lokakuuta 27, 2018

Terveisiä Viini ja Ruoka sekä Helsingin Kirjamessuilta


Suomen suurin ja herkullisin ruokatapahtuma on Messukeskuksessa 25.- 28.10.2018. Itse suuntasin bloggaajapassilla Pasilaan eilen ottamaan haltuun sekä Viini ja Ruoka että myös vähän Helsingin kirjamessut tapahtumaan. Väkeä oli perjantai iltapäivällä todella runsaasti liikkeellä. Joukossa näytti olevan myös paljon kirjamessuille meneviä koululaisia ja opiskelijoita opettajiensa kanssa. Mutta kyllä Viini ja Ruoka hallissa 5 myös kuhisi. Ja miksi ei olisi kuhissut sillä tarjolla oli herkkuja kyllä ihan jokaiselle. Viime vuonna Messukeskuksessa kävi muuten vastaavissa tapahtumissa yhteensä 84 000 ihmistä joten jännä nähdä tämän vuoden kävijämäärä!




Minä suurena Italian ja italialaisen ruoan ystävänä käytin taas eniten aikaa saapasjalkamaan tuotteiden parissa. Tarjolla oli vaikka mitä herkkuja. Ehdottomasti kannattaa kokeilla levypizzaa ja nauttia vaikka kaksikin palaa hyvällä omallatunnolla. Välillä voi käydä maistelemassa juustoja tai vaikka suussa sulavaa parmesankiekossa valmistettavaa risottoa. 



Eikä todellakaan kannata unohtaa italialaisia jäätelöä siis gelatoa. Jo pelkästään gelaton rakenne, joka on hieman venyvää, tiivistä ja pehmeän makuista tekee siitä maistamisen arvoista. Muistan ikuisesti reppureissulla Roomassa syödyt valtavan kokoisen gelaterian tarjoamat gelatot, joita tuli ahmittua sen matkan aikana luvattoman paljon koska gelato on vain niin syntisen hyvää. Mi piace!





Toinen italialainen ikisuosikkini on ilmakuivattu Parman kinkku siis Prociutto di Parma! Voisin kesällä syödä vain Prociutto con Melone annoksia yhden toisensa jälkeen niin hyvää se minusta on. Olen haaveillut, että joskus keittiössäni on oma ilmakuivattu kinkku, josta käyn aina leikkaamassa terävällä veitsellä paperinohuita viipaleita. Omnonom!



Messuilla on viikonloppuna paljon erilaista ohjelmaa tarjolla messuvieraille. Lauantaina 27.10. on luvassa Viini-lehden järjestämä Rypäleenpoljennan suomenmestaruuskilpailu. Tämä hauska kisa on järjestetty kahdesti aiemmin vuosina 2011ja 2017. Viime vuoden hallitseva mestaripari Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff ovat mukana myös tänä vuonna polkemassa. Lisäksi kolme muuta innokasta rypäleenpolkijaparia kisaa mestaruudesta. Saa nähdä miten Madventuresin käy nyt kisassa.




Lauantaina heti aamusta klo 10.30 on mahdollista Atrian koekeittiössä käydä katsomassa kun hyönteiskokki Topi Kairenius valmistaa syötäväksi hyönteisiä.

Atrian Pihvikoulu starttaa klo 13.30 ja Atrian Mestari Jarmo Ritvanen opettaa lihan leikkaamista fileestä pihviksi, maustamista ja matalalämpökypsentämistä. Hyödyllisiä vinkkejä meille kaikille.

Hanna G:n kokkaamista voit seurata klo 14.30 kun Hanna Gullichsen nousee lavalle.




Sunnuntain tarjonnasta nostaisin esille klo 14.30 Maijan ruokavuodet eli kokki/yrittäjä Maija Silvennoinen kertoo uransa vaiheista, tapaamistaan ihmisistä ja ruokakulttuurin muutoksesta. Maija esittelee suosikkireseptinsä 60-luvulta tähän päivään.

Alex Nurmi ja Elisa Johansson kokkaavat klo 15.30 alkaen herkkuja Viini-lehden resepteillä. Samalla he myös kertovat miten lehden ruokajuttu syntyy.





Ehdottomasti kannattaa käydä myös katsastamassa Street Food tarjonta. Ilmanvaihto Messukeskuksessa on paljon parempi kuin viime vuonna joten nyt ei tarvitse ruoankäryssä istua syömässä annoksiaan. Paikalla mm. Muru & Sue Ellen, Fisu & Ranet ja Naughty Brgr sekä Foodin. Upea juttu, että viime vuoden ikävä käryongelma on ratkaistu!











Helsingin Kirjamessuilla on tänä vuonna yli 1000 esiintyjää! Esiintyjissä on poliitikkoja, taiteilijoita, toimittajia ja vaikuttajia mukana. Messuilta löytyy peräti 15 ohjelmalavaa ja itse messuosastoilla löytyy myös ohjelmapisteitä, joissa pidetään kirjailijahaastatteluja ja sieltä voi halutessaan saada kirjailijoilta myös signeerauksia kirjoihin.


Kävin Helsingin Kirjamessuilla kuuntelemassa identtisten kaksosten Harri ja Ilkka Virolaisen äärimmäisen mielenkiintoisen luennon Mielen voimasta oppimisessa"Suurimmat esteet oppimiselle ovat rajoittavissa uskomuksissa ja itselle heikosti toimivien opiskelutapojen käytössä." Virolaisen veljekset ovat molemmat hankkineet neljä akateemista loppututkintoaja ja yhden tohtorin tutkinnon joten he ovat oppimisessa ihan "ammattilaisia".


Ohjelmalavoilla voi nähdä Kari Hotakaisen, Katja Ketun, Olli Jalosen, Riikka Pulkkisen, Anja Snellmanin, Jari Tervon ja Jaakko Yli-Juonikkaan. Itse onnistuin kuuntelemaan hetken Jari Tervon haastattelua. Luontevaa jutustelua ja ehdottomasti jos olet paikalla kannattaa mennä kuuntelemaan Tervoa. Uutuuskirjaa Aamen en ole vielä ehtinyt lukea.



Osuin myös sopivasti paikalle kun Ella Kannisto haastatteli Mojo Erämetsään. Erämetsän valokuvateos Helsingin tutuista kadunkulmista pysähdyttää. Erämetsän kuvissa on yhdistetty vanhoja arkistokuvia hänen ottamiinsa uusiin otoksiin kuvankäsittelyn keinoin. Erämetsän kuvat haastavat meidät katsojat pohtimaan elämää muuttuvassa kaupungissa. Mielenkiintoinen teos!



Sankaritarinoita tytöille -teos on minulla myös seuraavaksi omalla lukulistalla. Kirja kertoo rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Kirjan naiset ovat sankareita, jotka ovat rohkeasti kulkeneet omia polkujaan saaden siten aikaiseksi jotain tärkeää. Nämä naiset ovat tehneet ennakkoluulottomia valintoja ja puhkoneet lasikattoja.


Mielenkiintoista ja antoisaa messuilua kaikille! 

10 kommenttia:

  1. Tuntuu kuin olisin itse käynyt messuilla, kun katselin näitä kuviasi. Olitpa kuvannut ahkerasti ja onhan siellä värikästä nähtävää ja syötävää - kertakaikkiaan herkullisen näköistä!
    Suunnitelmissa on/oli mennä messuille, mutta flunssapentele otti vähän takapakkia enkä tiedä jaksankö lähteä sinne ihmismassan sekaan. Kävin I love me-messuilla ja se ihmispaljous oli aikalailla ärsyttävää...
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä juttu Maarit, että flunssa ei jätä sinua rauhaan. Monella ystävällä on kestänyt pitkään myös toivottavasti toivut pian.

      Kuvasin messuilla kyllä aika paljon siinä syömisen lomassa :D Viinit jätin nauttimatta tänä vuonna koska olin autolla liikkeellä. Herkkuja oli kyllä vaikka kuinka paljon ja vaikka kuinka yritti vastustaa niin eihän se onnistunut.

      Poista
  2. Voi olla melkoinen ryysis kun tänään menen. Ajattelin etukäteen, etten mitään ostaisi, mutta jo taleggion kuva sai miettimään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko ryystistä launtaina...? Vaikeaa sitä on olla ostamatta herkkuja kun niitä on ensin maistanut. Taleggio on kyllä niin suussa sulavaa juustoa...omnomnom!
      Minun on tehnyt mieli hyvää risottoa pitkään ja nyt messuilla sitten nautin!

      Poista
  3. Kiitos messukierroksesta, tuonne messuille en nyt tänä vuonna ole menossa niin on kyllä kiva päästä blogien kautta sinne kurkkimaan.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Outi ♥ Aika moni tuttu bloggaaja tuli messuilla vastaan ja moni oma ystäväni myös.
      Kiva kun samaan aikaan on sekä kirjat että viini/ruoka. Voi hyvin yhdistää nämä jutut ja nauttia molemmista.

      Poista
  4. Kylläpä on paljon nähtävää ja koettavaa tänä viikonloppuna Messukeskuksessa!! Ehdottomasti näkemisen arvoista, jos siellä päin vaan on liikkeellä. Mojo Erämetsän kirja alkoi kiinnostaa. Voisi olla kiva joululahja valokuvausta harrastavalle ja Helsingissäkin asuneelle appiukolleni. Kivaa sunnuntaita Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messukeskus teki kävijäennätyksen nyt viikonlopun aikana. Tapahtumassa vieraili 85 600 kävijää - ihan huikea määrä ihmisiä. Mojo Erämetsän kirja voisi olla hyvä joululahjaidea - suosittelen!
      Kivaa alkavaa viikkoa Krisse ♥

      Poista
  5. Mums mitä herkkuja! Minunkin sydämeni sykkii Saapasmaan makuelämyksille. Mukavaa lokakuun viimeistä viikkoa! Ajatella, että torstaina alkaa jo marraskuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että joku toinenkin on hurahtanut italialaiseen ruokaan :) Olen joskus leikilläni sanonut, että voisin elää vain pastalla, pizzalla ja muilla saapasjalkamaan herkuilla.
      Kivaa uutta viikkoa Teija ♥

      Poista