lokakuuta 09, 2018

Bistro Frans & Améliessa herkutellaan etanoilla lokakuussa


Sain viime viikolla Raflaamolta herkullisen pressikutsun tulla maistelemaan etanoita Frans & Amélie ranskalaisbistroon Kluuvikadulla. Minua ei tällaisiin tilaisuuksiin tarvitse kahdesti pyytää sillä olen aina ollut äärimmäisen suuri etanafani. Kotona on astiakaapissa kaksi valkoista etanapannua, jotka ovat turhan pitkään odottaneet käyttöä. Etanoita tuleekin useimmiten syötyä juuri ravintolassa vaikkapa alkupalaksi tai herkuttelemalla niitä ihan pääruokana. Nyt lokakuussa tähän tarjoutuu oivallinen mahdollisuus sillä Frans & Améliessa vietetään koko lokakuun etanaviikkoja.


Etanat ovat olleet osa maapallon ruokakulttuuria jo tuhansia vuosia. Antiikin Kreikassa nämä viinillä ja maidolla mehevöidyt herkkupalat päätyivät eliitin pöytiin. Ranska ja etanat kuuluvat myös erottamattomasti yhteen. Pariisilaiset syövät jopa 25 miljoonaa etanaa vuodessa! Aika huikea määrä, tuumin verrattuna siihen miten vähän me suomalaiset nautimme etanoita.

Ranskassa etanoita tarjoillaan jopa jouluaterialla. Eniten etanoita nautitaankin juuri Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa sekä Italiassa Sardinian saarella. Etanat ovat saaneet oman festivaalin Espanjaan ja Amerikassa vietetään jopa kansallista etanapäivää.

Etanoita löytyy maapallolla peräti 60 000 erilaista lajityyppiä mutta syötäviä etanoita on vain yleensä kolmea tyyppiä. Burgundin-etana, Helix-etana ja Achatine-etana päätyvät meidän herkkusuiden ruokapöytiin. Em. etanoista miedoin on kuvassa oleva Helix-etana. Puhumme aina ravintona käytettävistä kotiloista nimityksellä "etana" hieman virheellisesti. Normaalisti luonnossa etanalla viitataan kuorettomiin kotiloihin kun taas syötävät kotilot ovat yleensä kuorellisia.

Helix, Pomatia 


Me starttasimme etanaillallisen ranskalaisella alkupalalautasella, jossa oli salamimakkaraa, ankkarilletteä, ilmakuivattua kinkkua ja granaattiomenahilloketta. Annos soveltuu hyvin jaettavaksi. Ranskalaisen alkupalalautasen hinta 12,90€ (S-etukortilla 11,90€)


Etanoiden - erityisesti valkosipulivoissa valmistettujen - kanssa voi nauttia pirtsakkaa Chardonnay tai aromikasta Alsacen alueen viiniä tai Rieslingiä. Punaviineistä marjaisat, keskitäyteläiset rypäleet, kuten Pinot Noir korostavat hyvin etanoiden makuelämystä. 


Frans & Amélie ranskalaisbistrossa tarjottavat etanat ovat hienostuneen makuisia Helix-metsäetanoita, jotka ravintolalle toimittaa perinteikäs, vuodesta 1819 toiminut ranskalainen herkkutalo Sabarot Wassner. 

Pernod-Hollandaise etanat

Tomaattiset Chorizo-etanat

Valkosipulivoissa tiristetyt etanat

Neljäs annos on Roquefortvalkosipuli etanat, joista innokas etanaherkuttelija ei ole edes muistanut ottaa valokuvaa. Oma suosikkini oli ehdottomasti Pernod-Hollandaise etanat ja jaetulla toisella tilalle valkosipuli ja Roquefortvalkosipuli etanat. Tomaattiset Chorizo-makkara etanat olivat minulle liian vahvoja. 


Etanalautanen nautitaan vaaleanleivän kera, jolla saa hyvin kerättyä pannun pohjalta kaikki ihanat ja tuoksuvat kastikkeet. Klassisin valmistustapa on varmasti tuo valkosipulietanat, joista kannattaa myös aloittaa etanoiden maistelu jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja. Etanat ovat nimittäin kulinaristisen elämyksen lisäksi arjen terveyspommi - vähärasvaisia ja proteiinirikkaita sekä sisältävät magnesiumia ja kalsiumia. 

Etanapannujen hinnat ovat 6 kpl 10,90€ (S-etukortilla 9.50€) ja 12 kpl 16,90€ (S-etukortilla 15,50€).

Hyvän etanaillallisen kruunasi totta kai jälkiruoka. Cafe Gourmand Valrhona eli kupillinen espressoa, pähkinä-suklaa cookie, mini crème brulée, suklaamoussea, jäätelöä ja vadelmakastiketta.


Koska minulla on pähkinä allergia sain oman varioidun jälkiruokaversion, joka oli erittäin makoisa. Arvostan aina, että hyvin jouhevasti valmistetaan allergiani takia erilainen variaatio jälkiruoasta. 
Erittäin makoinen etanaillallinen sai hyvän päätöksen jälkiruoan sekä kahvikupposen kera. 


Frans & Amélie etanaviikot ovat siis lokakuun loppuun saakka. Pieni vinkkaus tähän loppuun vielä, että perjantaisin löytyy tästä rennosta ranskalaisbistrosta myös simpukoita talon tapaan. Olen myös niihin ihan hulluna joten täytyypä käydä testailemassa. Kiitos makoisasta etanaillallisesta! 

8 kommenttia:

 1. Etanat ovat kyllä tosi hyviä. Itse olen syönyt niitä ravintolassa juuri alkupaloina ja kotona istten ihan pääruokanakin. Emme olekaan pitkään aikaan tehneet niitä kotona, joten "pieni" herkutteluhetki olisi varmasti taas paikoillaan. Teillä on ollut kyllä todella herkullinen ilta tuolla Frans&Ame'liessa. Kaikki annokset näyttävät niin herkullisilta. Minun suosikkini on perinteinen valkosipulietanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanat ovat kyllä niin nannaa :) En muista koska olisin viimeksi kotona syönyt etanoita mutta nyt voisi hyvin syksyn kunniaksi tehdäkin enatapannuja joku viikonloppu. Meillä oli todella herkullinen ilta ja harmi kun et mahtunut mukaan.
   Aurinkoista päivää Krisse :)

   Poista
 2. Oi tämä oli kyllä ihana 40+ kutsu ja minä hömelö sekoilin ja ilmoitin, että minut pitää vetää arvonnasta pois, kun on muuta. No hih se muu meno olikin sitten torstaina eikä tuolloin tiistaina. No ehkä arpaonni ei olisi muutenkaan osunut minuun. Eli kiva, että te muut 40+ naiset pääsitte kokemaan tämän upean Raflaamon elämyksen. <3 Oli varmasti upea ilta ja nam niin hyvältä näyttääkin.

  Upeaa viikon jatkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun et päässyt mukaan - olisi ollut kiva nähdä pitkästä aikaa <3
   Upeasti järjestetty tilaisuus ja nyt kotona on purkki etanoita odottamassa
   pannulle päässyä ja herkuttelua. Täytyy odotella vain sopivaa hetkeä ja
   sitten etanapannut uuniin.

   Kivaa loppuviikkoa Tiia <3

   Poista
 3. Olen kerran syönyt etanoita, Marokossa. Siellä ne tarjoillaan mausteliemessä. Ei ollut mun juttu :D
  Valkosipulietanat kyllä näyttää hyviltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan jonkun tutun kertoneen, että hänkin olisi saanut Marokossa kulhollisen höyryäviä etanoita nenänsä eteen. Vaikea sanoa maistuisivat ne yhtä hyville. Riippuu varmaan paljon mausteliemen koostumuksesta. Pannulla tehdyt etanat vievät kyllä kielen mennessään. Todella namia!

   Poista
 4. Koskaan en ole etanoita maistavat. Tekisi kyllä mieli joskus.
  Miltä ne maistuvat? Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etana on maultaan hyvin mieto en osaa oikein verrata sitä mihinkään muuhun maistamaani.
   Etanan omaa makua harvoin juuri maistaakaan, koska etanat keitetään ensin mausteliemessä ja usein vielä gratinoidaan erilaisissa voiseoksissa uunissa 10 min. ajan.
   Kokeile joskus niin saat tuntuman etanoihin.
   Hyvää viikonloppua :)

   Poista