joulukuuta 08, 2013

Senaatintorin Tuomaan markkinat

Eilen avattiin perinteiset Tuomaan markkinat. Tämä on nyt kolmas joulu kun markkinat ovat Senaatintorilla Esplanadin puiston sijaan. Ensin vierastin uutta markkinapaikkaa mutta mukulakivitori punaisineen mökkeineen on ehkä sittenkin ihan mukava miljöö markkinoiden järjestämiseen. Torilla on ehdottomasti enemmän tilaa liikkua kuin Espan puistossa ja Suurkirkko taustalla sekä ympäröivät vanhat empirerakennennukset luovat upean historiallisen tunnelman tapahtumalle.

Markkinoita on muuten järjestetty vasta vuodesta 1994 alkaen. Itse ajattelin, että markkinaperinne on paljon vanhempi mutta minua valistanut kauppias kertoi markkinoista vähän enemmän. Alkuperäisen ajatuksen mukaan markkinoilla on ollut vain yksityisyrittäjiä ja pientuottajia, jotka kauppaavat kotimaisia tuotteita. Markkinoille on nyt viime vuosina tuotu enemmän kansainvälisyyttä ja keski-eurooppalaista markkinaperinnettä ruoka- ja juomakojuilla sekä musiikilla ja esityksillä. Lisäksi toritapahtumassa voi seurata myös takovia seppiä alasimiensa äärellä ja tänä vuonna näytti olevan myös poniratsastusta perheen pienimmille. Ja totta kai itse Joulupukki!

Tuomaan markkinoilla törmää aina uusiin mukaviin tuttavuuksiin ja niin kävin minulle tänäänkin. Näin jo kaukaa kojun, jossa oli ihania valko-vaaleanvihreitä tuotteita. Lähempi tarkastelu osoitti, että nämä ihanuudet olivatkin huovutettuja - mielenkiintoista!


Tämä punainen mökki olikin Huovutettu Kukkakauppa, jota piti iloinen Sirkka Kannusmäki.


Sirkka kertoi olevansa entinen sosiaalikasvattaja, joka tehtyään omalle äidilleen vuonna 2006 lahjaksi huovutetun kukan innostui muotoilemaan muitakin huovutettuja kasveja. Sirkan omien sanojen mukaan floristi ja kukkakauppias heräsivät hänessä. Sirkka opiskeli tekstiiliartesaaniksi Lempäälän Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja ammatti vaihtui ihan toiseksi. Ihailtavaa rohkeutta!

Tiedustelin Sirkalta ovatko kaikki hänen työnsä väritykseltään valkovihreitä ja Sirkka vastasi, että ripaus sinistä esim. mustikkakranssissa voi joukossa olla. Muuten hän on valinnut nämä kaksi väriä: vihreä väri on toivoa ja rohkeutta ja valkoinen väri tuo uskoa tulevaisuuteen. Molemmat värit miellyttävät myös minua joten ei liene ihme, että juutuin tämän kojun ääreen pidemmäksikin aikaan.

Sirkalla ei ole omaa liikettä vaan hän kiertää myymässä tuotteitaan erilaisissa tapahtumassa ja markkinoilla. Marjon matkaan lähti tästä kojusta valkoinen roikkuva tähtiketju ja valkoiset, vähän isommat lasinalustat. Kuolasin noita ensimmäisessä kuvassa näkyviä valkoisia amaryllisiksiä, mutta toisaiseksi en VIELÄ ostanut niitä. Tässähän on vielä aikaa siellä Tuomaan markkinat päättyvät joulukuun 22.päivänä.

Hyviä myyntejä Sirkalle ja kiitos mukavasta tapaamisesta!


Toinen mielenkiintoinen koju oli ehdottomasti tämä Koirakarvatuotteita myyvä Sanskin koju.
Sanski on koulutukseltaan artesaani ja yritys toimii Puumalassa. Hän itse kehrää langat perinteisellä tavalla. Langat ovat todella 100% koirankarvalankaa eikä niihin ole lisätty ollenkaan lampaan karvaa niin uskomattomalta kuin se tuntuukaan. Kehräyksen historia on tiettävästi alkanut kiinasta ja koiran karvan kehräämisestä jo tuhansia vuosia sitten. Lukekaa lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia Sanskin omilta nettisivuilta. Unohdin kysyä tulisiko Minnien karvasta lankaa ja minulle lapaset? Luulenpa ettei russelin suorasta ja melko lyhyestä karvasta pysty kyllä kehräämään lankaan joten meillä koirankarvat päätyvät edelleen roskiin tai pölynimurin ahnaaseen kitaan. Ostin muuten pari viikkoa sitten uuden imuri ja sillä on ollut ilo imuroida.


Torilla on hehkuviiniä, kahvia, kaakaota ja teetä tarjolla karkoittamaan kylmyyttä. Eilen mereltä puhalsi ilkeän kylmästi joten muki hehkuviiniä tuli kyllä ihan tarpeeseen. Lämmitettyyn telttaan pääsee ruokailemaan ja kojuista on mahdollista ostaa pientä, lämmintä suolaista huikopalaksi. Loimutettua lohta näytti olevan tarjolla myös ja siitä tuli ihana tuoksu. Turistit kuvailivat kovasti lohenloimutusta ja Suurkirkkoa, joka on kyllä upea ilmestys sekä päivällä että illalla.

Joulupukillakin oli oma punainen mökki, johon näytti olevan ihan jonoksi saakka lapsia. Yritin käyttäytyä oikein kiltisti torilla, että Joulupukki toisi minulle kaikki toivomani lahjat :)
5 kommenttia:

 1. En ole Tuomaan markkinoilla ollut pariin vuoteen, toivottavasti ehdin tänä vuonna, ennen tai jälkeen Kööpenhaminan joulumarkkinoiden. Kivan näköistähän siellä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomaan markkinat olivat selkeästi paremmat kuin vuosi pari sitten.

   Ihanaa kun menet Köpiksen joulumarkkinoille. Niitä ei voita kyllä mikään.
   Aaah.....Tivolin Polkagris kepit roikkumassa nauhoissa ja kaikkea ihanaa syötävää.
   Lucky you :)

   Poista
 2. upeeta. olisin mennyt jos olisin... mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa pulled porkia

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista, ajauduin tänne ihan sattumalta ja
  tulin hyvälle tuulelle, joulumieleni heräsi, hienoa!

  VastaaPoista