joulukuuta 20, 2020

Tämän joulun uutuus on kokonaan sisäpaistista tehty HK Gourmetkinkku



HKScan Gourmetkinkku saatu

Tänä vuonna olen odottanut joulukinkun ensipuraisua makoisan sinapin kera jo lokakuun lopusta. Osallistuin nimittäin silloin jo netin välityksellä HKScanin perinteiseen jouluruokatilaisuuteen, jossa vuosittain valotetaan mitä suomalaisissa kodeissa kokataan ja syödään jouluna. Normaalisti tilaisuudessa on päästy aina totta kai myös maistelemaan ja tuoksuttelemaan jouluisia ruokaherkkuja mutta tänä vuonna vain katselemaan ja kuuntelemaan ruudun välityksellä. Vuoden 2020 joulusta tulee aika poikkeuksellinen monella tapaa. Emme todennäköisesti tee perinteisiä sukulaisvierailuita joulunpyhinä tai lennähdä etelän lämpöön viettämään juhlista jalointa. Pysyttelemme kotioloissa oman perheen kesken nauttien joulutunnelmasta. Joulusta tulee näin ehkä rauhallisempi, kotoisampi ja enemmän varmasti myös itse tehty kuin vuosikymmeniin. Toivottavasti jo vuoden kuluttua pääsemme taas palaamaan tuttuihin joulukuvioihimme. 





Olen erilaisten kalaherkkujen suuri ystävä jouluna mutta silti itse kaipaan aina myös kinkkua joululaatikoiden kera. Minulla on jo lapsuudesta saakka ollut tapana käydä napsimassa pieniä kinkkupalasia pitkin joulun aikaa "pikkusuolaiseksi". Tänä vuonna ehkä moni muukin kuin minä kaipaa perinteisiä jouluruokia koska yritysten pikkujouluja ja illanistujaisia ei ole nyt korona aikana ole juurikaan järjestetty kuin virtuaalisesti. HKScanin viime joulun jälkeen teettämän ruokakyselyn mukaan valtaosa (83%) on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että perinteinen joulukinkku ei ole menettämässä paikkaansa joulupöydän suosituimpana herkkuna. Kinkun suosio joulupöydän ykkösherkkuna on edelleen ylivoimainen eli kyselyyn vastanneista 90% kertoi hankkivansa sen. Seuraavat sijat menivät porkkana- ja lanttulaatikoille. Kotimaisuutta kinkussa arvostetaan ja 83% vastaajista kertoi valinneensa suomalaisen kinkun tarjonnasta. 



Jouluna jokainen kokoaan joulupöytäänsä juuri ne tarjottavat ja herkut, jotka ovat hänelle tärkeitä. Suurten ikäluokkien lapset pitävät kiinni vielä jouluperinteistä, mutta ei enää seuraava Z-sukupolvi. 1990-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa syntyneet nuoret aikuiset eivät välttämättä kaipaa tiettyjä ruokia jouluunsa perusteella "koska ne kuuluvat joulupöytään". Normaalisti me tuomme myös kaikki jouluiset herkut pöytään kerralla mutta ehkä jatkossa jouluruokailu siirtyy enemmän á la carte-tyyppiseksi eli ensin tarjoillaan alkupala, sitten pääruoka ja lopuksi jälkiruoka, uumoiltiin HKScanin ruokainfossa. Omaan jouluuni kuuluu myös olennaisesti se, että joulupöydässä istutaan kiireettömästi pitkään ja jokainen voi nauttia juuri sitä mitä itse haluaa.




Tämän joulun uutuus HKScanilla on sisäpaistista tehty viljaporsaan HK Gourmetkinkku, joka meilläkin sujahtaa uuniin tässä ihan lähipäivinä. Mikä parasta tämä pikkukinkku on luuton ja kevyesti harmaasuolattu sekä verkotettu. Gourmet kinkun päällä on pieni nahka ja rasva, joka suojaa ja mehevöittää lihaa paistamisen aikana. Tuote on runsasproteiininen ja laktoositon pakastekinkku. Kinkkujen koot vaihtelevat 1,5 - 3,5 kg. Muistathan, että jos unohdat ottaa kinkun sulamaan niin voit laittaa sen myös jäisenä uuniin. Älä menetä hermojasi tässä vaiheessa vaan tästä voit kurkistaa HKScanin ohjeet muutaman vuoden takaa. Jos kinkun liekittäminen kiinnostaa niin tästä näet siihen ohjeet - toimi kuitenkin varoen! Jos taas fritti kinkku siis friteerattu kinkku kiinnostaa niin siihenkin löydät ohjeet tästä. Tai sitten paistat vain sen juuri teidän perheelle tyypillisen perinteisen kinkun kuten aina ennenkin. 













Joulupöydässä voi muuten hyvin olla joulutapaksiakin tarjolla ja ehkä myös Z-sukupolvi voisi pitää niitä "ei niin perinteisinä jouluruokina". Tai jos joulupöydässä istuu vegaaneja niin HKScanilta löyty oivallinen jouluresepti siitä miten HK Vihreästä Jauhiksesta saadaan valmistettua vegaaninen joulumureke joulupöytään. Tätä olisin halunnut itse ehdottomasti maistaa tuossa lehdistötilaisuudessa mutta virtuaalisesti se ei oikein onnistunut :)




Vegaaninen joulumureke HK Vihreät Jauhiksesta

3 pkt HK Vihreät Jauhista
3 rkl kuivattua aprikoosia kuutioituna
3 rkl pistaaseja murskattuna
1⁄2 tl valkopippuria
1 tl kanelia
1 tl maustepippuria jauhettuna
1 tl neilikkaa jauhettuna
1 rkl hienonnettua rosmariinia
2 rkl rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti kulhossa. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja painele murekemassa vuokaan tiiviisti. Kypsennä 150-asteisessa (kiertoilma) uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä mureke vuoassaan.Voit käyttää murekkeen kylmänä pateen tapaan hillokkeiden ja hyvän leivän kera tai lämpöisenä esimerkiksi perunamuusin ja puolukoiden kera.




Jos vaihtoehtoisesti perheenne on enemmän kalkkunan ystävä niin ei hätää sillä Kariniemen pippurikalkkuna voisi kutkutella silloin juuri teidän makuhermojanne. Ohessa resepti pirppurikalkkunaan.

Pippuripaahdettu kalkkuna

1 pkt Kariniemen Kalkkunan filee, maustamaton
1 rkl rosepippureita
1 rkl viherpippureita
1⁄2 rkl mustapippureita
1 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl suolaa

Murskaa kaikki pippurit sekä fenkolin ja korianterin siemenet morttelissa karkeasti. Kuivaa kalkkunan fileen pinta talouspaperilla. Ripottele pintaan suola ja anna maustua puolisen tuntia. Hiero fileen pintaan mausteseos. Paahda filee pienessä määrässä öljyä ja voita kauniin paahteisen väriseksi. Kypsennä lopuksi 150-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes sisälämpö on 75 astetta. Jäähdytä yön yli, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa joulupöydässä kinkun tapaan.





Tai mitä jos minä tekisinkin tänä vuonna tuosta HK Gourmet kinkustani Crackling pork joulukinkun! Vähän erilaista twistiä joulupöytään ja "rouskuvaa rapeaa" olisi tämän variaation kanssa luvassa. Täytyypä tuumailla tätä ihan ajan kanssa ja kysellä muiden ruokailijoiden mielipiteitä. 

Crackling pork joulukinkku

1 kpl HK Viljaporsaan Gourmet kinkku
suolaa
rypsiöljyä

Poista kinkusta verkko. Kuivaa nahka huolellisesti. Säädä mattopuukon terä noin 3 milliä esiin. Vedä
kamaraan viiltoja noin puolen sentin välein niin, ettei terä mene kuitenkaan kamaran läpi. Hiero kamaraan rypsiöljyä ja suolaa. Nämä edesauttavat kauniin cracklingin muodostumisessa. Kuumenna kiertoilmauuni 240-asteeseen. Laita kinkku ritilälle ja uuninpelti ritilän alle. Paista noin 30 minuuttia, jolloin kamara rapeutuu ja alkaa ”kuplimaan”. Kun kamara on kauniisti rapeutunut, alenna uunin lämpö 100 asteeseen ja laita kinkkuun mittari. Jatka paistamista, kunnes kinkku on 75-asteinen.
Anna kinkun vetäytyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista. Nauti lämpimänä. Nahkan tulee olla rouskuvan rapeaa ja herkullista.

Huom: Crackling possun alkupaistossa tulee melkoisesti savua, joten kannattaa huolehtia riittävästä
ilmanvaihdosta.




Mukavia joulun ruokien valmisteluhetkiä sinne ruudun toiselle puolelle. Minä ajattelin nyt leipoa piparkakkua sydämeni kyllyydestä. Piparkakkutaloa en tänä vuonna ajanpuutteen takia ehdi väsätä mutta ensi jouluna taas sitten. Älkää ottako stressiä joulusta vaan rennoin ottein ja hymyssä suin 🎅🎄🤶

 Kuvat yhtä lukuunottamatta HKScan lehdistökuvia







8 kommenttia:

  1. Meillähän tämä kinkku syötiin poikkeuksellisesti jo marraskuussa ja mehevä hän se oli. Jouluksi tulee ihan pieni kinkku, oma painotuksen taitaa kuitenkin olla enemmän kalapuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te herkuttelit jo ennakkoon pyhäinpäivän kunniaksi :) Olisi minunkin tehnyt vähän mieli paistaa tuo herkku jo silloin mutta päätin kuitenkin säästää. Kyllä meillä on runsas kalapöytä mutta kyllä kinkkua on silti aina saatava. Muistan jo lapsuudesta, että "kinkkua käytiin vuolemassa pikkunälkään jouluna" eli peritty tapa :D

      Poista
  2. En ole ikinä paistanut joulukinkkua :) Meillä kinkun paistaa aina isäni. Lupasi paistaa tänä vuonnakin. Meille riitää pienempikin määrä kinkkua, koska lapset eivät edelleenkään esikoista lukuunottamatta juurikaan välitä jouluruuasta ja meillä taitaa mennä enemmän kaloja kuin kinkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun pitää rohkeasti käydä kinkun paistoon - ei ollenkaan vaikeaa! Itse asiassa äärimmäisen helppoa. Sinulla on kiltti isä <3 Meillä oli lapsuudenkodissani aina melko iso kinkku mutta vuosien myötä se on pienentynyt ja nykyään tuollainen 2-3 kg riittää oikein hyvin. Aiemmin myös HKScanin tilastojen mukaan kinkut olivat 6-7 kg ja kinkkua syötiin enemmän. Nyt kun joulupöydäsä on paljon vaihtoehto on kinkku niistä vain yksi. Jännää ettei teidän pojat syö jouluruokia. Itse olen syönyt esim. joululaatikoita ihan lapsesta saakka. Rosolliin halusin aina "vaaleanpunaista kermavaahtoa" ja jonain jouluna suutuin pienenä kun kermavaahto olikin valkoista :D Vaativa jo lapsena! Kalapöydän pitää myös olla runsas.

      Poista
  3. Pippurinen kalkkuna kuulostaa niin hyvältä. Meillä on yleensä kalkkunarulla tai savukalkkunaa juhlapöydässä. Muu perhe tykkää myös kalaruoista, mutta minä pitäydyn kalkkunassa ja laatikoissa.
    Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalkkunarulla ja savukalkkuna kuulostavat molemmat hyviltä vaihtoehdoilta myös. Kalaruoat ovat hyviä mutta sinä olit niille allerginen mutta hyvä, että muu perhe voi niitä syödä kuitenkin. Ystäväni on niin allerginen kaloille ettei niitä edes voi käsitellä samassa tilassa missä hän on.
      Ihanaa tiistaita Outi <3

      Poista
  4. Meillä on ollut aina HK Juhlakinkku luulla. Koska väkeä tänä vuonna vähemmän ruokapöydässä ostimme tämän. Kiitos suosituksista. Hyvää Joulua. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että hankitte myös HK Gourmet Kinkun. Paistoin omani toissapäivänä ja pakkohan sitä oli maistaa. Todella mureaa ja huomenna sitten syödään. Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi!

      Poista