joulukuuta 20, 2022

Rainbow River valopuisto tuo valoa pimeyteen

 

Vuosi 2022 on ollut merkityksellinen meille espoolaisille sillä kaupunkimme on viettänyt 50-vuotisjuhliaan koko vuoden. Pitkän historian omaavasta Espoosta tuli 1963 kauppala ja vuonna 1972 lopulta myös kaupunki. Espoon 50 vuotta kaupunkina -teemavuosi huipentuu nyt vuodenvaihteessa Espoon keskuksessa värikkääseen Rainbow River -taikamaahan. Espoon tuomiokirkon läheisyyteen, Espoonjoen maisemaan luotu valokokonaisuus on avoinna 17.12.2022 - 6.1.2023 välisenä aikana. Joten ei hätää jos et ehdi nyt joulukiireiltäsi tänne samoilemaan. Aikaa on loppiaiseen saakka. 

Tämän talvisen sateenkaarenvärisen ihmemaan on mahdollistanut Kaupunkitapahtumat Espoo ja sen on toteuttanut Flowers of Life taideryhmä. Suomalainen aivan huikea UV-valotaiteeseen erikoistunut taideryhmä on itselleni tuttu mm. LUX Helsinki -tapahtumasta ja Linnanmäen Valokarnevaaleilta vuosien varrelta. Ryhmän kolmiulotteisen visuaaliset elementit ovat väritykseltään todella kauniin sadunomaisia. Ryhmä on perustettu 2005 ja se on vieraillut 24 maassa sekä toteuttanut myös ympäri Suomea muitakin taideinstallaatioita. 

Flowers of Life -taideryhmän pääsuunnittelija Veikko Lappalainen luonnehtii Rainbow Riveria seuraavasti.

 "Joen virtaus keskellä pimeintä vuodenaikaa. Auringonvalon heijastukset vesipisaroissa saavat aikaan sateenkaaria ja värien juhlan pimeyden keskelle. Koko joenvarsi muuttuu sateenkaarien värittämäksi taikamaaksi. Varsinainen värikylpy läpi pimeimmän ajan lomien, aina loppiaiseen saakka!"

Rainbow River valopuistoon voi tutustua jättämällä auton Espoon tuomiokirkon parkkipaikalla ja lähtemällä Espoonjoen vartta molemmin puolin kulkevia kevyen liikenteen väyliä pitkiä seuraillen jokea. Koska lämpötila on nyt laskenut ja lumi alkanut sulaa pitävät kengät on hyvä vetää jalkaansa. Väylät on hiekoitettu mutta itse suuntaisin tänään IceBugeissa Mimmin kanssa sinne kävelemään. Aloitin joululoman eilen ja palaan töihin 28.joulukuuta. Otin pienen tauon joulupuuhista ja suuntasimme Espoon tuomiokirkolle. Alueelle on vapaa pääsy.

Teosta voi käydä ihailemassa mihin aikaan tahansa mutta ehdottomasti parhaiten se pääse oikeuksiinsa näin iltahämärällä tai jopa pimeydessäkin. Joen toisella töyräällä seisova Espoon Tuomiokirkko luo arvokkaan tunnelman näille teoksille. 1400-luvulla Espoosta tuli itsenäinen seurakunta kun se aiemmin oli ollut Kirkkonummen alainen kappeliseurakunta. Espoon keskiaikainen kivikirkko rakennettiin 1480-luvulla talonpoikien aloitteesta.

Juuri tähän pimeimpään aikaan kaikki valotapahtumat ovat enemmän kuin tervetulleita tuomaan iloa ja valoa tähän pimeyteen. Päivän pituus on tänään tiistain Espoossa 5 tuntia 56 minuuttia. Aurinko nousi aamulla - vaikkei sitä kyllä missään vaihteessa näkynyt - klo 9.21 ja aurinko laski 15.16.


Mutta huomenna 21.joulukuuta on tärkeä päivä sillä silloin vietetään talvipäiväntasausta. Päivä on huomenna lyhyimmillään eli Maan kiertoakselin pohjoispää on kallistunut kauimmaksi Auringosta. Tällöin meidän pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten valoa. 


Mutta tärkeintä talvipäiväntasauksessa on se, että vuoden pimeimmän hetken jälkeen päivä alkaa taas pitenemään! Talvipäivänseisauksesta päivät alkavat pidetä hitaasti mutta varmasti noin viisi minuuttia viikossa. Vuoden vaihtuessa päivä on pidentynyt non vartilla. Nämä on niitä "pieniä kukonaskeleita valoa ja kevättä kohden". Käykää ihmeessä katsomassa Rainbow River -valotaidetta koska samalla näette myös aivan ihania vanhoja punamultataloja Espoonjoen varrella. Espoon tuomikirkko on kaunis eli sielläkin kannattaa piipahtaa. Yleensä siellä on jouluna seimiasetelmia esillä. 

Mukavaa tiistai päivän iltaa ja ei ole enää montaa yötä ja päivää jouluaattoon!

6 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! LUX Helsinki on minusta yksi vuoden hiennoimmista tapahtumista. Tänä vuonna meille saattaa käydä niin, että LUXiin pääsy jää viimeisen illan varaan. Aloin miettimään, että pitäisiköhän käydä ihailemassa valotaidetta Espoossa ja jättää LUX tänä vuonna väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ LUX Helsinki -tapahtuman ohjelmaa olen itsekin tässä jo katsellut läpi. LUX Korkeasaari alkaa jo 26.12.2022 ja loppuu 8.1.2023 eli Korkeasaaren jo Tapaninpäivänä. Espoon Tuomiokirkon ympäristön valaistus on minusta kyllä hieno mutta toki paljon suppeammalla alueella kuin LUX Helsinki ja kokonaistaideteos Flowers of Life -ryhmältä. Ehdottomasti kannatta kyllä matkata meille Espooseen niin näkee ainakin vähän valotaidetta jos LUX Helsinki jää väliin. Mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 2. Upeita kuvia. Täytyykin käydä tuolla loman aikana. Kiitos vinkistä, koska en ollut tajunnut että näin hieno nähtävyys on ihan tässä kodin lähettyvillä.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Ehdottomasti menet lomallasi tänne kävelemään ilta-aikaan ja kun on vielä ihan sinun kotinurkilla. Muista pitävät kengät koska siellä on nyt hurjan liukasta kun tullut vettä lumen päälle. Mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 3. Valitettavasti kaunis valotaideteos Espoon kirkkopuistossa on jälleen pimeänä.Onko kyseessä ilkivalta? 22.12.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ikävä kuulla, että valoteos on pimeänä. Toivottavasti kukaan ei tee sille tahallisesti ilkivaltaa. Ehkä kannattaa ottaa suoraan yhteyttä joko Espoon kaupunkiin tai Flowers of Life -ryhmään. Löysin juuri tiedon Flowers of Lifen Facebook -sivulta, että sähköjen kanssa oli ollut jotain ongelmia. Toivottavasti saavat korjattua ne pikaisesti ellei ole jo korjattu.

   Poista