joulukuuta 17, 2018

Lidl Joulu 2018 - mitä meidän joulupöydissä tarjoillaan ja vinkkejä uusiin joulujuomiin


Viikon kuluttua on hartaasti odotettu jouluaatto! Jos joulumenusi ei vielä ole ihan hahmottunut niin tässä tulee vähän Lidl Joulu 2018 vinkkejä avuksi. Kävin itse jo marraskuussa ottamassa varaslähdön jouluun ja maistelemassa mitä herkkuja Lidl tarjosi pressitilaisuudessa. Sain myös elämäni ensimmäisen kerran maistaa alkoholittomia Christmopolitan sekä Bad Santa drinkkejä, joiden reseptit paljastan myös blogipostauksessa. Molemmat olivat oikein makoisia ja luulenpa, että niitä tarjoillaan meillä jouluna. Erilaisia kylmiä glögijuomia on kiva tarjoilla jouluvieraille vaikka ennen joulupöytään siirtymistä.



Lokakuussa 2018 Lidlin suureen jouluruokatutkimukseen vastasi 1003 ihmistä, jotka olivat iältään 18-79 vuotta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Vastanneista 59% kaipasi joulupöytään vaihtelua tai jotain ihan uutta. Peräti 40% perinteiseen jouluruokaan kyllästyneistä aikoo lisätä kalaa omaan joulupöytäänsä.


Joka kuudennessa joulupöydässä on yksi tai useampi kasvissyöjä joten 17 % tutkimukseen vastanneista tulee lisäämään joulupöytään kasvisruokaa. Vegaaneita ruokia lisää jouluaterialle 6 %. Perinteisen joulukinkun suosio on hiipumassa mutta silti 82 % joulupöydistä kinkku kuuluu edelleenkin. Vastaajista kuitenkin noin 10 % aikoi vähentää kinkun syöntiä.


Joululaatikoista ja lisukkeista ykköspaikan jakavat porkkana- ja lanttulaatikko. Rosolli ja perunalaatikko ovat seuraavilla sijoilla. Bataattilaatikkoa ilmoitti 16 % vastaajista nauttivansa joulupöydässä.

Joululeivonnaisista joulutortut ovat ehdoton ykkönen ja totta kai myös joulupipareilla herkutellaan. Omaa herkkuani luumukiisseliä ilmoitti vain 36 % nauttivansa. Itse pidän siitä juuri riisipuuron kanssa. Isoäiti lisäsi vielä koko komeuden päälle nokareen kermavaahtoa. Ihan älyttömän hyvää!

Glögi on kiistatta joulun suosikkijuoma ja 63 % nauttiikin sitä jouluna. Minulle tuli yllätyksenä, että 57 % tarjoaa maitoa jouluaterialla kun taas erilaisia jouluoluita nauttii 56 % vastaajista.


Tutkimuksen mukaan 9/10 tunnustaa kärsivänsä ähkystä ainakin joskus jouluaterian jälkeen. Itselläni on hyvä vinkki, että ottaa puolet siitä lautaselleen mitä on ajatellut ottavansa niin välttyy ähkyltä. Pakko myöntää, että usein saan itse ähkyn jo kyllä kylmässä kalapöydässä. Minä nimittäin rakastan lohta, siikaa, mätejä, katkarapuja, sillejä ja lukemattomia muita kalaherkkuja. Jos ähky iskee jätän lämpimän ruoan väliin.

Tutkimukseen vastanneista 20 % tunnusti heittäneensä ainakin joskus jouluruokia roskiin. Hävikkiä tulisi kuitenkin välttää ja yrittää käyttää myös hävikkiruokia tai ylipäätänsä ostaa ruokaa vähemmän tarjottavaksi.  Olen jo lapsesta tottunut siihen, että jouluruokia syötiin useita päiviä peräkkäin eikä ainoastaan joulupyhinä. Käyttökelpoista ruokaa ei todellakaan pidä heittää pois vaan hyödyntää sitä vaikka uudessa muodossa toisessa ruokalajissa.

Tutkimuksen yhteenvetona voi todeta, että 20% kaipasi vaihtelua jouluruokiin ja niitä kyllä Lidl Joulu 2018 valikoimasta löytyy. DeLuxe valikoimassa on mm. riimisuolattua poronsisäpaistia, Juhlapöydän kylmäsavulohta ja graavilohta, Saariston tervaleipää, savustettua nieriää, Dulano maksapateeta, mustaleima premium ja gouda juustoja sekä lukemattomia muita tuotteita.

DeLuxe ja Jouluaitta tuotteet ovat 22.-24.12. -20 % pienenä vinkkinä. 


Tässä sitten niitä luvattuja uudenlaisia glögijuomia joulun aikaan. Todella ihanan makuisia molemmat joten en osaa valita vain yhtä suosikkia. Hauskat nimet myös juomilla :)


Christmopolitan



3 cl Deluxe vadelma-lakritsiglögijuomaa
3 cl vadelma-rosmariinisiirappia
2 cl verigreippimehua
2 cl sitruunanmehua

Mittaa ainekset ja ravista jäillä.
Koristele rosmariininoksilla ja tomusokerilla.

Vadelma-rosmariinisiirappi

n.230 g vadelmia
1 litra vettä
1 kg sokeria
4 oksaa rosmariinia

Laita kattilaan vesi ja vadelmia, kuumenna kiehuvaksi.
Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia lisäten samalla sokeri.
Ota levy pois päältä ja lisää kattilaan rosmariini.
Siivilöi siirappi, kun rosmariinin makua on riittävästi. 



Bad Santa

3 cl Deluxe suklaamakuista glögijuomaa
3 cl cold brew -kahvia
2 cl kanelisiirappia
2 cl appelsiinimehua

Mittaa ainekset ja ravista jäillä.
Koristele appelsiinin kuorella ja kanelitangolla.
Kanelitangon toisen pään voi sytyttää palamaan liekillä,
saat tuoksua ja hienon kuvan.

Cold brew -kahvi

suodatinkahvia, vettä, hedelmien kuoria

Valmistetaan suodatinkahvista uuttamalla se kylmään veteen vähintään 8 tuntia.
Seosta voi maustaa lisäämällä sekaan appelsiinin ja limen kuoria.

Kanelisiirappi

4 kanelitankoa
1 kg sokeria
1 litra vettä

Laita kattilaan vesi ja kanelitangot ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää joukkoon sokeri. Anna kiehua hiljalleen noin minuuttia.
Jäähdytä ja siivilöi kanelitangot pois.





Onko sinun joulupöydässäsi joku ehdoton herkku, joka on aina mukana?

Otatko joulupöytään tänä vuonna jotain uuttaa?

Oikein mukavaa joulun odotusta ja kohtahan siellä joulupöydässä jo saa herkutella.










14 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, herkkuja ja ohjeita! Etenkin joulujuomat kiinnostavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jane :) Tilaisuus pidettiin aurinkoisena marraskuun alkupuolen päivänä joten luonnonvaloa oli riittävästi. Joulujuomia suosittelen - kivan makuisia ja alkoholittomia molemmat.
      Kivaa joulun odotusta!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Sanopas muuta Melissa! Itse olen jouluruoka fani ja söin siis ensimmäisen jouluateriani tänä vuonna jo marraskuun alussa. Tosin tämä ei ollut ihan perinteinen versio joten kyllä sitä aattoa odotan ja omia jouluherkkuja.

      Kivaa jouluodotusta <3

      Poista
  3. Onpas ihanan näköstä!
    Yli yön imelletetty perunaloota on ehdoton kestosuosikki meidän joulupöydässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytti kauniilta ja maistui ihan taivaalliselta. Onkohan Ahvenanmaan imelletty perunalaatikkoa sellaista "paksua ja keltaista" melkein kuin juoksevaa? Oma isoäitini teki sellaista ja se oli ihan älyttömän hyvää. Sitä olisi voinut lusikoida ihan pelkästään.

      Kivaa joulun odotusta <3

      Poista
  4. Oi mitä herkkuja! Itse menen valmiiseen pöytään ja siellä mennään ihan perinteisellä linjalla; kinkkua, karjalanpaistia, karjalanpiirakoita yms. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menet selkeästi itään koska teillä on joulupöydässä myös karjalanpaisti ja karjalanpiirakat. Valmiiseen pöytään on kiva mennä mutta myös itse kokkailla.

      Kivaa joulun odotusta Mira <3

      Poista
  5. Ihanan näköisiä herkkuja! Meillä ehdoton kaikkien suosikki on graavattu lohi jota mieheni valmistaa riittävän paljon että riittää useammallekin aterialle. Kinkku ja laatikot ja rosolli pitää myös ehdottomasti olla. Tänä vuonna aion ensimmäistä kertaa kokeilla valmistaa bataattilaatikkoa.
    Meillä joulujuomina ovat olut, viini ja Julmust. Kaksi pienintä juo maitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli niin herkullisia! Graavattu lohi on hyvää ja pidän myös kylmäsavulohesta. Teillä kala on varmasti tuoretta siellä Ahvenanmaalla. Bataattilaatikko on hyvää mutta itse en sitä ole vielä koskaan tehnyt. Peruna- ja lanttulaatikoiden reseptit ovat isoäitini perua. Silti en saa perunalaatikosta sellaista kuin isoäidin tekemä oli.
      Julmust juomaa en ole koskaan maistanut. Sitä taidetaan juuri Ruotsissa ja teillä Ahvenanmaalla juoda joulun aikaan? Tekisi mieli maistaa mutta saakohan mistään täällä mantereella...

      Kivaa joulun odotusta Kristiina <3

      Poista
  6. Ikisuosikkeja ovat peruna- ja porkkanalaatikot. Tänä vuonna ei tehdä kanaa eikä kalkkunaa vaan ajateltiin tehdä paahtopaistia.
    Meillä muuten ruokajuomana on aina maito :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoäitini teki aina myös jouluaattona "raavaspaistin" koska isoisä halusi kinkun lisäksi myös sitä. Muistan, että se oli vähänkuin paahtopaistia ja söimme me lapsetkin sitä.
      Ihanaa, että nyt tiedän yhden perheen, joka juo maitoa jouluna. On sitä meilläkin tarjolla mutta lähinnä lapsille :)

      Kivaa joulun odotusta Outi <3

      Poista
  7. Jes, nyt mä sen sain, nimittäin tuon Christmopolitanin ohjeen, oon nimittäin monta viikonloppua yrittänyt päästä lähelle tätä reseptiä, kiitos Marjo, multa tuo ohje on mennyt jotenkin ohi.
    Meinasin vielä lisätä hiukan proseccoa joulun kunniaksi.
    Hyvää joulua Sinulle <3.

    VastaaPoista
  8. Nyt tuli nälkä! Kaikki näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta :). Otan ehdottomasti nuo juomaohjeet talteen.

    VastaaPoista