joulukuuta 08, 2020

Mitkä ovat sinun joulusi suosikkikukkia

 

Nyt alkaa olla käsillä se aika, että kotiin hankitaan joulukukkia! Joulukukat ovat nyt runsain mitoin ilmestyneet sekä kukkakauppoihin että marketteihin. Itse olen hankkinut vasta valkoisen ja punaisen amarylliksen, josta valkoinen jäi kotiin ja punaisen vein isälleni. Oma joulukaktukseni ei tänäkään vuonna näytä kukkimisen merkkejä mikä on todella harmi. Joulukaktus on nimittäin istutettu pistokkaana joulukaktuksesta, jonka itse annoin Peltolan mummulleni vuosia sitten. Täti sitten jakoi kukkaa pienemmäksi ja sain yhden osan tuosta aina joulun aikaan kauniisti kukkivasta kaktuksesta. Joulukaktukseni viettää aina kesät parvekkeella eikä sitä edes juuri kastella siellä mutta siltikään se ei kuki. Ehkä ensi vuonna se "viileän lepoajan jälkeen miltei räjähtää runsaaseen kukintaan" kuten yhdessä joulukaktuksen hoito-ohjeessa luvataan. 


Joulukukista ehkä eniten nykyään pidän amarylliksista. Suosikkini on ehdottomasti valkoinen mutta myös punainen menettelee. Vaaleanpunainen on ehkä juuri ja juuri siinä rajalla miellänkö sitä joulukukaksi mutta sellainenkin on kerran tullut vahingossa ostettua kotiin. Kukan piti olla punainen mutta kaupassa oli sattunut joku sekaannus. Jos mietit mistä tuo nimi amaryllis on oikein tullut niin tässä selitys.

 "Joulun aikaan kukkimaan koulittu komeakukkainen amaryllis ei ole oikeastaan ollenkaan amaryllis. Amaryllikseksi sitä kuitenkin kutsutaan suomen lisäksi useassa muussakin kielessä. Sen ”oikea” suomenkielinen nimi on jaloritarinkukka, ja se on jalostettu kymmenistä Keski- ja Etelä-Amerikassa kasvavista luonnonvaraisista Hippeastrum-suvun lajeista. Näistä on Suomessakin jo ainakin 1850-luvulta lähtien kasvatettu huonekasvina monivuotista maatiaisamaryllistä."


Jouluruusu on minun suosikkijoulukukkien hopeasijalla. Oikeasti tämä hyvin vaatimaton mutta äärimmäisen kaunis valkoinen kukka kuuluu leinikkikasveihin vaikka sitä jouluruusuksi kutsutaankin. Jouluruusu on kukka, johon liittyy monia kristillisiä vertauskuvia ja legendoja. Sitä on kutsuttu myös Neitsyt Marian kukaksi ja jouluruusun on kerrottu kukkineen Jeesuksen syntymän aikaan. Kirjailija Selma Lagerlöf on kirjoittanut oman mukaelmansa legendasta, jossa kylmä talvinen metsä muuttuu loistavaksi yrttitarhaksi ja jouluruusu puhkeaa kukkaan. Jouluruusu on mystisen kaunis joulukukka. Hyasintit ovat seuraavana minun joulukukka listallani. Hyasintti saapui Suomeen jo 1800-luvun lopulla vaikka kukka oli tullut turkkilaisten mukana jo 1500-luvulla Eurooppaan. Joulukukkana hyasintti symboloi uutta elämää ja sitä pidetäänkin myös vanhimpana meidän joulukukistamme. Ei ole sattumaan, että se päätyi meillä juuri joulukukaksi sillä se oli kasvi, joka saatiin kukkimaan helposti myös talvella. Jos hyasintin tuoksua pidettiin aikoinaan hyvin poikkeuksellisen ihanana on se sitä edelleen. Monille tuo tuoksu voi silti laukaista allergisen reaktion joten luulen, että se on vähentänyt kukan suosiota allergiaperheissä. Aikoinaan hyasintteja oli vain vaaleanpunaisena mutta nyt joulukukiksi kasvstaan myös sinisiä ja valkoisia. Keukenhofin ihanassa puistossa Hollannissa olen nähnyt myös keltaisia ja violetteja hyasintteja mutta niitä ei saa kukkimaan talvella. Joulutähdet - varsinkin valkoiset - ovat äärimmäisen kauniita mutta sen jälkeen kun Minnie saapui talouteemme olen vältellyt niitä. Myytti joulutähden "vakavasta myrkyllisyydestä" on saanut alkunsa jo yli sata vuotta sitten. Joulutähtihän on kotoisin Väli-Amerikasta ja se kuuluu itse asiassa tyräkkikasveihin. Samaan kasviheimoon kuuluu myös myrkyllinen risiini. Jos lemmikkieläin kissa tai koira syö vahingossa joulutähden lehteä niin se saa korkeintaan ripulia tai pahoinvointia mutta ei se siihen kuole. Muistan yhden vuodenvaihteen Kanariansaarilla, jolloin tuntui jotenkin hassulta kävellä uima-altaalle aamulla kun sen vieressä kasvoi joulutähtiä eli sitä käytetään myös koristekasvina maailmalla. Talvipuutarhan joulussa - jota tänä vuonna ei koronan takia valitettavasti järjestetä - on aina valtaisia "joulutähti meriä", jotka ovat kyllä erittäin kauniita ja näyttäviä viherkasvien keskellä. 

Mitä ovat sinun suosikkikukkiasi jouluaattona? Onko yksi ylitse muiden vai ostatko monia erilaisia joulukukkia? Liittyy sinun joulukukkiisi jotain muistoja vaikka lapsuudesta?


6 kommenttia:

 1. Hyasintti ja tulppaanit. Hyasintin voi ostaa jo hyvissä ajoin ennen joulua tuoksumaan sillä se säilyy aika hyvin. Tulppaanit ostan hieman lähempänä joulua. Tuntuu ettei tule joulua jos ei saa tulppaaneja pöytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilu kun muistutit tulppaaneista! Minähän unohdin ne kokonaan. Olen monena jouluna ostanut punaisia tulppaaneita. Olisiko niin ettei niitä olisi viime vuosina ollut saatavilla kun en muistanut? Hyasintin tuoksu on ihana. Pidän siitä paljon vaikka vähän aiheuttaa nuhaa minulle. Mukavaa joulunodotusta sinulle :)

   Poista
 2. Hyasintit ja amaryllis ovat minun suosikkejani, enkä kyllä pistä pahitteeksi joulutähtiäkään. Aika perinteisiä suosikkeja siis.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samoilla linjoilla olemme. Hyasintteja ostin tänään juuri ja mietin saisinko vielä jostain sammalta luvallisesti jos tekisin niistä asetelman. Täytyy katsella huomenna miten käy. Yhtenä vuonna ostin pieniä minijoulutähtiä ja ne olivat hauskoja pöytäkoristeita ruokapöydässä.
   Kivaa uutta alkavaa viikkoa Outi <3

   Poista
 3. Jouluruusu on ykkössuosikkini joulukukista. Teen yksinkertaisen asetelman vanhaan soppakulhoon, kun saan aikaiseksi. Hyasinttien tuoksusta pidän, mutta vaarana on päänsärky.

  Kohta on taas tulppaanien aika! Kauoan kukkien sijasta olen somistanut kotiamme pienoisilla kuusosilla, joiden lumo on hurmaava.

  Kuusen tuoksuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet jouluruusun ystävä <3 Minä laitan puolestani hyasintteja vanhaan kastikeskooliin. Hyasinteista sininen tuoksuu muuten eniten, sitten punainen ja vähiten tuoksuu valkoinen. Lisäksi luin, että hyasintteja on myös jalostettu tuoksumaan vähemmän etteivät aiheuta juuri näitä päänsärkyjä ja allergioita.

   Tulppaanit ovat ihania ja minulla on todella ollut niitä myös jouluna. Kuten tuossa Hilulle kirjoitin niin onkohan niitä ollut vähemmän saatavilla nyt viime vuosina kun en ole ostanut?

   Pienet kuuset ovat varmasti ihania mutta metsäkuusista - siis aidoista minä puolestani saan nuhan. Huonekuuset taas onnistun aina tappamaan.

   Hyvää joulunalusviikkoa Tuija <3

   Poista