joulukuuta 16, 2022

Talvipuutarhassa on taas ihana jouluOn taas se aika vuodesta kun minun askeleeni johtivat kohden ihanaa, vanhaa Talvipuutarhaa! Talvipuutarhalla on aivan erityinen paikka minun sydämessäni ja olen käynyt siellä jopa kesken työpäivän nauttimassa vartin ajan kahvikupposesta ennen seuraavaa tiukkaa tapaamista. Vehreys ympärillä rauhoittaa kuten myös toinen rentoutumistapani eli merelle tuijottelu joten ihan ykköspaikka ladata akut seuraavaan koitokseen. Koronavuodet valitettavasti sulkivat paikan pitkäksi aikaa ja katselin juuri, että edellinen joulupostaus täältä on tehty 2019 joulukuussa ja sen jälkeen 2022 Talvipuutarhan pääsiäisestä. Nyt oli sitten todella korkea aika kurkistaa yli 120-vuotta vanhan Talvipuutarhan sisälle ja nauttia sen joulusta ihan rauhassa.

Jos Talvipuutarhan pitkä historia, paikan rakennuttaja ja arkkitehti kiinnostavat voit kurkistaa lisätietoja tästä. Parasta tässä tapahtumassa on se, että se jatkuu kuten aina loppiaiseen saakka. Jos haluat käydä siellä rauhassa onnistuu se parhaiten juuri päiväsaikaan kun ihmisiä on huomattavasti vähemmän liikkeellä kuin viikonloppuisin. 

Täällä rehevän kasvillisuuden ja kauniisti kukkivien kasvien välissä seikkaillessa kannattaa pitää silmät auki sillä pieniä punanuttuisia ja tonttulakilla varustettuja hahmoja näytti hiipivän vähän siellä sun täällä. Sisääntuloaulan tontut olivat varustautuneet ihan suksilla näin lumisateiden kunniaksi. 

Iskin myös silmäni tähän vaaleanpunaiseen amaryllikseen. Muistelen, että kodissamme olisi joskus ollut tällainen hennon vaaleanpunainen kaunotar. Äärimmäisen kaunis väritys! Viime vuosina olen suosinut valkoisia ja punaisia ritarinkukkia eli amarylliksiä. Amaryllis on meidän jouluumme kuuluva kukka ehdottomasti mutta riittävän ylhäälle sijoitettuna ettei Mimmi pääse maistelemaan sitä.

Amaryllis voi olla myös tällainen pienikukkainen, jonka kukat muistuttavat vähän hämähäkkiä. Kukkien terälehdet olivat myös poikkeuksellisen terävät. Aika hauska lajike - olisiko ollut Bogota - ja myös todella sirokukkainen verrattuna kerrottuihin amarylliksiin.Lisää tonttuja ja katsokaan nyt tuota jouluhymyä, joka sai minutkin hymyilemään!Valitessaan kotiin hyasintteja on ihan varmaa, että kotona leijailee myös niiden tuoksu. Siniset ovat ehdottomasti vahvimpia tuoksultaan, vaaleanpunaiset tuoksuvat keskikertaisesti ja valkoiset ovat tuoksultaan miedoimpia. Mutta on hyvä pitää mielessään ettei tuoksuttomia hyasintteja ole olemassakaan. Olen kerran keväällä onnistunut löytämään keltaisia hyasintteja ja ne olivat todella kauniita. Hyasintti on muuten kotoisin Turkin ja Syyrian länsiosista. Se on ollut jo 1800-luvulta lähtien suosittu ja arvostettu kasvi meidän Suomi-kodeissamme juuri jouluna. Hyasintteja meidänkin joulukodista tulee löytymään. Karppialtaan luona kauniit jouluseppeleet somistivat joulutunnelmaa. Tottahan toki myös piti tarkistaa mitä koristekarpeille kuului ja siellä ne hyvin tyytyväisenä uivat jouluisissa tunnelmissa. Koikarppi eli koristekarppi oli alun perin ruokakalaksi kasvatetun tavallisen karpin värimuunnos, joka levisi Kiinan kautta Japaniin ja sieltä toisen maailmansodan aikana myös Eurooppaan. Karppi kesyyntyy helposti ja se oppii tunnistamaan ruokkijansa syöden hänen kädestään. Joulutähdet jätän suosiolla ostamatta kotiin koska en koskaan onnistu pitämään niitä hengissä kovin pitkään. Ehkä olen kastellut liikaa tai liian vähän mutta hyvin nopeasti minun joulutähteni on ollut entinen ja huonovointisen näköinen. Tämän sesongin suosikkiväri näyttää joulutähdissä olevan vaaleanpunainen.

Ketkä siellä oikein ovat piilossa, söpöjä pikku poroja! Talvipuutarhassa kannattaa katselle myös sekä alas- että ylöspäin koska milloinkaan ei voi olla varma minkä hahmon näkee seuraavaksi.


Toinen minun kompastuskiveni joulukukissa on jouluruusu. Olen monena jouluna hankkinut itse sen tai saanut lahjaksi mutta viherpeukaloni ei riittänyt kukan kovin pitkään menestymiseen. Valkoinen jouluruusu on äärimmäisen kaunis ja toivoisin vielä joskus onnistuvani sen kanssa. 

Kävin kurkistamassa miten Talvipuutarhan marraskuun kaktukset ja joulukaktukset kukkivat. Minun marraskaktukseni sain aikaan nyt seitsemän kukkaa joten vähän se pitäisi vielä parantaa päästäkseen näiden kaunottarien rinnalle. Ihan mielettömiä! 


Kierreportaiden syvennyksessä oli aivan valtavasti tonttuja kokoontunut yhteen. Ehkä heillä oli menossa joku tulevaa jouluaattoa koskeva palaveri miten kukin tulee toimimaan. Iskin silmäni tonttujen lisäksi skimmiaan, joka on ainavihanta, pieni pensas Aasiasta. Olen kerran saanut joulukukaksi skimmian ja sen kanssa meni oikein loistavasti pitkään. Skimmia on siitä jännä, että sen nuput eivät koskaan aukea eli pystyvät aina supussa.

Talvipuutarha on avoinna aina 7.tammikuuta 2023 asti eli loppiaiseen. Lauantaina 17.joulukuuta HYMSKK - Helsingin yliopiston musiikkiseuran kamarikuoron joulukonsertti Talvipuutarhassa klo 14 ja vapaa pääsy. Nukketeatteri Sytkyt esiintyy perinteisesti Talvipuutarhan joulussa ja tänä vuonna esitetään Pähkinänsärkijä. Tästä löydät tarkemmat esitysajat sekä myös Talvipuutarhan aukioloajat. Talvipuutarha löytyy osoitteesta Hammarskjöldintie 1, Töölönlahden kupeesta. Maanantaisin puutarha on kiinni kun on kasvien huoltopäivä. 
10 kommenttia:

 1. Aivan ihanalta näyttää tuo jouluinen Talvipuutarha. Ihana kuva tuo jossa tontut ovat kokoontuneet oviaukkoon. Tunnelmallista joulun odotusta sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Tuo syvennys mitä nouset siis kierreportaat ylöspäin aina varattuna eli sieltä on vaikea ottaa valokuvia. Monena vuonna olen oikein kytännyt koska siellä ei istuttaisi kahvittelemassa jotta pääsisin istahtamaan sinne hetkeksi mutta paikka on todella suosittu. Talvipuutarhaan saa siis ottaa omat eväät kahveineen mukaan mutta totta kai kaikki suosivat juuri tuota istumapaikkaa. Ehkä joskus vielä onnistaa. Mukavaa jouluodotusta ♥

   Poista
 2. Aivan ihana paikka! Se on minusta aivan mahtava yhdistelmä - kukkia ja joulutunnelmat. Vaikka kukat jouluksi on suhteellisen uusi keksintö, olisko edes 150 vuotta, mutta se on yksi asioista, jotka kuuluvat jouluun. Kukista minulle kelpaa kaikki: joulutähti, hyasintti, tulppaanit, amaryllikset…

  Ihanaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - Talvipuutarha on kyllä todella kaunis ja historiallinen paikka.

   Itse asiassa joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870-1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.

   Poista
 3. Tuonne olisi ilo tulla vierailemaan. Houkuttelevalta vaikuttaa! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Helsinkiin Tuija ♥ Talvipuutarha on kaunis kaikkina vuodenaikoina ja kesällä myös sen ruusutarha on upea.

   Poista
 4. Talvipuutarha on minun suosikkipaikkojani. Siitä on kyllä nyt useampi vuosi, kun olen käynyt siellä joulun aikaan. Me välillä teemme sinne eväsretkiä ja olemme jopa viettäneet siellä esikoisen synttäreitä hänen kummiensa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme siis molemmat Talvipuutarha faneja ♥

   Kun itse vierailin siellä nyt joulutapahtumassa oli paikalla myös iso joukko eläkeläisrouvia, joilla oli kahvitermokset ja joulutorttuja mukana joten selkeästi viettivät pikkujoulujuhlia kun lahjojakin vaihdettiin. Rouvat olivat niin iloisella ja puheliaalla tuulella kun kuljin heidän ohitseen.

   Poista
 5. Siis tuo on kyllä niin taianomainen paikka, aivan ihana ❤️ Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Kivaa jouluviikkoa myös sinulle ♥

   Poista