lokakuuta 31, 2018

Parveke on vihdoin syksyisessä asussa


Tarkkailin koko viime viikonlopun tiiviisti mitä Pekka Pouta ja muut säätieteilijät lupaavat alkuviikoksi. Tein sitten sunnuntai iltapäivällä päätöksen, että täydessä kukassa olevat pelargoniat on viisasta siirtää nyt sisätiloihin talvehtimaan. Muutamana vuonna ne ovat jääneet ensilumen alle mutta tänä vuonna olin talvea ovelampi nippa nappa! Tosin eivät pelargoniat ole siitä pikku lumisateesta olleet ollenkaan moksiskaan vaan jatkaneet kasvuaan ihan iloisesti.

Siirsin pelargoniat talvehtimaan isäni luokse olohuoneen ikkunalaudalle odottamaan ensi kevättä ja uutta kasvukautta. Mielenkiintoisen tästä pelargonia siirrosta teki se, että isäni asunto on ollut nyt putkiremontin alla viikon verran. Asunnossa ei ole sähköjä eikä vettä. Sain vietyä "kukkakassini" ruukkuineen kunnialla muovitetun vetoketjuseinän toiselle puolelle. Projektista teki vain äärimmäisen mielenkiintoisen asunnon sähköttömyys. Minulla ei tietenkään ollut taskulamppua mukana. Kännykkää ei voi laittaa suuhun kuten taskulampun mutta jollain ilveellä sain kukat perille ehjänä  siellä pimeydessä. Yksi ylimääräinen käsi olisi näissä tilanteissa todella kätevä :D



Nuo puisessa parvekelaatikossa olevat callunat hankin jo varmaan kohta 2-3 viikkoa sitten kun otin viimeiset tupakkakukat pois laatikosta. Hyvin kestivät koko kesän vaikka olivat minulle uusi tuttavuus parvekekukkina. Päätin keväällä vaihtaa rakastamani marketat paremmin kuumuutta kestävään lajikkeeseen ja tupakkakukkaa suositeltiin eteläparvekkeelle. Toimi hyvin! Sen verran trooppiset olosuhteet parvekkeellani on viime kesänä ollut, että kaksi murattia ruskistui ja pudotti vähitellen kaikki lehtensä. Tai sitten niissä oli joku "sairaus"... Muut samaan aikaan ostetut muratit vihertävät edelleen ja ovat elinvoimaisia.


Tänä vuonna en ostanut perinteistä kartiotuijaa tähän siniseen korkeaan ruukkuuni vaan korvasin sen rehevällä, isolla vihreällä callunalla. Onneksi parvekkeella vielä murattien lisäksi vihertää pari lehtikasvia, jotka nappaan sitten viimeistään pois kun tulee pakkasia.


Kävin taas perinteisesti ostamassa syys/talvikukat Tammiston Plantagenista. Aiemmin ostamani callunat taisin napata mukaan Lommilan K-Raudasta kun kävin siellä tekemässä pikkuhankintoja kotiin. Koska syksy on ollut niin hurjan lämmin tähän saakka huomaan, että callunat ovat kastelustani huolimatta vähän liian kuivia ja niiden väri on haalistunut myös verrattuna uusiin nyt hankittuihin.
Pystyn elämään tämän "värieron" kanssa kuitenkin. Marjakanervia piti saada muutama koska kaikki koristekaalit olivat jo loppu.



Minulle tarttui Plantanegista mukaan myös pari koristekurpitsaa. Vaikka meillä ei kummemmin mitään Halloweenia vietetä ovat kurpitsat ihanan värikkäitä ruokapöydällä. Tuon hopeoidun vadin löysin vuosi sitten elokuussa Lielahden VINSTAGE-tapahtumasta. Tapahtuma järjestettiin myös nyt elokuussa kolmatta kertaa ja harmittaa kun en päässyt sinne mukaan. Ensi kesänä sitten.


En uskalla kysyä onko teidän lukijoiden parvekkeet/pihat jo syys/talviasussa.
Itsehän "kesänvenyttäjänä" jätän tämän hyvin myöhäiseen syksyyn. 
Toisaalta olisi sääli laittaa vielä kukkivia kasveja pois aloittaakseen syksyn jo elokuun lopussa.
Pyhäinpäivä on usein taimistoissa/kukkaliikkeissä taitekohta eli kovin pitkälle ei hankintojaan enää kannata venyttää jos mielii callunoita, kanervia tai jotain muuta syysjuttua itselleen.


14 kommenttia:

  1. Mä niin kaipaan meidän parveketta. En osaa vieläkään tuota pihaa arvostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän parveke oli ihana keidas ♥ Kestää varmasti aikaa ennenkuin tottuu omaan pihaan ja saa kaiken juuri sellaiseksi kuin haluaa. Parveke on ehkä myös enemmän "yksi lisähuone" kuin oma piha.

      Poista
  2. Sinun parvekkeellasi on niin kaunista ♥ Itse olen hankkinut muutamia callunoita, mutta tarvisin vielä lisää, kun terasseja on useampi ja vanhan polkupyöränkin päällä on aina ollut omat syyskukkansa. Toivotaan, että saan tehtyä vielä hankintoja.

    Nuo pikku kurpitsat ovat hauskoja ja tuo hopeoitu vati on niin ihana. Todella hyvä löytö tuolta vintage-tapahtumasta.

    Mukavaa päivää Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥

      Jos mielit vielä lisää callunoita niin kannattaa toimia pikaisesti. Kohta ovat kaupoista loppuneet. Onneksi minulla on vain yksi parveke niin se saa nopeasti kuntoon. Tuo sinun vanha polkupyörä syyskukilla on kaunis joten sen kuvaa odotan.

      Olen todella iloinen, että löysin vadin. Harmittaa kun VINSTAGE tapahtuma jäi väliin elokuussa.

      Kivaa päivää Krisse ♥

      Poista
  3. Ihana parveke <3 Itse juuri pohdiskelin, että olisi kiva ehkä saada hieman lasitusta tuohon meidän takakuistille..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira ♥ Minun parveke ei ole lasitettu enkä itse asiassa kaipaa sinne edes lasitusta. Totta kai se pysyisi siistimpänä mutta toistaiseksi olen pärjännyt näin.

      Poista
  4. Kauniita asetelmia sinulla callunoista! Meillä ei ole terassia vielä laitettu yhtä lyhtyä lukuunotamatta syys/talvikuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos😀 Tänä vuonna kun ensin oli kesä hurjan lämmin ja syksykin poikkeuksellinen ovat monet lykänneet syysistutuksia. Olisin itsekun halunnut nähdä hetken vielä omat pelargoniat parvekkeella. Mutta nyt on onneksi tämä tehty

      Poista
  5. Takapihalle en ole laittanut mitään talveksi, suljen vain pihan pressujen alle. Etuoven edustalle meinaan vielä jotain kaunista hankkia, mutta joo, myöhässä täälläkin ollaan liikenteessä :D
    Ihanaa torstaita sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä tuo sinun suunnitelma pihojen osalta.
      Kivaa perjantaita Outi ❤️

      Poista
  6. Hitsi miten ihana parvekesetti! Mullakin on kotona Suomessa parvekkeella kanervia mutta täällä Englannissa en ole niistä päässyt nauttimaan - eivät taida edes tietää mikä on kanerva :D

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos HannaMaria😉 Eikös kanervia kasva Englannin nummilla vai muistanko väärin...tai ehkä eivät ole muotia siellä. Englannissa näkee myös aika paljon puksipuita parvekkeella ja terassilla mutta Suomen talvesta eivät selviä. Olen kokeillut ja harmitii kun puksini kuoli.

      Poista
  7. Kaunista parveke!

    Minä joudun käyttämään lasitettua terassia harmillisesti talvisin varastona :( Sinne tulee grilli ja kaikkien poikien fillarit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Sana :)

      Onpas kurjaa, että teillä lasitettu terassi on talvivarastona...
      Ymmärrän oikein hyvin murheesi ettei fillareiden ja grillin joukkoon oikein mahdu
      callunoita...

      Poista