joulukuuta 21, 2018

Miten olisi joulutapakset, punajuuriblinit ja frittikinkku joulupöytään


Kaipaako joulupöytäsi jotain uutta perinteisten jouluruokien lisäksi? Tuntuuko siltä, että voisit tarjoilla jotain erilaista ja ehkä vähän eksoottisempaakin perheelle, ystäville tai sukulaisille jouluna? Jos jouluaterian menu ei vielä ole lopullisesti lyöty lukkoon tässä muutamia vinkkejä reseptien kera millä voisi herkutella ja juhlistaa juhlista jalointa - joulua.


Joulutapakset sopivat hyvin juhlapöydän alkupaloiksi. Vaikka perinteet ovat hyvin vahvoilla voi joulupöytään koota espanjalaishenkisen tapaslautasen HK Gourmet tuotteista. Ilmakuivattua kinkkua, kylmäsavustettua rypsiporsasta, salamia ja pastramia. Itse rakastan tapaksia ja erityisesti ilmakuivattu kinkku on minun ykkössuosikkini. Joulutapaksien kanssa voi tarjoilla pikkelöityjä vihanneksia ja parmesaanidressingiä. Omnomnom!



Blinit eivät ihan ensimmäisenä tule mieleen joulupöydässä mutta jos ne tekee punajuurista sopivat erinomaisesti myös jouluaterialle. Ja mikä parasta nämä blinit tehdään valmiista punajuuri-vuohenjuustopaistoksesta. 

Punajuuriblini

300 g HK Bistro Punajuuri-vuohenjuustopaistos
1 dl täysmaitoa
0,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna
1 tl suolaa

Sekoita maito sekä jauhot punajuuri-vuohenjuustomassan joukkoon ja anna saostua 30 minuuttia. Lisää keltuaiset ja nostele sekaan vaahdotettu valkuainen. Paista blinit kirkastetussa voissa rapeiksi.

Kannattaa myös kokeilla HK Maakarit Juhlaraakamakkaroita joulupöydässä sekä Joulumakkaroita. 



Jouluinen punakaalisalaatti

500 g punakaalia suikaleina
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl sinappijauhetta
1/2 dl sokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1 tl suolaa

Keitä neilikka, sokeri, etikka, vesi sekä suola kattilassa siirapiksi ja jäähdytä. Sekoita jäähtynyt siirappi punakaalisuikaleiden joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.


Jos haluat tehdä kinkun vähän eri tavalla kuin ennen kokeile frittikinkkua. Friteeraamalla kinkun pinta saadaan uskomattoman rapeaksi. Kinkun pintaan tulee myös kaunis ja tasainen väri. Friteeraaminen sopii erityisesti pienille kinkuille, jotka mahtuvat helposti kattilaan tai rasvakeittimeen. Frittikinkun kuorrutus on erityisen herkullinen juuri rapeutensa ansiosta. 

Friteerattu joulukinkku

1 kpl HK Rypsiporsas uunivalmis pieni juhlakinkku (n. 1,2 kg)
3 rkl Dijon-sinappia
1 keltuainen
100 g pankojauhoja (voit myös käyttää tavallisia korppujauhoja tai raastettua leipää)

Paista kinkku pakkauksessaan haluamaasi kypsyyteen. Ota pois pakkauksesta ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita pienessä kulhossa sinappi ja keltuainen. Sivele seos kinkun pintaan ja pyöritä kinkku pankojauhoissa kauttaaltaan. Kaada öljy vetoisuudeltaan vähintään neljän litran kattilaan. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Käytä apuna paistolämpömittaria. Upota kinkku reikäkauhalla varovasti rasvaan ja paista noin 2-3 minuuttia tai kunnes pinta on kullan ruskea. Nosta kinkku muutaman talouspaperinpalan päälle, anna levätä muutama minuutti. Tarjoile haluamallasi tavalla. 


Kaikki reseptit HKScan tuotekehityskokki Sami Lamminaho, ruokasisältöjen asiantuntija Timo Turkka. Minä kävin maistelemassa näitä jouluisia ruokaherkkuja HKScanin 20-luvun joululounaalla jo lokakuussa Hakasalmen huvilassa, jossa on Suruton kaupunki näyttely 14.9.2018 - 1.9.2019. Näyttelyyn palataan blogissa ensi vuoden puolella kun joulu on juhlittu :)





4 kommenttia:

  1. Tuo punakaalisalaatti vaikuttaa herkulliselta ja saman tapaista on meilläkin joskus tehty. Tänä vuonna aion tehdä bataattilaatikkoa ja lanttulaatikkoa. Porkkanalaatikon ja perunalaatikon jätän kokonaan pois. Saa nähdä mitä muut tykkäävät.
    Mukavaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punakaalisalaatti antaa kivan erilaisen maun ruokiin ja minusta myös oma isoäitini on tehnyt tätä. Bataattilaatikko on ihan maistuvaa ja pidän siitäkin. Lanttulaatikkoa pitää aina olla ja totta kai myös perinteiset porkkana- ja sellainen keltainen valuva perunalaatikko.
      Mukavaa joulupäivää Kristiina ♥

      Poista
  2. Joku kaalisalaatti voisikin olla kiva piristys perinteisten ruokien kaveriksi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teit kaalisalaattia et tullut pettymään. Kiva lisuke ja antaa myös väriä joulupöytään.
      Kivaa joulupäivää Outi ♥

      Poista