joulukuuta 04, 2018

Mustion Linnan itsenäisyyspäivän Mannerheim ja joulukierrokset


Mustion Linnasta ja aikamatkasta menneeseen olen kirjoitellut täällä blogissa jo viime talvena. Olin silloin kaksipäiväisellä työmatkalla Mustiossa ja yövyin myös hurmaavassa vanhassa Paanutalossa. Luonto oli kauniin valkoinen ja kiertelimme myös vähän lumisessa puutarhassa.

Elokuussa tein uuden reissun tällä kertaa paahtavan kuumaan Mustion linnaan ja sen puistoon. Päätin osallistua tälläkin vierailullani kartanokierrokselle koska talvi-illan pimeässä valossa ottamani valokuvani olivat vähän surkeita. Sain yllätyksekseni ihan yksityisopastuksen linnassa. Kartanokierros oli sen iltapäivän viimeinen eikä muita ilmaantunut enää suomenkieliseen ryhmään mukaan. Mustion oppaat ovat muuten ihan superhyviä!

Kolmas vierailu upeaan historialliseen aateliskartano Mustioon tehtiin ihan syyskuun lopussa kun itse kartano oli jo sulkenut ovensa. Kiertelimme Minnien kanssa vielä vehreässä puistossa ja kävimme katsomassa myös Temppelin Rakkauden sillan toisella puolella. Luonnossa oli jo vähän ruskaa ja ilmakin aavistuksen syksyinen.

Kuva: Mustion Linnan FB-sivut 

Jos sinulle ei ole vielä ohjelmaa itsenäisyyspäivälle 6.12. niin Mustion linna tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden osallistua opastetuille Mannerheim kierroksille. Linnakierrokset järjestään klo 12 sekä 14 ja kierroksia vetää viime kesänä Mustion Linnan kesäteatterissa "Viimeinen Patruuna" esityksessä Mannerheimiä esittänyt Dan Idman. "Mannerheim"vastaanottaa vieraat ja sen jälkeen alkaa kartanokierros. Mannerheim muistelee omaa aikaansa Mustion Linnassa sekä Hjalmaria ja Kittyäkin. Lisätietoa kierroksesta saat tästä. Linnankrouvissa tarjoillaan itsenäisyyspäivän lounasta 12-15.


Lauantaina 8.joulukuuta on myös mahdollista vierailla Mustion Linnassa opastetulla kierroksella klo 16 ja 17. Kierros kestää noin tunnin. Pelkkä kurkistaminen tähän Suomen suurimpaan ei-kirkolliseen puurakennukseen on elämys. Mustion linnalla on pitkä ja vaiherikas historia ja itse linnan rakennutti Magnus Linder II vuosina 1783-1792. Tyyliltään Mustio edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin.


Tiesittekö, yksi Suomen ensimmäistä autoista ostettiin juuri tänne Mustion Linnaan vuonna 1902. Linnakierroksella on nähtävillä iso seinänkokoinen mustavalkokuva Mustion Linnaa tuohon aikaan hallinneesta Hjalmar Linderistä autoineen. Linderin aikana Mustion Linna eli varsinaista kukoistuskauttaan. Linder omisti maata yhteensä 64 000 hehtaaria. Mustion Linnassa vierailivat Jean Sibelius, Louis Sparre ja myös itse Mannerheim.



Lisäksi linnan sisustus on äärimmäisen mielenkiintoinen. Linnassa on esillä mm. Constantin Linderin 5 kg kullanvärinen virka-asu kun hän toimi keisarillisen hovin palveluksessa ja senaatissa. Onkohan tämä puku päällä ollut vaikea liikkua vai pitikö vain seistä paikallaan?


Mustion Linnan ruokasaliin on katettu juhla-ateria kuin odottamaan siihen istuvia vierailijoita. Kaunista posliinia, kristallilaseja ja hopeisia aterimia. Tänne on sytytetty myös kynttilät valaisemaan illallista ja luomaan tunnelmaa. Entä tuo porsaan muotoinen hahmo pöydän reunalla? Sitä on tarvittu kun on pidetty yhteyttä palvelijoihin sekä keittiöön eri ruokalajien välillä.


Mustion Linnassa kerrotaan myös kummittelevan. Itse en yhdelläkään vierailullani ole aaveisiin törmännyt mutta mistä sitä tietää mitä rakentamattomalla ullakolla tapahtuu kun lattialankut narisevat. Ylin kerros on jätetty aikoinaan sisustamatta ja keskeneräiseksi langetetun kirouksen pelosta... Halloweenin aikana myös ullakolle on mahdollista päästä.



Mustion Linnasta löytyy myös todella upeasti seinään maalattuja vanhoja tapetteja. Kannattaa katsella myös huoneiden suuria kakluuniuuneja sillä ne ovat erittäin koristeellisia ja kauniita. Myös katosta roikkuvat suuret kristallikruunut luovat kauniisti valoa talvipäivään ja tuovat myös jännän tunnelman kartanovierailulle. Opas osaa vielä mukavasti kertoa tarinoita kartanon elämästä ja ihmisistä.



Hjalmar Linderin huoneesta löytyy myös vanha Louis Vuittonin matka-arkku. Linderin elämä oli värikäs ja hän sai paljon hyvää aikaan mm. lahjoittamalla taidetta esimerkiksi Ateneumiin. Hjalmarin viimeiset vuodet kuluivat kuitenkin ulkomailla kun hän oli myynyt omaisuutensa ja joutunut maanpakoon Ruotsiin, josta jatkoi eteenpäin Eurooppaan. Lopulta Hjalmar kuoli oman käden kautta Ranskassa...


Mustion Linnassa on yöpynyt myös itse Ruotsin kuningas Kustaa III. Kuninkaanhuoneessa voi ihailla katoksellista kuninkaansänkyä ja valtaisaa maalausta itse hallitsijasta. On täällä toki ollut myös kaksi tsaariakin Aleksanteri I ja Aleksanteri II. Mitähän nämäkin seinät kertoisivat jos ne osaisivat puhua.


Jos itsenäisyyspäivänä on jo ohjelmaa niin kannattaa ajella lauantaina 8.12. Mustioon upealle linnankierrokselle. Puistossakin voi varmasti kierrellä jos ilma vain sen sallii. Mustion Linna on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka ihan kaikkina vuodenaikoina.



6 kommenttia:

  1. Hyvä postaus Mustiosta. Olen käynyt parikin kertaa opastetulla kierroksella tuolla, mutta viime kerrastakin on varmaan kohta 15 vuotta aikaa. Täytyypäs mennä ensi kesänä uudestaan kierrokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen😉 Opastukset ovat mukavia ja jokaisella oppaalla oma kiinnostava tyylinsä. Kesäkaudella opastuksia enemmän jos nyt joulukuussa ei ehdi.

      Poista
  2. Olen käynyt vain Mustion linnan puutarhassa. Mannerheim-kierros kuulostaa kyllä kiinnostavalta, kauniin kartanon historia aukeaa opastetula kierroksella varmasti parhaiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustion Linnaan pääsee aina vain oppaan kanssa. Puistossa saa kuljeskella itsekseen. Mannerheim-opastus kiinnostaisi itseäni myös mutta olen muualla huomenna.

      Poista
  3. Ihanan paljon kauneutta ja historiaa tuolla paikassa on. En olekaan tuolla koskaan käynyt!
    Kivaa iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustion Linna olisi paikka, jossa sinä viihtyisit Outi. Ihania kauniita esineitä ympärillä ja paljon historiaa, joka vielä oppaan toimesta kerrotaan lennokkaasti.

      Poista