lokakuuta 28, 2018

Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit ovat herkkusuiden paratiisi


Jos olet lakritsin ja/tai salmiakin ystävä niin nyt kipin kapin kohden Kajanokan Wanhaa Satamaa. Siellä käynnistyi nimittäin hetki sitten Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalien toinen päivä. Jos makeahammasta kolottaa ja haluat maistelemaan vanhoja tuttuja herkkuja sekä myös uusia makuelämyksiä Lakritsi- ja Salmiakkifestarit ovat siihen oivallinen paikka. Eilen starttasi jo Suomen viides Lakritsi- ja Salmiakkitapahtuma. Ja mikä parasta nyt on otettu yksi lisähalli näyttelytilaa tapahtumaan mukaan joten käytössä on kokonaiset 2500 neliömetriä tilaa messuilla ja herkutella!


Tapahtumassa voit törmätä veikeään Klovni Rosalii -hahmoon, joka viihdyttää ja naurattaa!


Ehdottomasti kannattaa kurkistaa myös mitä kaikkea kivaa löytyy Elvarin -osastolta. Näitä taidokkaasti oikeita englanninlakuja muistuttuvia "lakuja" ei kuitenkaan kannata maistella vaan ne voi ripustaa kaulaansa, korviinsa tai kietoa ranteeseensa. Pääsin itse kokemaan Elvarin huikeaa vaaleanpunaista energiaa, englanninlakuja ja tutustumaan myös Hömelöpöllöseen viime syksyn korunteko pajassa Vihdissä Elvarin tehtaalla. Ihan käsittämättömän hauska päivä!


Tapahtumasta löytyy myös yksi perinteisimmistä salmiakin valmistajista Haganol. Minä muistan, että kun lapsena kävin vanhempien kanssa apteekissa asioimassa sain rasiallisen näitä salmiakkeja kotiin viemiseksi. Haganolin Apteekin salmiakkia on valmistettu 1950-luvulta saakka. Collianderin kemistipariskunta perusti Haganol-yrityksen jo vuonna 1951 Helsingin Haagaan ja aloitti salmiakin valmistamisen omalla reseptillään. Nykyään salmiakkia saa myös ruokakaupoista.


Itselleni makoisa uusi tuttavuus oli Haupt Lakrist Ruotsista. Yritys on perustettu 2014 ja sille on tärkeää tuotteiden alkuperä, valmistusmenetelmät ja puhtaat raaka-aineet. Yritys sijaitsee Tukholmassa. Itse pidin erityisesti noista vadelmaisista Hallon lakuista! Myös muut kausimaut olivat minusta kutkuttelevan hyviä.


Lakritsfabriken tulee Ruotsista ja se on valmistanut gluteenitonta lakritsia vuodesta 2011. Lakritsfabrikenin lakumassa on riisijauhopohjaista ja näin olleen luontaisesti täysin gluteenitonta. Lakuissa ei myöskään ole transrasvoja, liivatetta eikä valkoista sokeria. Lakritsfabrikenin lakua saa verkkokaupasta ja heidän omasta myymälästä (Töölöntorinkatu 5).



Lakritsi- ja Salmiakkifestivaaleilla oli käynnissä myös Lakukakun koristelukisa. Katsokaa nyt näitä ihan huikeita luomuksia mitä taitavat kakkujentekijät ovat loihtineet. Todella huikeita taidonnäytteitä ja lisäksi vielä todella herkullisen näköisiä. Kisa ratkesi jo eilen ja ao. valkomusta unelmakakku selvisi voittajaksi. Kakun oli taiteillut @palakakkuu. Yleisön suosikiksi nousi puolestaan @sweetlover_by_parich. Itse pidin eniten tuosta Fazerin salmiakki rasiaa muistuttavasta kakusta.


Kouvolan Lakritsi on suomalaista lakritsia parhaimmillaan jo vuodesta 1945. Ystäväni Arjen helmiä -bloggaaja Krisse on vahva tämän tuotteen puolestapuhuja  :) "Ihanan maun takana ovat perinteiset valmistusmenetelmät, oikeat ihmiset, hiottu resepti, sylillinen rakkautta ja toimitusketju, joka takaa jokaisen lakritsinpalan tuoreuden ja pehmeyden." lupaa Kouvolan lakun nettisivu.



Møn Bolcher & Møn Dragée tulevat puolestaan Tanskasta Møn saarelta. En osannut tehdä näppisellä tuota viivaa o:n keskelle joten kopioin sen eli siksi tekstissäni näyttää vähän hassulta :) Käsintehtyjä kovia dropseja ja drageita. Nämä herkut on tehty käsityönä korkealaatuisista raaka-aineista.  Drageita lakriksilla, mantelilla ja saksanähkinöillä sekä useilla muilla mauilla. Allergisena jouduin jättämään kaikki pähkinäiset väliin.



Namituvan osastolla pääset ihan karamellitehtaan tunnelmaan. Namituvan karamellileipuri valmistaa salmiakkitikkareita ja prässää vanhalla pillerikoneella puristepastilleja paikan päällä. Namitehdas sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella ja kuuluisa salmiakeistaan. Viime vuonna tuli Salmiakki Finlandian voitto näillä Rakkaussalmiakeilla.



Huhtasrinteen Salmiakki & Hunaja on ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Ostin viime vuonna tätä Askolan mehiläistarhalla tuotettua hunajaa, joka on siis maustettu salmiakilla. Sopii erittäin hyvin nautittavaksi luonnonjugurtin kanssa.


Uusi hauska tuttavuus festivaaleilla oli PikkuSet - lakuaiheisia vaatteita aikuisille ja lapsille.


Ensi vuonna haluan ehdottomasti osallistua myös lakritsityöpajaan festivaaleilla! Kotitalousopettaja ja ravintolakokki Inka Valima ohjaa työpajassa tässä puuhassa. Inka on aiemmin järjestänyt Vantaan aikuisopistoja näitä suosittuja kursseja. Tämä voisi olla hauskaa puuhaa ja kovin keskittyneitä osallistujat olivat lakritsinteon tuoksinassa.


Kauttuan Ruukinpuiston Makeistamon tuotteet löysin viime vuoden festareilta! Jänniä makuja kuten tämä toffeesalmiakki, johon taisin jäädä koukkuun. Ruukinpuistossa on monisatavuotiset käsityöperinteet ja yhdistyvät Makeistamon sokeripajassa makuelämyksiin. Ensi kesänä täytyy lähteä käymään ihan paikan päällä. "Tervetuloa sinne missä Ruukinpippuri kasvaa – Makeistamolle."


Nuts N´More oli myös minulle uusi tuttavuus. Gourmeepähkinöitä, -suklaata ja -lakritsia eri päällysteillä ja mauilla. Yritys on tanskalainen. Valkosuklaa ja sitruunapäällystetty salmiakki on yksi suosikkeja ja kun maiston niitä ymmärsin miksi.



Ihana Pieni Suklaatehdas Porvoo on kokemisen arvoinen paikka! Vuonna 2005 syntynyt keittiömestari Peter Westerlundin luomus, joka syntynyt intohimosta suklaaseen. Festivaaleilla mukana salmiakkisuklaata ja pääset maistamaan myös jännän makuista suklaa-lakritsi teetä. Omnomnom!


Kotimaisiin LIQ lakuihin tutustuin jo viime vuonna festivaaleilla ja pidin. Kotimaisia käsityönä tehtyjä ja pienissä erissä valmistettuja herkkuja. Brändin paketit saavat minulta suuren plussan. Äärimmäisen kauniita!


Yleisön suosikki Lakukakun koristelukisassa oli tämä herkkusuu!


Myös kuppikakkuja päästiin eilen koristelemaan ja kisailemaan siinäkin. Aika taidokkaita näytteitä osallistujat väkersivät. Ihmisiä ja myös eri-ikäisiä näyttää nämä kisat kyllä kiinnostavan!

Oma suosikkini Lakukakun koristelukisassa oli tämä Salmiakki-rasiaa muistuttava kakku.

Lakuista pääsi myös taiteilemaan taideteoksia ja kisaamaan  namipalkinnon saadakseen.


Makulaku Lakritsa Oy on myös kotoisin Porvoosta ja ensimmäiset lakut ovat nähneet päivänvalon 1998. Lakritsifestivaalien tällä osastolla taisi olla eniten värikkäitä lakuja tarjolla.

Lakritsi- ja Salmiakkifestivaaleilla oli myös työpaja lakritsakukkasten tekemisestä varten. Marjon HerkkuKakku järjestää festareilla kaksi workshopia, joilla oppia tätä taitoa. Marjo on yksi Suomen palkituimmista kakkutaiteilijoista ja hän on saavuttanut kultaa myös kahdesti Euroopan suurimmassa kakkukisassa, Cake Internationalissa Lontoossa. Huikeita luomuksia!


Makoisia festareita!

8 kommenttia:

  1. Kylläpä lakritsista ja salmiakista on moneksi!! Kouvolan Lakritsi on tosiaan suomen parasta ja ihan tuoreena suorastaan vastustamattoman hyvää. Huikean hienoja ovat myös nuo lakukakut. Tykkään kyllä niin tuosta yleisönsuosikista kuin sinunkin suosikkikakustasi ♥ Postaustasi lukiessa alkoi jostain syystä tehdä mieli karkkikauppaan, hmm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥ Lakritsi ja salmiakki kyllä taipuvat vaikka mihin makoisaan.
      Maistoin taas festarilla Kouvolan lakua ja onhan se kyllä hyvää - ei käy kieltäminen.
      Eilen tuli kyllä syötyä sekä lakua että salmiakkia aika huolella. Pakko myöntää, että
      kun tein postausta söin vähän taas....olen koukussa :D

      Poista
  2. Mielettömiä kuvia! Näillä festareilla on pariin kertaan tullut vedettyä lakuöverit. ;)

    Ihanaa sunnuntaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ♥ Näillä festareilla ei voi välttyä övereiltä. Joka standilla tulee toki maisteltua ja jos vielä ostaa kotiinviemisiä voi käydä kuten minulle viime vuonna, että pussi aukesi jo autossa matkalla kotiin.

      Kivaa uutta viikkoa Tiia ♥

      Poista
  3. Siis nam ja nam! Ystäväni oli tuolla tänään pyörinyt ja sanoi, että tuli herkuteltua, mutta ensi vuonna pitää muistaa ottaa juotavaa mukaan :)
    Herkulliset festarit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä jano tulee ja vähän hikikin jos kiertää oikein ahkerasti :) Ystäväsi on siis ihan oikeassa ja vesipullo voi olla ihan hyvä olla mukana. Herkkuja on kaikille ja maistiaisia myös.
      Kivaa iltaa Outi ♥

      Poista
  4. Festareille en ehtinyt, mutta Ruokamessilta ostin Siipalle viemisiksi Espanjaan pussillisen uunituoretta Kouvolan lakua. Kova lakufani ilahtuu varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti Siippa ilahtuu lakuista :) Kouvolan lakut ovat hyviä ja saa tuulahduksen "pohjoisen mauista". Itse maistelin niin monia lakuja/salmiakkeja messuilla, että luulin kiintiöni olevan jo täynnä. Mutta ei sillä tänään söin taas lakuja :D

      Poista