lokakuuta 18, 2018

Valaistus luo kotiin tunnelmaa ja auttaa myös näkemään

 Yhteistyössä Nettilamppu.fi  

Kun syksy on saapunut ja illat pimenevät yhä aikaisemmin olen huomannut sen tosiseikan, että kotini valaistus ei välttämättä ole riittävällä tasolla. Joudun siristelemään silmiäni yhä useammin kun luen lehtiä tai kirjaa. Istuessani tietokoneen ääressä naputtamassa näitä blogipostauksia, yritän puolestani koko ajan lisätä hämärässä huonetilassa ruudun kirkkausastetta. Kun tuijotan riittävän kauan liian kirkasta tietokoneen ruutua huomaa sen ikävästi jomottavana päänsärkynä ja punaisina silminä myöhemmin.

Valolla ja valaistuksella on äärimmäisen suuri merkitys meidän hyvinvointimme kannalta. Auringonvaloa vähentyessä moni meistä saattaa kokea väsymystä ja kesän loppuminen voi aiheuttaa jopa ahdistustakin. Tässäkö tämä nyt taas oli ja kohta on säkkipimeää! "Haluan vain olla yli pimeän talviajan kuin karhu pesässään", toteaa moni meistä aamulla kun herätys pirahtaa vaativasti soimaan. Työpaikoilla kaivetaan kirkasvalolamput esille naftaliinista kesän jäljiltä.

Fysiologisesti kun silmämme altistuvat näkyvälle valolle vaikuttaa se aivoissamme sijaitsevaan käpyrauhaseen eli käpylisäkkeeseen. Käpyrauhanen  on vain 0,1-0,2g painava rauhanen, joka erittää vereemme mm. melatoniinia toimien näin kehomme "sisäisenä kellona" vuorokausirytmin suhteen. Joidenkin uskomusten mukaan käpyrauhasnen on ihmisen "kolmas silmä", joka on surkastunut.

Melatoniini puolestaan auttaa meitä nukahtamaan ja pimeässä melatoniini hormonin määrä vähenee. Monet meistä haluavat pimentää makuuhuoneensa ikkunan pystyäkseen nukkumaan ilman häiritsevää luonnonvaloa. Itse en pimennystä onneksi tarvitse koska nukahdan aina kun pääni tyynyn päälle kallistan.

Shivanja-lattiavalaisin

Olen aiemmin ostanut netin kautta lähinnä vaatteita, kenkiä ja kodintekstiileitä. Nyt olen laajentanut nettishoppailua myös tänne valaisinpuolelle ja pyörinyt viime viikkoina Nettilampun kotisivuilla etsimässä helpotusta kotini valo-ongelmiin. Nettilamppu.fi on Euroopan johtava lamppujen ja valaisimien verkkokauppa, joka on toiminut jo vuodesta 1999.

Laajasta valikoimasta on helppoa valita oikeat valaisimet kotiin, puutarhaan tai parvekkeelle. Jos haluat palvelua voit olla yhteydessä myös asiakaspalveluun ja valaisimien mahdollinen palautus on yksinkertainen prosessi. Asiakaspalvelu myös auttaa tarvittaessa kiperissä valaistukseen liittyvissä kysymyksissä.

Sohvani viereen olohuoneeseen haluaisin ehkä sijoittaa Shivanja-lattiavalaisimen. Minua houkuttelee valaisimen puinen varsi ja "pöytävalaisinmaisuus". Pidän myös hyvin skandinaavisesta muotoilusta ja eleettömästä muotokielestä. Valaisimessa ei ole mitään liikaa eli "less is more".

Ball-kattovalaisin

Ruokapöytäni yläpuolella on tällä hetkellä kristallikruunu mutta voisin hyvin korvata sen erikoisella Ball-riippuvalaisimella tai itse asiassa ryhmällä näitä valaisimia. Valaisimet on valmistettu laserleikatuista ja käsin yhteen liitetyistä kartonginkaistaleista. Hollannissa valmistetut riippuvalaisimet ovat todella tyylikkäitä ja mikä parasta ne on tehty kierrätetystä kartongista. Valaisimet valmistetaan yhdessä sosiaalipalveluita tarjoavan tahon kanssa joten tällä myös työllistetään erityisryhmien ihmisiä.

Bikkel-riippuvalaisin
'
Toinen vaihtoehto ruokailuryhmäni päälle sijoittuvasta valaisimesta voisi olla tämä industrial-henkinen teräsvarjostimella varustettu riippuvalaisin Bikkel. Tästä tekee jännän myös valaisimen vaaleansininen väri. Sininenhän on hiipinyt kotimme sisustukseen tässä viime aikoina. Satinoitu, kolmella metallipidikkeellä kiinnitetty valonhajottaja sulkee alaspäin suunnatun varjostimen ja estää näin myös häikäisyn. Kristallikruunun jälkeen tämän voisi olla piristävän erilainen vaihtoehto ruokapöydän yläpuolelle.

Auron LED-riippuvalaisin 

Tässä spiraalinmuotoisessa Auron valaisimessa on jotain hauskaa vaikka se on muotokieleltään hyvin yksinkertainen ja kurinalainen. Ihailin kesän Porin asuntomessuilla yhtä vähän samanoloista metallivalaisinta jossain messutalossa. Auron-valaisimen muodossa on myös jotain luonnonmukaista orgaanista liikettä ja varmasti se herättäisi myös puhetta illallisvieraiden keskuudessa.

Hyvällä valaistuksella ja valaisimilla luodaan myös tunnelmaa kotiin. Valaistuksen määrä voi olla pienempi makuuhuoneessa verrattuna vaikka oleskelutiloihin tai keittiöön. Valon väriin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kylmä valo vaikuttaa ihan eri tavalla tunnelmaan kuin lämmin, keltainen valo. Valaistusta tukevat sitten kynttilät koska elävääkin valoa on kiva saada kotiinsa. Sitä paitsi kynttilöistä tulee kotiin hyvä tuoksu! Meillä kotona kynttilät palavat ympäri vuoden. 


Entäs sitten nämä kaunokaiset, joissa yhdistyisi hyvin vintage-retro henkisyys ja iloiset värit! Todella kauniita väriyhdistelmiä ja klassista muotoilua yhdessä. Pidän!

Stellato-lattiavalaisin

Lattiavalaisin puolelta löysin toisenkin itseäni kiinnostavan yksilön - Stellato. Itse asiassa tätä samaa valaisinmallia saa myös riippu- sekä seinävalaisimena. Puulamelleista tehty valaisin seisoo siron kolmijalkaisen rungon päällä. Valaisin näyttää vähän "hyönteismäiseltä" ja on hyvin siron oloinen. Valo säteilee kuvien perusteella todella kauniista valaisimen lamellien läpi. 

Hauska valaistu syntyisi ruokailuryhmäni päälle myös postauksen alussa olleesta Stripped-riippuvalaisimesta, jossa on mukana 300cm pitkä johto. Näitä voisin ripustaa useita vähän eri korkeuksille ruokapöydän päälle. Jätän mietintämyssyyn nämäkin hautumaan vielä. Messinkinen väri tässä saa minut hieman mietteliääksi koska en halua sitä kotini sisustukseen. Mutta valaisin itsessään on äärimmäisen hauska! 

Tästä voit kurkistaa mitä kaikkea Nettilamppu.fi nettikauppa sisältää. 
Löysitkö omaa suosikkiasi minun valitsemieni lamppujen joukosta? 
Onko sinun kodissasi valaistusasiat kunnossa ja riittävästi valoa?

20 kommenttia:

 1. Meillä on valaistus melko hyvällä tolalla, ainoastaan tytön huoneeseen pitäisi jonkinlainen yövalo hankkia kunhan silmää miellyttävä sattuisi vastaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Mira :) Moni muu minun lisäksesi on juuri nyt lähipiirissä tuskaillut kesän jälkeen "ettei näe mitään" kotona. Jos asunto on liian pimeä siihen nimittäin hyvin helposti tottuu ja eron huomaa vasta kun valaistus lisääntyy.

   Poista
 2. Oi oi mitä valaisimia, olen hulluna valaisimiin ja vaihtaisin niitä usein, mutta kun en asu miljardöörin kanssa, niin eihän se ole mahdollista. Ja juu kun syksy saapuu ja ikä lisääntyy, niin kaipaa oikeasti hyvää valaistusta.
  BTW tuo sohva on ihan huikea myös, tiedätkö kenen valmistajan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kurkkaat Nettilampun nettisivulle huomaat, että nämä valaisimet eivät ole ihan hirveän hinnakkaita. Valaistus on äärimmäisen tärkeä asia ja itse kiinnitän siihen aina huomiota kun menen uuteen tilaan käymään. Pimeys on ankeaa ja valoilla saa niin aikaan tunnelmaan.

   En tiedä vielä sohvan valmistajaa mutta yritän selvittää sinulle ja palaan kun saan jotain tietoa. Kivaa loppuviikkoa Sari :)

   Poista
 3. Minä tykkään kauniista lampuista ja tunnustaudun ihan lamppufriikiksi.Nettilampulla on todella hyvä valikoima kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Aikku, että sinäkin olet lamppufani :) Monasti sitä bongaa jostain lehdestä tai messuilta jonkun valaisimen, jota lähtee metsästämään löytämättä sitä koskaan. Olin positiivisesti yllättynyt Nettilampun valikoimasta, joka on laaja.

   Poista
 4. Kauniita valaisimia ja Bikkel on suosikkini. Olit perehtynyt valaisin ssiaan kunnolla. Hieno kirjoitus. Vsloisaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KastehelmiB :) kauniista sanoistasi. Minun tapani kirjoittaa on aina "perehtyvä" koska muuten tekee vähän "hutaistusti". Toisaalta olen koko elämäni ollut tekemisissä sisustuksen kanssa joten sitä tietoa on tätäkin kautta tullut vuosien varrella kerätty itselleen.
   Valoisaa syksyä myös sinulle ja kävin kurkkaamassa blogissasi, joka vaikutti todella kiinnostavalta.

   Poista
 5. Meillä valoa on riittävästi, mutta silti sitä aina miettii uusia lamppuja. Haluaisin vaihtaa keittiön lampun ja ehkä miettiä jotain uutta myös olohuoneeseen. Ihania vaihtoehtoja olet koonnut tähän postaukseen.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Outi, että teillä valoa riittää. Olisin löytänyt postaukseen tuplasti enemmän vielä kivoja vaihtoehtoja koska valikoima Nettilampulla on laajan monipuolinen. Kun pyörii nettisivuilla sitä myös löytää kaikkea kivaa ihan yllättäin.
   Mukavaa loppuviikkoa sinullekin Outi <3

   Poista
 6. Meille hankitaan aina kierrätyksestä lamput. Tykkään sen verran yksilöllisistä lampuista, ettei sellaisia oikein löydy tavallisista lamppuliikkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on ihan hyvä idea! Olen itsekin löytänyt kirppikseltä pöytävalaisimen, joka on makuuhuoneessa. Lamppu on alunperin lähtöisin Etelä-Amerikasta ja ihastuin siihen heti. On enemmän tunnelmanluoja kuin valaisin meillä. Kierrätyslampuista kannattaa toki aina tarkistaa, että ovat turvallisia käyttää mutta uskon sinun "superkierrättäjänä" tekevänkin tämän.
   Mukavaa päivää Melissa :)

   Poista
 7. Kotonamme on liian pimeää. Olen sanonut tästä miehelle päivittäin.
  Valoa pitää saada enemmän kun tulee talvi. Käyn tuolla netissä katsomassa
  lamppuja. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on juuri se aika kun huomaa, että kotona on liian pimeää. Valoisan kesän jälkeen kun valo alkaa vähitellen vähenemään ajatus siirtyy myös siihen oman kodin "pimenemiseen". Toivottavasti löydät mieluisan valaisimen miehesi kanssa. Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 8. Tuo Aurora-valaisin olisi kaunis tuokapöydän yllä.

  Meillähän ei ole koskaan kattovalaisimia päällä paitsi välillä eteisessä (eikä meillä ole edes olohuoneessa kattovalaisinta), muita valaisimia sen sijaa löytyy paljonkin, onneksi löysin niihin kaukosäätimen johon valaisimet sai sarjoihin. Aiemmin iltakierros valaisimien sammuttamiseksi oli pitkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auron näyttää todella sirolta ja on kyllä erittäin tyylikäs.

   Tuo kaukosäädin olisi varmaan kätevä juttu valojen sammutteluun. Itse olen toistaiseksi jaksanut napsaista valot aina kustakin valaisimesta erikseen pois päältä. Näitä taisi olla jossain vaiheessa ainakin Clas Ohlssonilla jossain tarjouksessakin.

   Poista
 9. Minulla roikkuu pelkät lamput tällä hetkellä, sillä en ole löytänyt kivoja varjostimia kotiin. Pitää käydä tutustumassa tuohon nettilampun sivustoon, jospa sieltäkin löytyisi minulle vihdoinkin varjostimet. Nuo pelkät lamput on vähän karun näköiset. Nuo värikkäät lamput tuossa yhdessä kuvassa olisivat kyllä aika kivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Nettilampun sivuilla ei myydä pelkkiä varjostimia mutta tarkista ihmeessä. Itselläni ruokapöydän päällä olevassa kattokruunussa ei ole varjostimia vaan pelkät lamput enkä ole koskaan niitä siihen edes kaivannut. Valoisaa syksyn jatkoa Annukka :)

   Poista
 10. Tosi kauniita valaisimia! :) Täälläkin valaisinpuoli kaipaisi ehkä vähän päivittämistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne kommentistasi :) Käypä kurkkaamassa Nettilampun sivuille sillä siellä on todella laaja valikoima ja kohtuullisin hinnoin. Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista