lokakuuta 02, 2018

Ahvenanmaa tutuksi: Silverskär Islands - koe toisenlainen maailma

Yhteistyössä Ålandshotels, Silja Line ja Visit Åland

Syyskuun alun Ahvenanmaan retken yksi mielenpainuvimmista kohokohdista oli ehdottomasti tutustuminen Itämereen ja sen lumoaviin saariin. Vaikka olenkin pesunkestävä maakrapu niin jo horoskooppimerkkini velvoittamana tunnen suurta vetoa mereen ja saaristoon. Vesi on elementtinä äärimmäisen rauhoittava ja hektisen työpäivän tuoksinassa rauhoitan mieltäni usein kävelemällä hetken merenrannalla tuijottaen vain horisonttiin. Kun aallot lyövät rantaan puhdistuu mieli ja ajatukset kirkastuvat. Ahvenanmaalla sain kokea niin huikeita elämyksiä, että haluan ehdottomasti jakaa niitä täällä blogissa. Ja myös palata tuonne merellisyyteen lähitulevaisuudessa...

Klobben 

Silverskär Islands koostuu kolmesta erilaisesta saaresta: Silverskär, Klobben ja Sviskär. Kaikki saaret sijaitsevat avomerellä kaukana kaikesta kiireestä ja hälinästä. Huristelimme toisen reissupäivän aamulla Klobbenin saarelle. Maarianhaminan keskustasta on noin puolen tunnin ajomatka Silverskärin venesatamaan. Itse venematka Klobbenille kesti reilut 20 minuuttia. Vaikka lämpömittari näytti +20C oli merellä sen verran viileään avoveneen kyydissä, että Silja Galaxyltä ostetulle raitapipolle tuli kyllä käyttöä. Olin nimittäin autuaasti jättänyt oman piponi eteisen kaapin päälle lähtötohinoissa. Ja nyt minulla on kiva uusi pipo sitten ensi talveksi :)



Saapuessamme Klobbenin saarelle Saltvikin ulkosaaristossa minulle tuli mieleen elävästi Myrskyluodon Maijan tarina. Klobbenin tunnelma oli hyvin ainutlaatuinen. Paljaita karuja kallioita, pieniä harmaita kalastajamökkejä, matalia tuulentuivertamia mäntyjä vasten aavaa merimaisemaa ja kaukaista horisonttia, joka jatkui silmänkantamattomiin. Muutama yksinäinen lokki kierteli vain meren yllä kalasaaliin toivossa. Muuten oli aivan käsittämättömän hiljaista.

Aikoinaan saaristolaiset ovat syksyisin kalastaneet silakkaa talvea varten ja asuneet juuri tällaisilla Klobbenin kaltaisilla saarilla ulkosaaristossa. Karut savottaluodot ovat tarjonneet kalastajille suojaa ja yöt on vietetty pienissä mökeissä ennen seuraavan päivän valkenemista. Meri ympärillämme oli nyt peilityyni mutta joskus täälläkin varmasti myrskyää ja tuuli ulvoo hurjana. Vähän puistatti ajatus "vihaisesti vellovasta merestä".



Klobbenin saarelta löytyy todella erikoinen ja tunnelmallinen saunarakennus. Tämä sauna on nimittäin rakennettu kahden kallion väliseen notkelmaan! Sauna ikäänkuin uppoaa ympäröivään luontoon osaksi tätä ainutlaatuista saarta. Tuolta lauteilta voisi olla aika upeaa katsella löylyn heittämisen lomassa ulos aavalle merelle. Olisi tehnyt mieli istahtaa hetkeksi saunalauteille fiilistelemään mutta muu ryhmä meni jo eteenpäin...

Seuraavaksi kurkkasimme sisälle Klobbenin Saltarboden rakennukseen. Tässä "suola-aitassa" on mahdollista vaikka nauttia saaristolaisherkkuja tai pitää kokousta. Pohjoismaiden pääministeritkin ovat vierailleet Klobbenissa 2016 oppaamme Silverskär Islandsin Fia Karlsson kertoi. Myös muita merkkihenkilöitä on käynyt viettämässä luksuslomaa Klobbenin luodoilla aavan meren syleilyssä. Täällä ollaan kuin herrankukkarossa karun ja ainutlaatuisen saaristoluonnon keskellä.

Saltarboden rakennuksen katolta löytyy aurinkopaneeleita tuottamaan sähköä mutta muuten saarella ollaan ilman sähkövaloa. Tunnelmaa luodaan myrskylyhdyillä aitoon saaristolaishenkeen.
Klobbenille on mahdollista saada myös Ahvenanmaan huippukokkeja valmistamaan aterioita parhaista paikallista raaka-aineista sesonkien mukaan.



Klobbenin saarella ei ole sisätoilettia mutta tuolla kallion huipulta löytyy juoksevalla vedellä varustettu ulkohuone, josta on aivan huikeat ikkunanäkymät kauas aavalle merelle. Koko saari on rakennettu luontoa ja aitoa saaristolaistunnelmaa kunnioittaen joten tämä ratkaisu on mielestäni juuri oikea. Itselläni ei ollut tarvetta käyttää tätä laitosta mutta muut reissussa olleet kehuivat paikkaa!



Klobbenilta löytyy myös kymmenen kalastajamökkiä, joissa kussakin on kolme vuodepaikkaa. Mökit on rakennettu Saltvikin metsien 500 vuotta vanhojen mäntypuiden hirsistä, jotka saavat kauniin harmaan patinan pintaansa ajan myötä. Kaikkiaan Klobbeniin voi majoittua jopa 40 henkilöä. Perinteiset kalastajamökit ovat toimineet näiden mökkien esikuvina. Mökit on jopa kiinnitetty kallioon ketjuilla kuten aikoinaan silakanpyytäjien mökit etteivät kuohuvat aallot huuhtoisi niitä mereen. Mökeissä on puukamiinat lämmitystä varten ja myrskylyhdyt tuomassa valoa.



Korkean kallionlaelta löytyy yksinäinen Lotsstugan (Luotsimökki), josta avautuu aivan huikean kaunis näkymä aavalle merelle. Jos saarella järjestetään hääjuhlat toimii tämä mökki usein morsiussviittinä. Miten ihanaa mahtaa ollakaan herätä aamuauringon ensimmäisiin säteisiin tuoreena avioparina kun silmien eteen aukeaa näin mieletön saaristomaisema.




Miten Klobbenille sitten voi matkustaa? Silverskär Islands räätälöi tänne matkoja ja kannattaa siis kääntyä heidän puoleensa. Klobbenia käytetään paljon ryhmille, yrityksille tai juhlapaikaksi vaikka häiden tai merkkipäivien viettoon. Saari pitää siis vuokrata kokonaan vaikka sinne tulisi vain kahdestaan. Saari tarjoaa villin luonnon ja luksuspuitteiden jännän yhdistelmän vaikka täältä ei löydykään niitä tavanomaisia mukavuuksia.


SVISKÄR

Jos haluat viettää aikaa täysin erakkona siihenkin tarjoutuu mahdollisuus Svinskärin saarella. Klobbenin naapurisaari Sviskär tarjoaa nimittäin 28 hehtaarin alueen, jossa sijaitsee mökki neljälle hengelle. Entisaikoina tällaisiakin hirsimökkejä rakennettiin kalastajille ulkosaaristoon. Rantasauna lämpiää puilla ja pesuvesi otetaan merestä. Täällä voi nauttia yksinkertaisesta elämästä ja kerätä luonnosta sieniä tai vaikka marjoja. Svinskärillä voi olla ihan erakoituneena ja poissa hetken jokapäiväisestä oravanpyörästä. Kiinnostava retriittipaikka!


SILVESKÄR


Klobbenista me veneilimme seuraavaksi Silverskärin saarelle, joka on saarikolmikon suurin saari. Silverskärin laiturilla meitä odotti mikäpäs muu kuin ahvenanmaalainen pannukakku luumuhillon ja totta kai myös kermavaahdon kanssa. Maljakkoon oli löytynyt vielä kauniita kesäkukkia ja pikarissa oli "johanneksenyritti" snapsi. 

Sen verran kiinnosti tuo "johanneksenyrtti", että kotiuduttuani kaivelin tietoja netin syövereistä siitä tarkemmin. Mäkikuismat ovat vanhimpia ja yleisimpiä lääkekasveja. Kuismaa on kutsuttu usein juhannuskukaksi vaikka se ei kukikaan juhannuksen aikaan. Nimitys tuleekin siis Pyhästä Johanneksesta yrtille siis mäkikuismalle. 


Me saavuimme Silverskärin saarelle ajaen venemajaan sisälle. Olin jo toissa kesänä Houtskärin postauksessa esittänyt toiveen "Haluan lähteä veneellä tällaisesta venevajasta ja myös palata sinne jonain päivänä."  Toiveeni toteutui nyt osittain!

Punamultaisen venemajan seinää vasten oli lukuisa joukko onkivapoja. Sekä Silverskärissä että Klobbenissa on mahdollista myös kalastaa niin halutessaan. Näiltä vesiltä taitaa saada aika huikean kokoisia kaloja, tuumin katsoessani noita kalanpäitä seinällä.


Silverskäristä löytyy saunarakennus, jossa on juokseva vesi. Voi valita haluaako saunoa puilla lämpiävässä saunassa, sähkösaunassa vai peräti höyrysaunassa. Saunomisen välillä voi käydä vilvoittelemassa patiolla ja katselemassa merta ellei halua jopa pulahtaa sinne uimaan. Oppaamme Fia Karlsson kertoi meille, että sauna tarjoaa niin hyvät löylyt ettei kannata sopia kovin tiukkaa saunomisaikataulua sillä täällä viihdytään ja pitkään!



Ahvenanmaan reissun ensimmäinen juhannussalko nähtiin täällä Silverskärissä. Jos haluat lukea tarkemmin Turun saariston juhannussaloista voit kurkistaa Kustavin Parattula tai Houtskär postauksiin. Ahvenanmaan juhannussalot olivat kyllä paljon komeampia. Juhannus on yksi Ahvenanmaan tärkeimpiä juhlia ja siihen kuuluu aina juhannusalko. Lähes jokaisesta kylästä juhannussalko löytyy.

Kaikki juhannussalot ovat erilaisia kylän perinteitä kunnioittaen. Tästä Silverskärin salosta löytyi värikkäitä juhannuskruunujakin. Monet salot on koristeltu vain vihreillä lehvillä ja katajaköynnöksillä. Juhannussalon yksityiskohdat symboloivat säätä, merenkulkua, maanviljelyä ja kalastusta. Jokainen kylä pyrkii pystyttämään komeamman salon kuin naapurikylässä. Ja nämä todella nostetaan pystyyn käsipelillä....



Silverskärin sydämenä on vanha kalastajakoti Mellangårds.  Tässä rakennuksessa aikoinaan asuneen perheen mustavalkoinen valokuva löytyy vielä talon seinältä. Talossa on vietetty yksinkertaista saaristolaiselämää aina 1950-luvulle saakka. Saarella on ollut myös vähän karjaa, jotta tila on ollut omavarainen. Mellangårds on täynnä kauniita vanhoja esineitä, jotka varmasti kertoisivat mielenkiintoisia tarinoita jos ne osaisivat puhua. Täältä löytyy yöpymismahdollisuus kuudelle.


Iskin silmäni tuollaiseen puiseen metsästäjien aikoinaan käyttämään houkutuslintuun tällä reissulla. Näitä olen nähnyt jo Turun saaristossa eri paikoissa. Ehkä jostain antiikkitapahtumasta hankin tällaisen itsellekin. Hienoimmat houkutuslinnut on aikoinaan tehty aidoista höyhenistä ja ne ovat olleet upea osoitus taidokkaasta käsityöstä saaristossa.



Ladugårds (Navetta) tarjoaa kokous-/juhlatilat ja alakerta on varattu yöpymiseen. Nämä yhden hengen huoneen olivat erittäin tyylikkäästi sisustettuja ja omalla kylpyhuoneella varustettuja. Jokainen huone oli sisustettu vähän erilaisella tyylillä ja kylpytakit tohveleineen odotti jo vierailijoita.




Tässä vaiheessa alkoi jo nälkä kurnia joten siirryimme Norrgårds nimiseen rakennukseen syömään ehkä maukkainta kalakeittoa, jota ole koskaan maistanut. Sitä oli pakko santsata ja totta kai maistella myös kuuluisaa Ahvenanmaan mustaleipään. Tämä Ålands limppa on historiallinen ja pitkän säilytysajan kestävä leipä, jonka valmistamiseen käytetään maltaita ja siirappia. Harmittaa etten ostanut sitä tuliaiseksi mutta onneksi sitä saa kohta Silakkamarkkinoilta, jotka alkavat 7.10.




Meillä tarjoutui vielä mahdollisuus lähteä luontolenkille kiertämään Silverskäriä tarkemmin. Täällä kasvavat puut kantoivat oksillaan myös naavaa, joka kertoo siitä miten puhdasta tämä saariston ilma on. Naavat ovat hyvin herkkiä ilmansaasteille ja varsinkin rikkidioksille. Puhtaassa ilmassa naavat voivat kasvaa jopa 20cm mittaisiksi. En muista olenko koskaan nähnyt näin pitkää naavaa!


Päädyimme lopulta näköalakalliolle, jossa sijaitsee myös pieni Norra paviljongen. Tuolla kaukana merellä näkyvät myös Champange Island ja Cellar in the sea. Liitän tähän videon, josta selviää miten Veuve Clicquot shampanja liittyy Silverskäriin... Kaikkihan sai alkunsa siitä 1840-luvulla uponneesta laivasta ja sen hylystä löytyneistä shampanjapulloista...




Meidän oli aika jättää Silveskär Islands kokonaisuus ja siirtyä takaisin Ahvenanmaan mantereelle. Päivä oli ollut äärimmäisen elämyksellinen sekä Klobbenilla ja Silverskärillä. Saariston karuus mutta samalla sen tarjoama rauha ja hiljaisuus on varmasti asia, joka meidän kaikkien olisi hyvä kokea joskus. Vaikka olimme olleet merellä vain reilut kuusi tuntia tuntui aika useilta päiviltä. Ehkä se meri-ilma vaikuttaa näin ihmisen mieleen ja kehoon ;)


 ♥ Kiitos Silverskär Islands elämyksellistä päivästä  

14 kommenttia:

  1. Oi kuinka ihania kuvia, harmittaa, etten ole vielä koskaan käynyt Ahvenanmaalla! Klobbenin maisemat tuovat mieleen paikan, missä omat hääni juhlittiin. :) Todella kauniin ja karun näköinen paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että sinä olet viettänyt omia hääjuhlia Klobbenin kaltaisessa paikassa. Minuun teki täällä juuri vaikutuksen tämä karuus, joka on äärimmäisen kaunista. Mene ihmeessä Ahvenanmaalle koska sieltä merellistä kaunetta kyllä löytyy ihan kaikkialta. Tosin täällä ulkosaaristossa on vielä se käsittämätön hiljaisuus.

      Poista
  2. Aivan ihania saaria. Kauniita ja ikimuistoisia paikkoja olet päässyt näkemään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahvenanmaa kyllä lumosi minut ja tämä syyskuun alun reissu herätti sellainen kipinän, että on nähtävä lisää. Kivaa päivää Outi ♥

      Poista
  3. IHANIA KUVIA!📷 Ehkä vähän pitkä postaus mutta silti niin kiinnostava!

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jasu ♥ Kiva jos jaksoit silti lukea. Kaunis paikka, johon ihastuin ihana totaalisesti.

      Poista
  4. Ihastuttava postaus! Sinä olit saarilla kuusi tuntia. Ja minusta tuntuu, että minäkin pääsin saarille, kun luin tämän kertomuksesi. Kauniita ja karuja saaria. Saaristossa eläminen on ollut aikoinaan rankkaa (ja on vielä nykyäänkin). Toki nykyajan viestivälineet tuovat turvallisuutta lisää. Kesät ovat saaristossa ihania, mutta entä kun tulee syysmyrskyt, talvi ja kelirikko. Tuo Mellangårdsin kalastajakoti sai minut tällaisia miettimään.
    Kiitos Marjo! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula ♥ Koko kahden päivän Ahvenanmaan reissu tuntui viikolta kun koko ajan nähtiin ja koettiin niin paljon kaikkea mukavaa ja uutta. Kyllä täällä saarilla tuli Myrskyluodon Maija mieleen ja juurikin se epävarmuus kun nainen odottaa lapsien kanssa palaako mies saaliin pyynnistä. Meri on rauhoittava mutta se osaa olla myös todella pelottava. Kelirikko aikaan ollaan varmasti oltu pitkiä aikoja ihan erityksissä. Silloin omavaraisuudest on ollut hyötyä. Mellangårds oli kaunis paikka ja nämä saaret myös.
      Mukavaa ja aurinkoista viikonjatkoa Tuula ♥

      Poista
  5. Olen muutaman kerran reissannut Ahvenanmaalle ja se kyllä joka kerta vie sydämen! Se on niin ihana paikka, kuten sinunkin kuvistasi näkee. Aloin heti haaveilla uudesta reissusta sinne :)

    Meillä asuu siellä sukulaisia joten kynnyskään ei ole suuri lähteä!

    Ihanaa torstaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että voit ehkä joskus mennä jopa sukuloimaan Ahvenanmaalle. Itse tässä jo kuumeisesti suunnittelen sinne kesäreissua. Ja paikkoja missä haluaisin käydä.
      Kivaa torstaita sinnekin :)

      Poista
  6. Ihania kuvia, Ahvenanmaalla en ole käynyt jos ei satamaa lasketa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) minunkin aiemmat käynnit olivat juuri rajoittuneet tuohon satamaan.
      Nyt pääsin kunnolla pariksi päiväksi maihinkin.
      Kivaa päivää!

      Poista
  7. Vau, mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Taitaa Ahvenanmaa tulla omalle reissulistalleni, hienon näköisiä paikkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ❤ Postausta tehdessä muistui mieleeni kaikkia ihania asioita näiltä saarilta. Kaunista oli ja varmasti palaan.

      Poista