joulukuuta 11, 2018

Fiskarsin idyllinen joulu tarjoaa joulukuusisafarin, lasinpuhallusta ja paljon muutakin


Pääsin eilen vähän kurkistelemaan miltä jouluinen Fiskars näyttää. Olin Fiskarsissa työmatkalla mutta ehdin tehdä Minnien kanssa pienen kävelylenkin jokimaisemassa ennen tapaamiseni alkamista. Lunta ei maassa ollut tänäkään vuonna mutta ruukkimaisemat silti idyllisen kauniit. Kun illalla palasin kotiin kaivoin arkistojeni kätköistä esille 10.12.2016 otetut valokuvat ja sääolosuhteet ovat olleet silloin täysin identtiset! Osallistuin tuolloin LUMO matkailun bloggaajamatkalle joulukuisena lauantaina ja yhtenä retkikohteena oli piipahtaminen Fiskarsin ruukin joulussa. Lainasin tähän postaukseen muutaman sisäkuvan tuolta reissulta koska minä ehdin eilen nähdä vain maisemia.


Fiskarsin Ruukin joulu 2018 on käynnistynyt jo 24.11. mutta vielä ehtii mukaan tähän tunnelmalliseen maisemaan juhlistamaan joulun odotusta. Joulua ruukkialueella vietetään loppiaiseen 6.1.2019 asti. Helsingistä ajaa Fiskarsiin tunnissa omalla autolla. Nyt tulevana viikonloppuna on mahdollista hankkia itselleen vaikka joulukuusi kotiin suoraan metsästä tai kokeilla omia taitojaan lasinpuhalluksessa.


Lauantaina 15.12. on mahdollisuus lähteä oppaan mukana tutustumaan ruukkialueeseen klo 12. Opaskierros kestää 45 minuuttia ja mukaan pääsee 5 eurolla, alle 18-vuotiaat veloituksetta. Ruukki alueella on todella paljon mielenkiintoista nähtävää. Ruukin historia alkaa jo 1600-luvulta ja ruukin raittia reunustavat vanhat talot Makasiini, Vanha Mylly ja Kuparipaja ovat aikoinaan olleet tärkeässä roolissa raudan valmistuksessa. Vanhan kellotornin Könninkello on mitannut aikaa jo vuosisatoja. Punaisten entisten työväenasuntojen rivi Peltoraitilla on myös vaikuttava näky.


Lasinpuhallusta pääsee kokeilemaan Bianco Blun lasistudiossa 15.12. klo 14-18 ja 16.12. klo 14-16. Osallistumismaksu lapsilta 20€ ja aikuisilta 25€. Tarkemmat tiedot lasinpuhalluksesta löytyvät Bianco Blun kotisivuilta. Olisi aika hauskaa antaa joululahjaksi itse puhaltamansa lasiesine! Lasinpuhaltaminen näyttää helpolta mutta se on varmasti aika haastavaa mutta kokeilemisen arvoista.


Joulukuusisafarit lähtevät Fiskarsin torilta 15.12. sekä 16.12. ja kierrokset kestävät noin 30 minuuttia. Safarille ei voi ennakkoilmoittautua vaan traktorikyytiin mahtuu aina kerrallaan 20 ensimmäistä, jotka kuljetaaan metsään hakemaan itselleen omaa joulukuusta. Kuusen hinta on 49€ ja se pakataan joten kotiin kuljettaminen on helppoa. Glögitarjoilua safarilla. Lisätietoja tästä.

Lucia kiertää Fiskarsin Ruukin alueella klo 13 ja Martat järjestävät joulumyyjäiset Paateron keramiikkaverstaalla klo 12-18 joten täältäkin voi hankkia niitä puuttuvia joululahjoja.

Jos taidehammasta kolottaa on Kuparipajassa Howard Smithin Aesthetic Research Tour -näyttely avoinna aina 3.3.2019 saakka. Vuosi 2018 on amerikkalaisen Fiskarsissa jo 60-luvulta saakka eläneen ja vaikuttaneen Smithin 90-vuotisjuhlavuosi. Tämä näyttely on minun "must to see" listalla.


Lauantaina 22.12. on mahdollista myös vierailla Fiskarsissa ja osallistua vielä jouluiseen kävelykierrokseen. Myös lasinpuhallukset Bianco Blun tiloissa jatkuvat silloin. Jouluaattona 24.12. voi Fiskars Wärdshus ravintolassa nauttia herkullisen jouluista buffet tarjontaa klo 16-20 hintaan 45€.


Fiskars on täynnä pieniä putiikkeja ja paikallisia yrittäjiä, joilta voi myös hankkia pukinkonttiin lahjoja. Desicon kynttilätehtaalta saat erivärisiä kauniita kynttilöitä kotiin valaisemaan joulua. Onoma Shop löytyy kellotornista ja se on pullollaan upeita Fiskarsin kylän taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten töitä. Lisää liikkeistä tästä ja kahviloista/ravintoloista tästä.


Fiskarsin joen rannalla kävellessä kannattaa bongailla taiteilija Tarja Ervastin Promenadi-teoksia. Valoteokset löytyvät Vanhan Paloaseman ja INKO-puiston tuntumasta. Jokipuiston hahmot ovat menneisyydestä. Voit nähdä säätyläisrouvan lapsensa kanssa, yrttipuutarhaa hoitavan puutarhurin, kylpevän neidon ja nuorenparin. Todella kauniita töitä!

Mukavaa Fiskarsin reissua ja Ruukin joulua jos päätät suunnata tänne!14 kommenttia:

 1. Fiskars on tunnelmallinen kaikissa säissä. Klaus oli puhaltamassa ystäviensä kanssa 40-vuotispäivänään lasia Billnäsissä tai Fiskarsissa minnun valmistellessani hänen yllätyssynttäreitään ja kehui, että se oli hauskaa puuhaa. Meillä on muutama maljakkokni tuolta reissulta muistona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars on täydellinen ympäristö oli sitten kesä tai talvi. Olen kerran ollut siellä ihan hirveässä pakkassäässäkin. Siitä on tainnut myös syntyä postausta tänne blogiin.
   Klaus on päässyt kokeilemaan sitä mistä minä olen vuosia haaveillut. Täytyy joskus kurkata kun käy teillä miltä itse puhalletut maljakot näyttävät!

   Poista
 2. Voi Fiskars miten tunnelmalliselta näytät harmaanakin päivänä. Olisi aikaa piipahtaa vielä ennen joulua.
  Kiitos Marjo kuin jaoit nämä meidän lukijoiden kanssa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ihanuus ♥ ja kiva jos ehditte vielä käydä.
   Itse ole sen verran kiireinen etten taida enää ehtiä Fiskarsiin
   ennen joulua. Mutta Howard Smithin näyttelyyn heti ensi vuoden
   puolelle. Ihanaa joulun odotusta ♥

   Poista
 3. Lasinpuhellusta olisi tosi mielenkiintoista päästä joskus kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule samaa Mira mietin minäkin. Se ei voi olla ihan helppoa puuhaa.
   Kuumakin siinä tulee varmasti mutta ehdottomasti pitää kokeilla :)

   Poista
 4. Pari kertaa olen nähnyt lasinpuhallusta. Pysähdyimme aina Muurlan tehtaanmyymälään mökille mennessä ja siellä sai ikkunan läpi katsella lasinpuhallusta. Ihan mahtavaa puuhaa. Ensi kesänä olemme suunnitelleet menevämme (vihdoinkin) Fiskarsiin :)
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että minäkin olen lapsena nähnyt juuri Muurlassa lasinpuhallusta. Toinen paikka on ollut Iittala. Ihanaa, että vihdoin pääset Fiskarsiin - tiedät, että sinä viihdyt siellä.
   Kivaa loppuviikkoa Outi ♥

   Poista
 5. Rakastan niin paljon joulua, ihana kuulla mitä kaikenlaisia siihen liittyviä tapahtumia onkaan ympäri Suomen - ja maailman. Vaikuttaa tunnelmalliselta, vaikka lunta ei kuvissa olekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tia ♥ itsehän olen ihan jouluhullu ja starttasin bloginikin kohta kuusi vuotta sitten joulupäivänä. Suomi on pullollaan kaikkea kivaa koko ajan. Pitää vain tietää tapahtumista löytääkseen ne ja idylliset paikat. Fiskars on kaunis myös lumisena ♥

   Poista
 6. Tuolla olisi kyllä kiva vierailla! :) Harmi vain, että oma joulukuu on niin täynnä ohjelmaa, että ei kyllä mitenkään kerkeä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Henna - joskus itsestäkin tuntuu, että joulukuun päivät kuluvat ihan liian nopeasti.
   Kaikkea kivaa olisi katsottavana ja koettavana plus pitäisi vielä laittaa jouluakin kotoa.
   Ei silti oteta stressiä vaikka ei ehdittäisi käydä kaikkialla tai tehdä ihan täydellistä joulua kotiin. Vähempikin riittää ♥

   Poista
 7. Voi, Fiskars! <3 Niin monesti olen miettinyt, että tämä pitää joskus päästä näkemään ja kokemaan, mutta vielä toistaiseksi en ole sinne saakka päässyt. Amerikkalaiselle miehelle tämä olisi kyllä ihan erityisesti kokemus! Oli ihana lukea, mitä kaikkea näit ja koit - ja kuvat olivat kyllä aivan uskomattoman ihanat! Ihanaa joulunaikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Asta ♥ Fiskars on ihan varmasti upea kokemus ja kaikki ei välity valokuvista. Pieni entinen ruukkikylä on täynnä historiaa mutta samalla siellä elää hyvin aktiivi
   kyläyhteisö. Paljon erilaisia tapahtumia ja taidetta - suosittelen!

   Kivaa joulun odotusta ♥

   Poista