marraskuuta 03, 2018

Ahvenanmaa tutuksi: Viktor Crafts & Design on täynnä taidokasta design käsityötä

Yhteistyössä Ålandshotels, Silja Line ja Visit Åland

Syyskuun alussa olin kaksi päivää tutustumassa Ahvenanmaahan teemalla "Ahvenanmaa tutuksi". Minulle vierailu Ahvenanmaalla oli ihka ensimmäinen mutta ei varmastikaan viimeinen sillä voisin palata sinne jo pelkästään äärimmäisen mielenkiintoisen liikkeen Viktor Crafts & Design takia. 

Aloitimme hotelli Pommerniin sisään kirjautumisen jälkeen kaupunkikierroksemme juurikin tästä hurmaavasta liikkeestä (Torggatan 15, Mariehamn). Teen tunnustuksen, että palasin sinne vielä päivän päätyttyä kun meillä oli hetki vapaa-aikaa. Muut taisivat suunnata jo suihkuun illallista varten kun itse vielä poikkesin tutkimaan mitä kaikkea mielenkiintoista Viktor Crafts & Design piti sisällään. Sain lisäksi äärimmäisen informatiivisen juttutuokion toisen omistajan kanssa. 


Viktor Crafts & Design on tekstiiliartesaani Inger Nygårdin (kuva alla) ja muotisuunnittelija Linda Karlssonin perustama liike, jossa myynnissä on molempien suunnittelijanaisten omia tuotteita mutta myös muiden paikallisten käsityöläisten ja designerien mallistoa.

"Mutta kuka ihme mahtaa olla sitten Viktor?" tuumin ihmeissäni. Inger kertoi, että "salaperäinen" nimi Viktor tulee kiinteistön ensimmäiseltä omistajalta Viktor Erikssonilta. Eriksson rakennutti kauppahuoneen jo vuonna 1921 kahden olemassa olevan talon väliin Torggatanille. Tässä liiketilassa on käyty siis jotain kauppaan jo lähes sata vuotta sitten!

Liiketilan sisustuksessa ja materiaaleissa on mielestäni säilytetty äärimmäisen hyvin "ajanhenki" ja siellä on kunnioitettu vanhaa. Pelkästään liikkeeseen sisään astuessaan kokee elämyksen idyllisestä kaupasta, jonka tuotteet ovat lisäksi ympäristöystävällisiä, paikallisesti tuotettuja, vastuullisia ja osittain myös kierrätettyä "kakkoskierroksella olevaa" materiaalia.


Ingerin oman tuotemerkin WARM tuotteet ovat paikallisten tuottajien lampaanvillasta tehtyjä. Hän neuloo, virkkaa ja huovuttaa villaa. Tuotteet ovat tyyliltään yksinkertaisia, ajattomia ja tehtyjä kestämään. Villa kun on aito luonnonmateriaali se on myös käytössä kestävä. Villa lämmittää kylmällä ja tuntuu lämpimältä myös märkänä ihoa vasten. Villa suojaa myös äärimmäisen hyvin sään vaihteluilta jopa auringolta. Villan elinkaari on pitkä mutta luonnonmateriaalina se myös tarvittaessa maatuu luonnossa.


Viktor Crarfts & Design liikkeessä oli myynnissä myös lampaantaljoja. Ehkä nämä olivat ahvenanmaanlampailta, joita bongasin myös elokuisella Pentalan saari vierailulla. Onnistuimme myös Ahvenanmaan reissulla näkemään näitä kippurasarvisia veijareita niityllä parissakin paikassa.Johan Karlsson on "romutaiteilija". Viktor Crafts & Design liikkeessä oli mm. esillä häneltä mielettömän upea siili, joka oli valmistettu metallihaarukoista. Löysin hänen Facebook sivultaan maininnan, että tämä siili olisi nyt lokakuussa lahjoitettu Roosanauha keräyksen huutokauppaan. Todella upea juttu! Muutkin Karlssonin työt olivat todella mielikuvituksellisia. Ruosteisten hohtimien päällä seisova lintu oli tehty veitsistä ja lusikoista haarukoiden lisäksi. Kannattaa kurkistaa hänen Facebook sivuille  -The Little BBQ's Junk Art- miten taidokkaita hahmoja tämä mies "tekee romusta". 
Taidekäsityöläinen Hanna Wiik-Rosenqvist on tuotemerkki HW-Textil yrityksen takana. Hanna suunnittelee ja valmistaa omassa yrityksessään Ahvenanmaalla käsituftatut sisustustekstiilit, joita Viktor Crafts & Designissa oli esillä useita. Tekstiileillä oli päällystetty mm. penkki sekä tuoleja ja niistä oli tehty myös seinälle "uudenlaisia ryijyjä". Ryijyjä on nähty on julkitilapuolella useiden vuosien ajan koska ne luovat viihtyvyyttä tilaan ja myös akustoivat hyvin. Hanna valmistaa tuotteita asiakkaiden tarpeiden ja toiveen mukaan. Olen itse päässyt kokeilemaan tuftausta ruotsalaisella Kasthallin tehtaalla muutamia vuosia sitten. Aika jännää puuhaa!Viktor Crafts & Design liikkeen toinen perustaja Linda Karlsson on tuotemerkki Labelledin takana. Linda on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi Instituto Marangonista Lontoossa. Valmistuttuaan hän työskenteli Hussein Chalayan alaisuudessa suunnittelijana Pumalla ja Alexander McQueenin McQ:ssa kunnes päätti muuttaa takaisin kotiseuduilleen Ahvenanmaalle. Linda halusi rauhoittaa elämäänsä ja keskittyä kestävän kehityksen muotiin.

Lindan Labelled tuotemerkki syntyi 2010. Linda tekee esimerkiksi turvavöistä käsilaukkuja, säilytyskoreja ja vanhoista solmioista syntyy mekkoja. Vanha miesten nahkatakki soveltuu taas hyvin nahkaisten kännykkäkoteloiden raaka-aineeksi. Linda haluaa myös korostaa meitä kaikkia olemaan luovia omassa elämässämme ja kierrättämään materiaaleja.Koruharakkana minä toki kiinnitin huomioni myös Viktor Crafts & Design liikkeen lukuisiin koruihin. Oktober on Anna Karlssonin yritys Ahvenanmaan Godbyssä, joka valmistaa koruja kierrätysmateriaaleista. Anna kiertää kirpputoreja etsien nahkatakkeja, -housuja ja -hameita, joista saatavaa nahkaa hän käyttää sitten koruissaan. Hän kerää patruunanhylsyjä ampumaradalta ja hyödyntää myös niitä. Koruissa oli käytetty myös vanhoja solmioita. Minua jäi kutkuttelemaan tuo yksi solmiokoru...


Tarjolla olisi ollut Elises Tvålfabrikenin ekologisia Ahvenanmaalla valmistettuja saippuoitakin.Korutaiteilija Annika Åkerfeltin Studiå hopeakorut olivat myös äärimmäisen kauniita. Käsintehdyissä koruissa oli herkkyyttä ja naisellisuutta mutta silti ne olivat vahvoja muotokieleltään. Korut ovat myös veistoksellisia ja itse pidin paljon noista kukista.


Kiitos Ingerille kattavasta esittelystä syyskuussa! 

Jos vierailet Maarianhaminassa suosittelen ehdottomasti käymään myös katsomassa tätä sympaattista Viktor Crafts & Design liikettä ja sen tarjoamia tuotteita. Vastuullisuus, kierrätys, paikalliset tuottajat ja innovatiivisuus vetosivat ainakin minuun. Poistuin hotellille ja kohden illallista hyvin tyytyväisenä näkemääni ja kokemaani!12 kommenttia:

 1. Tämä Victor Craft & Design on kyllä täynnä mitä ihanimpia tuotteita. Voisin ostaa sieltä ihan vaikka mitä. Sieltä ostin mm. blogissa vastikään näyttämäni kahviadventtikalenterin.
  Uuttakin tietoa sain tästä postauksestasi. Nimittäin vaikka olen Ahvenanmaalla jo asunut yli kaksikymmentä vuotta ja nimenomaan Godbyssä, niin en tiennyt että Oktober-firman Anna Karlsson työskentelee kotikylässäni! Hänen korunsa toki ovat tuttuja ja pari niistä olen itsellenikin ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kommentistasi :) Kävin juuri kurkkaamassa ostamaasi kahviadventtikalenteria ja todella ihana. Kävin vielä tarkistamassa, että muistin kylän oikein. Kyllä hänen kotisivuillaan on Godby joten olette saman "kylän tyttöjä". Oktober-korut ovat ihania ja huomasin juuri, että niitä voi tilata suoraan myös Annalta. Tuo solmiokoru olisi aika kiva itselläni...
   Mukavaa pyhäinpäivää sinulle sinne Ahvenanmaalle :)

   Poista
 2. Onpas mielenkiintoinen paikka ja ihania tuotteita. Olen neuleiden suurkuluttaja ja aitous ja käsityö saavat minut hurmioitumaan. Kiitos vinkistä, kun seuraava matka Ahvenanmaalle tulee eteen, vierailen tuolla ehdottomasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on paikka on todella "karkkikauppa" kuten joku taisi kuvailla Viktor Crafts & Design liikettä Facebookissa. Ja mikä tärkeintä nämä tuotteet ovat paikallista käsityötä ja designia.
   Ehdottomasti varaa tänne myös aikaa koska tutkittavaa riittää :D

   Poista
 3. Ihania kuvia ja tuotteita, vaikuttaa oikealta aarreaitalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari :) Uskoisin, että suoraan toimittajilta saattaa myös voida tilata tuotteita jos joku jäi kaivelemaan. Itse mietin tuollaisen solmioriipuksen tilaamista.

   Poista
 4. Tuleepa mieleen yksi tyyppi, joka olisi tuolla liikkeessä viihtynyt koko päivän. Tiedätkö kuka?
  Kyllä vain, minä :)
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai sinä :) et olisi kyllä tästä puodista selvinnyt ihan äkkiä ulos.
   Kivaa alkanutta viikkoa Outi <3

   Poista
 5. Aivan ihastuttava kauppa ja mitä aarteita. Ihastuin varsinkin noihin villajuttuihin. Näin talven kynnyksellä kaikki lämmin ja luonnonmateriaalit kiinnostavat. Muutenkin tykkään tästä ahvenanmaalaisesta tyylistä!

  Kivaa alkavaa viikkoa Marjo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villajutut olisivat olleet juuri sinulle :) Luonnonmateriaalit ovat ihan toista kuin keinokuidut. Ahvenanmaalainen tyyli on minusta myös ihanan rentoa ja ihan omanlaistaan. Pidän paljon myös siitä. Kiva alkanutta viikkoa myös sinulle ja loman odotusta.

   Poista
 6. Olipas melkoinen aarreaitta. :) Pitääkin mennä Ahvenanmaalle, viime kerrasta on pitkä aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti poikkea kun menet Ahvenanmaalle. Minä jo tässä suunnittelen reissua ensi kesälle :)

   Poista