joulukuuta 15, 2018

Tallinnan Piparkoogimaania tarjoaa piparkakkutaikinasta tehtyä taidetta

Yhteistyössä TallinkSilja ja VisitTallinn

Piparkoogimaania - Piparkakkumania on hyvin omaperäinen taidenäyttely, jossa kaikki esillä oleva taide on tehty piparkakkutaikinasta! Luit aivan oikein eli kaikki tässä Disaini- ja Arhitehtuurigalleriis tilassa esillä olevat työt ovat siis periaatteessa syötäviä näyttelyn päätyttyä. 

Voita, sokeria, siirappia, munia, leivinjauhetta, vehnäjauhetta, kardemummaa, kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssia. Samoilla aineksilla me pyöräytämme piparkakkutaikinan, josta sitten ennen joulua leivotaan makoisia Nisseja ja Nasseja sekä lukemattomia muita herkkupipareita. 

Kun astut sisälle galleriatilaan (Pärnu mtn. 6) tulvahtaa nenääsi huumaava piparkakkujen tuoksu. Satakunta taiteilijaa, muotoilijaa ja arkkitehtia sekä muilla luovilla aloilla työskentelevää on tehnyt reilut 60 piparkakkutyötä Piparkoogimaaniaan. Piparkakkutaikinaa on annettu rakennusaineeksi näyttelyyn 300 kg. Vähän enemmän siis kuin sinun tai minun keittiössä paistetaan piparkakkuja joulukuussa :)

Kalevipoeg, Anne Saarnit, Diana Taalfeld, Kristi Siibak, Meelis Luukas, 
Ralf-Oskar Siim, Ulle Maiste

Blogiani aiemmin seuranneet tietävät, että Marjon matka on jo muutamana vuotena joulukuussa vienyt Piparkoogimaaniaan ihastelemaan taitavasti tehtyä ja toteutettua piparitaidetta. Tänä vuonna ehdin mukaan heti avajaispäivänä, joka sattui siis olemaan Suomen itsenäisyyspäivä. Minulla oli ilo ja kunnia saada esittely Piparkoogimaanian takana olevan yhden johtohahmon Pelle Kalmon opastuksella. Pelle on ollut alusta lähtien tekemässä ja koordinoimassa tätä näyttelyä. Näyttelystä sai todella paljon enemmän irti opastuksen kanssa!  

Rahvusloom, Eva Liisa Rebane

Piparkoogimaania -näyttely on toteutettu vuodesta 2006 lähtien ja tämän vuotinen näyttely on siis 13. peräkkäinen kerta kun galleriatila Pärnu maantiellä täyttyy tuoksuvasta taiteesta. Näyttelyvuosien aikana yli 400 taiteentekijää on ottanut osaa näyttelyyn. Suurin osa tekijöistä on ollut Virosta mutta mukana on ollut taiteentekijöitä myös Suomesta, Puolasta, Tsekin tasavallasta, Sveitsistä ja Unkarista.

Käsi peseb kätt, Hedi, Jaak, Uma, Ekke Looveer

Piparkoogimaanian aihealueet ovat myös vaihdelleet. Itse olen nähnyt näyttely Pyhä Piparkakku 2015, Vanha Tallinna 2017 ja nyt Eesti 2018. Ihan ensimmäinen piparkakkunäyttely toteutettiin teemalla Piparkakkumania 2006. Mukaan on mahtunut piparitaidetta teemoilla Aikakone, Piparkakku Olympialaiset, Leikkikalumuseo, Matka maailman ympäri, Kaupunki, Parhaat asiat maailmassa, Taidehistoria ja Metsä. Harmittaa vähän etten ole löytänyt tapahtumaa jo aiemmin. Minähän rakastan sekä taidetta että piparkakkujen leipomista. 

Triibuline Eesti, Birgit Mills

"Meille nykyään hyvinkin tavallinen piparkakku on ollut keskiaikainen pyhä leivonnainen. Piparkakkujen leipominen sekä koristelu on ollut suurta taidetta. Siksi nämä taivaalliset kakkuset maustettiin kaukomaiden mausteilla - neilikalla, kanelilla, makeutettiin kallisarvoisella hunajalla ja pyöriteltiin hienoimmista jauhoista. Koristeena on käytetty jopa aitoa kultaa aikoinaan. Piparkakkuja on tehty jo Egyptissä Faaraoiden aikana ja Eurooppaan piparit ovat rantautuneet Kreikan kautta." Marjon matkassa postaus 3.1.2016 Puha Piparkook.

Jaanituli, Kaarin Briedis

Pelle Kalmo kertoi, että piparkakut ovat edelleen Piparkoogimaaniassa "pyhiä" ja koko näyttely on itsessään kunnianosoitus keskiaikaiselle piparitaiteelle. Vanhaa perinnettä kunnioittaen luodaan kuitenkin joka vuosi jotain uutta ja tuodaan piparkakkuihin myös modernia otetta. Tämän vuoden näyttelyssä on 3D-tulostettuja piparkakkuja. Eve Hint, Oksana Teder ja Clelia Pirsoo ovat työssään Maestrot oodates käyttäneet 3D-tekniikkaa hyödykseen. 


Piparsokk, Marit Ummelas

Itse löysin Piparkoogimaaniasta lukuisia kiinnostavia töitä. Piparkakuista tehdyt kirjat olivat hauskoja! Työn nimi 218 kirjaa on kuulemma keskiarvo siitä kuinka monta opusta löytyy virolaisen kodin kirjahyllystä. Social Scient Researchin tutkimuksen mukaan virolaisesta kodista löytyisi eniten kirjoja maailmassa. Hymyilytti kun löysin Muumipeikon kirjahyllystä piparisena!

218 Raamatut, Anna-Liisa Tubala ja Piret Kruusandi

Kuidas teha kiluvoileiba, Liisi Tani

Liisi Tanin Silakka-kananmuna leivät saivat suun napsumaan. Omaa herkkuani on nimittäin nämä anjovis-munaleipinä, joita teen aina kotona iltapalaksi kun haluan herkutella. Näyttelyssä esitellään hyvin havainnollisesti kolme lautasen avulla miten ruskeista piparkakuista saadaan tehtyä ihan oikean "näköisiä voileipiä".

Birgit Millsin Tribuliine Eesti teos kuvaa eri kansallispukujen värejä piparitaikinan päälle levitettyinä. Erittäin taidokkaasti tehtyjä ja ihailen sitä miten oikeita värit ovat verrattuna aitoihin kansallispukujen väreihin.

100-vuotinen Tsekin tasavalta ja Viron tasavalta, Zdenka Dolejsovà ja Zdenka Nilokovà

Perinteinen Betlehemin seimi, Zdenka Dolesjová ja Zdenka Nilokovà 


Rändrahn, rändrahn, maa meri, rändrahn, maa meri maa...
Kristine Malysheva ja Jeleva Tsekulajeva


Minuun teki vaikutuksen myös täysin erilainen piparkakkutyö, jossa kuvattiin virolaisia rantakalliota, merta, hiekkaa ja luontoa. Hyvin vaikuttava ja minusta myös kantaaottava työ tässä ilmastomuutoskeskustelussa mitä käymme. 


Kolm lövi vapiga, Tulvi-Hanneli TuroOnnistuimme kurkistamaan myös yhteen lasten työpajaan sisälle. Lasten silmistä paistoi riemu ja innostuneisuus kun he saivat viettää vähän erilaisen koulupäivän tehden piparkakkutaidetta ja tutustuen näyttelyyn.


Piparkoogimaanian tapahtumia kannattaa seurata Facebook-sivujen kautta. Näyttely on avoinna 6.1.2019 saakka. Jos en väärin muista oli sisäänpääsymaksu 2 euroa ja lapset pääsivät ilmaiseksi. Jos teet matkan Tallinnan joulutorille on Piparkoogimaania ihan muutaman sadan metrin päässä Raatihuoneen. Näyttely, joka soveltuu lapsille ja aikuisille tuoden hyvän mielen sekä huumaavan tuoksun myös nenään kun kierrät näyttelytilassa. Vahva suositus!

Kiitos Pelle Kalmo ja Mall Oja mukavasta näyttelyhetkestä!


18 kommenttia:

 1. Tämä on todellakin taidenäyttely eikä vain koristeltuja pipareita, vaikka pidän kuitenkin itse eniten ehkä juuri taidokkaasti koristelluista piparkakuista ja piparkakkutaloista. Hienoa, että sinulle tarjoutui mahdollisuus päästä näyttelyyn ja sait vielä opastuksenkin siellä. Uskon, että näin sait tosiaankin irti vieläkin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä piparkakkutaikina taipuu moneksi kun on taitavat ihmiset tekemässä. Piparkakkumassa on kuitenkin aika vaikeaa käsiteltävää esimerkiksi pyöreiden muotojen suhteen. Tein eräänä vuona sen intialaisen temppelin piparkakkutaloksi ja talouspaperirullien päällystäminen piparkakkutaikinalla oli kyllä aika haastavaa.

   Jokainen näyttely, jossa saa opastuksen aukeaa ihan eri tavalla kuin jos kierrät vain yksin näyttelykatalogin kanssa.

   Kivaa reissua Lahteen sinulle ♥

   Poista
  2. Tuo on totta!Piparitaikina on tosi haastavaa työstää ja noiden pyöreiden muotojen tekeminen on tosi vaikeaa. Näyttelyyn on tehty paljon työtä, että se on saatu onnistuneesti toteutettua ja se vaatii jo paljon taitoa.

   Poista
  3. Aivan Krisse😘 Piparitaikina "elää vielä uunissa" ja joskus lopputulos yllättää ihan tavallisten piparien paistajankin 😁

   Poista
 2. Wau! Siis todella upeita teoksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin :) Piparkakkutaikinasta syntyy vaikka mitä kun on taitavia ja luovia tekijöitä.
   Kivaa joulun odotusta Diina-Maria!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sanopa muuta Mira! Yleensä vain kaulitaan ja painetaan muotilla kuvio.
   Sitten uuniin ja ehkä koristeet. Piparkakkutalossa on jo vähän enemmän
   tekemistä. Tätä on kyllä jo taidetta!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eikö olekin :) Jotkut ovat todella taitavia ja luovia!
   Hyvää joulun odotusta Mia <3

   Poista
 5. Aivan uskomattomia teoksia! Ei uskoisi että noinkin erilaisia voi piparkakkutaikinasta tehdä. Tuoksun voin kuvitella-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan Kristiina :D Mietin aina, että kuinkahan paljon kokeiluita menee uusiksi tekoprosessin aikana? Piparkakkutaikina käyttäytyy kuitenkin aika eri tavalla kuin vaikka savi keramiikkaa tehdessä. Kivaa viikonloppua Kristiina :)

   Poista
 6. Onpas mielenkiintoinen näyttely! En ollut aikaisemmin kuullutkaan.

  Kivaa viikonloppua ja lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi vuonna ehdit piipahtamaan ja samalla myös Tallinan joulutorilla.
   Kiitos - loma menee kyllä ihan joululomissa :D
   Kivaa viikonloppua ja syödään me lounasta heti alkuvuodesta!

   Poista
 7. Ihan uskomatonta, että nämä taideteokset ovat piparia. On kyllä tänäkin vuonna taas ollut hienoja juttuja esillä <3
  Kivaa lauantaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Outi - ihan käsittämätöntä miten taitavia jotkut ovat! On hauska aina nähdä mitä uutta ja ihmeellistä Piparkoogimaaniaan on tehty. Itse alan heti alkuviikosta leipomaan ihan tavallisia pipareita ja ehkä teen vielä piparkakkutalonkin...
   Kivaa lauantaita Outi <3

   Poista
 8. Vau miten upeita! Toisilla on kyllä taito hyppysissä, ei ole ihan helppo tuollaisten tekeminen :D. Itse en saa edes piparkakkutaloa kunnolla pystyyn :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä taitoa vaatii :) ja toki myös näkemystä mitä lähtee toteuttamaan.
   Piparkakkutalossa vaikeinta on olla polttamatta sormiaan varsinkin jos kuumalla sokerilla kiinnittää talonosia toisiinsa. Onneksi sen voi tehdä muutenkin.
   Hyvää joulun odotusta Mari!

   Poista