lokakuuta 16, 2018

Haluan syksyn upeaa väriloistoa jatkossakin - Ilmastomarssi #nytonpakkotoimia


♪♪♪
Tulen hehkua keltaista on lehvissä rantapuistikon.
Lehtien näen lentelevän syksy nyt on.
Niin kuin mattoa loistavaa jalankulkija käydä saa
syksy saanut on saapuessaan liekkeihin maan.
♪♪♪

Viime päivien aikana olen hyräillyt tätä ikivanhaa kappaletta, jota joskus lapsena laulettiin kuorossa. Kävely värikkäässä syysluonnossa on saanut minut iloisesti musisoimaan vaikka olenkin kesänlapsi luonteeltani. Lokakuulle saakka olen taas yrittänyt pärjäillä ilman sukkia koska "ikuinen kesän venyttäjä" tekee niin. Haikeus ja jäähyväiset kesälle ovat aina olleet vähän vaikeita minulle. Viime päivien upea intiaanikesä on tuntunut todella ihanalta ja aurinko on jopa lämmittänyt mukavasti ihoa. Olen istunut peräti Café Kampelan terassilla pannukakku kahveilla! 
Värit, joita luonto tarjoaa ovat juuri nyt todella upeita. Ruskassa liekehtii hehkuva oranssi, kuulas keltainen ja säkenöivä punainen eri sävyissä kilpaa. Vielä näkyy myös vihreää. Kun päivät lyhenevät ja auringonvalo vähenee herää luonto reagoimaan. Lehtivihreä alkaa hajoamaan ja sen sisältämät typpiyhdisteet siirtyvät talteen puiden, pensaiden ja kasvien juuristoihin. Siellä ne odottavat seuraavaa kevättä ja valon lisääntymistä aloittaakseen taas uuden kasvukauden.  Onnistuin saamaan yhdellä kävelylenkilläni kuvan ruusupensaan lehdissä, joissa tämän prosessi on juuri jännässä vaiheessa menossa. Kyllä luonto on ihmeellistä!
Syksy saapuminen kuuluu vääjäämättä niihin neljään vuodenaikaan, joita meidän leveysasteilla sijaitsevilla alueilla tulisi olla vuodesta toiseen. Vaikka kesän ja lämpimän sään jatkuminen tuntuu hyvin houkuttelevalta se ei luonnon ja maapallomme kannalta ole suotavaa. Kaikki "tämä ihanuus" on vain ikävää seurausta siitä, että me olemme eläneet ja kuluttaneet saaden omilla toimillamme luonnon sekoamisen aikaan. Ei siis ole normaalia viettää näin kuumaa intiaanikesää ja poimia orvokkeja luonnosta tähän aikaan vuodesta. Siitäkin huolimatta, että saan kulkea sukitta ja kesävaatteissa näin ei pitäisi tapahtua.Kansainvälinen ilmastomuutospaneeli vaati nopeita ja laaja-alaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Viime päivien uutiset ovat kaikissa tiedotusvälineissä tulvineet valtavasti tietoa siitä, että kaikkien maiden tulisi sitoutua nopeisiin toimiin ettei maapallon lämpötila kohoaisi enää yhtä kiihtyvästi. Lämpötila saisi nousta max 1,5 astetta! Meidän on pyrittävä pienentämään hiilijalanjälkeämme vaikka ikuisen kesän jatkuminen ja lämpö olisi kuinka mukavaa. Lämpötilan kohoamisella vielä on todella ikäviä vaikutuksia kuten tulvia, tulivuorenpurkauksia, merivirtojen hidastumista, rankkasateita, lumimyrskyjä ja lukuisin muita ääreisilmiöitä luonnossa.Lauantaina 20.lokakuuta kansallisjärjestöt järjestävät Ilmastomarssin klo 14.30. Starttauspaikka on Helsingin Senaatintori ja marssi suuntaa kohden Eduskuntataloa. Minä osallistun tälle #nytonpakkotoimia marssille koska haluan jatkossakin nähdä tämän ruskan lisäksi ne kaikki muutkin neljä vuodenaikaa Suomessa. Tästä saat lisätietoa Ilmastomarssista!  

Minä aion osallistua Ilmastomarssille koska haluan nähdä syksyn, talven, kevään ja kesän vaihtelut luonnossa. Olen myös valmis muuttamaan omaa käyttäytymistäni ja pienentämään omaa hiilijalanjälkeäni. #nytonpakkotoimia10 kommenttia:

 1. Marssi hyvän asian puolesta. Kyllä huolettaa nämä muutokset, vaikka kovasti lämpimämmästä tykkäänkin. Omalta ja perheen osalta tehdään hyviä tekoja ja pitämällä hiilijalanjälkemme vähäisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lupaan marssia ja myös omilla elämäntavoillani edesauttaa pitämään ilmastomuutoksen kurissa. Vaikka rakastan lämpimiä kelejä niin emme voi tuhota maapalloamme lopullisesti omalla itsellään toiminnallamme. Me elämme koko ajan väärin ja monissa asioissa voin itsekin vielä skarpata ja pienentää hiilijalanjälkeäni.

   Poista
 2. Sehän se on, kun ilmastonmuutos ei tarkoita ilmastonlämpenemisen vaan ilmastovaihteluita. Myrskyjä, viileitä kesiä, lämpimiä talvia, kuumia kesiä. Haluan myös säilyttää neljä vuodenaikaamme. Talvi talvena ja kesä kesänä. Kiitos. Meidän perheen hiilijalanjälkeä on aloitettu pienentämään luopumalla toisesta autosta. Haastetta se luo paljon harrastavien lasten keskuudessa, mutta on selvitty. -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastonvaihteluilla on tuhoisia seurauksia ja ne ovat peruuttamattomia. Emme voi kaikista asioista syyttää vain omaa sukupolveamme mutta jotain on nyt tehtävä ja kiireellä, että tämä planeetta jatkaa kiertämistään tässä avaruuskunnassa edelleen. Omilla valinnoillamme on merkitystä ja olisi kiva jättää jälkeensä kuta kuinkin hengissä oleva planeetta maa.'
   Kiitos kommentistasi Katta :)

   Poista
 3. Hyvä postaus! Ihmisten ei tule ajateltua asioita, koska he elävät suurta kulutusjuhlaa ja huomio on vain siinä nautinnossa. Täsät kaikesta pitäisi kantaa myös vastuu ja pysähtyä joskus miettimään omia valintojaan. Elämämme valinnoilla on suuri merkitys. Minusta on hienoa, että meillä on neljä vuoden aikaa ja toivon todellakin, että niin on myös jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse! Omilla valinnoilla on suuri merkitys ja muutos lähtee aina meistä yksilöistä. Totta kai myös se miten isot kansakunnat ottavat tämän haasteen vastaan on merkityksellistä.

   Olen itse ilolla seurannut kuinka USA:ssa monta sataa isoa kaupunkia ja lähemmäs 20 osavaltiota luo omaa ilmasto-ohjelmaa välittämättä Trumpin kannasta. Joukkovoimalla voidaan mhyös vaikuttaa ja luoda painetta tehdä muutosta.

   Tule sinäkin lauantaina mukaan Ilmastomarssille :)

   Poista
 4. Varsinkin aurinkoisena päivänä tuo väriloisto pääsee kunnolla oikeuksiinsa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä viikolla on ollut kyllä upeita päivä liikkua luonnossa koiran kanssa.
   Toivotaan, että jatkossakin syksy jatkuu kauniina mutta normaalien meidän leveysasteiden lämpötilojen parissa mieluummin.

   Poista
 5. Hienoa, että aihe ravistuttaa. Olen ihan samaa mieltä, että nyt pitää tehdä valintoja jo ennen kuin lait säätävät niitä puolestamme. Talohaave jättää kyllä suuren jalanjäljen vaikka sitä kulutuksen pienentämisellä yrittäisi pienentää..hyvä aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa <3 Meidän valinnoilla on tärkeä merkitys ja emme voi enää mennä sen taakse "katsellaan huomenna" tai "antaa seuraavan sukupolven hoitaa tämä". Kohta voi olla liian myöhäistä.

   Poista