joulukuuta 02, 2018

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtuma virittää hyvin joulunodotukseen


Minun joulun odotukseni on jo vuosia alkanut Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumassa. Kävin ensimmäistä kertaa joulukodeissa joulukuussa 2013 ystäväni Niinan kanssa ja menetin heti sydämeni! Jo kuusi kertaa olen kävellyt idyllisen Loviisan katuja vieraillen ihanien, kotiensa ovet avanneiden ihmisten joulutaloissa. Katsellut, kuunnellut, nuuhkinut ja aistinut joulun henkeä. Miettinyt sisälle astuessa mitä kivaa uutta tänä vuonna on esillä. Joskus maassa on ollut vähän lunta joskus on ripsinyt vettä. Joulukuun aurinkokin on näyttäytynyt kauniisti kuten eilen. Pikkukaupungin kaduilla on verkkaisen rauhallista ja voisi melkein nähdä tonttujenkin hiippailevan talojen välissä. Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit ovat tärkeä osa minun virittäytymistäni jouluun ja täältä tunnen löytäväni myös sen rauhan, joka olennaisesti kuuluu joulun aikaan.

Joulukodit ovat avoinna kahtena viikonloppuna 1.-2.12. ja 8.-9.12. klo 10-17. Joulukotien tarkemman ohjelman löydät tästä. Loviisan lisäksi joulukoteja löytyy myös Strömforsin Ruukista ja Pernajasta. Ruukki on avoinna vain kuluvana viikonloppuna ja Pernaja puolestaan viikon kuluttua. Joulukoteihin on vapaa pääsy.

Lilla Ljuva


Lilla Ljuva, Oltermanninkatu 8 oli Suomen kaunein koti -finalisti. Omaperäisen kaunis Fröken Wiklundin koti sijoittui kisassa kolmanneksi. Onnittelut vielä tätäkin kautta Ninalle ihan huikeasta menestyksestä kisassa! Tätä kotia on tehty rakkaudella ja luovuudella. En yhtään ihmettele, että yllätyksiä täynnä oleva talo ja sen sisustus miellytti meitä suomalaisia. Vaikka skandinaavinen sisustus ja valkoisuus on omalla tavallaan kaunista tuntuu se joskus vähän tylsältä. Lilla Ljuvassa on kekseliäisyyttä vaikka muille jakaa eikä koskaan tiedä mitä uutta Fröken Wiklund on taas keksinyt!


Vuodesta toiseen vanhan puuhellan päällä olevat asetelmat vaihtuvat ja aina ne ovat yhtä kuvauksellisia. Eteisen oven päälle oli ilmestynyt jänniä paperisia kasvoja kurkkimaan - hauska idea! Keittiön lattiaan oli maalattu ruudutus ja terassille puhkaisun oven viereen oli tehty kekseliäästi pieni seinämä, johon oli taas kerätty kaikkea kivaa. Hauska vaihtoehto perinteiselle piparkakkutalolle on tehdä pelkkiä talojen silhuetteja ja asettaa ne ikkunoiden väliin "kaupungiksi". Itse tein muutamia vuosia sitten tällaisen fasadipiparkakkutalon ja laitoin sen roikkumaan ikkunaan. 
Pitkänpöydäntalo
Pitkänpöydäntalo, Mariankatu 7 on täynnä upeaa keramiikkaa ja jo rappusilla pari koirakuorolaista otti meidät vierailijat vastaan. Kuvataideopettaja Kaisa Korpelan uniikit keramiikkatyöt ovat kauniita ja niissä on aina mukana myös ripaus huumoria. Yksi koirakuorolainen hoilaa sävelmiään meillä ikkunalaudalla ympäri vuoden. Kaisan ohuet paperisavilyhdyt (joista kuva tuolla alempana) ovat herkän kauniita ja ne siivilöivät valoa huonetilaan jännästi. Jos mielit erilaista, käsintehtyä joululahjaa niin täältä löytyy sellaisia.


Pitkänpöydäntalon labradorinnoutaja Lilli oli pukeutunut perinteiseen joulukaulukseen ja hän otti hyvin rauhallisesti vieraita vastaan keittiön sohvalla pötkötellen. Lilli rakasti rapsutuksia ja pitkän tovin istuinkin tämän tuhisijan vieressä rapsutellen häntä. Mistähän saisin Minnielle tuollaisen joulukauluksen vai pitäisikö se väsätä ihan itse :)
Pitkänpöydäntalossa tuoksuu aina huumaava glögi! Talon sali tai olohuonetila on aina pimennetty  verhoilla, joten siellä kuljetaan kynttelikköjen hämyssä aistimassa joulufiilistä. Talon joulukuusi seisoo jo verannalla vastaanottamassa vieraita kauniisti koristeltuna.


Auringon puolellaUusi joulukotikohde Auringon puolella löytyy ihan Pitkänpöydäntaloa vastapäätä, Mariankatu 8 B. Inga Peuran ja Risto Rannan koti on nyt ensimmäistä kertaa joulukotitapahtumassa mukana. Tässä talossa on tarinallisuutta, lämpöä ja vanhan talon tuntua. Verannalla oli hauska kangaspussukoista tehty joulukalenteri ikkunassa ja eilen ainakin oli myynnissä jouluruusuja. Piti ostaa oma jouluruusu mutta unohdin...harmittaa!Talossa on tarjolla talon Niilo-pojan tekemiä suolaisia ja makeita leivonnaista sekä totta kai voit nauttia myös kupin kuumaa juomaa. Risto lukee yläkerrassa tarinoita. Täällä on mahdollista myös kirjoittaa itselleen kirje, joka sitten myöhemmin postitetaan sinulle kotiin. Aika jännää! Jokaiselle kävijälle annetaan myös joulutarina lähtiessä. Talossa on myynnissä käsinkudottuja kauniita villasukkia ja muutakin joululahjaksi sopivaa pientä.Lainaan tähän pienen pätkän saamastani Joulun tarinasta:

"Mitä odotan tältä joululta?
Voisiko joulu olla rakkauden juhla -
läheiset ihmiset ja jaettu lämpö, joka heijastuu
valonsäteinä vuoden pimeimpänä aikana,
kuin revontulet, jotka lämmittävät väreillään pakkastaivasta.
Rakkautta ja toiveita tulevasta, uudesta vuoden mahdollisuudesta.
Joulun toivotuksia,
joululimppu pipari päällä ystävälle annettuna,
viestin viejänä välittämisestä."


Vackerbacka


Vackerbacka, Puutarhakatu 34 on aina erilainen kun astut sinne sisälle. Tina ja Juha ovat usein loihtineet taloon uuden ilmeen - ihanan kekseliäitä ja luovia ihmisiä. Toiseen taloista oli rakennettu hauska pieni kuisti, jonka jouluasetelma siirtyi minun päähäni hautumaan. Tuollaiseen Ihanne-lasipurkkiin minäkin rakennan oman asetelman vielä ennen joulua. Tuolla puumajassa on varmasti hauska juoda glögiä ja katsella Loviisaa vähän korkeammalta.


Kannattaa myös kurkistaa tämän porttitalon "nuorisopuolelle" sillä siellä on myynnissä Tinan tekemiä ihania joululahjaksi sopivia juttuja. Jouluisia koristeita ja muitakin talon emännän suunnittelemia designtuotteita on myynnissä. Mitä jos tänä joulu antaisit lahjaksi amppelin, joka on "ylösalaisin" :) tästä voit kurkistaa lisää.Vackerbackan joulupöydästä voi nauttia torttuja ja glögiä sekä istahtaa hetkeksi pitkän pöydän ääreen lepuuttamaan jalkojaan kävelyn lomassa. Torttujen tekoperinne on siirtynyt Juhalta perheen vanhimmalle pojalle mutta ovat yhtä maistuvia kuin ennenkin. Glögi myös lämmitti mukavasti vaikka eilen ei ollutkaan liian kylmä sää kävellä talolta toiselle.Ajurintalo


Ajurintalo, Puutarhakatu 32 löytyy ihan Vackerbackan vierestä ja olenkin joskus leikkisästi nimittänyt taloja "Suolatorin kaksosiksi". Talot eivät millään tavoin ole toistensa näköisiä tai oloisia mutta tuo nimitys juontaa juurensa siihen, että ne molemmat vain "jotenkin kuuluvat erottamattomasti yhteen minun mielestäni". Ajurintaloon oli tullut juuri kissanpentu. Pääsin talonisännän Heikin kanssa katsomaan tätä suloisuutta, joka oli omassa rauhassaan suljetussa huonetilassa. Herregud miten söpö hän oli! Kisulin nimi oli Tetsu ja sain silitellä tätä ihanuutta.


Yksi perheen kisuleista otti todella rauhallisen lungisti ja nukkui vain koko vierailuni ajan. Häntä eivät joulukodissa kävijät häirinneet. Tätä voisi kutsua jo zen-tilaksi! Taisin nähdä kolme perheen kisuista ja yhden vielä ulkosalla. Ajurintalossa on tarjolla myös glögiä sekä torttuja. Totta kai Rakkolan upeaa vihreää kaakeliuunia vastapäätä seisoi korkea, upeasti koristeltu joulukuusi ja toinen löytyi verannalta. Oi, miten hyvältä aito kuusi tuoksuukaan!
Kuninkaanlampi


Kuninkaanlampi, Kuhlefeltinkatu 8 on joulukoti, joka tarjoaa talon emännän Olgan maistuvia leivonnaisia joulu toisensa jälkeen. Ehdottomasti suosittelen niitä, joissa on mukana vadelmahilloa. Erilaisia suolaisia piirakoita olen täällä maistellut useana vuonna mutta eilen kokeilin jännää "sillikakkusta", joka vei myös kielen mennessään.


Kuninkaanlammen puutarha ja sen sininen istuinryhmä lumoaa myös talvella. Siellä se taustalla häämöttää itse "Kuninkaanlampi", jossa taisi olla pieni jääriite jo veden päällä. Kesällä tämä puutarha on ehdottomasti näkemisen arvoinen eli kannattaa piipahtaa myös Loviisan Avointen Puutarhojen ja Loviisan Wanhojen Talojen tapahtuman aikana Kuninkaanlammessa.


Pihapuodissa on myynnissä sisustustavaroita ja totta kai myös joulukoristeita. Täältä olen myös useana vuonna onnistunut hankkimaan kotiin sekä lahjoiksi pieniä kivoja juttuja. Itse talossa on "viherkuisti", jossa voit kahvitella mutta ehdottomasti sinne kannattaa myös kurkistaa. En ole koskaan elämässäni nähnyt niin suuria pelargonioita kuin täällä.Villa Limppu


Villa Limppu, Kuhlefeltinkatu 12 A on ihan kävelymatkan päässä Kuninkaanlammesta. Kun avaat talon oven tulvahtaa nenääsi aivan huumaava itseleivotun leivän tuoksu. Talossa on nimittäin myynnissä talon isännän paistamia limppuja. Itse valitsin eilen kotiinviemiseksi saaristolaisleivän mutta piimälimppu näytti myös todella herkulliselta. Marjon matkaan lähti täältä myös yksi haalaritonttu kotia koristamaan jouluksi. Villa Limpussa on myös joulukoiralla punainen rusetti kaulassa.Tässä talossa on ihanasti käytetty rakastamaani joulunpunaista. Itse haluan aina, että meillä on kotona jouluna myös punaista. Muuten en sitä sisustuksessa käytä (vaikka pukeudunkin usein punaiseen) mutta jouluna haluan nähdä sitä kotona. Villa Limpun terassille on katettu aina todella kaunis joulupöytä, joka melkein kutsuu istahtamaan ääreensä. Täällä on varmasti jouluaattona huikeaa syödä jouluateriaa pimenevässä talvi-illassa kynttilöiden valossa.Sahamäki, Strömforsin Ruukki


Sahanmäki 2 -talo löytyy siis Ruotsinpyhtäältä tai siis Strömforsin Ruukista. Jaakon ja Tiinan kaunis vanha koti oli tänä vuonna vihreä-valkoisella teemalla tehty. Pariskunta matkustaa paljon ympäri maailmaa, joten heidän kodissaan on eksoottisia esineitä. He ovat seuraavaksi lähdössä Afrikan Beniniin seikkailemaan. Hyvää reissua!


Nuo joulukuusen muotoiset koristeet ovat Venäjältä tuotuja ja taidokasta käsityötä. Joulukuusi aukeaa kuten maatuska -nuket mutta ehdin jo unohtaa mistä kaupungista ne oli ostettu. Aidon joulukuusen lisäksi tässä Hanhikari-Salmen perheessä oli myös shampanja-kuusi eli joulukuusi, joka oli tehty täysinäisistä shampanjapulloista. Hauska idea!


Sahanmäessä valmistetaan tyrninmarjoista glögiä ja se on makoisan maistuvaa. Joulukuusen latvassa ei ole tähteä vaan siellä on lasinen latvaenkeli. Tästä kodista löytyy myös jouluseimi ja paljon erilaisia kynttelikköjä. Perheen kissa ja koira olivat hoidossa joten niitä en tällä vierailulla tavannut. Ehkä ensi vuonna taas sitten.


Tähän punaiseen huoneeseen rakastun joka käynnillä talossa. Ruusutapetti, eksoottisia tekstiileitä, esineitä ja punaiset puusukset löytyvät vierashuoneesta. Millaisiahan unia tässä huoneessa mahtaisi nähdä siellä nukkuessaan? Hurmaavan kaunis joka tapauksessa.


Tässä vielä pari vinkkiä Loviisan pikkupuodeista, joissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa joulukotien yhteydessä. Krinti, Laivasilta 1 Suolatori on täynnä kaikkea kivaa ja erikoista. Toinen liike on Herttanen Design, Stolpenkatu 5, jossa on sisustuskauppa ja deliliike samassa.

Kiitos joulukotinsa avanneille

20 kommenttia:

 1. Oho, kaikkea ihanaa!
  Kuusi kuvaa kesästä-haasteen koonti on blogissani
  http://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvasta-kesasta-huikea-koonti.html
  Kiitos kun osallistuit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun poikkesit blogin välityksellä kurkistamaaan Loviisan joulukoteihin.
   Sinun Kuusi kuvaa kesästä -haaste oli mukava toteuttaa ja kiitos kun sain osallisua siihen
   Kristiinan vinkkaamana.

   Poista
 2. Taas paljon ihania kuvia! Tänään meillä oli lunta Loviisassa, joten todella idyllistä oli.
  Itse teen pari postausta lähipäivinä - kiitos kun lähetit linkkisi tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Carita :) Näinkin kuvia sunnutailta Loviisasta sekä Ruukista ja näytti vieläkin idyllisemmältä. Ihana Loviisa ja loviisalaiset ♥

   Poista
 3. Niin ihania koteja ja upeita kuvia <3
  Vackerbacka näyttää kodilta, jonka voisin omakseni ottaa heti!
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ sinun on joku vuosi päästävä katsomaan Loviisan joulukoteja.
   Ihanaa alkanutta viikkoa - joulu tulee...

   Poista
 4. Ihania juttuja! Olen aina haaveillut tuolla Loviisassa käynnistä kesällä kun siellä on ne avoimet pihat vai onko se avoimet talot.
  Oikein hyvää joulukuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Kesällä jos olet manner-Suomessa niin varmasti pitäisi avoimet pihat tapahtumasta ja ehkä vieläkin enemmän Loviisan wanhat Talot -tapahtumasta, jossa pääsee myös taloihin sisälle. Elokuun viimeinen viikonlopput ovat tapahtumaan mukaan ilmoittautuneiden kotien ovet auki la-su. Tervetuloa!
   Hyvää joulun ododusta sinne Ahvenanmaalle!

   Poista
 5. Kauniita kuvia, näistä saa itselleenkin inspiraatiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira ♥ Joulukodeista saa aina hurjasti uusi ideoita, joita voi sitten soveltaa omaan kotiin.

   Poista
 6. Loviisan Joulukotien avulla pääsee kyllä hyvin virittäytymään joulun tunnelmaan. Itselläkin joulun odotus on nyt alkanut ja omaa joulukotia on pikkuhiljaa alettu laittelemaan joulukuntoon.

  Pari kohteista on sellaisia, joissa en ole koskaan käynyt, joten oli kiva päästä niihin vierailulle sinun kanssasi. Mukavaa myös kuulla, että uusia kohteita on tullut mukaan. Vanhojen tuttujen kphteiden kohdalla on tosiaankin kiva päästä näkemään, mitä uutta asukkaat ovat keksineet.

  Kiitos tästä postauksesta sinulle ja mukavaa joulun odotusta, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ihanuus ♥

   Olisi ollut todella kiva jos olisit ehtinyt lähteä joulukoteihin mukaan mutta ymmärrän, että aina ei vain ehdi. Sinulla vielä opiskelut, työ ja ne valmistujaisetkin tulossa.

   Ehkä ensi vuonna ja kesällä viimeistään. Ihanaa joulu odotusta Krisse ♥

   Poista
 7. Ihania kuvia! Loviisan joulukodit ovat varmasti aivan mahtavia. Täytyy pitää tapahtuma muistissa, jos vaikka ensi vuonna pääsisin käymään siellä.

  Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Ensi viikonloppuna ehtisit vielä jos kalenterissa on tilaa.
   Kivaa viikkoa ja joulun odotusta!

   Poista
 8. Ai että miten jouluiselta kaikki näyttää, en kestä! Todella hauska idea tälläinen ja hyvä että se jatkuu vuodesta toiseen!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisa on paikka, josta uskon sinun pitävän sekä kesällä että talvella. Toki vähän kaukana sieltä missä asut mutta jos sattuu olemaan pääkaupunkiseudulla niin Loviisaan ajaa tunnissa.
   Suositten ja tämä on ihana tapa aloittaa joulufiiliksen nostatus :)

   Poista
 9. Aivan ihania joulukoteja ja kuvia! Eläinrakkaana ihastuin tottakai ehkä kaikkein eniten noihin karvaisiin vieraiden vastaanottajiin... <3
  Itellä ei valitettavasti ole mahdollisuutta päästä noissa käymään kun matkaa taitaa olla hieman liikaa. Ehkä joskus jonain vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Oili-Maria :) Minua aina bongailen näitä lemmikkejä ja kun on monta vuotta vieraillut Loviisassa ja kodeissa niitä oikein kaipaa. Ymmärrän, että matka on sinullekin este.
   Mutta ehkä kesällä kun elokuun lopussa ovat kodit aina myös auki. Ja myös silloin on kaunista.
   Kivaa joulun odotusta!

   Poista
 10. Kaunista ja tunnelmallista! Ihana tapahtuma, pitää joskus mennä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia❤️suosittelen. Loviisasta löytää aidon jpulu fiiliksen.

   Poista