joulukuuta 12, 2020

"Talven henki - Anna joulun tulla" on Ilona Pietiläisen tämän joulun uutuuskirja

 Kirja saatu arvostelukappaleena / Docendo

Tiistaina olin koko työpäivän kuin kissa pistoksissa koska kännykkääni tuli viesti "Kirjavälityksen lähetyksesi on noudettavissa 15.12. saakka postista." Olisin halunnut siltä istumalta rynnätä Sellon postiin noutamaan minulle lähetettyä arvostelukappaletta ihanan Ilona Pietiläisen uudesta joulukirjasta "Talven henki - Anna joulun tulla". Ilona Pietiläinen (s.1975) on valokuvaaja ja sisustustoimittaja. Hän on tehnyt jo aiemmin lukuisia ihania kirjoja ja hänen upeita töitään on julkaistu sisustuslehdissä. 

Ilonaan olen tutustunut bloggaamisen kautta ja ihaillut hänen mielikuvituksellisia valokuviaan hänen omilla Facebook sivuillaan. Ilonan perheen ihana Myrsky-koira on vienyt sydämeni suloisella olemuksellaan ja katsellaan. Ilona kuvaa tarinoita kotimiljöissä, metsässä, kasvihuoneessa, rannalla ja puutarhassa. Hänen työtään on vierailla kauniissa kodeissa ja koostaa niiden tarinat yhteen kirjaksi. Ja tässä hommassa Ilona kyllä onnistuu aina ihan täydellisesti. 

Olen itse joulukirjojen suurkuluttaja ja minulla onkin niitä melkoinen pino kotosalla. Aina joulun lähestyessä kaivan omat joulukirjani esille ja fiilistelen niiden avulla tulevia jouluvalmisteluja. Totta kai seuraan Pinterestiä, Instagramia ja muutakin sosiaalista mediaa ajatuksella "mikä mahtaa olla IN tänä jouluna". Omassa joulussani pyrin kuitenkin melko pitkälle vaalimaan niitä osittain lapsuudenkodista opittuja ja toisaalta itse myöhemmin määriteltyjä joulutapoja ja jouluni on melko perinteinen. Kuten olen aiemminkin maininnut täällä blogissa nykyään joulumme on melko punainen eli täysin valkoisesta joulusta ollaan päästy yli. Jouluun ja joulunaikaan latautuu paljon tunteita, yhteistä aikaa läheisten kanssa ja joulustaan kannattaa tehdä juuri sellainen jossa on hyvä olla. 

Vaikka en ole ehtinyt lukea ihan kokonaan Ilonan uutta Talven henki -teosta olen jo ihan myyty kirjasta! Purettuani kirjan pakkauksesta minä toki ihan ensimmäisenä lehteilin sen läpi huokaillen "Miten kauniita kuvia ja tunnelmia!". Ilonan kuvat ovat äärimmäisen puhuttelevia ja niiden tunnelma on melkein käsinkosketeltavaa. Hän käyttää kuvissaan lapsia, aikuisia sekä eläimiä ja tuntuu, että kaikki ovat kuvaustilanteissa "olleet ihan kotonaan". Näkee, että Ilona on saanut mallinsa viihtymään kuvauksissa ja se näkyy myös kuvattavien kasvoilta. Aitoja hymyjä ja ihania välähdyksiä valmistautumisesta jouluun. Myös Ilonan taito vangita eläinten parhaat ilmeet kuviin on ilmiömäinen.


Kirjan alkusanoissa Ilona kirjoittaa "MELKEIN ON NIIN HILJAISTA, että voi kuulla joulun saapuvan. On varmaa, että se kulkee hiljaa punaisilla huopatöppösillään - vain lumi narahtaa töppösten alla. Joulu on minulle suurimmaksi osaksi tunnetta. Joulu ei ole vain päivä, se on valmistautumista. Se on omenien maistelua, vertailua ja niiden tutkimista. Se saattaa olla pusu poskelle, hellä hipaisu tai syliin painautuminen. Tunnelmaan pujahdetaan jo viljojen kellastuessa ja lehtien punastuessa. Hyvä aika joulustelulle on aina." 


Ajattelen hyvin samalla tavalla joulusta ja siihen valmistautumisesta kuin Ilona. Oikeastaan jo pitkin vuotta katselen kirppareilla ja vanhojen tavaroiden kaupoissa olisiko siellä tarjolla jotain minun "joka vuotiseen joulukalenteriin mukaan". Saatan keskikesälläkin löytää jotain jouluista, jonka ehkä onnistun nappaamaan mukaani tulevan joulun kuvauksiin. Minäkin kerään ideoita, sammalta, käpyjä, varpuja ja muuta rekvisiittaa talteen tulevaa joulujuhlaa silmällä pitäen. Jouluun hurahtaneet taitavat kaikki toimia näin eli aina joulu mielessä!
Ilonan kirjassa on paljon viisaita ajatuksia! Lainaan tähän kirjasta ihan helmen - Sanojen joukosta pitäisi poistaa sanat "ehkä", "huomenna", "voi olla" ja "mietitään". Ne tulisi korvata sanoilla "varmasti", "heti", "totta kai" ja "tietysti". -Voimme hyvin antaa läheiselle lahjaksi vaikka yhteisen päivän puuhastellen jotain kivaa yhdessä ja tunnelmallisen hetken, joista molemmista jää muistoja. Ilona vinkkaa kirjassaan aivan ihanasta "hyasinttipöydästä ja piparitortuista". Kuten Talven henki -kirjassa todetaan "Joulu on hyvä syy ihan kaikkeen." eli silloin voi kattaa kahvipöydän ulos ja nauttia pipari- ja torttutaikinasta tehdyistä piparitortuista. Kirjasta löytyy myös ohjeet kuinka hyasinteilla koristeltu hopeakuusikranssi syntyy.Ilonan vinkeillä talvinen joulupiha saa ihan omat koristeet. Ikivanhat hiihtomonot saavat joulun kunniaksi pirteän punaiset nauhat ja pieneksi jääneet luistimet lisättynä hopeakuusen oksalla ja hyasintin sipulilla voidaan hyvin ripustaa myös koristamaan pihapiiriä. Punainen vene saa pari lyhtyä ja pienen kuusen somisteekseen joulun kunniaksi. Ja vanha peltisanko täytetään mustikanvarvuilla ja tulppaaneille ja sangon ympärille vanha kaulaliina väriä tuomaan. Ihan mielettömän hauskoja ideoita! 
Aivan ihana osio Talven henki -kirjassa on "Lemmikit toivottavat hyvää joulua". Siinä missä perheen lapsista otetaan veikeitä jouluisia kuvia joulukortteihin tehdään niin myös lemmikkien kanssa monissa perheissä. Itse olen viettänyt ennen joulua aikaa saadakseni Minniestä puettuna tonttupukuunsa sopivan joulurekvisiitan kanssa kelvollisia valokuvia korttiin ja/tai someen. Ilonalla on paljon hyviä vinkkejä ja itse olen aina yrittänyt parhaani mukaan toteuttaa tätä "Ota niin monta kuvaa, että voit valita parhaat joukosta". Eläinten kanssa kuvaaminen on hieman haasteellista ja vaatii aika monta makupalaa. Kirjassa on myös osio "Pienet tontut joulukorteissa", joissa poraudutaan tarkemmin siihen miten lapsikuvauksissa joulukortteissa päästää hyviin lopputuloksiin. Kirjan lapsukaiset ovat suloisia!

Joulukoteihin ja niiden ihaniin sisustuksiin myös kurkistetaan. Ilona on vieraillut erilaisia kodeissa, joissa tunnelmat ja tyylit myös vaihtelevat. Ylläoleva kuva on Tiinan pihamökin joulusta Savonlinnasta. Vanha naapuritontin purkutuomion saanut torppa on muuttunut itsetehdyllä remontilla pihatorpaksi, joka on sisustettu luonnonmateriaaleilla jouluiseksi. Jonnan boheemi jouluvintti on taas 1800-luvun lopun miljöö, joka sijaitsee kodin ullakolla.
Suvin, Petrin ja Lumin koti Itä-Suomessa tarjoaa joulua vanhalla puutaloalueella taivekattojen alla. Kirjassa olevista kodeista voi napsia myös vinkkejä omaan joulusisustukseen. Marika Kurki antaa kirjassa myös sisustusvinkkejä esimerkiksi siitä miten väreillä ja materiaaleilla rytmitetään tiloja ja luodaan erilaisia tunnelmia. Kirjassa on kivasti muun tekstin ohessa ruoka- ja leivonta reseptejä jouluisista herkuista sekä kauniita kattauskuvia. 


Miran kodissa hyggeillään puitteissa, jotka ovat todella jännät. Koti on puolikas pienkerrostalosta, jossa kaksi asuntoa on yhdistetty. Kodin vanhat huonekalut luovat tunnelman, että oltaisiin ihan toisenlaisessa miljöössä ja kodista löytyy Miran vuosia keräämiä pakkasukkoja, jotka tässä kodissa korvaavat joulupukin ja tontut. Ilonan kirja Talven henki - Annan joulun tulla on oikea runsaudensarvi. Kirja sisältää paljon kauniita Ilonan ottamia valokuvia, joiden tunnelma on käsinkosketeltava. Minulle merkitsevät aina myös tarinat ja niitä tästä joulukirjasta löytyy runsaasti. Kirja virittelee hyvin joulunviettoon ja antaa myös paljon vinkkejä omaan kotiin. Herkullisia reseptejä löytyy monia ja "Isomummin maustekakkua" tekisi minunkin mieleni kokeilla tänä jouluna. Piimäkakut kun ovat yksi heikkouteni. Kirja on oivallinen hankinta omaan kirjahyllyyn tai tämän värikylläisen jouluopuksen voi toki kietaista myös lahjapaperiin ja laittaa pukinkonttin. Kirjaa voi vaikka tilata suoraan kustantajalta Docendo ja kirja luvataan toimittaa 1-3 arkipäivässä. 192 sivua täynnä kauniita kuvia ja paljon tarinoita hintaan 24,95€!

Kiitos Ilona tästä upeasta joulukirjasta ja hyvää joulua 


17 kommenttia:

 1. Nyt iski hillitön tarve käydä ostamassa tämä kirja!Tunntlmallista joulunodotusta sinulle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Satu! Tämä kirja on täynnä upeita kuvia ja hyviä vinkkejä. Tunnelmallista jouluodotusta myös sinulle ♥

   Poista
 2. Marjo olen niin iloinen, että Talven henki on tavoittanut sinut. Hymy jäi koko päiväksi tätä lukiessa. Niin hyvää joulua - se tosiaan asuu aina sydämessä❤ Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona, että kuvasit ja kirjoitit meille Talven hengen ♥ Myrsky kannessa oli hellyyttävä. Voisin hankki kirjan jo pelkästään sen lutuisen kansikuvan perusteella. Ihanan monipuolinen ja tarinallinen kirja. Ihanaa joulunodotusa Ilona ♥

   Poista
 3. Ihana kirja! Mukka on yksi aikaisempi Ilonan joulukirja. Täytyykin ottaa se esille ja katsella jouluisia kuvia. Yksi hänen kesäkirjansakin meillä on ja siinä on meidänkin mansikkapaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Kristiina ♥ Minä olen selaillut Ilonan kirjoja mutta en omista yhtään. Nyt minulla on ihana Talven henki. Hetki sitten selailin sitä luin eri perheiden jouluviettotavoista. Ihanaa, että teidän mansikapaikka on päässyt Ilonan kirjaa. Kivaa uutta viikkoa Ahvenanmaalle ja joulunodotusta ♥

   Poista
 4. Ilonan kirjat ovat kauneimpia kirjoja mitä tiedän <3
  Ihanaa iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi Outi ♥
   Kivaa iltaa myös sinulle!

   Poista
 5. Suosittelen Suvi ♥ Et tule pettymään. Kirja täytyy kauneutta ja kivoja vinkkejä.

  VastaaPoista
 6. Toi on kyllä ihan kuin satukirja! Niin suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satukirja on muuten aika osuva kuvaus Ilonan kirjalle! Hänen valokuvansa ovat kyllä aika satumaisia ja niissä on kaikissa mukana joku tarina ♥

   Poista
 7. Tuo kirja on todella kaunis <3 Virittää varmasti viimeistään joulun tunnelmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisuus on koskettavan kaunis! Kyllä tämän avulla jouluun pystyy virittäytymään ja samalla voi napata jotain ideoita omaankin joulukotiin ♥

   Poista
 8. Niin ihania kuvia tuossa kirjassa ja vitsit miten ihana tuo punavalkoinen muki on...Mä niin tarviin tuommoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - suloisia kuvia ♥ Punavalkoinen muki taitaa olla Arabian vanhaa maisemasarjaa mutta punaisena. Sinistä näkee myynnissä kirppareilla ja vanhojen tavaroiden liikkeissä. Melko hintavaa ellei onnistu tekemään löytöä.

   Poista
 9. Aivan ihana kirja - tykkäsin kovasti :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos esittelystä - todella ihana ja kaunis kirja joulusta!

  VastaaPoista