joulukuuta 05, 2018

Uuden ajan kirjasto Oodi aukesi itsenäisyyspäivän aattona


Tänään itsenäisyyspäivän aattona 5.joulukuuta kello 8 avautuivat ovet uuteen Helsingin Keskustakirjastoon Oodiin. Uusi uljas kirjastotalo on Arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema. Kirjasto on oodi (laulu, ylitys, runo) suomalaiselle sivistykselle, tasa-arvolle ja ilmaisunvapaudelle. Eduskuntataloa vastapäätä kohonnut Oodi tarjoaa jatkossa avoimen ja julkisen kaupunkitilan Kansalaistorille. Kun tänään katselin rakennusta ulkoapäin minusta tuntui, että se oli juuri oikeassa paikassa ja näytti kuin se olisi ollut siinä aina. 


Oodissa on paljon arkkitehtonisia upeita tiloja ja kirjastoa kiertäessäni koin useita WAU-hetkiä! Rakastan kierreportaita joten pakko rehellisesti myöntää, että kävelin nämä portaat kahdesti ylös-alas ihan vain lumoutuneena näkymästä. Portaissa on Otto Karvosen teos Omistuskirjoitus. Portaikkoon on maalattu 381 sanaa, jotka on kerätty yleisöltä kirjaston verkkosivuilla. Kuka tahansa sai vapaasti ehdottaa, kenelle kirjasto tulisi omistaa.Kirjastossa on kolme kerrosta ja ne ovat tunnelmaltaan erilaisia. Ensimmäisessä kerroksessa on avara aulatila, kirjaston infopiste, kirjojen palautus ja kahvila. Kerroksessa on myös elokuvateatteri Kino Regina ja monitoimisali, jossa voidaan tarvittaessa järjestää tilaisuuksia. Hisseillä pääsee nousemaan kerroksiin ja toiseen kerrokseen menevät myös rullaportaat, joissa on jännän keltaiset kaiteet.
Oodin toinen kerros on oppimisen ja tekemisen paikka. Kaupunkiverstaalla voi luoda ihan uutta tai vaihtoehtoisesti tuunata vanhaa. Käytössä kaupunkilaisilla on laajasti erilaisia välineitä kuten 3D-tulostin, saumuri, laserleikkuri, tarratulostin jne. Täällä voidaan myös äänittää, kuvata, soittaa tai editoida ihan huippustudioissa. Myös opiskelulle ja työskentelylle löytyy tiloja.


Keskustakirjasto Oodin kolmas kerros on ihan huikea! Vaikka päivä oli tänään harmaan pimeä riitti täällä luonnonvaloa sillä tilassa on ikkunapinta-alaa joka seinällä. Kerrokseen on sijoitettu Kirjataivas ja upouusista kirjahyllyistä löytyy 100 000 lainattavaa teosta! Tilassa on myös yhdeksän elävää puuta. Unohdin selvittää mitä puut olivat mutta näyttivät hauskoilta isoissa ruukuissaan. Iso plussa myös siitä, että kirjastohyllyjen yli näkee.Kolmannesta kerroksesta löytyy myös kahvila eli täällä voi käydä välillä nauttimassa kupin kuumaa tai virvokkeita. Fazer Amica pitää Oodi kirjaston kahviloita ja vastaa myös ravintolapalveluista. Näkymät, jotka avautuvat kolmannesta kerroksesta ovat myös aivan huikeat. Kun lasipintaa on niin paljon näet Eduskuntatalon, Musiikkitalon, Sanomatalon, Hakasalmen huvilan, Kansallismuseon, Töölönlahden, Kiasman ja lukemattomia muita kiinnekohtia ympäristössä.


Kolmannen kerroksen katossa on jännät pyöreät ikkunat, joista valo myös siivilöityy kauniisti kerrokseen. Valoaukoista tulee vääjäämättä mieleen Amos Rexin vastaavat. Katto on muodoltaan vähän pilvimäinen. Kerroksen puiset lattiat antavat tilalle ihanan kodikkaan tunnelman. Myös upean värikkäillä matoille sijoitetut istuinryhmät kutsuvat istahtamaan ja lukemaan. Kolmannesta kerroksesta löytyy myös Kansalaisparveke.


Lapsille ja perheille on varattu kolmannen kerroksen yhdestä päädystä ihan oma tila, jossa on Lasten tapahtumatila ja Satuhuone. Oli kiva nähdä miten paljon eri ikäisiä ihmisiä ihan vauvasta vaariin oli tänään ensimmäisenä avajaispäivänä tullut ihastelemaan uutta kansalaisten olohuonetta Oodia. Kävin itse puolen päivän aikaan kirjastossa ja jo silloin väkeä oli runsaasti talossa. Myöhemmin kun viralliset ohjelmat olivat alkaneet oli kirjastoon ihan jonotettu Sanomatalolta asti.Näin kirjahyllyissä monia kiinnostavia kirjoja ja olisi niin tehnyt mieli istahtaa Eero Aarnion Pallotuoliin selailemaan jotain opusta tai vaikka lukemaan vähän lehtiä, jotka myös löytyvät kolmannesta kerroksesta. Ehdin pikaisesti juoda kupin kahvia ja syödä joulutortun mutta ehdottomasti Oodiin on päästävä uudelleen tutkimaan lisää.


Osassa Oodin ikkunoita on jänniä valkoisia pilkkuja, joiden tehtävänä on ehkäistä auringon häikäisyä kirjastoon lasipintojen läpi. Tuli mieleen lumikiteet.


Toisen kerroksen tiloista löytyi upeaa korkkipaneeleista tehtyä seinää, jotka varmasti akustoi erinomaisesti kerroksessa. 


Huomenna 6.12. avajaiset jatkuvat ja ohjelmaa on erityisesti perheille. Oodi on avoinna aamukymmenestä iltakuuteen. Luvassa on teatteria, musiikkia ja runsaasti lastenkirjallisuutta.

Onnea uudelle Helsingin Keskustakirjasto Oodille! 
Ihan huikea paikka!
10 kommenttia:

 1. Wau! Näyttääpä huikealta kyllä. Täytynee ehdottomasti visiteerata seuraavalla Helsingin reissulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau on juuri oikea sana kuvaamaan Oodia. Olin nähnyt kuvia ja luonnut mielikuvan paikasta. Kun astuin sisälle kaikki oli vielä vaikuttavampaa.

   Poista
 2. Ihana juttu, kiitos! Lisään vielä sen, että tuon kaiken ihanuuden toteutti käytännössä YIT - eikä aina ollut ihan helppoa, mutta ratkaisut löytyivät. https://www.yit.fi/oodi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja! Jo pelkästään talon muoto ja erilaiset kattoratkaisut ovat varmasti olleet haastavia toteuttaa Hyvin on onnistuttu ja vaikka kaikki ei eilen ollut ihan valmista niin uskon, että kuun lopussa on. Upea Oodi❤️

   Poista
 3. Oodi näyttää ja vaikuttaa hienolta, monipuoliselta ja viihtyisältä. Uskon, että tuolla sai helposti vierähtämään tunnin, jos toisenkin. Mieltäni ilahduttaa myös se, että lapset on huomioitu hyvin. Upea paikka, jossa täytyy kyllä käydä, kun tulen joskus Helsinkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastot ovat aina kiinnostavia paikkoja mutta Oodi jo rakennusteknisesti on ihan omaa luokkaansa. Ehdottomasti tulet tutustumaan.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ensi kerralla kun Mira tulet Helsinkiin niin Oodiin. Siellä on huikea lastenosasto ja puuhanurkkaus myös :)

   Poista
 5. Onpa huikean hieno!
  En muista koska olen kirjastossa viimeeksi käynyt vaikka luen paljon, mutta nyt tuntuu sitlä että tämä täytyy käydä katsastamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan luokkaansa😘 käy ihmeessä katsomassa kun ehdit. Jo pelkästään itse rakennus on huikea.

   Poista