joulukuuta 09, 2018

Tallinnan lumoavan idyllinen joulutori ja joululahjavinkkejä Tallink Megastarilta

Yhteistyössä TallinkSilja ja VisitTallinn

Rakastan joulua ja siihen liittyviä perinteitä! Tallinnan joulumarkkinoilla olen käynyt ensimmäistä kertaa jo vuosia sitten eli aikaan ennen Marjon matkassa blogin aloittamista. Varsinainen jouluperinne Tallinnan joulutorista taisi alkaa muodostua vuonna 2015. Tämän jälkeen olen yhtä vuotta lukuun ottamatta vieraillut Raatihuoneentorilla aistimassa joulun henkeä ja ihastelemassa joulutorin idyllistä tunnelmaa.

Kun kävelee Viru katua pitkin Tallinnan vanhakaupunkiin ja astuu sisälle 1300-luvulta peräisin olevasta Virun portista sukeltaa samalla myös syvälle historiaan. Ei ihme, että Tallinnan vanhakaupunki valittiin Unesco maailmaperintökohteeksi vuonna 1997. Näillä keskiaikaisilla mukulakivikaduilla on kävelty vuosisatoja ja vietetty myös joulun aikaa. Joulumarkkinoita tässä muodossaan on vietetty vuodesta 1991. 



Tallinnan joulutorista oli ihan pakko lainata postaukseen tämä jouluinen ilmakuva @tallinnchristmasmarket Instagram tililtä. Kaupungin on kuvanottohetkellä peittänyt vielä hentoinen lumivaippa joten kaikki näyttää vieläkin idyllisemmältä. Raatihuoneen aukion keskellä seisoo ylväästi korkea kaunis joulukuusi ja sen ympärille levittäytyy itse joulutori alue kojuineen.

Tallinnalaisten mukaan Euroopan ensimmäinen joulukuusi on juuri pystytetty tähän Raekoja Platsin keskelle jo vuonna 1441. Virolainen taiteen historioitsija Juri Kuuskemaa on tutkinut joulukuusi perinnettä ja sen historiaa hyvin tarkasti. Kuusen pystyttäminen liittyy Mustapäiden veljeskuntaan. Sekä Tallinnassa että Riiassa vaikuttanut mahtava kauppiaiden ja kisällien veljeskunta on siis aloittanut joulukuusi perinteen. Perimätiedon mukaan jopa tsaari Pietari I olisi osallistunut vuonna 1711 joulukuusen kantamiseen Raatihuoneen aukiolle. 

OU Nordic Gifts puiset "Pyhä perhe" puunuket 

OU Nordic Gifts, puinen tonttutyttö ja valkomusta koira

Tallinnan joulutori on päässyt kisaamaan Euroopan kauneimman joulutorin tittelistä ja äänestyksen lopputulos selviää 10.12. Marraskuussa muotilehti Elle valitsi jo Tallinnan joulutorin yhdeksi Euroopan parhaista joulumarkkinoista. Tallinnan joulutorilla vierailee vuosittain yli puoli miljoonaa kävijää ja useita kertoja se on valittu kymmenen kauneimman joulutorin joukkoon. 

Kävellessäni Raatihuoneentorilla puisten joulumökkien keskellä en yhtään ihmettele Tallinnan joulutorin menestymistä kisoissa. Täällä kaikki on idyllisen pientä ja äärimmäisen kauniisti toteutettua. Kaikki keskittyy ison joulukuusen ympärille, josta joulumökit lähtevät säteittäin kohden aukion reunoja. Kun torin ylle ripustetaan vielä jouluvalot näyttää siellä todella jouluisen kauniilta. Pieni lumipeite on vielä "se piste ii:n päälle" tälle joulumaisemalle!



Joulutori on oivallinen paikka hankkia vaikkapa värikäs kaulahuivi, villapipo, "eläinpäähine", villasukat, lapaset tai jotain muuta kaunista sekä lämmintä talvea varten. Pehmeä paketti on mukava antaa ja myös saada vaikka lapsena pehmeistä joululahjoista en pitänytkään :) Punatulkku- tai peurasukat olisi kiva vetää jalkaansa joulunpyhinä kun lukee kirjaa.

OU Nordic Gifts Eestin puiset jouluhahmot veivät minun sydämeni totaalisesti joulutorilla. Mukavan erilaisia joulukoristeita ja voit hankkia kotiin vaikka "Pyhän perheen" omaan jouluasetelmaasi. Marjon matkaan lähti tonttutyttö, jonka sylissä istuu ihan oman russeliriiviöni näköinen valkomusta koira.



Ruokalahjoja on kiva myös antaa jouluna tai totta kai myös tuoda omaan joulupöytään tuliaisia Tallinnan joulutorilta. Pääsin maistelemaan käsintehtyjä Länsi-Virumaalla sijaitsevan Ankra-meijerin herkkuja. Pidin todella monista juustoista mutta suosikikseni taidan silti nostaa juuston, johon oli lisätty mustatorvisieniä - ihan huikean aromikas maku! Toisaalta myös usealla pippurilla maustettu juusto ja chilijuusto maistuivat makoisilta :) Joulupakettiin voisi myös kääräistä sinappia, hilloja/hillokkeita, mausteita tai vaikka paikallista siideriä.



Juustojen jälkeen oli luontevaa siirtyä sitten Linnamäen makkaroiden ja lihatuotteiden pariin. Tarjolla oli karhua, peuraa, hirveä, poroa ja villisikaakin. Maistelin aika montaa eksoottista riistamakkaraa ja erittäin maistuvia. Makkarat on pakattu jänniin kartonkiputkiloihin, jotka näyttivät minusta ihan painettujen julisteiden kuljetuspakkauksilta. Ehkä joululahjansaaja voisi yllättyä toden teolla kun paketin sisältä paljastuisikin suolainen herkkupala, joka vielä säilyy pitkään. Muistathan, että villisikamakkaraa ei Suomeen saa tuoda ostoksia tehdessäsi.




Tallinnan joulutorilla voi nauttia useista eri kojuista lämmintä glögiä. Kuuma juoma lämmittää mukavasti ja toisin kuin Suomessa täällä voi glögimuki kädessä kävellä kojulta toiselle hörppien juomaansa. Täällä ei siis ole mitään erillisiä anniskelualueita.



Totta kai Tallinnan joulutorilta löytyy makeita herkkuja. Käsitehtyä tryffeliä on aika vaikea vastustaa ja makuja löytyi vaikka kuinka paljon. Totta kai karamellikeppejä ja muutakin makeaa oli tarjolla. Artesaanisuklaat ovat minun heikkouteni ja jouluaikaan suklaata tuleekin syötyä melkoisesti.



Joulutorilta löytyy myös Shishin joulukoju, joka on pulloon aivan käsittämättömän kauniita joulukoristeita. Shishi on virolais-norjalainen yritys, joka on vuodesta 1998 valmistanut kodin sisustustuotteita. Shishin varsinainen sisustusliike löytyy Noblessnerin alueelta Tallinnasta ja se on todellinen kauneuden keidas. Shishin tuotteita myydään ympäri maailmaa mutta juuri joulukokoelmastaan yritys on tunnettu. Lukematon määrä erilaisia ja eri värisiä joulukuusen koristeita. Samettipintaisia joulupalloja, kultaisia lintuja, pieniä miniatyyrinukkeja joulukuusen oksista roikkumaan, kimaltelevia tähtiä ja totta kai myös Viro100 joulupalloja.



Joulutorilla on myös esiintymislava ja siellä on tarjolla viikonloppuisin ohjelmaa. Viime vuonna onnistuin näkemään kun joulupukki laulatti lapsia lavalla ja taidettiin siellä jotain joulutanssejakin esittää. Myös lava on kauniisti koristeltu punaisilla sydänkoristeilla, joita löytyy myös joulutorin isosta kuusesta. Kun ilta vielä hämärtyy tulee joulutorille erilainen tunnelma.


Pääsin myös vierailemaan joulupukin mökissä. Itse punanuttua en onnistunut näkemään sillä olimme joulutorilla heti aamusta sen aukeamisen jälkeen. Joulupukin mökissä oli kaksi kania häkissä ja kauniita nukkeja takan reunalla iso joukko. Täällä joulupukki sitten ottaa vastaan lapsien joululahjatoiveita. Joulutori on avoinna 16.11.2018 - 7.1.2019 joka päivä 10-20. Loppiaisena Tallinnassa vietetään Kolmen Kuninkaan Päivää "kolmekuningapäev".



Kiitos Mall Oja, VisitTallinn ja Tallinnan joulutorin puolelta mukana olleet ihanat naishenkilöt mukavasta kierroksesta sekä torikojujen esittelystä. 


Raatihuoneentorin laidalta löytyy Kaerajaani niminen ravintola, joka tarjoilee modernia virolaista ruokaa. Pääsin kurkistamaan sinnekin pikaisesti ja joulutorille sieltä on näin kauniit näkymät. Ruokalistan ja sisustuksen perusteella ensi Tallinnan reissullani täällä tulen myös aterioimaan. 


Matkustin Tallinnaan tälle itsenäisyyspäivän pikavisiitilleni aamulla Star aluksella ja palasin iltapäivällä Megastarilla. Jouluisia herkkuja oli tarjolla Business Loungessa, joten muuhun laivan ruokatarjontaan en tällä reissulla ehtinyt tutustua. Jos haluaa istua vähän mukavammin matkansa aikana kannattaa valita tämä matkustusvaihtoehto. Samalla hintaan sisältyy myös buffet mennen tullen juomineen. Business Loungessa matkustaminen on pientä luksusta reissun aikana.

Jälkiruokakahviksi kävin kuitenkin hakemassa Starbucksin kausikahvin Toffee Nut Latten. Toinen houkutteleva vaihtoehto olisi ollut Gingerbread Latte. Starbucks kahveja on keväästä lähtien ollut saatavilla myös TallinkSiljan laivoista! Omnomnom…


Megastarilta löytyy muuten todella hyvät mahdollisuudet tehdä myös jouluostoksia.  Laivan 7. ja 8. kansille levittäytyvä Travellers Superstore on shoppailijan paratiisi. Kävin paluumatkalla siellä kurkkimassa vähän joululahjavinkkejä, joita ajattelin nyt jakaa teillekin. Se mitä minä ostin jää toki salaisuudeksi etteivät joululahjat paljastu ennen jouluaattoa. Mutta tässä viisi joululahjavinkkiäni!


Lancome La Vie est Belle on onnellisuuden tuoksu! Ihana tuoksuyhdistelmä iiriksen kukkaa, jasmiinia, pastulia, appelsiininkukkaa ja makeita vivahteita: vaniljaa, tonkapapua, praliinia, mustaherukkaa ja päärynää.


Ihania Ted Bakerin lompakoita eri värisävyissä: herkkää vaaleanpunaista, helmenharmaata, punakultaa ja toki aina eleganttia mustaakin löytyy. Laivalla on toki myös Ted Bakerin käsilaukkuja jos haluaa tehdä isomman joululahjahankinnan.


Talvella tarvitaan lämmin pipo suojaamaan korvia viimalta. Superdryn pipo on hauskan isosilmukkainen sekä isolla tupsulla varustettu ja varmasti se olisi kiva joululahja myös. Tämä väri on aivan ihanan naisellinen.


Ihanat Vansin kimallekengät näyttävät hyviltä pienen tytön jaloissa vaikka juhlamekonkin kanssa. Jostain kumman syystä näihinkin valitsin vaaleanpunaisen sävyn.


Hauska paljettinen Sambron pehmoeläin/tyyny vaihtaa väriä aina sen mukaan mihin suuntaa paljetit menevät. Tätä korvallista "hahmoa" löytyi myös useassa eri värissä.

Minun Tallinna seikkailuuni mahtui vielä Piparkoogimaania -piparkakkunäyttelyyn tutustuminen mutta se on oman postauksen arvoinen juttu joten palataan siihen. 
Hyvää alkavaa uutta viikkoa kaikille!


27 kommenttia:

  1. Sinulla on ollut ihana matka Tallinnaan. Tallinnan joulutori on tuttu paikka ja sinne on aina mukava mennä. Joulukuusi keskellä toria on niin kaunis ja tunnelma joulutorilla on ihana ♥ Tuo Shishin joulukoju on kerrassaan ihastuttava. Melkein aina siellä on asiakkaita ja ihmiset joutuvat jonottamaan sinne, koska montaa ei sinne yhtäaikaa mahdu sisälle. Koristeita on paljon ja varmasti jokaiselle jotakin.

    Business Loungessa syöminen on tosi kätevää ja viisastakin, että jaksaa sitten paremmin perilläkin kierrellä ja kävellä. Nyt jään odottamaan mielenkiinnolla tuota Piparkoogimaania-piparkakkunäyttelyn postausta, koska siellä en ole koskaan vielä käynyt, mutta olisi varmasti ihan minun paikkani.

    Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥ Tallinna matkani oli erittäin onnistunut vaikka kovin montaa tuntia en maissa viettänyt. Tämä oli täsmä reissu juuri joulutorille ja piparkakkunäyttelyyn, johon jäi vielä erittäin hyvin aikaa torilla kiertelyn jälkeen. Shishin joulukojuun ei nyt ollut jonoa mutta me olimme torilla heti sen avaamisen jälkeen klo 10. Myyntikoju on todella niin pieni ettei sinne montaa ihmistä sovi edes yhtä aikaa :D

      Piparkoogimaania -näyttely oli taas upea ja uskon, että pitäisit myös siitä.

      Mukavaa viikkoa myös sinulle ♥

      Poista
  2. Olen menossa tällä viikolla Tallinnaan ja tästä sainkin hyviä vinkkejä. Viime vuonna vain haahuilimme torilla ja pikku kaduilla joulutunnelmaa ihastellen enkä perehtynyt sillä kertaa sen kummemmin ostoksiin.
    Oppaan mukana oleminen olikin erinomainen juttu, kokemusta on että silloin saa niin paljon enemmän irti.
    Leppoisaa viikkoa Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ihanaa Maarit, että olette menossa Tallinnan joulutorille ♥ Kyllä paikallisopas antaa aina reissuun niin paljon ja kiva on kuunnella myös sattumuksia, tarinoita, juttuja liittyen tapahtumaan.

      Kivaa Tallinnan reissua teille ja mukavaa viikkoa Maarit ♥

      Poista
  3. Tallinnassa on niin valtavasti nähtävää ja tekemistä, että innostuin alkuvuonna starttaamaan blogin jonka postaukset pyörivät sen aihepiirin ympärillä https://sooloiluja.com/blogi-2/
    Itse en ole ehtinyt joulumarkkinoille kameran kanssa, joten näitä kuvia on ihana katsella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna kommentistasi. Kävin juuri kurkkaamassa Sooloiluja blogiasi ja otin sen seurantaan. Mielenkiintoisia juttuja ja äärimmäisen kauniita kuvia. Visuaalisena ihmisenä minuun vetoavat
      hyvän tekstin lisäksi myös kuvat - aivan ihania!

      Minun blogistani löytyy myös lukemattomia postauksia Tallinnasta koska siellä on kuten totesit osuvasti "niin valtavasti nähtävää ja tekemistä". Minua on alkanut myös polttelemaan muu Viro. Kävin syyskuussa Harjumaalla Rummu Karjäärissa (tästä löytyy jo postaus) ja automuseossa. Pärnussa olen käynyt vuosia sitten rantalomalla ja vuosi sitten syksyllä Nurmessa luonnonkosmetiikka tehtaalla. Viron kartanot kiinnostaisivat myös.

      Kiva kun poikkesit blogissani!

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä. Tallinnan joulumarkkinat ovat omallakin to do-listalla. Muutenkin Tallinnaan pitäisi taasen päästä. Upeat kuvat ja paljon hyvää infoa, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Mia ♥ Jos et enää tänä vuonna ehti niin ota vinkki talteen ja ensi vuonna sitten heti kun joulutori aukeaa. Aivan satumainen paikka!

      Poista
  5. Oih, tuolla pitää ehdottomasti vielä joskus päästä käymään! Itse jäin pohtimaan, että mikä on syynä ettei villisikamakkaraa saa tuoda Suomeen..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnan joulutorilta löytyy myös ihana lasten hevoskaruselli, josta lapset tykkäävät.
      Villisikamakkaran tuonti on kielletty ettei Suomeen pääse leviämään haitallinen virus. Ihmiseen virus ei tartu eikä ole vaaraksi mutta voi sairastuttaa suomalaiset siat.

      Poista
  6. Oi, en ole yhtään jouluihminen, mutta voin kuvitella tuon joulutorin sellaisten paratiisine <3 Ihana tunnelma. Ja kaikki torin aarteet on ihan mahtavia joululahjoja. Etenkin ruokatarvikkeet uppoaa aina herkuttelijalle ;) - Jasmiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän :) jotkut ovat joulufriikkejä kuten minä ja osa taas ei jaksa yhtään innostua joulujutuista. Hyvä, että voimme valita tapamme viettää joulua ja myös tarpeetonta häsläämistä ja ylikaupallisuutta en minäkään joulussa ymmärrä.

      Ruokalahjoja on sekä kiva saada että antaa. Kivaa joulunodutusta silti Jasmiina :)

      Poista
  7. Raatihuoneentorin joulumarkkina ovat tunnelmalliset vaikkei luntakaan ole maassa. Meillä oli sen verran tiukka ohjelma, ettei joulutorilla ehditty olemaan pitkään kun Kaerajaanin lounas jo odotti. Nuo ihanat peuranpääsukatkin jäivät näkemättä, olisin ostanut varmasti! Juustoja sen sijaan hankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parina vuonna lunta on ollut joulumarkkinoilla ja antaahan se valkoisena myös ihanasti valoa. Ymmärrän, että teidän ohjelmanne oli isommalle ryhmälle varmasti tiukempi. Minua opasti kolme valloittavaa naista ja monilla kojuilla kyllä vietimme aikaa ihan runsaasti. Peuranpääsukat olivat NIIN ihanat! Juustoja en taas itse ostanut mikä jäi vähän harmittamaan.

      Poista
  8. Jouluinen Tallinna on ihana ja nonni haluan nyt Muumi kaulaliinan ja tuollaisen 100v Eesti joupalleron. <3 Onneksi ensi lauantaina Tallinnaan. ;)

    Kivaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö Tiia, että nähdessäni nuo Muumi kaulaliinat mietin heti sinua :D Shishin joulukojussa oli suorastaan vaikeutta valita. Ja itse Shishin kaupassa - missä en koskaan ole ollut joulun aikaan - varmasti sekoaisin totaalisesti :D Kivaa Tallinnaa sinulle viikon kuluttua ♥

      Poista
  9. Kiitos hyvistä vinkeistä. En tiedä ehdimmekö Tallinnan joulutorille tänä vuonna.
    Kovasti tekisi mieli mutta täytyy katsoa vielä työvuorot. Kaunis on joulukuusi. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyy aikaa mennä Tallinnan joulutorille. Joulukuusi on todella suuri ja erittäin kauniisti koristelu ja valaistu myös. Nämä kuvat on otettu aamulla joten valot eivät oikein näy jos niitä on edes vielä sytytetty. Hyvää joulun odotusta Sinikka :)

      Poista
  10. Ai nyt tuli inspis hypätä seuraavaan lauttaan, ja piipahtaa Tallinan puolella :)
    Tallinnan joulutori henkii kyllä Keski-Eurooppalaista tunnelmaa ♥ Muutenkin olemme tyttärien kanssa tykänneet käväistä silloin tällöin Viron puolella, kun se on vaan niin helppoa ja kuitenkin siinä pääsee kokemaan irti ajesta -fiiliksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa hypätä laivaan! Tallinnan joulutori valittiin tänään Euroopan parhaaksi joulutoriksi ♥ Olen todella iloinen voitosta! Vaikka ollaan vain 82km päässä Helsingistä niin tuntuu kuin oltaisiin jo Keski-Euroopassa.

      Poista
  11. Ihana postaus. Nolona myönnän, että en vieläkään ole käynyt (siis koskaan) Tallinnassa joulun aikaan. Tuota toria kehutaan kyllä todella paljon ja johan sen kuvistakin näkee, että upea paikka on kyseessä.
    Ihanaa uutta viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa Annelle kirjoittelin edellä niin Tallinan joulutori voitti äänestyksen ja siitä tuli vuoden 2019 joulutori! Sinun on päästävä Outi ehdottomasti käymään Tallinnan joulutorilla. Tiedän, että viihtyisit hyvin. Ihanaa uutta viikkoa myös sinulle ♥

      Poista
  12. Viime joulun alla käväistiin viimeksi Tallinnassa, joulutorilla, ja muuallakin kaupungissa. Minä jo ajattekinkin,että kävitkö ollenkaan piparkakkunäyttelyssä! Se oli viime vuonnakin tosi mielenkiintoinen. Saapa nähdä, löydänkö itseni tallinnan joulutorilta, vai Krakovasta. Suunnitelmat on vielä vähän vaiheessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä kävin Piparkoogimaania -näyttelyssä :) Se oli yksi reissuni kohteista ja siitä todella on tulossa postausta kun vain ehdin tehdä. Krakovaan haluaisin itsekin mennä joskus. Moni on kehunut joulutoria siellä. Toisaalta ystäviä on ollut myös Prahan joulutorilla ja Budapestissä myös. Gdanskissa on myös kaunis joulutori. Ehkä ensi vuonna. Kiva reissua sinulle mihin sitten ikinä päätätkään lähteä :) ja joulun odotusta!

      Poista
  13. Kävimme eilen päivämatkalla Tallinnassa. Joulutori oli hieno. Maistoimme myös glögiä ja makkaroita ostettiin myös kotiin. Kiitos vinkeistä. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva juttu, että ehditte sittenkin Tallinnaan. Hyvä, että työt järjestyivät. Tallinnan joulutori muuten voitti tuon kilpailu. Mukavaa joulun odotusta :)

      Poista
  14. Tallinnan joulutori on minunkin ehdoton suosikkini ja joulukoristeiden pikkupuoti erityisesti! Tänä jouluna toki käyn Tukholmassa mutta nesi vuonna taas!

    Johanna K

    VastaaPoista