joulukuuta 27, 2020

Marjon matkassa -blogi täytti 8 vuotta

 


Joulukuun 25.päivänä 2012 kirjoitin ensimmäisen blogipostauksen Marjon matkassa -blogiin! Nyt joulupäivänä blogini täytti siis on kahdeksan vuotta eli koululaistermeillä se on nyt jo tokaluokkalainen. Mikä olisi ollutkaan parempi aika minunlaiselleni jouluhullulle aloittaa bloggaaminen kuin tehdä se juuri joulun aikana. Jo ennen bloggaamisen aloittamista olin varmasti ladannut omalle Facebook-seinälleni niin paljon jouluun liittyviä valokuvia ja -juttuja, että joulusta vähemmän pitäviä kyllästytti minun ainainen jouluhehkutus. Päivääkään en olen katunut bloggaamisen aloittamista vaan ihan päinvastoin. Kirjoittaminen ja ennenkaikkea myös valokuvaaminen ovat minulle rakkaita harrastuksia molemmat ja niitä saan toteuttaa nyt sitten täällä blogin puolella. Pakko myös myöntää ettei tuo jouluhehkutus ihan kokonaan ole laantunut omalta Facebook-sivultani mutta eihän niitä ole pakko lukea jos on "anti-joulu ihminen"Vannoin jossain blogin synttäripostauksessa, että ihan ensimmäinen postaukseni saa olla juuri niin "raakile" ja kömpelo kuin se julkaistessaan ollut. Jouduin kuitenkin Bloggerin bloginalustan muuttumisen jälkeen nyt kesällä 2020 puuttumaan tuohon ensimmäiseen postaukseen. Koska ensimmäisen blogikirjoitukseni asettelu oli "vähän pielessä" se ei enää uuden ohjelmapäivityksen myötä olisi ollut luettavissa eli olen joutunut korjaamaan sen asettulun, joka nyt siis näyttää "ihan ookoolta". En olisi tätä halunnut tehdä mutta teksti ei ollut enää luettavissa kun sitä vilisi kuvien molemminpuolin ruudulla. 
Uuden Blogger-version tulo ei välttämättä ollut minulle myöskään mieluinen asia. Jo keväästä lähtien Blogger ehdotteli uuden version lataamista mutta sinnittelin vanhan kanssa niin kauan kunnes se oli pakko tehdä. Sitten vain yhtenä päivänä ei ollut paluuta uuteen vaan oli vain tämä uusi Blogger-pohja, johon nytkin naputtelen teille tätä postausta. Suurin ongelma minulle on ollut se, että aiemmin tein visuaalisena ihmisinä aina tekemästäni jutusta ensin kuvakertomuksen eli latasin ensin kuvat tänne Bloggeriin. Sitten kirjoittelin kuvien innoittamana tekstiä sinne kuvien väliin. Nyt uudessa versiossa tämä ei enää ole mahdollista vaan kuvat liitetään tekstin väliin eli ladattujen kuvien väliin tekstiä ei pysty kirjoittamaan. 

Olin ihan shokissa pari viikkoa kun uusi blogipohja ei ollutkaan enää se sama! Yritin kaiken maailman vippaskonsteja eli käytin lyhyitä lauseita "varatakseni tilaa" sekä lukemattomia rivinvaihtoja saadakseni paluun siihen vanhaan tapaani kirjoittaa ja tuottaa teille laadukasta luettavaa blogiin. Se kostautui usein siten, että tietokoneella luettuna blogi näytti visuaalisesti hyvältä mutta mobiilisti kännykällä siellä oli "outoja tyhjiä kohtia" välillä. Uudessa pohjassa on monia muitakin ihmeellisyyksiä eli mutta ei mennä niihin syvemmälle koska ne avautuvat oikeastaan vain Bloggerin käyttäjälle. Podin jossain vaiheessa syksyä todella huonoa omatuntoa koska kirjoittamista oli vaikka kuinka paljon mutta postauksen aikaansaaminen itseäni tyydyttäväksi vaati tuhottomasti aikaa. Tämä on ollut vähän sellaista "yrityksen ja erehdyksen" kautta etenemistä. Varmaan joihin asioihin tässä uudessa tottuu ajan myötä ja jotain parannuksia on varmasti myös Bloggeriin tulossa mutta syy miksi tekstejä on tullut jossain vaiheessa harvakseltaan on tässä. Olen aina ollut siinä onnellisessa tilassa etten ole "potenut tyhjän ruudun" -syndroomaa. Siis sellaista hetkeä, että pitäisi kirjoittaa tänne blogiin jotain mutta ei ole mitään sanottavaa ja kirjoitettavaa. Päinvastoin eli joskus minulla on niin paljon aiheita, että niistä valitseminen on vaikeaa. 

Tämän kahdeksan blogivuoden aikana on syntynyt 1384 postausta eli keskimäärin 173 postausta per vuosi. Vuosi 2018 on tähän mennessä ollut jossain syystä tuotteliain eli peräti 203 postausta tuli silloin kirjoitettua. Kirjoittaminen on vain yksi osa postausta ja myös kuvien valitseminen, valotuksen, kirkkauden sekä muiden säätöjen muokkaus on toinen olennainen osa. Jos kirjoitan aiheesta, johon tarvitsen vaikkapa lähdeaineistoa liittyen postauksen aiheeseen myös sitä pitää etsiä ja tutkia. Bloggaaminen on itselleni toisinaan kuin salapoliisintyötä. Löydän jotain kiinnostaa retkilläni ja janoan saada siitä lisätietoa. Aina sitä ei löydy helposti mutta soittamalla/emaililla olen tähän mennessä onnistunut saamaan yllättäviltäkin tahoilta apua kirjoituksiini. Tähän palataan myöhemmin ensi vuonna. Toisaalta sillä kuinka monta postausta tuottaa vuodessa ei ole minusta niin hirveän paljon merkitystä kunhan tuottaa säännöllisesti postauksia lukijoilleen. Yritän koko ajan kehittyä sekä valokuvaajana että kirjoittajana jotta säilyttäisin lukijan mielenkiinnon. Aina on toki parantamisen varaa...Parasta bloggaamisessa on ehdottomasti vuorovaikutus teidän lukijoiden kanssa. Kommentoiminen postauksiin on vähän vähentynyt ja ehkä osittain siirtynyt Instagramin puolelle. En silti itse koe, että bloggaaminen itsessään on kuolemassa pois somemaailmasta. Ainakaan vielä omat lukijamääräni eivät ole hiipuneet vaan teitä lukijoita käy säännöllisesti lukemassa postauksiani. Minulla on myös jonkin verran sellaisia lukijoita, jotka haluavat kommentoida sähköpostin välityksellä ja sekin sopii totta kai ihan yhtä hyvin. Ilman vuorovaikutusta bloggaaminen voisi olla vain itsekseen höpisemistä tai julkisen päiväkirjan pitämistä joten rohkeasti voi antaa sekä risuja että ruusuja jos siltä tuntuu tai laittaa niitä sähköpostiini marjoltnnt202@gmail.com. 

Kiitos teille kaikille siellä ruutujen toisella puolella mukana olosta. Tästä on mukava aloittaa 9.blogivuosi, joka toivottavasti tulee olemaan antoisa ja ennen kaikkea sellainen, että pääsemme palaamaan taas normaalimpaan elämään kaikki. Mukavaa sunnuntai iltaa kaikille 

PS. Tässä postauksessa olevat valokuvat otin joulupäivän myöhäisenä iltana tai lähes yöllä Helsingin jouluvalojen välkkeessä. Helsinki on kaunis ja itselleni rakas kaupunki vaikka Espoossa asunkin.
14 kommenttia:

 1. Aloitit bloggaamisen samana vuonna kuin minä aloitin ensimmäisen blogin kanssa eli aika kauan ollaan jo tätä tehty. Ja vieläkin tämä tuntuu kivalta.
  Minä teen myöskin aina niin että laitan postaukseen aina ensin kuvat ja sitten tekstin ja se onnistuu kyllä tämän uudenkin bloggerin kanssa. Kun on ladannut kuvat ja rupeaa kirjoittamaan tekstiä, niin ensin se teksti "kirjoita kuvateksti" vai miten siinä nyt lukee, näyttää harmaalta ja luulee ettei siihen voikaan kirjoittaa, mutta voi kyllä. Minä olen puolestani havainnut sellaisen jutun tässä uudessa bloggerissa, että kun on ladannut kuvat postaukseen, niin jos haluaisi poistaa jonkun jo laittamansa kuvan, niin se ei onnistu. Tai ainakaan minä en tiedä miten sen saa pois.
  Onnea sinulle ja hienolle blogillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea myös toiselle tokaluokkalaiselle <3 Niin kauan pitääkin blogata kun se tuntuu hyvältä ja omalta jutulta. Väkisin vääntämällä ei tekstiä eikä kuvia synny tai ainakaan niitä ei kyllä kukaan lukea tai seuraa jos menee pakkopullaksi. Moni tuttu bloggaaja on pistänyt pillit pussiin nyt koronavuotena. Voihan se johtua muustakin kuin poikkeuksellisesta vuodesta.

   Blogger uudistus puhuttaa monia. Kiitos kun vinkkasti tuosta ominaisuudesta. Minä mietin, että antaa vain lyhyen kuvatekstin kirjoittaa. Mielestäni viimeisen kuvan voi poistaa mutta jos on ladannut kerralla monta niin ne täytyy kaikki poistaa ensin ja sitten ladata halutut. Kyllä Bloggerissa on paljon korvattavaa.
   Kiitos ja onnea myös sinun 8v blogille <3

   Poista
 2. Oikein paljon onnea 8-vuotiaalle blogillesi. Minusta sinä aina panostat tähän blogiisi ihan täysillä ja kaikki on aina niin hienosti kuvattu ja kirjoitettu. Itse olen sellainen huithapeli, että vähän sinnepäin jutut on ihan ok :) (kyllähän sä mut tiedät).
  Kommentointi on tosiaan jonkin verran vähentynyt, mutta lukijoita on edelleen tosi kivasti myös minun blogissani.
  Ihanaa sunnuntaita Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ihanuus <3 En taida osata tehdä mitään vain vasemmalla kädellä eli siinä tapauksessa jätän kokonaan tekemättä jos en panosta. Kuvien ja tekstin yhtenesovittaminen on työlästä nykyisellä Bloggerilla ja koska olin niin tottunut vanhaan tuli vähän stressi jossain vaiheesa kun blogin kirjoittaminen tökki teknisesti ja pahasti.
   Sinun blogisi on juuri sinun näköisesi ja se on tärkeää blogissa aina.
   Kivaa vuodenvaihdetta :)

   Poista
 3. Paljon onnea 8-vuotiaalle!!!
  Minä tykkään siitä, että postauksissasi on aina myös kaikenlaista faktatietoa.

  Hienoja Helsinkikuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen <3
   Mukava kuulla, että faktatiedot kiinnostavat sinua.
   Minusta en luovat "lihaa luitten ympärille" eli saavat tekstiin syvyyttä ja
   kerroksellisuutta.

   Helsinki on upea kaupunki!

   Poista
 4. Onnea kahdeksanvuotiaalle!

  Oma postaustapani vaihtelee, välillä kirjoitan ensin ja lisään kuvat myöhemmin. Toisinaan taas ottamani kuvat innoittavat kirjoittamaan postauksen. Uudessakin blogger-versiossa olen onnistunut lisäämään kuvia ja tekstiä tarpeen mukaan. Oma temppuni on kirjoittaa ensin vaikka vain yksi merkki postauksen kirjoituskentän alkuun, lyödä pari riviä väliin ja kirjoittaa säyksi merkki. Tähän väliin lataan kuvan kerrallaan ja lisään kuvien väliin taas sanan tai merkin, joista voin jatkaa kirjoitusta ja lopuksi poistaa tuon ensin kirjoitetun merkin. Hitaampaa kuin aiemmin, mutta ei mahdotonta. "Uusi Blogger" ei ole omaan postaustahtiini vaikuttanut, mutta olen tietoisesti vähentänyt postausten määrää. Rakkaasta harrastuksesta huolimatta aikaa täytyy riittää kaikkeen muuhunkin. Talvikuukausien pimeyskin estää usein ottamasta sellaisia päivänvalossa otettuja kuvia joita haluan blogiini.

  Monet postauksen muhivat pitkään vain osaksi kirjoitettuna. Huomisen postauksen kirjoitin jo Vapun jälkeen, mutta säästin vuoden viimeisiin päiviin, kun Vappuna kokatun hummeripastan resepti tuntui sopivan parhaiten uudeksi vuodeksi. Saatan myös muutella postauksesta kaikenlaista, lopuksi täytyykin tarkistaa faktojen lisäksi oikeinkirjoitus, ettei tule vaikka taivutusvirheitä jos olen muutellut lauserakenteita välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja Niina unelmia -blogin Niinalle, jotka rohkaisitte minua aloittamaan bloggauksen. Ja olet antanut myös vuosien varrella hurjasti teknistä apua Bloggerin kiemuroissa ja esille tulleissa ongelmissa. Ilman sinua minulla tuskin olisi edes uutta blogipohjaa.

   Sinun on paljon systemaattisempi tapa kirjoittaa sekä myös valokuvata. Minulla ei ole koskaan Bloggerissa yhtään luonnosta vaan kaikki on vain päässäni, josta sitten suoraan kirjoitan tänne blogiin otettujen kuviani kera.

   On tuo jännää, että uusi Bloggerin vaatii meitä kaikkia "kikkailemaan" kuvien lataamisen ja tekstin kanssa. Olen laittanut jo viestiä mutta täytyy uudelleen kysyä voisi tätä ominasuutta parantaa/korjata? Ainakaan vielä en ole nimittäin saanut mitään vastausta kysymyksiini.


   Poista
 5. Onnittelut blogillesi!
  Olen seurannut blogiasi jo vuosia ja intohimosi tätä ihanaa harrastusta kohtaa kyllä näkyy.Pidän kovasti bloggaustyylistäsi ja toivottavasti jaksat jatkaa vielä pitkään. :)
  Käytän itse samaa bloggerin alustaa ja uudistumisen myötä minulla oli alkukankeutta. Nyt se tuntuu jo ihan luontevalta. Minulla on ollut ongelmia tekstin "ulkoasussa" eli kun haluaisin tehdä muutoksen/ muokata tekstiä ja laittaa tekstiä seuraavalle riville (niin kuin vanhassa), uusi versio tekikin isomman rivivälin. Kuvien kanssa oli myös vähän opettelua, mutta nyt se jo luonnistuu...
  Tällä hetkellä blogin kirjoittamiselle jää aika vähän aikaa ja postausvälini ovat harventuneet. Haluan edelleen ylläpitää "päiväkirjaani" ja siksi harrastus jatkuu edelleen.
  Kaikkea hyvää sinulle ja blogillesi tästä eteenpäinkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Minä seuraa myös sinun tyylikästä blogia ja en kauniita sisustuskuvia.
   Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä ettei bloggausta voi lopettaa koskaan mutta eihän sitä
   koskaan tiedä miten mieli tai olosuhteet muuttuvat.

   Olen muuten törmännyt tuohon samaa "isompaan riviväliin" eli senkin kanssa pitää kuvien latauksen ja tekstin lisäksi kikkailla. Toivon niin vanhan Bloggerin paluuta. Säästäisi sekä hermoa että aikaa.

   Kiitos ja kaikkea hyvää minulle sekä blogillesi <3

   Poista
 6. Lämpimät onnittelut tokaluokkalaiselle <3 Sinulla on ihana, elämänmakuinen blogi. Olen seurannut juttujasi jo useamman vuoden ajan. Myös minulla on ollut tuskaa päivitetyn Bloggerin kanssa. Jos olet ratkaissut mistä nuo tyhjät rivit mobiilissa saisi poistettua, vinkkaathan asiasta minulle. Olen yrittänyt kaikkeni, mutta tyhjää tilaa jää kuvien ja tekstin väliin rivitolkulla. Ihanaa loppuvuotta ja onnea & terveyttä vuodelle 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija ihanuus <3 Minusta mielyttää erityisesti käyttämäsi adjektiivi "elämämakuinen" tuolla kommentissasi. Itse ole kokemasta aina innoissan kuin lapsi ja toivottavasti se välittyy myös ruudun kautta teille lukijoille.

   Kun keksin tai apua Bloggerin kanssa kerro toki sinulle. Laitan lähipäivinä uuden kymyksen sinne liittyen juuri kuviin ja mobiilin näkymään.

   Oikein mukavaa loppu vuotta ja parempaa uutta alkavaa vuotta 2021!

   Poista
 7. Hurjasti onnea hienoista blogivuosista. <3 Ja niin ärsyttävä varmasti ollut tuo blogger muutos, kaikilta olen kuullut siitä negatiivista. Kun on tottunut tekemään tietyllä tavalla ja sitten ei enää voikaan.

  Kivaa uutta vuotta Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 Muutos on aika suuri ja koska on vielä raakile selkeäti ja toimimaton niin ärsyttäähän se kyllä. Toivotaan, että kysymykseni/kommnettini tuottaisivat jotain tulosta ja ehkä korjaukseia ohjelman.

   Kivaa loppuvuotta ja paremppa uutta alvaa vuotta 2021 Tii <3

   Poista