joulukuuta 06, 2018

Hyvää itsenäisyyspäivää 101-vuotiaalle Suomelle


"Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä,
kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään, 
sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla,
ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen:
metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat.
Tuolta tulee suomalainen ja ähkyy, on tässä ja ähkyy,
kun toinen heittää kiukaalle vettä.
Sellaisella suomalaisella on aina kaveri,
koskaan se ei ole yksin ja se kaveri on suomalainen. 
Eikä suomalaista erota suomalaisesta mikään,
ei mikään paitsi kuolema ja poliisi."


Jorma Etto on kirjoittanut ylläolevan runon jo vuonna 1964. Löydän siitä paljon yhtymäkohtia meihin juroihin, vähäpuheisiin, jäyhiin, vähän epävarmoihin suomalaisiin edelleenkin. Olemme pieni mutta pirun sisukas kansakunta eikä siinä ole mitään pahaa, että ne luonteen peruspiirteet pysyvät siellä verenperintönä edellisiltä sukupolvilta ja historiastamme.

Olemme säilyttäneet itsenäisyytemme kahdessa sodassa ja maksaneet meille määrätyt sotakorvaukset mukisematta. Olemme joutuneet antamaan osan maastamme pois ja asuttamaan ison joukon ihmisiä muualle kotimaassaan luovutetuilta alueilta. Ja paljon olemme velkaa vielä elossa oleville sotaveteraaneille ja lotille siitä Suomi on edelleen itsenäinen valtio. Emme saa myöskään unohtaa niitä suomenhevosia, jotka lähettiin rintamalle. Suomen talvi- ja jatkosodassa hevosia kuoli ja rampautui kymmeniä tuhansia. Hevonen lähti isäntänsä mukaan mukisematta ja uskollisesti.Nykyään osana Eurooppaa ja EU:ta me varmasti olemme myös hioutuneempia, kielitaitoisempia, puheliaampia, avoimempia ja kansainvälisempiä kuin vielä 50 vuotta sitten. Mutta meidän "suomalaisuus" ja ennen kaikkea se sisu ovat asioita, joista olen itse ylpeä. Suomalaisuutta on suo, kuokka ja Jussi ja sisu imetään jo äidinmaidossa! Sisu on periksiantamattomuutta tilanteissa, joissa ollaan jo äärirajoilla mutta löydetään vielä jostain sitä voimaa tehdä vaikka jääkiekko-ottelussa ratkaiseva maali. Tai hiihtokilpailuissa loppusuoralla mennään toisen ohi voittoon. Sisu on hieno asia!

Meillä on kaunis ja puhdas kotimaamme Suomi. Jos pystymme hillitsemään ilmastomuutosta ja olemme vähän valmiita tinkimään asioista elämässämme voimme jatkossakin nauttia neljästä upeasta vuodenajasta. Emmehän halua, että tulevat sukupolvet eivät enää tiedä miten lumiukko tehdään ja järven jäällä luistellaan. Meidän leveysasteilla pitääkin olla kunnon talvi ja leuto kesä vaikka mennyt hellekesä hivelikin mieltä ja hipiää. Täällä meidän on hyvä olla Suomen muotoisen pilven alla!

Hyvää itsenäisyyspäivää meille suomalaisille!10 kommenttia:

 1. Hyvää Itsenäisyyspäivää Sinullekin, Marjo ♥

  VastaaPoista
 2. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos - ja hyvää itsenäisyyspäivän iltaa myös sinulle, Marjo <3

  VastaaPoista
 4. Aivan käsittämättömiä kuvia ja kuvaavat niin hyvin Suomen kauneutta. Sydämellistä viikkistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ Suomi on kaunista maa ja siitä löytyy kyllä paljon kuvattavaa.
   Hyvää synttäriviikonloppua sinulle ja onnea vielä tätäkin kautta ♥

   Poista