunoilla varustetuista kupeista nautittiin sitten kahvia jonkun ihanan jälkiruoan kera ja ehkä myös punssia aterian päätteeksi.


Wilhelm von Nottbeck sai vaimonsa kanssa peräti seitsemän poikaa, joista yksi kuoli heti synnytyksessä ja yksi menehtyi 20-vuotiaana tapaturmassa. Kaikki viisi poikaa vaikuttivat merkittävästi Tampereen alueen liiketoimintaan ja kehittymiseen ja Wilhelm itse Suomen suurimman tehtaan johtajana siinä mukana. Von Nottbeck-suvun on yksityinen hautausmaa löytyy Lielahdesta.









Peter von Nottbeck ja Olga Karoliina von Tobiesen meni naimisiin ja perustivat perheen.


Yksi pojista Peter von Nottbeck (1858-1899) osti itselleen 1893 kaupungilta tontin Näsinkalliolta, jonne hän päätti rakennuttaa Milavidan palatsin itselleen ja perheelleen. Peter oli avioitunut Olga Karoliina von Tobiesenin (1860-1898) kanssa. Kun avaa Milavidan jykevän pääoven astuu sisälle palatsin valtavaan eteishalliin eli vestibyyliin, jonka ympärille huoneet kaikki huoneet sijoittuvat eri kerroksissa.








Eteishalli on todella näyttävä tila ja sen portaikko johtaa vierailijan ylös museokerroksiin. Ensimmäisestä kerros oli alun perin tarkoitettu edustuskäyttöön eli täällä voitiin vastaanottaa ja kestitä vieraita. Toisen kerroksen oli suunniteltu perheen käyttöön ja kolmas kerros oli palveluskunnan valtakuntaa. Näin isossa talossa on varmasti myös palvelijoita ollut melkoinen määrä.  


Kun talo aloitettiin restauroimaan 2013 palautettiin alakerta hyvin pitkälle sellaiseksi kuin se oli aikoinaan ollut von Nottbeckien aikana 1890-luvulla. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy nykyään Museokauppa, Café Milavida ja tilausravintola Nottbeck. Toinen kerros on Museo Milavidan tilaa. Remontti oli mitta eli kattorakenteet, julkisivut, sisätilat, sähköt ja viemäröinti uusittiin. 


Nottbeckin elämässä kaikki ei kuitenkaan valitettavasti mennyt ihan niin kuin oli suunniteltu. Peter von Nottbeck sai vaimonsa Olgan kanssa neljä lasta: Iris (1895), Andrée (1897) ja kaksoset Afred ja Olga (1898). Lasten äiti kuoli kaksosten synnytyksen yhteydessä ja Peter jäi neljän pienen lapsen kanssa yksin. Kun vaimo oli saatettu hautaan Lielahteen kävi ilmi, että Milavidan rakennusurakoitsija oli mennyt konkurssiin ja palatsi oli keskeneräinen. Keväällä 1899 Peter matkusti tapaamaan perhettään Pariisiin mutta hän kuoli vain seitsemän kuukautta vaimonsa jälkeen umpisuolentulehdukseen.


Pariskunnan lapset omistivat nyt palatsin, jossa he asuivat palveluskuntineen syksystä 1899 syksyyn 1902. Lasten huoltajiksi oli määrätty heidän setänsä Edvard ja Alexander von Nottbeck. Nottbeckin suku alkoi muuttaa pois Tampereelta sekä Suomesta määränpäänään Sveitsi. Lopulta Milavida myytiin Tampereen kaupungille 1905 ja rakennukselle annettiin uusi nimi Näsilinna. Tiloissa aloitti toimintansa alueen vanhin museo Hämeen museo. Tästä voit kurkistaa tarkemmin mitä kaikkea rakennukselle ehti tapahtua vuosien saatossa ennen kuin siitä tuli Museo Milavida. 



Milavidassa on avattu Palatsin joulu (18.11.2022-8.1.2023) eli Nottbeckit ovat siirtyneet viettämään joulua kodissaan, joka on myös puettu 1800-luvun lopun jouluasuun. Milavidan Facebook -sivuilla on ihania joulukuvia tapahtumasta. Toisen kerroksen Vivienne Westwood - muotia yksityiskokoelma (29.4.2022-12.2.2023) on myös kiehtovaa katsottavaa. Minä vierailin Milavidassa heinäkuussa ja tästä pääset lukemaan postaukseni Westwoodin näyttelystä, joka on huikea! 

Tampereella on menossa myös Tampereen Valoviikot (28.10.2022-8.1.2023) ja sinne jos vain aika suinkaan antaa myöden myös Marjon matka tulee käymään joulukuussa. Katsotaan miten käy ja ehdinkö Manseen saakka. 

Milavia on Museokortti kohde ja löytyy osoitteesta Milavidanrinne 8, 33210 Tampere. Museon sivuilta lisätietoa aukioloajoista. 



2 kommenttia:

  1. Onpa kyllä upean näköinen talo tai paremminkin kartano. Aikamoinen historia tällä perheellä ja talolla.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tällä palatsilla on koko ja näköä mutta melko surullinen menneisyys ajatellen sitä, että lapsille jäi kyllä valtava talo mutta molemmat vanhemmat menetettiin. Kivaa ja lumista viikkoa Outi ♥

      Poista